Közel három hete mozikban Az utolsó Jedik, lassan le merek írni spoilereket is. Ez az összeállítás tele lesz velük, így aki még nem látta a legújabb Star Warst, ne olvasson tovább! A továbbiak azoknak szólnak, akik már látták a filmet, különösen azoknak, akik újra megnéznék. Íme néhány érdekesség, amit talán nem vettél észre a VIII. epizódban. Hozzászólásban jöhetnek továbbiak!

bb8_urcsata.jpg

Rossz előérzetem van

1977 óta a Star Wars-filmek kötelező eleme, hogy valamelyik szereplő szájából elhangzik az „I have a bad feeling about this”, vagyis (fordítástól függően) a „rossz előérzetem van” mondat. Sokaknak feltűnt, hogy Rian Johnson író-rendező mintha szakított volna ezzel a hagyománnyal, de Johnson Twitteren elárulta, hogy a mondat igenis elhangzik a filmben. De hát akkor miért nem emlékszik rá senki, hogy hallotta volna? Van magyarázat: A mondatot BB-8 csipogja el rögtön a film első jelenetében, a támadásra készülő X-szárnyúban ülve. Poe Dameron még válaszol is neki valami olyasmit, hogy „optimistább csipogást kérek, pajti”, majd Leia is hozzáteszi, hogy ezúttal inkább a droiddal ért egyet.
Johnson egy interjúban megerősítette, hogy valóban ekkor hangzik el a mondat, amire Poe eredetileg azt válaszolta volna, hogy „nekem pedig jó előérzetem van”, de az túlságosan leleplező lett volna, ezért változtatott rajta.

A Raddus

Bár a filmben végül nem hangzik el, a forgatókönyv szerint az Ellenállás vezérhajója a Raddus nevet viseli. A három kilométer hosszú hajó eredetileg az Új Köztársaság nehézcirkálójának épült. Leszerelése után az ellenállók átalakították saját céljaikra, és ekkor kapta meg jelenlegi nevét a hajó. Raddus admirális a Zsivány Egyes egyik szereplője volt, az a Churchillről mintázott öreg mon calamari, akinek a vezetésével a felkelők megvívták első sikeres ütközetüket a Birodalom ellen. Logikus és szép utalás, hogy egy generációval később az ellenállók a mártír admirálisról nevezik el a zászlóshajójukat.
A Raddus három kísérő hajója a Ninka, az orvosi hajónak használt Anodyne és a Virrasztó teherfregatt.

raddus.jpg

Hiperűr követés

Nem ez az egyetlen kapcsolódási pont az előző évi Star Wars-spinoffal, a Zsivány Egyessel. A történet egyik fontos eleme, hogy az Első Rend egy új technológiát alkalmazva, a hiperűrön keresztül is képes nyomon követni az ellenállók flottájának repülési útvonalát. A Zsivány Egyesből tudható, hogy a technológián még a Birodalom kezdett el dolgozni. Amikor Jyn Erso és Cassian Andor százados betör a scariffi birodalmi bázisra, hogy megszerezze a Halálcsillag tervrajzait, Jyn a fájlok keresése közben számos kísérleti projekt nevét felolvassa. Többek közt elhangzik a „hiperűr követés” is.

Egy régi sérülés

Mikor Rey átnyújtja Luke-nak a régi fénykardját, közelről látható a Jedi-mester robotkeze. Luke gépkezén megfigyelhető az a régi sérülés, amit még A Jedi visszatérben szerzett, amikor Jabba bárkáján eltalálja egy sugárnyaláb.
A Star Wars több évtizedes szimbolikájának része, hogy a robot végtagok az emberen eluralkodó sötét oldalt jelképezik. Anakin Skywalker is úgy válik egyre inkább géppé, végül pedig a páncélba zárt Darth Vaderré, ahogy az Erő sötét oldala hatalmasodik el a lelkén. Luke gépkeze is az őt megkísértő sötét oldalt jelképezi, úgy most, mint a klasszikus trilógiában. A film többi jelenetében már kesztyűt visel, de a flashback jelenetben Luke a csupasz robotkezével markolja a fénykardot, amikor átsuhan a fején a gondolat, hogy végez az unokaöccsével, Ben Solóval.

luke_gepkez.jpg

Mark Hamill gyerekei

Amikor Luke váratlanul felbukkan a craiti bunkerben, majd elindul, hogy farkasszemet nézzen az Első Rend seregével, a megmaradt maroknyi ellenálló katona tátott szájjal figyeli a színre lépő legendát. Az egyik snittben egy nagy láda vagy konténer mögül felbukkan három ámélkodó emberi alak, miközben Luke elsétál előttük. Ők mindhárman Mark Hamill gyerekei: Chelsea, Nathan és Griffin Hamill. Tulajdonképpen a saját apjukat figyelhették, ahogy magára ölti a legenda szerepét.

Halálos trükk

Mint tudjuk, Luke fizikai valójában nincs jelen a Craiten. Ahogy megfogadta, soha többé nem hagyja el az Ahch-Tót és a szent szigetet. Ám láthatóan nem töltötte tétlenül A Jedi visszatér óta eltelt évtizedeket, és csak belelapozhatott azokba a poros Jedi-könyvekbe, mert olyan trükköt mutat be, amelyre még Kylo Ren sem számít, és amivel Luke Skywalker a legnagyobb Jedik sorába emelkedik. Luke az Erő révén a távoli bolygóra vetíti a lényét, az így teremtett illúzióval megmenve Leia kis csapatát. Luke minden életerejét feláldozza a mutatvány érdekében, így végül eggyé válik az Erővel, akárcsak a mesterei, Yoda és Obi-Wan.
Nem minden előzmény nélküli, hogy Luke az életével fizet a trükkért. Amikor Kylo és Rey összekapcsolódik az Erő révén, és először látják egymást, Rian Johnson elhelyez egy mondatot, amely előre vetíti Luke halálát. Rey megjelenésének magyarázatát keresve Kylo megállapítja, hogy az aligha lehet a lány műve, mivel egy ilyen trükkbe egyszerűen belehalna.

ep8_concept_rey_luke_meditacio.jpg

Árulkodó jelek

Aki másodszor nézi a filmet, számos jelét fedezheti fel annak, hogy Luke fizikai valójában nincs jelen a craiti csatamezőn. Először is Luke a semmiből kerül elő a bunkerben, miközben hallhatjuk, hogy annak csupán egyetlen ki- és bejárata van — az, amely előtt felsorakoztak az Első Rend erői. Aztán nyilván feltűnik, hogy Luke szemmel láthatóan fiatalabb és meglepően jól fésült ahhoz a remetéhez képest, akit addig láttunk a filmben. Leszámítva, hogy egy karcolás nélkül megússza a lépegetők rázúduló össztüzét, a legfontosabb árulkodó jel talán az, hogy a Kylo Rennel folytatott összecsapásban Luke és Kylo fénykardja egyszer sem találkozik. Szintén árulkodó, hogy Luke kezében az apja fénykardja van, a kék pengéjű, pedig az már ketté tört Snoke tróntermében. Persze, Luke ezt nem tudhatja, hiszen nem volt jelen az esetnél, Kylo pedig annyira belelovalja magát a harcba, hogy nem veszi észre ezt a fontos leleplező tényezőt.
Ám Johnson nem csak a forgatókönyvben, a rendezésében is elhelyez árulkodó jeleket. A Crait egy kristálybolygó, ahol az állatok is kristálybundát növesztenek, és hó helyett sókristályok szállingóznak az égből. Míg Kylo minden lépése nyomán előtűnik a só alól a Crait vörös kristályfelszíne, Luke lába alatt végig érintetlen marad a felszínt borító sóréteg.

crait_lepegetok.jpg

Kettős naplemente

Valószínűleg sokaknak feltűnt a kettős naplemente a film végén. A rendező szép és nosztalgikus jelenetben vesz búcsút Luke karakterétől, aki élete utolsó pillanataiban az Ahch-To naplementéjét kémleli, és két lenyugvó napot lát az égen, akárcsak fiatal kölyökként a Tatuin horizontján. Johnson ezzel foglalja keretbe Luke történetét, és a hatáshoz hozzájárul John Williams csodás zenéje is.

Luke iránytűje

iranytu.jpegEz leginkább a Star Wars-irodalom vagy a videojátékok kedvelőinek lesz érdekes. Luke Skywalker kunyhójában a holmik között jól látható egy csillagászati iránytű, amelyről a The Legends of Luke Skywalker című könyv is említést tesz, de a Battlefront második részében szintén szerepet kap. Az iránytű ősi Jedi-ereklye, amelyet Palpatine császár a Pillio bolygón található obszervatóriumában őriztetett, és Luke megszerzi a játék története során.

Talán ennek az eszköznek is szerepe volt abban, hogy Luke megtalálta az első Jedi-templomot, bár hogy ki mire hogyan talál rá, elég zavaros az új trilógiában. Nem biztos, hogy valaha is ki fogjuk bogozni...

X-szárnyú a vízben

Nem hiszem, hogy bárki figyelmét elkerülte volna, hogy Luke X-szárnyúja az Ahch-To óceánjának fenekén nyugszik, de a szemfülesek azt is észrevették, hogy hiányzik egy darab a szárnyából. A hiányzó darab Luke kunyhójának ajtajául szolgál. Legalábbis míg Csubi ajtóstul be nem ront a házba.

ep8_daisyridley_markhamill.jpg

A fa éneke

A filmben egyértelműen a szigeten játszódó jelenetek a kedvenceim. Itt található az ősi fa is, amely a több ezer éves Jedi-írásokat rejti, és amely sejtelmes suttogással hívja magához Reyt. A suttogás egy dal, amelynek eredetileg értelmes szövege van, és Matthew Wood hangmérnök elmondása szerint a Star Wars Erőhöz köthető legendáriumából merít. Valószínűleg az alábbi sorokat tartalmazza:

There is no emotion, there is peace.
There is no ignorance, there is knowledge.
There is no passion, there is serenity.
There is no chaos, there is harmony.
There is no death, there is the Force.

A produkció egy húszfős csapatot alkalmazott, akik a tömegjelenetekhez adták a hangjukat. A fa éneke is az ő közreműködésükkel született meg. A csapatba még Michael Giacchino, a Zsivány Egyes zeneszerzője is beállt, ami az Ocar-díjas zeneszerző Star Wars iránti rajongását ismerve nem annyira meglepő. Giacchino végül maga dirigálta az Erő-mantra felvételét. Később a hangmérnökök tovább csűrtek-csavartak az éneken, amíg kellőképp sejtelmessé nem vált, így a filmben ugyan kivehetetlen a szöveg, de a dal annál misztikusabb hatást kelt.

ero_fa.jpg

Lucas ötletei

Az új trilógia örökzöld kérdése, hogy vajon mely ötletek származnak George Lucas eredeti terveiből. Olyan rejtély ez, amit valószínűleg sosem fogunk tudni teljes egészében felderíteni, még ha időnként elő is bukkan egy-egy árulkodó részlet.
Ilyen például az ősi Jedi-templom korai látványterve, amelyet még maga George Lucas hagyott jóvá 2013 januárjában. A The Art of Star Wars: The Last Jedi című könyv több látványtervet is bemutat ebből az időszakból. Nem csak az Ahch-To bolygó látványvilágát fektette le az új trilógia látványtervező csapata Lucas irányítása alatt, a világtól elvonult remete Luke és az általa tanított lány ötlete szintén ebből az időszakból származik, bár a lány neve ekkor még Rey helyett Kira lett volna, a templom pedig egy harang formájú építmény a sziklaormon.
A tervek eredetileg a VII. epizódhoz készültek, ám a produkció irányítását átvevő J.J. Abrams úgy döntött, a trilógia első filmje Rey bemutatásáról és Luke felkutatásáról fog szólni, így a tervek megvalósulása javarészt Rian Johnson VIII. epizódjára maradt.

A porgok eredete

Mint ismert, Ahch-To szent szigetének jeleneteit az Írország partjainál fekvő Skellig Michael szigetén forgatták. Mivel a sziget az „eredeti Jedi-templom”, a VI. században épített katolikus kolostor miatt az UNESCO védelmét élvezi, és a fészekrakó lundák miatt természetvédelmi terület is, a stáb egy szárazföldi sziklaormon megépítette a kőkunyhók pontos mását, ahol a kunyhók közt játszódó jelenetek nagy részét forgatták. Erről 2016-ban egész galériát láthattatok a blogon.
A helikopterről készült képsorokon azonban természetesen magát a szigetet látni, és hogy a képen repkedő madarakat ne kelljen digitálisan leradírozni, Rian Johnson kitalálta a bolygón őshonos porg fajt. A film legfőbb cukiságait tehát a szigeten fészket rakó lundák ihlették. Bár szerepeltek CGI porgok is a filmben, jórészt bábokat használtak az életre keltésükhöz. A porgok nevével maga Johnson állt elő, a Disney marketingosztályán pedig alighanem könnyes szemmel fogadták az egész ötletet.

porg.jpg

Rey ellopja a könyveket

Bevallom, a film első megtekintésekor nem tűnt fel ez a részlet, pedig aki nagyon figyelt, észrevehette, hogy Rey nem távozik üres kézzel Luke szigetéről. Rey titokban magával viszi az ősi Jedi-tudást rejtő könyveket. Ezt igazán a film végén lehet felfedezni, amikor a megmaradt maréknyi ellenálló már a Millennium Falcon fedélzetén utazik, és Finn előhúz a fiókból egy takarót. A fiókban jól láthatóan ott lapulnak egymás mellett a szent könyvek, amelyeknek még lehet jelentősége a folytatásban, hiszen Reynek jól jöhet a könyvekben rejlő tudás.
Nekem a dologban az tetszik legjobban, ahogy Yoda szelleme megtrollkodja Luke-ot, amikor vihogva biztatja, hadd égjenek bent a könyvek a fa odvában. „Egyik sem volt letehetetlen.” Eközben pontosan tudja, hogy a könyvek már nincsenek ott. Még mondja is, hogy semmi sincs odabent, aminek a lány ne lenne már birtokában... Jó volt viszontlátni a klasszikus trilógia bölcs, mégis gyerekesen komisz Yodáját.

luke_konyvek.jpg

ep8_concept_jedi_konyv.jpg

Yoda a régi

Apropó Yoda, a Baljós árnyak távoli unokatestvérnek tűnő bábja és az előzménytrilógia CGI Yodája után Az utolsó Jedik kis zöld mestere nem véletlenül hasonlít megszólalásig a klasszikus trilógia Yodájára. A filmesek előásták A Birodalom visszavág bábjának eredeti öntőformáit, és annak segítségével készítették el újra a Yoda-bábot, amelyet Frank Oz ugyanazzal a bábozási technikával keltett életre, mint közel négy évtizeddel korábban, tökéletesen reprodukálva az ismert gesztusokat. Azt hiszem, nem egy rajongó szemébe csaltak könnyeket ezek a pillanatok.

Ismerős arcok

Talán nem mindenki tudja, hogy Carrie Fisher lánya, Billie Lourd alakítja a szőke Connix hadnagyot, akit egy egymondatos szerepben már Az ébredő Erőben is láthattunk, most azonban sokkal nagyobb szerep jutott neki. Egyebek mellett ő az egyik tiszt a Raddus fedélzetén, aki Poe mellett áll a zendülésben.
Különösebben hivalkodó meglepetésarcok nincsenek a filmben, de számos ismerős nevet felfedezhetünk a stáblistán. Talán a legfeltűnőbb Gareth Edwards, a Zsivány Egyes rendezője, aki ellenálló katonaként tűnik fel a craiti harcmező lövészárkában.
Rian Johnson rendező barátja, a John Boyegát is felfedező Edgar Wright, valamint Wright producere, Leo Thompson szintén ellenálló katonát alakít a filmben, akárcsak a rendező-komikus Joe Cornish — bár egyelőre nem sikerült felfedeznem, melyik jelenetben.

Többen felbukkannak Johnson Looper című filmjének színészei közül is. Noah Segan például ellenálló pilótaként tűnik fel több jelenetben, míg a Johnson valamennyi eddigi filmjében játszó Joseph Gordon-Levitt adja a hangját annak a Canto Bight-i űrlénynek, aki Finnt és Rose-t feljelenti tilosban való parkolásért.
Mark Hamill egy második szerepet is játszik a filmben, a hangját és a mozdulatait adja a Dobbu Scay nevű szereplőnek. Ő az a részeg vendég a kaszinóban, aki játékgépnek nézi és érmékkel tömi tele BB-8-et.
A kaszinó jelenetben még Carrie Fisher kutyája, Gary is feltűnik, űrlénynek maszkírozva.
(Korábban az IMDb a Looper gyerekszínészét, Pierce Gagnont nevezte meg a seprűs kisfiú megformálójaként, de egy kis utánajárással egyértelműen kideríthető, hogy ez tévedés, a szerepet egy bizonyos Temiri Blagg alakítja.)

A vasaló leszállt

A kedvenc poénom a filmben, amikor a gőzölős vasaló leszáll. Nem akartam elhinni, hogy ezt meg meri lépni a rendező, annyira random poén. És mégsem az, hiszen kiderül, hogy Snoke zászlóshajójának mosodájában járunk, ahol Finnék álcaként szolgáló egyenruhát öltenek magukra.
Bár ezt Jonhson egyelőre nem erősítette meg, sokak szerint a vasalós poén utalás az első Star Wars-paródiára, az 1978-as Hardware Warsra, amelyben valóban egy gőzölős vasaló volt a szereplők űrhajója.

koca_falcon.jpg

Han dobókockái

Az átlag néző valószínűleg némi értetlenséggel fogadta, hogyan vált a film fontosnak tűnő szereplőjévé egy pár dobókocka. Pedig a láncon függő kockák már az 1977-es Új reményben is ott lógtak a Millennium Falcon pilótafülkéjében, csak nem túl feltűnően. Olyannyira nem, hogy A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér díszlettervezői meg is feledkeztek róla, J.J. Abrams azonban nem felejtette el helyükre akasztani a kockákat az új trilógia kezdetén. Az első filmben még aranyszínűre festett hétköznapi dobókockák lógtak Han Solo és Csubi válla felett, Az utolsó Jedikre azonban a kockák kidolgozott dizájnt kaptak, hogy a kaszinó jelenetben használt kockákra emlékeztessenek. A legenda szerint ezek azok a dobókockák, amelyek segítéségével Han elnyerte Landótól a Millennium Falcont. Szép búcsújelenet az űrcsempésztől, amikor Luke Leia kezébe helyezi a láncra fűzött kockákat, miközben azt mondja, „senki sem tűnik el örökre.”
A kocka sem tűnik el örökre. Meglepődnék, ha nem látnánk viszont a májusban érkező Han Solo-filmben.

Frissítés: A fentiekről és még számos további érdekességről beszélgetnek a Lucasfilm sztori csapatának tagjai az alábbi videóban.

Címkék: star wars filmek episode8

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr1713537571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furious ewok 2018.01.02. 11:40:56

Nagyon jó ez a sok rejtett bizbasz a filmben, kár, hogy a film maga szar lett.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2018.01.02. 15:04:56

Én nagyon fontosnak tartom az ilyen kis utalásokat, "egybeeséseket", tisztelgéseket.
De mindenekelőtt sokkal fontosabb lett volna, hogy a nagy és alapvető logikai összefüggéseket jól hozzák; hogy a végén visszagondolva, az eseményeket átgondolva koherens egésszé álljon össze a történet.
Sajnos úgy tűnik, hogy erre már nem futotta, az a fránya fa eltakarta az erdőt.

De Wer 2018.01.02. 16:45:55

Lehetett volna sokkal jobb is Az utolsó Jedik, kevesebb poénkodással, jobban kimunkált sztorival és kicsit hitelesebb jelenetekkel. Az is jót tett volna az egésznek, ha Luke természetesebben viselkedik és nem húzzák le a WC -n, Snoke karakterét.

Anak 2018.01.02. 22:08:40

Köszi a dobókockás sztorit. Az nagyon informatív volt. Az egész film közben nem értettem, mi annak a jelentősége. A sok közül ez is a film egyik hibája, ezt miért nem a filmből derül ki? Egyébként meg elég nagy kitolásnak tartom, hogy ilyen túlzott jelentőséget adtak egy olyan tárgynak, ami egyáltalán nem volt prominens a régi filmek alatt sem. Így a kívánt érzelmi hatást nem is képes kiváltani, csak azt, hogy az ember vakarja a fejét, ez meg mi a szöszt akar jelenteni?
Tartom magam ahhoz, hogy a film sajnos nagyon-nagyon nem jó.

Anak 2018.01.02. 22:12:18

@Anak: BB-8 csipogása szintén hasonló sztori. Ezt miért utánaolvasva kell megtudnom? Minek kellett megváltoztatni a szöveget? Rian Johnson röhög a markába. Ne adjanak ennek a manusnak több SW filmet, ha kérhetném...ja... már elkéstem...ehh.

Szóval Yoda bábu volt. Nem tudtam eldönteni, hogy egy jól megcsinált számítógépes animáció vagy tényleg bábú? Ennek örülök. Van valahol erről egy angol nyelvű forrás? Kicsit utánaolvasnék.

Recensor 2018.01.03. 14:06:47

@szingularitás: sok hiba és probléma volt a filmben, még több mellényúlással, de én akkor is azt mondom, hogy igenis szórakoztató lett, rengeteg látványos jelenettel és egy jól felépített sztorival. Az alaptörténet: a lázadó flotta menekülése, a mellékszál pedig Rey küzdelme Snoke -kal és Kylo Rennel. Mindkettő hozta, amit kellett. De a Star Wars saga olyasmi, amihez mindenki "ért", amiben mindenki otthon van és amit soha senki nem fog tudni úgy folytatni, hogy az a 90% -nak megfeleljen.

furious ewok 2018.01.03. 14:07:36

Leszögezem, a cikk érdekes és alapos, főleg ha saját szerzemény, respect.

Maguk a filmes utalások, "easter-eggek" vagy hogy is hívjam ezeket viszont egyszerűen súlytalanok. Látszik belőlük, hogy a fanoknak rakták bele, ráadásul tudatosan, csak ott ment félre az egész, hogy maga a film fényévekre van egy igényes és összeszedett alkotástól. Ha pedig ez hiányzik, akkor tökmindegy, hány utalás van a filmben, hiszen az az élményen ez önmagában nem fog javítani. Valahányszor megnézek egy újabb sw filmet (de lehetne akármelyik star trek film is), egyszerűen az az érzésem, hogy egy tessék-lassék rendezőt megbízva, egy sebtiben összekalapált forgatókönyv alapján valamit gyorsan leforgattak, majd utólag kicsit átírogatták és kiadták. Igénytelen iparosmunka mindegyik.

Jó párhuzam a Szárnyas fejvadász 2049 c. film, ami szintén az előzményfilm kultuszára épített, viszont önmagában is egy átgondolt, precízen felépített remekmű lett. Na ott van értelme telerakni utalásokkal a filmet, mert a sztori van olyan erős, hogy a nézőben kíváncsiságot ébresszen a részletek kapcsán... Az utolsó jedik erre egyszerűen képtelen.

Kis Zöldfülű 2018.01.04. 10:53:22

Az írásod, mint mindig, most is nagyon színvonalas. Csak az a baj, barátom, hogy engem többé már nem érdekel. Sajnálom. Nem bántani akarlak, hiszen nagyon tisztellek, az elmúlt években szenzációs munkát végeztél. Bajom az új filmmel van, számomra a Star Wars halálát jelenti. Nem azért, mert sok hibája van, nem azért, mert rossz filmnek tartom. Hanem mert ez a film számomra egy bűn. Szuper, hogy sokat dolgoztak rajta, és csillivilli lett, de kár volt mindenért, mert gyalázat, mert olyan dolgokat mutat be, amit a hátam közepére se kívánok. A film logikátlan, következetlen, de ami nagyon fáj, hogy eltöröl mindent, amit korábban tudtam erről a világról. Amit szerettem benne, meg van szentségtelenítve. Solo-t már az előző részben béna lúzerként ábrázolták, R2D2-t és C-3PO-t már akkor zárójelbe tették, Leiából pedig tábornoknak gúnyolt öregasszonyt varázsoltak. Ezeket még képes voltam elfogadni, mert az a film legalább megígérte, hogy majd a folytatástól lesz mit várni. De az új részben végképp elszabadult a téboly. Ez a történet már nem a jó és rossz harcáról szól, nem hősökről, csak hibát hibára halmozó tökkelütött idióták kergetőzéséről. Senki sem példakép többé. Az első rend tábornoka nevetség tárgya már az első percekben. A jó oldalra állt rohamosztagosfiú egy papucs, és ha végül tenne is valami hasznosat, hát még az sincs neki megengedve. Leia talán már úgy néz ki, mint egy tábornok, de hamar kiderül róla, hogy nem méltó rá, hogy felelős vezető legyen. A vagány pilótát bunkó hímsovinisztává degradálják, a 'badass' páncéloskaptányt is 2 perc alatt badasstelenítik, hiszen ebben a filmben senkinek, és semminek sem szabad annak lennie, mint amit gondoltunk róla. Csubakkával sem tudtak mit kezdeni, csak annyira lényeges, mint a porg, amit kis híján felzabál. Snoke-ról még kiderülhet a folytatásban, hogy csak eljátszotta a halálát, de ennek hiányában csak egy átvert pancser, nem pedig az a főgonosz, akit tisztelni lehetne. Azért tudjuk, hogy nagy hatalma van, mert az őt alakító színész elárulta nekünk egy interjúban, hogy nagy hatalma van, amit viszont a filmekben látunk tőle, az kevés. A kis zöldfülűről is kiderül, hogy amit eddig valaha is mondott nekünk bölcsességet, az mind lényegtelen. Rey karakterében az volt az egyetlen izgalmas, hogy kinek a kicsodája. Nyilván róla is kiderülhet még később valami, ami hitelesíti, hogy miért ilyen profi mindenben, de ez a film nem ezt sugallja, hanem kifejezetten azt mondja, ne érdekeljen már a folytatás, törődjek bele, hogy egy senki, akiért viszont sosem kell majd aggódnom, hiszen úgyis mindenkit lever, hogy egy senki. És végül Luke! 30 évet vártunk rá, hogy visszatérjen, de hazudtak nekünk. Nem ő tért vissza és már soha nem is fog. Már biztos. Luke, Leia és Han már nem azok, akiket valaha szerettem, az új szereplők pedig nem kárpótolnak az elvesztésükért. Ezt a filmet én nem hiszem el. Kitörlöm az emlékezetemből és nem ismerem el egyetlen további folytatását sem. Ezért nem érdekel már többé az sem, amit te írsz róla. Sajnálom. Nagyon.
Pacsi!

Mezei Csaba 2018.01.04. 16:57:33

Én nagyon viccesnek találtam, ahogyan Luke a szigeten megszerezte a betevőt. Az ormányos-csöcsös tejelő lényektől hangosan felröhögtem a moziban, illetve amikor a 20 méteres szigonnyal a mester kipecázott egy 50 kilós snecit. Valahol ezeknek a jelenteknek a környékén észrevettem valamit: Luke szállásán egy kötélen valami megnyúzott (tartósított vagy füstölt) gumicsirkék lógtak, amelyek nagyon hasonlítottak arra a cuccra, amit az első részben Jar-jar megpróbált lenyúlni a Mos-eisleyi piacon, majd mikor elvesztette az a kutyafejű Sebulbát találta el. Nem lepődnék meg, ha az a díszlet újra felhasznált lett volna az Utsó Jedikben. Üdv

Krennic 2018.01.06. 14:14:30

Azért azt elszomorító látni, hogy az emberi butaságnak és ostobaságnak mindig nyílnak újabb mélységei. Ugye Kis Zöldfülű? Te jóságos atyaúristen...

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2018.01.11. 19:44:43

@Anak: A dobókocáról még annyi, hogy az előző epizódban hangsúlyosabban benne lett volna. Han, miután visszaszerzi a Falcont, helyére akasztja a kockát a pilótafülkében. Johnson ezért mert nagyobb jelentőséget adni neki a folytatásban, nem számított rá, hogy J.J. végül kivágja a jelenetet. Én azért így sem bánom, mert szép búcsú volt Han emlékétől.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2018.01.11. 19:54:28

@Anak: Számos helyen írnak róla, például itt:
screenrant.com/star-wars-8-last-jedi-yoda-puppet-recreated/
Még azt a hölgyet is megkeresték a készítők, aki az eredeti Yoda-báb szemeit festette.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2018.01.11. 20:30:25

@Kis Zöldfülű: Ha szigorú vagyok, eddig is csak két SW filmről tudtam elmondani, hogy maradéktalanul tetszik, a VIII-nak is vannak gyengébb részei, de összességében mindenképp a jobb Star Wars-filmek közé sorolom. Nálam az egyik nagy erénye éppen az, amit Johnson a karakterekkel csinált. Különösen Luke sztoriját tudom értékelni, de szerintem ez már kiderült.
Szerintem idővel te is másképp fogod látni. Remélem. :)
süti beállítások módosítása