Tegnap volt negyven éve, hogy az amerikai mozik bemutatták Steven Spielberg és George Lucas közös mesterművét, Indiana Jones első kalandját, Az elveszett frigyláda fosztogatóit.hieroglifak_r2d2_c3po_2.jpg

1981. június 12-én fantasztikus élmény lehetett filmrajongónak lenni, különösen egy olyan filmplakát láttán, amelyen az állt: a Cápa és a Csillagok háborúja alkotóinak közös filmje.
A jeles évforduló kapcsán összeszedtem néhány ismert és talán kevésbé ismert érdekességet az Indy-filmekről. Talán nem árulok el nagy titkot: a legtöbbnek köze van a Star Warshoz...

lucas_spielberg_jungle.jpg

Az egész egy legendás nyaralással kezdődött. George Lucas a Csillagok háborúja bemutatása után Hawaiira utazott, hogy kipihenje filmkészítői pályafutása legstresszesebb másfél évét, és vele tartott jó barátja, Steven Spielberg is. Szóba kerültek a jövőbeli filmes tervek. Lucas csupán egy dologban volt biztos, hogy egy ideig nem szeretne rendezni. (Aligha sejtette, hogy tizenhat húsz évnyi szünet következik.) Spielberg ellenben egy James Bond-film rendezésére vágyott, ám nem sikerült megszereznie a sorozat jogait. Amikor ezt elpanaszolta a barátjának, Lucas rábeszélte, hogy hagyja Bondot, mert neki van a fiókban egy sokkal jobb ötlete: egy kalandor régészprofesszor története.

Ezzel vette kezdetét a két filmes zseni első közös munkája, de az eset jól illusztrálja az alkotói identitásukban felfedezhető markáns eltérést: Spielberg a zseniális rendező, aki szinte mindig mások ötletét vagy egy létező forrásanyagot adaptál a mozivászonra. Lucas pedig a nagy mesemondó, világok és hősök megteremtője, karrierjének valamennyi filmje lényegében a saját ötletéből született.

ford_connery.jpg

Az említett James Bond kapcsolat is közre játszott abban, hogy a harmadik Indy-filmhez, Az utolsó kereszteslovaghoz Spielbergék az egykori Bondot, Sean Conneryt kérték fel Indiana Jones apjának szerepére, noha Connery mindössze tizenkét évvel volt idősebb a fiát alakító Harrison Fordnál.

Régészprofesszor hősünk polgári neve Henry Jones, ám a harmadik film elmeséli, honnan ered az Indiana elnevezés: egy kamaszkori emléket őriz, a Jones család kutyájának nevét. Indy arab barátja, Sallah még jól ki is röhögi, hogy egy kutya nevét vette magára.

lucas_indiana.jpg

Pedig Indiana Jones figurája a valóságban is egy kutyáról kapta a nevét, csak éppen George Lucas Indiana nevű kutyájáról. És ugyanez a kutya ihlette a szőrös másodpilóta, Csubakka alakját is. Lucas elmondása szerint kocsikázáskor gyakran ültette az anyósülésre alaszkai malamutját, Indianát.

csubakka_storyboard.jpg

Ismert sztori, hogy Spielberggel ellentétben Lucas eredetileg nem Harrison Fordnak szánta volna Indiana Jones szerepét. Miután az előző két filmjében, az American Graffitiben és a Star Warsban is szerepelt Ford, nem akarta, hogy rajtuk ragadjon az elválaszthatatlan színész-rendező páros címke, mint a Scrosese-De Niro pároson.
Mint köztudott, a befutó Tom Selleck lett volna, ám időközben a Magnum tévésorozat meghozta Selleck számára az áttörést, amit nem akart feladni egy új szerep kedvéért. Így Harrison Ford mégiscsak főszereplő lett George Lucas mindkét bombasikerében.

Bár a Frigyláda vágási munkálatait Spielberg állandó vágója, Michael Kahn végezte, a produkció többi kulcsszereplőjét szinte kivétel nélkül Lucas hozta a Star Wars stábjából. Közéjük tartozott Norman Reynolds díszlettervező, Howard Kazanjian producer, Robert Watts segédproducer, Ben Burtt hangmérnök, de még a Star Wars legendás látványtervezője, Ralph McQarrie is dolgozott a filmen.

Az alkotói összefüggések ismeretében nem meglepő, hogy az Indiana Jones-filmek tele vannak rejtett Star Wars-utalásokkal. Rögtön az első a Frigyláda elején látható hidroplán azonosítója: OB-CPO, ami Obi-Wan Kenobira és C-3PO-ra utal.

obcpo_hidroplan.jpg

A második Indy-film még egyértelműbb utalást tesz a Csillagok háborúja Jedi mesterére, A végzet temploma Sanghaiban játszódó nyitójelenetének helyszíne a Club Obi Wan nevet viseli.

clubobiwan.jpg

A Frigyláda alighanem legviccesebb easter eggje szintén egy Star Wars-utalás. A lelkek kútjában az egyiptomi hieroglifák közt többször is felbukkan C-3PO és R2-D2 alakja.

hieroglifak_r2d2_c3po.jpg

Itt például Leia egyiptomi hercegnő átadja R2-D2-nak a Halálcsillag tervrajzait:

hieroglifak_r2d2_c3po_3.jpg

Miután a 20th Century Fox igazgatótanácsának leesett, mekkora hibát követtek el azzal, hogy átengedték az alkotónak a Star Wars-folytatások jogát, kisebb háború robbant ki Lucas és a stúdió között. Ennek következményeként Lucas a rivális Paramount stúdióhoz vitte az Indiana Jones ötletét. Az Indy-filmek a Star Warshoz hasonlóan a Lucasfilm égisze alatt készültek el, ám ezúttal a sorozat jogai mindvégig Lucas kezében voltak, aki immár maga diktálhatta a feltételeket Hollywoodnak.
Más kérdés, hogy ma már a Star Wars sorozat jogai is egy helyen vannak, hiszen a Disney-birodalom a Lucasfilm után a 20th Century Foxot is bekebelezte.

Az elveszett frigyláda fosztogatói forgatókönyvét George Lucas ötletéből Lawrence Kasdan írta. Ez már a második közös munkájuk volt, hiszen Kasdan írta az egy évvel korábban bemutatott A Birodalom visszavág forgatókönyvét, majd A Jedi visszatérét is.
Az Indiana Jones-folytatások szkriptjét már nem Kasdan jegyzi, ellenben a fia, Jon Kasdan dolgozott a legújabb, jelenleg forgatott Indy-film forgatókönyvén.

Mint közismert, akárcsak a Star Wars, az Indiana Jones-filmek zenéjét is John Williams szerezte. A filmzenét pedig ezúttal is a Londoni Szimfonikusok játszották fel a híres Abbey Road hangstúdióban, Williams személyes vezényletével.

recording_sheet_abbeyroad.jpg

Ismert sztori, hogy a film egyik legjobb poénja nem szerepelt a forgatókönyvben. Indiana Jonesnak ádáz harcba kellett volna keverednie a szablyáját pörgető-forgató gazfickóval, csakhogy Harrison Fordot aznap — mint a legtöbb stábtagot Tunéziában — makacs gyomorrontás gyötörte, ezért felvetette, nem lehetne-e, hogy csak simán lepuffantja az ellenfelét. Spielbergnek annyira megtetszett az ötlet, hogy ezt a verziót vették filmre.

indy_piac.gif

Az elveszett frigyláda fosztogatói volt az első film, amelyen George Lucas együtt dolgozott a Lucasfilm jelenlegi elnökével, Kathleen Kennedyvel. Kennedy kezdetben Spielberg asszisztense volt, később azonban valamennyi filmjének producere, beleértve az Indiana Jones folytatásait is. Lucas és Kennedy számára több évtizedes munkakapcsolat és máig tartó barátság kezdete volt az Indiana Jones, amelynek részeként Lucas Kennedyt tette meg utódjának a Lucasfilm élén.

kennedy_lucas_marshall.jpg

Kathleen Kennedy, Lucas és Frank Marshall az Indiana Jones és a végzet temploma forgatásán

Kathleen Kennedy 1987-ben összeházasodott az Indy-filmek másik állandó producerével, Frank Marshallal. 1992-ben közös produkciós céget is alakítottak The Kennedy/Marshall Company néven, amelynek égisze alatt olyan filmek készültek, mint a Hatodik érzék.
A Frigyládában Marshall játszotta annak a repülőgépnek a pilótáját, amely a frigyládát készül Berlinbe szállítani, Kennedy pedig a második filmben tűnik fel néhány pillanatra, a Club Obi Wan tánckarában.

Van egy másik máig tartó házasság, amely az Indiana Jones nyomán köttetett. Spielberg 1991-ben feleségül vette A végzet temploma női főszerepét alakító Kate Capshaw-t.

marshall_kennedy_lucas_capshaw_spielberg.jpg

Marshall, Kennedy, Lucas, Capshaw és Spielberg A végzet temploma londoni királyi bemutatóján

Lucasék a Star Wars után az Indiana Jones-filmek forgatását is Angliába vitték, így nem meglepő, hogy több egykori Star Wars-szereplőt is felfedezhetünk az Indy-filmekben. Főként a Birodalom oldaláról.

A legismertebb Julian Glover, aki Az utolsó kereszteslovag főgonoszát, Walter Donovant alakította, de előtte ő formálta meg a klasszikus Star Wars-trilógia legkompetensebb birodalmi tisztjét, Veers tábornokot is. Érdekes easter egg, hogy Donovan első felbukkanásakor egy zongora hangja szűrődik át a szomszéd hallból, amely a Star Wars birodalmi indulóját játssza.

veers_donovan.jpg

Egy másik egykori birodalmi tiszt, a balsorsú Ozzel admirálist alakító Michael Sheard szintén felbukkant a sorozatban. Sheard magát Adolf Hitlert alakította a Kereszteslovagban, ahogy autogramot biggyeszt a régészprofesszor noteszébe.

ozzel_hitler.jpg

A Frigyládában a lázadók soraiból is találunk ismerős arcot. Az amerikai hírszerzés tisztjét, Eaton őrnagyot az a William Hootkins alakította, aki Porkins szerepében halt hősi halált a Halálcsillag elleni ütközetben. Hootkinsról további érdekesség, hogy Az ifjú Indiana Jones kalandjaiban is eljátszott egy szerepet, ő alakította a tévésorozat egyik epizódjában (Barcelona, 1917 május) a Cári Orosz Balett igazgatóját, Szergej Gyagilevet.

porkins_eaton.jpg

Olyan is van, akinek az Indiana Jonesból vezetett a Star Wars stábjába az útja. Nick Gillard, az előzménytrilógia akciójeleneteinek későbbi koreográfusa a Frigyládában és a Kereszteslovagban is német katonát játszott. Utóbbiban jól felismerhető, ő az, akit kupán vág a tank periszkópja.

nickgillard_lastcrusade.jpg

Szintén Star Wars-veterán, ám a kamera másik oldaláról, az Industrial Light & Magic kilencszeres Oscar-díjas trükkmestere, Dennis Muren. Neki köszönhetjük a Jurassic Park dinoszauruszait vagy épp A Jedi visszatér látványos robogós üldözését. Muren játszotta a Frigyládában a náci kémet, aki a Nepálba tartó repülőn szemmel tartja Jones professzort.

dannis_muren_frigylada.jpg

Az egykori brit birkózó, Pat Roach két szerepet is játszott a Frigyládában, és mindkét szerepében meghalt. Ő keltette életre az ökölharcban jeleskedő német szerelőt, akivel a repülőgép propellere végez, illetve az egyik serpát, aki otthagyja a fogát Marion Ravenwood nepáli bárjában.

patroach_frigylada.jpg

Ám ezzel még nem volt vége Roach gazfickó szerepeinek. Három évvel később, A végzet templomában ő alakította a bánya kegyetlen őrét, a turbános óriást, akivel Indynek meg kellett küzdenie. Természetesen ez a karakter is csúnya véget ért.

patroach_vegzettemploma.jpg

Az elveszett frigyláda fosztogatóit méltán tartják a teljes Spielberg-Lucas életmű egyik legjobb darabjának, mégis van olyan vélemény, hogy éppenséggel Új-Hollywood rossz útjának kezdete volt ez a film. A Star Wars-kulcsszereplő, akit hiába is keresnénk a Frigyláda stáblistáján, Gary Kurtz producer, George Lucas főiskolai alkotótársa és ezt megelőző filmjeinek producere. Kettejük viszonya azután romlott meg, hogy Lucas Kurtzot tette felelőssé amiért A Birodalom visszavág gyártása csúnyán túllépte az eredeti költségvetést. Lucas nézőpontját súlyosbította, hogy saját pénzét tette a filmbe.

Kettejük útjai örökre elváltak, ám ezt megelőzően Kurtz még részese volt a Frigyláda korai munkálatainak, amiről évtizedekkel később egy interjúban beszélt. Elmondása szerint a Frigyláda eredetileg mélyebb, komplexebb film lett volna, később azonban a kalandfilm jellegre és a látványos kaszkadőr jelenetekre került a hangsúly. Kurtz, aki három éve hunyt el, az Indiana Jones sikerét hibáztatta A Jedi visszatér infantilizmusáért, illetve általánosságban azért, hogy Lucas szemében megváltozott a siker receptje.

Egy sértett ember szavai voltak ezek? Talán igen. Ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen tény, hogy a két legmagasabban jegyzett Star Wars-film kötődik Gary Kurtz nevéhez.

belloq_legy.jpg

A Frigyláda legtöbbet emlegetett easter eggjei közé tartozik a légy, amely a Belloqot alakító Paul Freeman arcán mászik és bebújik a színész szájába. Figyelemre méltó, ahogy Freeman rezzenéstelen arccal játssza a szerepét. Természetesen nem digitális trükkről van szó (1981-et írtunk), hanem egy valódi légyről, ám a színész elárulta, történt egy kis csalás a jelenetben. A légy ugyanis azonnal elrepült az ajkáról, ám Spielbergnek annyira tetszett a felvétel, hogy ezt a pár képkockát kivágta a filmből, így valóban úgy tűnik, mintha Freeman szája nyelte volna el a rovart.

Címkék: történelem filmek Indiana Jones

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr8316592582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Joda visszatér 2021.06.13. 20:34:29

"Mint köztudott, a befutó Tom Selleck lett volna, ám időközben a Magnum tévésorozat meghozta Selleck számára az áttörést, amit nem akart feladni egy új szerep kedvéért. Így Harrison Ford mégiscsak főszereplő lett George Lucas mindkét bombasikerében."

Nagyon rosszul tette Selleck. Ezzel felemelkedhetett volna az A kategóriás sztárok közé, ahogy Harrison Ford fel is emelkedett. Kb. annyira sajnálhatja, mint Michael Madsen, aki a Ponyvaregény Vincent Vegajának szerepét utasította vissza és maradt B, vagy Mickey Rourke, aki ugyanezen film Butch-a lehetett volna. Bár neki ez inkább visszatérés lett volna.
Számos név felmerült Indy szerepére. Pl. Bill Murray, de még Chevy Chase humorista neve is

Bérgyilkos Bohóc 2021.06.13. 21:07:05

@A Joda visszatér: Öreg hiba azt gondolni, hogy ha valaki sztár lett egy film által, akkor automatikusan mindenkire ugyanez a sors várt volna, ha ő kapja az ominózus szerepet. Ahogy egy rakás kultfilm (Star Wars, E.T., Gyűrűk Ura stb) főszereplői nem lettek A kategóriások, ugyanúgy semmi garancia nincs rá, hogy adott esetben Tom Selleck is felemelkedett volna az Indy által.

Treff Bubi 2021.06.13. 21:09:17

"mégis van olyan vélemény, hogy éppenséggel Új-Hollywood rossz útjának kezdete volt ez a film."
Ez milyen trendet jelent? Kerestem a témáról angolul is, de eddig nem találtam cikket róla.

lutria 2021.06.13. 21:20:50

Eddig nem úgy volt a sztori hogy Selleck szívesen lett volna Indiana Jones csak a Magnum producere nem engedte el a sorozatból máshová forgatni?(ugyanúgy mint amikor Pierce Brosnan jóval korábban lett volna James Bond csak nem engedték el a Remington Steele-ből.)
Az egyik Magnum epizódban van is olyan jelenet amikor kiköpött Indiana Jonesnak van öltözve.

nikodémus 2021.06.13. 21:34:09

Lucas és Kurtz elhidegülését én másképp tudtam: Kurtz a közös alkotómunkában hitt (és ezért is lett olyan jó a Birodalom), Lucas viszont épp az ellenkező következtetést vonta le, és maga akart főnök lenni teljesen. A Jedin ez alaposan meglátszik, ami épp olyan lett, mint amilyen a Birodalom nem akart lenni (korábbi ötletek szimpla újrahasznosítása). Kurtz kb. az ewokok ötleténél állhatott fel végleg az asztaltól. Nehéz ezt sok SW-rajongónak elismerni, de a maga szempontjából jól tette.
Innentől Lucas nem dolgozott olyan alkotótárssal, akivel kompromisszumot kényszerült kötni. Sajnos az életmű további része ezt elég jól illusztrálja.

A Joda visszatér 2021.06.13. 23:36:50

@Bérgyilkos Bohóc: A kulcsszó a charme. Ez volt az, ami kellett a kiugráshoz. Ez megvolt Indy figurájában, megvolt Fordban, és megvolt Selleckben is. Utóbbi lemaradt a szerepről, Fordot magasra repítette.
Viszont semmiféle charme nincs Mark Hamillben, és Star Wars főszereplő figurájában sem, és maga ez a szerep sem olyan domináns, mint Indyé a maga filmjében. Ugyanez a helyzet az E.T.-vel és a Gyűrűk urával is. Hiányzik a domináns szerep, a sármos főszereplő, akiről elsősorban szól a film.

horrorpornó bábszínház 2021.06.14. 00:32:19

Ja, neked pl. az is érdekesség, hogy a negyvenéves egybeírandó.

@A Joda visszatér:
Vagy annyira, mint te, hogy iskola helyett disznópásztorkodni jártál, és emiatt nem tanultál meg írni.
Mellesleg Michael Madsen szar színész.

A charme szót pl. sármnak írják magyarul. A többire nem térek ki.

A Joda visszatér 2021.06.14. 00:50:20

@horrorpornó bábszínház:

Szegénykém, a te életed ugye már sokkal inkább horror, mint pornó?:)

e-nyelv.hu/2013-01-24/charme/

---

gigabursch 2021.06.14. 05:34:37

Az a lepuffantós jelenet ismereteim szerint többszöri újrázás után már kínból alakult így - S végül jól sikerült.

lenörd hofstadter 2021.06.14. 07:10:08

@A Joda visszatér:

Tom azért nem B kategóriás. Bőven van filmje, jó filmje, ugyanolyan világsztár lett egy másik vonalon...

lenörd hofstadter 2021.06.14. 07:10:42

Végre egy leírás ahol nem spontán lövésnek hazudják az előre kitalált jelenetet.

arncht 2021.06.14. 07:16:02

Tom selleck az egyetlen, akit hasonloan szimpatikus figura, mint harrison ford, es valoban remek indy lett volna. Harrison ford enelkul is ket masik kultfilm resze, a star warse es a blade runnere - ezt kevesen mondhatjak el magukrol, pedig inkabb kisugarzasa van, mint jo szinesz.

Lucas vhogy mindig a zsenialis es a gagyi hataran egyensulyoz - vhol belul marad (frigylada, birodalom), vhol meg atlepi (indy2, jedi). A frigylada szvsz a legjobb filmje, jo mese, de hihetoen adjak elo, nem komolytalan.

Visceroid 2021.06.14. 07:27:27

Szegény Harrison Ford lassan 80 éves, de állandóan újra és újra előszedik. Mondjuk jól bírja az öreg.

A Joda visszatér 2021.06.14. 08:22:45

@lenörd hofstadter: Én is kedvelem. Nem feltétlenül azért lesz valaki B, mert rossz színész lenne. Ezen a pályán a szerencse különösen fontos.

2021.06.14. 14:48:38

Eddig én is mindenhol azt olvastam, hogy Selleck nem visszautasította Indy szerepét, hanem a szerződése a Magnumhoz kötötte, ezért nem lett végül belőle Indiana Jones.
@A Joda visszatér: Én inkább arra hajlok, hogy Bérgyilkos Bohócnak adjak igazat. Kedvelem Sellecket, sok jó filmje van, no meg kisugárzása, sármja is, de hogy milyen lett volna vele az Indiana Jones... sosem fogjuk megtudni. Egyáltalán nem biztos, hogy az ő alakításával is ilyen átütő siker lett volna a film.

horrorpornó bábszínház 2021.10.05. 23:51:38

@A Joda visszatér:
Anyád nem ezt szokta mondani.
Mellesleg, buzika, a nyestre hivatkozni még nagyobb röhej, mintha a Wikipédiára hivatkoznál. Itt is faszságokat írnak, ha láttad volna már életedben a hivatkozott "1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat"-ot, akkor te is tudnád, de így csak magadról állítod ki a bizonyítványt, hogy segghülye vagy.
Az Osiris meg az MTA által nem akkreditált iromány, ennélfogva kb. annyit ér, mintha Kovács XXVII. Béla vécépucoló írna egyet.
Az MTA Magyar helyesírási szótára (2017) szerint ellenben sárm, sármos.

Szopni jársz te ide, kisköcsög.
süti beállítások módosítása