Az elmúlt hét szenzációja volt, valósággal lángra lobbantotta a világhálót az a 32 látványterv, amely a Star Wars: VII. Epizód produkciós bázisáról szivárgott ki. Az izgatottság érthető, hiszen ezt és ezt, valamint néhány épülő díszlet fotóját leszámítva, először kaptunk vizuális ízelítőt az évtized legjobban várt filmjéből.

Vannak rajongók, akik csillapíthatatlan éhséggel falják az efféle információkat, vannak, akik messze elkerülik a híreket, hogy a moziban minden új impulzusként érje őket, és vagyunk mi, elég sokan, akik a két véglet közt lavírozunk.
Igen, volt bennem némi vívódás mielőtt a kiszivárgott képekre kattintottam, de felülkerekedett a kíváncsi énem és az érv, hogy a látványtervek csak azok, ami a nevükben is van: tervek.

Márpedig olykor az egészen izgalmas tervek is a fiókban végzik. Erre szeretnék mutatni néhány példát az előző Star Wars-trilógiából.

1. Han Solo, az utcagyerek

Bizony, Han Solo már gyerekkorában ismerte jó barátját, Chewbaccát. Vagy nem. Ezt az alkotók sem tudták eldönteni, de az biztos, hogy a kiskamasz Han Solo majdnem bekerült az előzménytrilógiába. A III. Epizód újra és újra átalakuló forgatókönyvének több változatában is megjelent, épp csak a végső verzióból maradt ki, amikor már majdnem elkezdték keresni a megfelelő gyerekszereplőt.
A film 2005 májusi bemutatójához vezető hónapokban többször is felröppent a pletyka, hogy Han Solót mezítlábas utcagyerekként látni fogjuk A Sithek bosszújában. Nem láthattuk, de a pletyka alapjául jó eséllyel szolgált Iain McCaig alábbi látványterve, amely a kölyök Solót ábrázolja.

kimaradt_hansolo.jpg

2. A Sith boszorkány

Mivel Darth Maul meghal a Baljós árnyak végén, Anakin Skywalker pedig csak a III. Epizódban tér át a sötét oldalra, George Lucasnak A klónok támdásában szüksége volt egy új gonoszra, aki átmenetileg elfoglalja a Sith tanítvány helyét.
Az alkotók nagyon komolyan eljátszottak egy Sith boszorkány ötletével. Hónapokon át számtalan különféle terv született a karakterre, ám mire a forgatókönyv elnyerte végleges formáját, a figurát felváltotta Dooku gróf alakja, akit aztán Christopher Lee alakított a mozivásznon.

kimaradt_boszorkany.jpg

A Sith boszorkány tehát kimaradt a II. Epizódból, Dermot Power alábbi terve azonban olyannyira elnyerte Lucas tetszését, hogy megszületett belőle Asajj Ventress karaktere, akivel a filmekben ugyan nem, de regények, képregények és rajzfilm epizódok hosszú sorában találkozhattak a rajongók.

kimaradt_asajjventress.jpg

3. Arábiai Anakin

Az egyik legfontosabb kihívás a látványtervező csapat számára az volt, hogy megtervezze a felnőtté váló Anakin Skywalker külsejét. A II. Epizódra készülve olyan megjelenést kívántak adni Anakinnak, amely megfelel a Jedi-lovagokról alkotott képünknek, ugyanakkor előrevetíti Darth Vader alakját. Némely változatban Anakin még sajátos bubi frizurát is kapott, hogy a hajformája is emlékeztessen Vader sisakjára. Végül az alkalmazott színekkel (sötétbarna, fekete) és az anyaghasználattal (bőr) sikerült elérni a kívánt hatást.
Ám a látványtervező csapatban akadt valaki, aki szembement ezzel az irányzattal. Iain McCaig ragyogó hófehérben képzelte el Anakint, és ehhez Arábiai Lawrence filmbéli öltözékét tekintette mintának. Egy olyan alakot képzelt el, aki olyannyira megtestesíti a gonoszt, hogy egyenesen angyali fehérben tündököl a mozivásznon.
Az ötletet mindenki izgalmasnak találta a tervező csapatban, mégis elvetették.

