Ahogy közeledik a Zsivány Egyes december 15-i bemutatója, a Star Wars-láz ismét kézzel tapintható. A jó öreg Csillagok háborúja jelen van a címlapokon, a kirakatokban, a reklámokban, a munkahelyi/iskolai/baráti/családi beszélgetésekben. A közelgő filmről leírtak és leírtunk már mindent; foglalkoztunk a születésével, a szereplőivel, utolsó kockáig kielemeztük minden előzetesét.

Egyetlen kérdéssel nem foglalkoztunk még: Miért a Zsivány Egyest látjuk idén a moziban? Miután tavaly Az ébredő Erővel az űreposz sikeresen visszatért a mozivászonra, a Star Wars-saga hetedik fejezetét miért nem a VIII. Epizód követi?

jyn_andor_alruha.jpg

Ennek természetesen logisztikai oka van. Egy film elkészítése évek munkája, a Star Wars-filmek pedig annál is tovább készülnek, lévén, hogy egy nem létező, messzi galaxisban játszódnak. Nem véletlen, hogy a klasszikus Star Wars-trilógia filmjei három évente (1977, 1980, 1983) kerültek a mozikba, mint ahogy két évtizeddel később az előzmény trilógia fejezetei is három évente (1999, 2002, 2005) követték egymást. George Lucas nagyjából egy éven át dolgozott a forgatókönyvön, ezt követte három hónap forgatás, majd tizennyolc hónapnyi utómunka: vágás, hangkeverés, zene és a legidőigényesebb feladat, a vizuális effektusok elkészítése.

Persze, ellenpéldának fel lehet hozni a látványelemekben szintén bővelkedő Gyűrűk Ura- és Hobbit-trilógiát, amelyek új fejezeteit évente láthatta a közönség. Csakhogy ez egyetlen módon volt megvalósítható: Peter Jackson mindkét szériát egyben forgatta le.
Ha van filmes franchise, ahol előre, különösebb kockázat nélkül lehet számolni folytatásokkal, az a Star Wars, vagyis elméletben le lehetne forgatni egyben egy egész trilógiát. Ami miatt ez mégis megvalósíthatatlan, az a kimondatlan koncepció: az új Star Wars-trilógia három filmjének három különböző rendező keze alatt kell elkészülnie.

Hiszen az újkori Star Wars épp attól izgalmas, hogy már nem egyetlen ember elképzeléseit tükrözi. George Lucas pontosan azért vonult nyugdíjba vállalatbirodalma és univerzuma éléről, hogy utat engedjen a legkülönfélébb alkotóknak, akik a maguk hangján mesélhetnek messzi-messzi galaxisáról.
Emlékezhetünk, a klasszikus trilógia erejét is az adta, hogy miközben az Új remény, A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér tökéletes egységet alkotott, három nagyon is különböző filmet szerethettünk bennük, amelyeket három különböző rendező (Lucas után Irvin Kershner és Richard Marquand) dirigált. Most J.J. Abrams rakta le Az ébredő Erővel egy új trilógia alapjait, a VIII. Epizóddal a hollywoodi szuper tehetség Rian Johnson újraértelmezheti a sztorit, hogy aztán a lezárást Colin Trevorrow vigye filmre.

Lucas azonban visszavonulásakor nem csak egy új trilógia terveit hagyta a fiókban, hanem még aktív időszakában előkészítette több önálló Star Wars-film ötletét. Önállóságukból adódóan ezek a filmek kapóra jönnek, hogy kitöltsék a folytatások közti éveket, ám ezeket a különálló sztorikat hiba lenne tölteléknek, vagy akár csak valamiféle mellékes dolognak tekinteni. Ezek a filmek legalább olyan izgalmasak lehetnek, mint a Skywalker-saga epizódjai.

jedha_tank.jpg

Ha filmrendező lennék, és felajánlanák, hogy válasszam ki, melyik Star Wars-filmet szeretném megrendezni, minden bizonnyal az önálló filmek egyikét választanám.

Hogy miért? Talán nem úszik el a film elején a jól ismert nyitófelirat, és nem csendülnek fel John Williams mindenki által ismert dallamai, ám ezek a különálló filmek sokkal nagyobb alkotói szabadságot kínálnak, és a jelek most arra utalnak, hogy ezt a szabadságot a Lucasfilm meg is adja a rendezőinek.
Mint azt a Zsivány Egyes rendezője, Gareth Edwards elmondta, 1977 óta az övé az első Star Wars-film, amelynek sem egy előzményre nem kell építkeznie, sem egy folytatás számára nem kell nyitott kérdéseket hagynia. Egy önálló filmnek van eleje, közepe és vége, és az alkotókra sem nehezedik akkora nyomás, hiszen a munkájuk sikerén nem múlik további folytatások sorsa. Edwards elmondta, nem terveznek „Zsivány Kettest”; a filmjének egyetlen folytatása van, amit egy fiatal rendező, bizonyos George Lucas rendez, Új remény címen.

