„Jó érzés volt ma reggel behúzni ezt a vágásba” — írta néhány napja Instagramon Rian Johnson, Az utolsó Jedi író-rendezője, miután a Lucasfilm bejelentette a Star Wars VIII hivatalos címét. Johnson korábban a USA Todaynek elárulta, a forgatókönyv első vázlata óta tudta, mi lesz a film címe.

vagas_azutolsojedi.jpg

Ha bárkinek lett volna kétsége, a fenti kép azt is megerősíti, hogy a Star Wars védjegyeként ismert nyitófelirat visszatér a következő filmben. Ugyanakkor nem kizárt, hogy Rian Johnson kicsit csavarni fog ezen. A gondolat azóta motoszkál bennem, hogy tudjuk, Az ébredő Erő zárójelenetének folytatását látni fogjuk a nyolcadik epizódban.

„Nem akarok előre ugrani két évet” — mondta erről Johnson. „Látni akarom, hogy mi történik a következő pillanatban.”

Ha én lennék a rendező helyében, ezt a jelenetet afféle prológusként használnám, hasonlóan a Zsivány Egyes nyitójelenetéhez. A Lucasfilm-logo után látjuk a tengert, a kis szigetet. Rey átnyújtja Luke-nak a fénykardot. Elhangoznak azok a mondatok, amik Az ébredő Erő végén nem hangoztak el. És amikor készen állunk a kalandra... bumm, robban John Williams zenéje, a vásznon a „Star Wars” felirat, a cím, „Az utolsó Jedi”, majd a már-már elveszettnek hitt nyitószöveg.

Én így csinálnám, és az az érzésem, Johnson is ezt fogja választani. Decemberben visszatérünk a kérdésre.

Rian Johnson egyébként George Lucas óta az első alkotó, aki egymaga írója és rendezője is a Star Wars soron következő fejezetének. Legutóbb az Empire magazin faggatta a film készületeinek állásáról:

Hogy halad a VIII. Epizód?

Remekül. A vágás kellős közepén járunk, nyakig benne. Kezd formát ölteni a film, és nagyon izgatott vagyok.

Mondjon három nem Star Wars-filmet, amit rákészülésként megnézett!

A Szárnyaló bátorság fontos próbakő volt a légi csaták látványa és hangulata, de a pilóták közti interakció miatt is. A Three Outlaw Samurai (Sanbiki no samurai) a kardpárbajok hangulata, illetve a ponyvaregényes könnyedsége miatt. De a Fogjunk tolvajt! című filmet is nagyszerű volt újranézni a romantikája és ragyogása miatt.

inspiracio_filmek.jpg

Milyen emlékeket őriz az első forgatási napról?

Igazából az első forgatási napra hónapokkal a tényleges forgatás kezdete előtt került sor: három napot töltöttünk Skellig Michael szigetén. Nem elég, hogy ez volt a legelső napunk a Star Warson egy ilyen elképesztő természeti adottságú helyszínen, de mivel a sziget alig volt megközelíthető, a stábunk is nagyon családias és tettre kész volt. Ennél jobban nem is kezdődhetett volna a kaland.

Mi a legnehezebb a Star Wars-dialógusok írásában?

Folyton azt vettem észre, hogy modern szófordulatokat akarok írni a párbeszédekbe, ami olykor működik, de nagyon kell vigyázni vele. Ha az ember túlzásba esik, könnyen megtörheti a Star Wars varázsát. A másik kihívást a technikai szövegek jelentik. Egyszerre kell elég összetettnek lenniük, hogy valóságosnak tűnjenek, és kellőképp egyszerűnek is, hogy követhetőek legyenek. Az eredeti filmek ezt zseniálisan csinálták.

A Zsivány Egyesben birodalmi tisztként bukkan fel a lövegcsatornában. Milyen élmény volt?

Remek móka volt. Irigyeltem a produceremet, Ram Bergmant, mert ő még a Daft Punk-sisakot is felvehette. Az volt a legjobb, hogy tudtuk, nem lehet minket kivágni a filmből. Ha valami kihagyhatatlan volt, az a Halálcsillag lövése.

future06.jpg

Mi a legmeglepőbb élmény egy Star Wars-film megrendezésében?

Azt hiszem, a legmeglepőbb a munkafolyamat meghittsége. Persze a produkció hatalmas, és tele van mindenféle stresszel. De végül mégiscsak ugyanazokkal a dolgokkal szembesülünk, mint a korábbi, kisebb filmjeinknél: a történetet, amit fontosnak tartunk, el kell mesélnünk egy kamerával és néhány színésszel. Meg egy vukival.

Címkék: interjú star wars cím filmek Rian Johnson episode8

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr3112161487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leyloren 2017.01.28. 19:43:30

Nagyon tetszene egy ilyen kezdőjelenet és utána a nyitófelirat a VIII.rész elején. :-)

Anak 2017.01.29. 22:03:01

Ez a "cold open" jó dolog lenne, de ugyanakkor az egész felvet egy érdekes kérdést. A kúszó szöveg mégis mi a bánatot fog tartalmazni? Hiszen semmit nem kell elmesélni. Közvetlen előzményünk van.
Persze más a helyzet, ha a nyitány után a szöveg arról mesél, hogy ugrunk az időben valemennyit. Na akkor van értelme a szöveges nyitó-feliratnak is.

==T== 2017.01.30. 18:18:21

Az eddigi összes Star Wars film - még a Zsivány is - valamilyen világűrös vágással kezdett.

Lehet, hogy itt azzal kezdenek, hogy Hux leszállítja Kylo-t a legfőbb vezérnek.

A három "tanulmányozott" régi film pedig szvsz abszolút beleillik a tavaly tavasszal kiszivárgott sztorivázlatba.
süti beállítások módosítása