kimaradt_anakin.jpg

Anakin egyébként az I. Epizód látványtervein is nagyban különbözött filmbéli valójától. Ennek egyszerű oka, hogy Lucas eredetileg 12 év körülinek képzelte el a történet kezdetén megjelenő Anakint. Néhány hónappal a forgatás megkezdése előtt azonban egy 9 éves főhősre írta át a történetet, amit azt hiszem, sokan máig a legrosszabb döntésének tartanak. A szerepet végül a 8 éves Jake Lloydra osztották, aki talán 7 évesnek sem látszott a filmben...
A látványterveken azonban egyértelműen idősebb Anakint láthatunk.

kimaradt_anakin3.jpg

4. McCaig legszörnyűbb rémálma

Amikor Lucas belevágott az előzmény filmekbe, tudta, hogy Darth Vader híján szüksége lesz egy másik karakteres megjelenésű gonoszra. A figura megtervezését Iain McCaigre bízta, akit egyetlen instrukcióval látott el: rajzolja meg a legszörnyűbb rémálmát.
A rémálmai közt kutatva McCaignek felderengett egy férfi, aki a szakadó esőben, vicsorogva beles az ablakon, hosszú haját pedig az arcába mossa a fején végigcsorgó víz. Ekkor rajzolta meg az alábbi képet. Amikor Lucas megnézte a tervet, csak annyit mondott: "Inkább rajzold meg a második legszörnyűbb rémálmodat!" Így született meg végül Darth Maul szarvakkal koronázott, tetovált feje.

kimaradt_darthmaul.jpg

5. Qui-Gon Jinn szelleme

A klasszikus Star Wars-trilógia filmjei után joggal gondolhattuk, hogy a Jedi-lovagok automatikusan szellemalakként végzik karrierjüket. Ma már tudjuk, hogy Obi-Wan Kenobi volt az első, mint ahogy azt is, hogy egykori mestere, Qui-Gon Jinn taposta ki számára az örök szellemléthez vezető utat.
Qui-Gon A klónok támadásában már megszólal a "túlvilágról", ezért a látványtervezők eljátszottak a gondolattal, hogy A Sithek bosszújában szellemként is jelenjen meg. A tervek szerint Qui-Gon szelleme Obi-Wannak jelent volna meg az Utapau bolygón, abban a barlangban, ahová a Jedi az ellene forduló klónkatonák elől menekül.
A jelenet könnyen lehetett volna a film egyik katartikus pillanata, ám Lucas határozottan elutasította az elképzelést. "Soha nem látjuk Qui-Gon szellemét. Ő nem jutott el erre a szintre. Képes megőrizni a személyiségét, de a szelleme nem tud testi alakot ölteni" — indokolta döntését a Star Wars szülőatyja. Az elvetett ötletről azonban tanúskodnak Erik Tiemens, Feng Zhu és Ryan Church alábbi látványtervei.

kimaradt_quigon3.jpg

Húsz év tanulsága

Az előzmény trilógia látványtervező csapata 1994-ben állt fel, és a következő évtized során több tízezer látványtervet készített George Lucas filmjei számára. A fenti valóban csupán néhány példa a kimaradt ötletekre, a művészek egész világokat terveztek meg, amelyeket sosem láthattunk a mozivásznon. Munkájuk azonban így is éppoly meghatározó volt, mint Ralph McQuarrie és Joe Johnston tervei a klasszikus trilógia születésekor.
Napjainkban a kilencvenes évek látványtervező csapatának két oszlopos tagja, Doug Chiang és Iain McCaig is részese az új Star Wars-filmek tervezésének. Ők folytatják azt a munkát, amit immár húsz éve kezdtek el. Talán a VII. Epizód legutóbb kiszivárgott tervei közt is akad néhány grafikájuk, de hogy ezek közül mi köszön vissza a mozivásznon, azt vélhetően csak 2015 decemberében tudhatjuk meg.

Vegye ezt biztatásnak mindenki, aki eddig nem merte végigkattintani a VII. Epizód alábbi látványterveit! A képekből szerintem egyetlen dolog vehető biztosra: lesz hangulata J.J. Abrams készülő Star Wars-filmjének.

Címkék: spoiler star wars filmek látványterv kimaradt jelenet episode7

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr926833031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yes\'nSKi 2014.10.26. 14:13:29

Az a baj, hogy az előzményfilmek 6 éveseknek szól, ha nem cserélik le a sötétebb terveket egész szép munka lett volna. Ehelyett Jar Jar binks ripacskodik mindenütt, ezért már átállnék a sötét oldalra.

Mega Héja 2014.10.26. 14:25:12

Watto is mennyivel faszább már, mint ami a filmbe került :)

steery 2014.10.26. 14:28:29

Egy érdekes ötlet, amit még nem csináltak meg tudtommal egyik SW történetben sem: Egy Sith lovag nő ártatlan Jedinek álcázva magát beépül a Jedi lovagok közé, ahol beleszeret egy Jedi lovag férfiba. És idővel gyerekük is születik. Közben persze kiderül az igazság és ez rengeteg izgalmas konfliktus kibontására adna lehetőséget. Szigorúan felnőtt nézőknek, természetesen, mert az a star wars halálát jelenti, hogy gyerekfilmmé degradálták mostanában. Egy háborús eposzból gyerekmesét csinálni akkora bukta, mint ide a Tatuin.

for-avar 2014.10.26. 15:23:01

ventris neve egy kuraszava film szereplője volt. külalakja pedig az indonéz világban elteredt bábozás egyik formája. A bohóc v bolond, aki maga a bábos. Neki van csak önálló változó személyisége, de mégis csak báb

==T== 2014.10.26. 15:54:38

@Mega Héja: Az nem Watto hanem Sebulba.

@steery: A Jedik - amíg a rend fennállt - nem csajozhattak.

Csak Luke-tól kezdve lazultak a szabályok, lévén akkora (főleg Ben és Yoda halála után)ő maradt egyedül...

ROTFL Manó 2014.10.26. 16:42:02

@OvibanKenobi: Az egyik Lego-rajzfilmbe igenis bekerült a gyerek Han Solo, ez a Padavan Bajkeverők (Padawan Menace).

Végig azt hiszik, hogy IAN a neve, de csak azért, mert az első betűt 90 fokban elforgatva rakta fel véletlenül a névkitűzőjére. Aztán a film végén elfordítja és kiderül, hogy ő Han.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2014.10.26. 19:20:40

@for-avar: Valószínűleg ez ihlette Dermot Power verzióját.
@ROTFL Manó: A Lego-rajzfilmek nekem kimaradtak, de ez jó. :)

steery 2014.10.27. 12:05:45

@==T==: Így igaz! És mivel az SW ep VII. 30 évvel az Endor után játszódik, vagyis Jedi Rend már réges-rég nincs a távoli galaxisban, nyugodtan ki lehet használni a Jedi-Sith párkapcsolatban rejlő lehetőségeket.
Hoppá! Tévedtem! Már kitalálták ezt! Pont most olvastam a Hagyaték képregény sorozat 17. részét, amiben Cade Skywalker egy jót kefél Darth Talonnal. Igaz, itt a srác tudja, hogy Sith banya a vörös twi'lek buksza. Sokkal izgibb lenne az, ha a Sith csaj szende jó kislánynak álcázná magát, úgy férkőzne be a Jedi legény alsógatyájába. :-D
süti beállítások módosítása