A különálló filmek alkotóinak nem kell ragaszkodniuk a Skywalker-saga stílusához sem, így sokkal bátrabban feszegethetik a Star Wars univerzumának határait. Edwards például elhatározta, hogy a lehető legrealisztikusabb Star Wars-filmet fogja elkészíteni. Ennek jegyében a Zsivány Egyest nagyon másképp forgatta, mint amit egy Star Wars-filmtől megszokhattunk, és ehhez háborús filmekből szedte össze a stábja nagy részét. A színészek, akik talán arra számítottak, hogy zöldháttér előtt, egy teniszlabdával kell majd társalogniuk, hat hónapon át kúsztak-másztak porban és sárban, gázoltak a sekély vízben és napokig áztak a szakadó esőben.

Mindemellett a Zsivány Egyes báját adja a születése mögött felfedezhető kollaboráció is:

john_knoll_c.png A film ötlete a Star Wars-veterán John Knolltól származik, aki vezető trükkmesterként másfél évtizeden át dolgozott Lucas keze alá. Knoll az ILM trükkgyár egyik élő legendája és művészeti vezetője. Természetesen maga felügyelte az új film vizuális effektusainak születését.
gary_whitta_c.png A történet kidolgozását a Star Wars-őrült Gary Whittára bízták. Whitta írói munkásságának rezüméje nem feltétlenül a legfényesebb (Éli könyve, A Föld után), viszont több évtizednyi rajongását, szerepjátékos élményét és TIE Fighter-küldetését tudta beleszőni a sztoriba.
chris_weitz_c.png A forgatókönyvet már egy gyakorlottabb író, a 2003-ban Oscar-díjra jelölt Chris Weitz (Egy fiúról, Z, a hangya) készítette el. Weitzet a Disney is megbízhatónak tartotta, miután előtte ültette át számukra a mozivászonra Hamupipőke sztoriját. A forgatókönyvön később a Bourne-filmek tapasztalt író-rendezője, Tony Gilroy is csiszolt.
gareth_edwards_c.png A rendezést a Lucasfilm az angol Gareth Edwardsra bízta. Edwards az új generáció képviselője, néhány éve még maga készítette a vizuális effektusokat aprópénzből forgatott Monsters című filmjéhez. Videokazettán találkozott először a Csillagok háborújával (két éves se volt, amikor moziban ment a film), de rajongásáról mindent elmond, hogy harmincadik születésnapját a tunéziai sivatagban, Luke Skywalker kunyhójának eredeti díszleténél ünnepelte.

Az Edwardsra bízott Zsivány Egyes nem csupán az első az önálló Star Wars-filmek sorában. Ez a film fontos kísérlet, amely ha nem is döntően, de nagyban befolyásolhatja a popkultúra legnagyobb franchise-ának belátható jövőjét.
A Lucasfilm elnök asszonya, Kathleen Kennedy nemrég elmondta, januárban ül össze a Lucasfilm kreatív csapata, hogy megtervezze, milyen filmek alkotják majd 2020 után a Star Wars jövőjét. Addigra két bemutatott produkció és a 2016 első felében leforgatott VIII. Epizód is támpontul szolgál majd, hogy eldöntsék, milyen filmeket szeretnének készíteni a következő évtizedben.

A Zsivány Egyes sikerének tétje, hogy a Lucasfilm mennyire lesz képes merész döntéseket hozni az előttünk álló időszakban. Hogy a sikert bevételben vagy közönség visszhangban kell-e mérni, azt majd a stúdió eldönti. A Disney első embere, Bob Iger már hónapokkal ezelőtt leszögezte, hogy a Zsivány Egyestől nem várnak el olyan csillagászati bevételt, mint amit Az ébredő Erő produkált. Ám ha a film fogadtatása jó lesz, a legkülönfélébb Star Wars-filmek számára tárhatja ki a kapukat.

sawgerrera.jpg

A stúdió mindezt szem előtt tartva, kész is volt bőkezűen áldozni az első önálló Star Wars-film sikeréért. Bármilyen „meglepő”, a nyáron sokat emlegetett utóforgatás nem valamiféle titkos szándékot szolgált; egyetlen célja az volt, hogy a Zsivány Egyes a lehető legjobb film legyen. Iparági pletykák szerint Tony Gilroy egymaga ötmillió dolláros csekket kapott a Disneytől, hogy az utóforgatás után a film a legjobb formában kerüljön ki a vágóasztalról.

A Zsivány Egyes tulajdonképpen ideális belépő az önálló Star Wars-filmek világába, hiszen számos elemében (Halálcsillag, Darth Vader, lázadás) kötődik az átlag néző számára is ismert űreposzhoz. Bármilyen sikeres is volt egykor a Knights of the Old Republic című játék, ma még egy hasonló jellegű mozifilm, amely évezredekkel a Birodalom előtt, a Régi Köztársaság korában játszódik, elképzelhetetlen lenne. De ha a nézők megbarátkoznak a gondolattal, hogy a Star Wars univerzuma sokkal gazdagabb annál, hogy kizárólag a Skywalkerek történetét kövessük nyomon, 2020 után akár egy ilyen film és még számos más ötlet is terítékre kerülhet.

Addig pedig felváltva követik egymást a számozott epizódok és a már készülő önálló filmek. Kinek-kinek ez vagy az jön majd be jobban, de az éves Star Wars-élményünk hosszú időre garantált, és két évnél tovább sem a saga következő epizódjára, sem a legújabb önálló kalandra nem kell majd várni.

jyn_chirrut_malbus.jpg

Más kérdés, mi történik, ha egy önálló Star Wars-film — mondjuk a 2018-ban érkező Han Solo-kaland — olyan közönség kedvenccé válik, hogy Hollywood szabályai szerint nem lehet nem elkészíteni az azonnali folytatását. Vajon ilyen esetben hajlandó lesz a Lucasfilm évente két Star Wars-filmet kihozni? Vajon nem veszítené el esemény jellegét a Star Wars-bemutató, ha évente kettő is lenne belőle?

Ezek még a jövő kérdései. Egyelőre csak legyen jó film a Zsivány Egyes! Aztán kíváncsian várhatjuk a januárt.

Címkék: star wars filmek spinoff Rogue One

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr8012037797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.12.10. 22:33:22

mert sok pénzt fog hozni sátánmikiegérnek

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2016.12.10. 23:27:24

Jó a poszt és felkészült a poszter .. és igaza van, mikor azt írja nem könnyű feladat olyan részt készíteni, ahol az előzmény és az "utózmány" adott, vagyis két meglévő epizód közé kell beilleszteni az új cselekményt.

A Star Wars három és feledik része mégis a lehető legérdekesebb fejezet lehet. Hogy miért? Mert ez az a rész, melyben Darth Vader megkezdi felnőtt életét a maszkban, mert ez az a rész, melyben a gonosz birodalma kiépül és amelyben létrejön az úgynevezett "játéktér" vagyis a klasszikus fejezetek (4-5-6. részek) világa.

Lehet nagyon jó és persze lehet nagyon rossz is. De a legnagyobb kihívás kétségtelenül.

Advanced Flight 2016.12.11. 00:42:20

Hogyan nyúzzuk le a kétszázadik bőrt is egy sikeres, korszakalkotó és a maga idejében valóban fontos trilógiáról.
Kreativitás, egyediség, kockázatvállalás, újdonság nuku.
Elég siralmas.

LúzerMan 2016.12.11. 07:23:48

@Filmworlds blog:
Szerintem nem ilyen egyszerű a kérdés és jól értitek, de rosszul fogalmaztok.
Azt írja a poszt:
"sem egy előzményre nem kell építkeznie, sem egy folytatás számára nem kell nyitott kérdéseket hagynia"
Ha ezt szó szerint értem, akkor a filmben Mickey egér is futkoshatna a Millenium Falconnal a Grand Canyonban.
Igenis van előzménye és van utóélete, amihez igazodni kell. A leírtak ebben az értelemben nem állják meg a helyüket, de annyiban nem gond, hogy aki ide téved, biztosan érti, hogy mire akart kilyukadni a szerző.

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2016.12.11. 09:20:38

@LúzerMan: ... nem értünk egyet! Ez nem azt jelenti, hogy "a filmben Mickey egér is futkoshatna a Millenium Falconnal a Grand Canyonban".

Két esetről ír a poszt és ugyanerre a két esetre utaltunk mi a hsz.-ban. Az egyik, hogy készítünk egy filmet (a három és feledik részt), ahol a kezdet a New Hope befejezése, a vég pedig a Phantom Menace kezdete. Ennél a verziónál az elkészítendő fejezetnek pontosan illeszkednie kell a két végponthoz. A másik eset teljesen más: itt egy vadonatúj rész készül, a kánon új részeként, ahol legfeljebb az egyik illeszkedési pont adott, a 8. résznél, a hetedik rész vége. (De amikor például a legelső rész készítették, a Baljós árnyakat egyáltalán nem kellett sehová illeszteniük az új történetet.)

A lényeg: más-más rendezői és egyéb filmes kihívás a két eset. És ez tényleg így is van. Amit mi ehhez hozzátettünk: a Zsivány egyes, vagyis a három és feledik rész kicsit kivétel, mert ez szerintünk a legérdekesebb epizód. És megéri a kihívást ennek elkészítése!

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2016.12.11. 09:25:49

@LúzerMan: bocsánat. Tettünk egy elírást a fenti kommentünkben: a három és feledik résznél (Zsivány egyes) a kezdet nm a New Hope, hanem a Revenge of the Sith befejezése, a vég pedig a New Hope kezdete. ... Bocsi. Elírtam!

eßemfaßom meg áll 2016.12.11. 09:40:11

@Filmworlds blog:

Mármint ez az egyetlen filmecske átfog kicsit több mint 2 évtizedet? (tudod az Ep. III és IV között az ujszülött ikrek huszonévessé nőttek)

Biztos vagy te ebben?

Circus 2016.12.11. 11:05:04

Kettő észrevételem lenne. Az egyik a 7. rész sikere. Egy újraforgatott IV. rész lehet sikeres pénzügyileg, de amúgy nem, valószínűleg az én hardcore hozzáállásom miatt, de az első film a sorozatban, amit egyszer is sok volt megnézni, pedig az I. rész se semmi.

A másik: bár nekem túl sok bothan halt meg, hogy ezt az információt megszerezzük, ez a film emészthetőnek tűnik - egyelőre.

---
Más: kár volt kivágni az EU-t a kukába, ha utána elkezdjük onnan mégiscsak előkotorni, majd szétcincálni.

Skankhunt42 2016.12.11. 12:40:18

a 7-es egy nagy rakás szar volt, remélem ez jobb lesz

Zed is not dead yet 2016.12.11. 12:48:49

Miért fontos ...? Inkább úgy tűnik jónak a kérdés, hogy: Miért? Fontos? Az összes újabbkori SW film szar volt, ez nem kérdés. Miért is lenne ez vagy bármelyik következő más? Infantilis képregényfilmbuherátorokra, meg gyengeelméjű Lucas-seggnyalókra bízott filmek miért is lennének mások? Vagy ha nem innen nézzük: amerikai piacra optimalizált cucc ... kötelezően közhelyes, önismétlő, infantilis, csak a látványelemekkel törődő. Na és persze miért lenne mindez meglepő, amikor Disney.

steery 2016.12.11. 13:16:07

A Monsters egy igazi, klasszikus, örökbecsű, B kategóriás szörny sci-fi, amit minden SF rajongónak látnia kell. És akkora ötlet, hogy erre építve még több filmet lehetne leforgatni folytatásnak, előzménynek.
Én kizárólag az Új remény remake-jét lennék hajlandó megrendezni. Főknt azért, hogy az eredetiben lévő rengeteg hibát kijavítsam.

Lion K (törölt) 2016.12.11. 20:01:09

@Circus: A hétvégén néztem újra az Ébredő Erő-t. Röviden: kár volt.

Tavaly talán a gyerekkori nosztalgia miatt elnéztem a hibákat, most viszont igazi szenvedés volt a túl hosszúra nyújtott zavaros script, az irritáló Boyegával, a balfék gonoszokkal és a hatástalan filmzenével.

A spin-off jó ötlet de tartok tőle, a Rúzs Egyes csak újabb pofon lesz.

KékFény6 2016.12.12. 01:09:33

"George Lucas nagyjából egy éven át dolgozott a forgatókönyvön, ezt követte három hónap forgatás, majd tizennyolc hónapnyi utómunka: vágás, hangkeverés, zene és a legidőigényesebb feladat, a vizuális effektusok elkészítése." - Ezt a "logisztikai ok" gondolatmenetet nem értem. Az ébredő erőt tavaly nyáron még forgatták, és decemberben bemutató volt, a Zsivány egyes szintén forgott még tavasszal. Ma már korántsem kellenek évek a forgatás befejezése és a bemutató közé, hogy elkészüljenek az effektusok, a hang, a zene és a vágás. Ha akarták volna a Zsivány egyes helyett elkezdik forgatni a VIII. epizódot és most azt mutatják be.
süti beállítások módosítása