Bár a Disney és a Lucasfilm valamiért nem tartja időszerűnek bejelenteni, a hollywoodi sajtó már egy hónapja tényként kezeli, hogy J.J. Abramstől Rian Johnson veszi át az új Star Wars-trilógia irányítását. Johnson arra kapott felkérést, hogy írja és rendezze is meg a VIII. Epizódot, valamint készítsen vázlatot a történet lezárásának ígérkező IX. Epizódhoz.

lucasfilm_sanfransisco_hq.jpgA Lucasfilm székhelye, San Fransisco

Miközben a világot az tartja lázban, hogy J.J. Abrams a Star Wars folytatását forgatja, Rian Johnson szép csöndben beköltözött a Lucasfilm San Fransisco-i főhadiszállására, hogy elkezdje írni a folytatás folytatását. "Olyan, mint egy nyári tábor" — nyilatkozta az író-rendező a Filmspotting nevű podcastnak, hozzátéve, hogy éjszakánként filmvetítésekkel hangol az alkotóstáb (legutóbb a Szárnyaló bátorság és Az el nem küldött levél című klasszikusokat nézték meg közösen), a nappal zajló munkáról pedig így fogalmazott: "Nagyon izgatott vagyok mindattól, amiről nem beszélhetek."

Kapkodtak érte a stúdiók

De ki az a Rian Johnson? A 40 esztendős amerikai rendező, akárcsak George Lucas, a Dél-Kaliforniai Egyetemen tanult filmkészítést. Amellett, hogy rendezett három Breaking Bad-epizódot, amelyet a tévésorozat rajongói a legjobbak közt tartanak számon, Johnson három mozifilmet jegyez, és mindegyiket saját forgatókönyvéből készítette. 2005-ben hívta fel magára a szakma figyelmét, amikor első filmje, a Brick (Beépülve)  egy amerikai gimis környezetben játszódó film noir  rögtön elnyerte a Sundance filmfesztivál különdíját. Második filmes munkája a 2008-as Brothers Bloom (Szélhámos fivérek) című vígjáték, remek rendezéssel és alakításokkal, ám fájóan humortalan forgatókönyvvel. Ezután következett legnagyobb dobása, a 2012-es Looper, egy figyelemreméltó sci-fi, amely a legkeresettebb rendezők sorába emelte Johnsont.

Köszönhetően annak, hogy a történetmesélés mellett a vizuális effektusok területén is jártas, Rian Johnsont jelenleg a legértékesebb fiatal tehetségek között tartják számon Hollywoodban. A The Wrap úgy tudja, több stúdió is kapkodott utána. Ám az adu ász a Disney kezében volt azzal, hogy a Star Wars folytatását tudta felkínálni a fiatal író-rendezőnek.

rian_johnson.jpgRian Johnson filmrendező

Johnson is annak a generációnak a tagja, amelynek meghatározó élményt jelentett a Csillagok háborúja. "Szó szerint az első film, amit úgy láttam, hogy apám beültetett az autóba, és elmentünk a moziba" — nyilatkozta a rendező, aki saját bevallása szerint a filmkészítés mellett is akkor kötelezte el magát, amikor kezébe került egy könyv, amely a Star Wars készítéséről szólt. Johnson felnőttkorára is megőrizte a messzi galaxis iránti vonzalmát. Amikor 2010-ben kijött a Star Wars: The Old Republic című videojáték trailere, ezt írta Twitteren: "Nem csinálhatnának egy Star Wars-filmet a BIOWARE-es srácok?" Akkor még nem sejthette, hogy egy nap ő maga fog szembenézni ezzel a feladattal.

A változatosság erénye

Sokakat meglepett, hogy J.J. Abrams csak az első filmet rendezi az új trilógiából, pedig ez több szempontból is indokolható. Egyrészt technikai oka van, hiszen a Disney kétévente szeretne kijönni a folytatásokkal, ami egyetlen rendezővel csak úgy lenne megoldható, ha egyszerre forgatnák az egész trilógiát.
Ám ennél sokkal fontosabbak a művészi szempontok. Abrams egy megbízható iparos, ő Hollywood "reboot királya", a biztos választás, ha új életet kell lehelni egy régi sorozatba (lásd: Mission Impossible, Star Trek), birkózott már szuperprodukcióval, tudja, hogyan kell lerakni egy sokszereplős sorozat alapjait (lásd: Lost), és vélhetően elbírja a terhet, amit a harmadik Star Wars-trilógia nyitánya helyez a vállára.
Johnsonról ennek fele sem mondható még el, ellenben sokkal izgalmasabb rendező Abramsnél. George Lucas egyik legnagyobb húzása volt, hogy egykori mesterét, Irvin Kershnert kérte fel A Birodalom visszavág rendezésére, aki a maga egyedi hangját tette hozzá a folytatáshoz. Kershner sosem rendezett szuperprodukciót, ám mindketten tudták, hogy a trilógia középső felvonása mást kíván. Vélhetően most sem lesz másképp, Johnson pedig olyan alkotó, akitől elvárható az a személyesebb hangvétel és karakterközpontú látásmód, amelyre a VIII. Epizódnak szüksége lehet.

Tervezett Csillagok háborúja-filmek és alkotóik
FilmRendezőForgatókönyvBemutató
Star Wars: VII. Epizód J.J. Abrams Lawrence Kasdan, J.J. Abrams 2015. december 18.
önálló Star Wars-film Gareth Edwards Gary Whitta 2016. december 16.
Star Wars: VIII. Epizód Rian Johnson Rian Johnson 2017. december
önálló Star Wars-film Josh Trank ? 2018. december
Star Wars: IX. Epizód ? Rian Johnson (sztorivázlat) 2019. december

Érdekes gondolatot oszt meg Johnson felkérésével kapcsolatban az Entertainment Weekly PopWatch rovata. Egy olyan korban, amikor Sam Raimi és Marc Webb is három Pókembert, Michael Bay pedig négy Transformerst készít (legyenek azok bármilyen rosszak), a folytatások alig különböznek az eredetitől. Mi már most biztosra vehetjük, hogy a VIII. Epizód más lesz, mint a VII. Epizód, ahogy A Birodalom visszavág is más volt, mint a Csillagok háborúja. A rendezők variálása eloszlatja azokat a félelmeket is, hogy Abrams a trilógia nyitányában nem tenne mást, mint feldobja a labdákat, amelyeket a későbbi filmekben csapna le (az Entertainment Weekly szerzője ezt nevezi Marvel típusú filmkészítésnek). Mindezek kiküszöbölésével pedig, véli a szerző, korunk filmes sikermárkái közül ki fog emelkedni a Star Wars.

Remélhetjük tehát, hogy míg J.J. Abrams biztos kézzel rakja le az új trilógia alapjait, Rian Johnson hozzátesz valamit, ahogy egykor Irvin Kershner rendező és Lawrence Kasdan forgatókönyvíró tette A Birodalom visszavággal. Közben pedig a fiatal Gareth Edwards és a még fiatalabb Josh Trank is elkészítheti saját, önálló Star Wars-filmjét.

Pontosan ez az, amiért George Lucas átengedte másoknak az univerzumát.

Címkék: star wars filmek jj abrams Rian Johnson episode8

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr326555607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása