Most már biztos, hogy jön az első élőszereplős Star Wars-tévésorozat. Azt még nem tudjuk, mikor debütál, kik lesznek a szereplői és — mindig ez a legizgalmasabb — melyik érában fog játszódni, de a héten bejelentették, hogy a sorozat vezető producere és írója Jon Favreau lesz, és ezzel a Lucasfilm első jelét adta, hogy csőben van a produkció.

jon_favreau.jpg

Favreau jó választásnak tűnik. Színész is, író is, tapasztalt producer és elég jó rendező, aki komoly szerepet játszott egy sokszereplős univerzum, a Marvel-filmek sikerének megalapozásában. Nyugodtan nevezhetjük a Disney lieblingjének is; amellett, hogy megrendezte a Vasember első és második részét és a Bosszúállók-filmek producere, 2016-ban sikeresen megcsinálta A dzsungel könyve élőszereplős változatát, most pedig épp az Oroszlánkirály élőszereplős remake-jén dolgozik, aminek sok értelmét ugyan nem látom (elvégre valamennyi „élő szereplő” számítógépes állat lesz...), viszont a kasszasiker már most borítékolható.

Másik oldalról Favreau azért is ideális választás, mert bár minden adottsága megvan, mégsem annyira érdekes alkotó — mint például egy Rian Johnson —, hogy sajnálnám, hogy nem egy mozifilmre kap lehetőséget.

Amiatt sem kell aggódni, hogy Favreau ne lenne kellőképp rajongója a Star Warsnak, hiszen közismerten az. Egy nyilatkozata szerint (és lehet, hogy csak poénkodott, de ez a lényegen pont nem változtat) azért választotta, hogy kék vászon előtt forgassák le A dzsungel könyve jeleneteit a manapság elterjedt zöld háttér helyett, mert a kék háttér számára a klasszikus Star Wars-trilógia forgatási fotóit idézi.
Emellett évekre visszanyúló kapcsolata van a Lucasfilmmel, hiszen Favreau alakította a mandalor vezér Pre Vizslát a Clone Wars animációs sorozatban, és nem mellékesen egy Rio Duran nevű, négykarú űrlénynek adja a hangját a májusban érkező Han Solo-filmben.

jungle_book_jon_favreau.jpg

Jon Favreau A dzsungel könyve forgatásán

Hozzáteszem, az is mutat valamit, hogy egy sikeres mozifilm rendező-producer a Star Wars kedvéért hajlandó átpártolni a kis képernyőre.

A bejelentés fontos részlete, hogy miközben Favreau írja és producerként felügyeli a leendő sorozatot, nem ő lesz a rendező. A starwars.com közleménye kiemeli, hogy a legkülönfélébb írók és rendezők fognak Favreau keze alá dolgozni, így a sorozat lehetőséget kínál, hogy újabb tehetségeket integráljon a Lucasfilm csapatába. Értsd: egy-két alkotó számára akár ugródeszka is lehet a mozifilmekhez.

Felkészül Filoni?

Máris többeknek eszébe jutott Dave Filoni neve, akivel kapcsolatban időről időre felvetődik (első sorban a rajongókban), hogy rendezhetne Star Wars-filmet. Filonit nevezhetjük George Lucas legjobb padawanjának, hiszen nyolc éven át dolgozott a Star Wars szülőatyja mellett; először a Clone Wars, majd a múlt héten befejeződött Lázadók animációs sorozat vezető rendezője volt. Filoni jelenleg a Lucasfilm animációs műhelyének vezetője. Egy mozifilm nyilván nagy ugrás lenne számára, de a tévésorozat jó alkalom lehet, hogy kisebb tét mellett kipróbálja magát az élőszereplős műfajban is.

dave_filoni_rebels.jpg

Gyanítom, hogy az idei év még a sorozat forgatásának előkészületeiről fog szólni, de amennyiben a streaming szolgáltatás indulásakor (2019 negyedik negyedévében) debütálna a széria — és feltételezem, hogy ez a cél —, a produkciónak év végére illene készen állnia a forgatásra. Az anyagiak aligha jelenthetnek problémát, miután a sorozatot a streaming szolgáltatás zászlóshajójának szánják, és a Disney agresszívan be akar nyomulni a piacra, vastagon fog fogni a ceruza, amikor a költségvetést megírják Burbankben.
A szándékok olyannyira komolyak, hogy Bob Iger Disney-vezér februárban a cég részvényesei előtt azt pedzegette, hogy belátható időn belül nem is egy, hanem több élő szereplős Star Wars-sorozatot szeretnének elérhetővé tenni a szolgáltatás kínálatában.

Meglátjuk, hogy ebben is Favreau-nak jut-e szerep, mindenesetre a Lucasfilm tervezőasztala hirtelen igen zsúfolt képet mutat. A tévésorozat mellett Rian Johnson egy teljesen új Star Wars-trilógián, míg a Trónok harca készítői szintén egy több mozifilmből álló Star Wars-széria előkészítésén dolgoznak. Érdekesség, hogy talán az elmúlt évek tapasztalataiból okulva, de egyelőre egyik produkció bemutatásának sincs konkrét dátuma. Kivétel természetesen J.J. Abrams IX. Epizódja, amelynek forgatása júliusban indul, hogy 2019 decemberében láthassuk a moziban.

Címkék: star wars filmek spinoff tévésorozat Jon Favreau Rian Johnson

Sokan szokták feltenni a kérdést: miért épp a fiatal Han Solóról készít Star Wars-filmet a Lucasfilm? A válasz sokkal egyszerűbb, mint bárki gondolná, és Lawrence Kasdan személyében rejlik. Amikor George Lucas megpróbálta visszacsábítani stábjába a klasszikus trilógia forgatókönyvíróját (erről bővebben itt), a veterán író ezt a témát választotta, Han Solo karakterét találta elég érdekesnek ahhoz, hogy három évtized elteltével ismét Star Wars-filmet írjon, ezúttal már Jon nevű fiával karöltve.

Az Entertainment Weekly alábbi összeállításában a két Kasdan mesél arról, mely történetekhez nyúltak vissza a Solo sztorijának és karaktereinek kidolgozásakor, de Jon Kasdan elárul valamit arról is, milyen az kis srácként, amikor az apukád kollégáját George Lucasnak hívják.

ew_han_csubi_beckett_falcon.jpg

Állj mellém, fiam, és együtt uralni fogjuk a galaxist.

Lawrence Kasdan nem pont ezt az ajánlatot tette Jon nevű fiának, de azért valami hasonlót.

A hamarosan bemutatásra kerülő önálló film, a Solo - Egy Star Wars-történet forgatókönyvét A Birodalom visszavág, A Jedi visszatér és Az ébredő Erő veterán írója jegyzi, ám ezúttal író-rendező fia is csatlakozott a kalandhoz.

Jon Kasdan írta és rendezte a 2012-es év felnőtté válásról szóló szerelmes filmjét, a The First Time-ot (megtekinthető a Netflixen) és A nők hálójában című 2007-es komédiát, de írt néhány epizódot a Dawson és a haverok és a Különcök és stréberek számára is.

Nem kellett őt annyira győzködni, mint Darth Vadernek Luke Skywalkert.

Még mielőtt 2012-ben a Lucasfilm a Disney tulajdonába került volna, elindítva a galaktikus történetek reneszánszát, Lawrence Kasdan elvállalta, hogy összehoz egy Han Solóról szóló filmet. Aztán csatlakozott a VII. Epizód stábjához, és ez minden energiáját lekötötte.

„Amikor végeztem, eléggé ki voltam égve. Azt mondtam, nem is tudom, akarjuk még ezt a Han dolgot?” — meséli Lawrence. „Azt mondták, persze, nagyon szeretnénk, ha folytatnád a Hant. Mire azt feleltem, nos, a fiam, Jon nagyon fel van pörögve, és rengeteg ötlete lenne az eposz számára. Rendezett már két mozifilmet, és csinált más dolgokat is. Mi lenne, ha beszállna ő is, és velem dolgozna? Ez nagy lökést adna nekem. És aztán így is lett. Megegyeztek Jonnal is, és az ezt követő három évet mindketten írással töltöttük.”

Címkék: star wars filmek spinoff Han Solo

Nagy Star Wars-összeállítása lezárásaként két érdekes cikket közöl a májusban érkező Han Solo-film alkotóiról az Entertainment Weekly. Az egyik a film írópárosát, a legendás Lawrence Kasdant és szintén forgatókönyvíró fiát szólaltatja meg — ennek magyar fordítását a következő napokban olvashatjátok. A másik viszont Ron Howard rendezőről szól, aki okkal vallhatja magát George Lucas tanítványának, ráadásul azon kevesek egyike, akik már azelőtt hallottak a Star Warsról, hogy akár csak Lucas is sejtette volna, mivé növi ki magát az űrkaland ötlete.

Az alábbiakban a cikk legérdekesebb részeit olvashatjátok.

ronhoward_americangraffiti.jpg

1972 nyara:

Ron Howard tizennyolc múlt, épp szeretne kitörni a helyes kis srác skatulyából egy kissé felnőttebb szereppel egy olyan filmben, amely felnőtté válásról, fiatalkori szerelemről és a rock and rollról szól.

A The Andy Griffith Show Opie-jának nagy tervei vannak. Egy nap talán maga is filmrendező lesz. Talán.

Ő a kevés ismert ember egyike ennek a szerény filmnek a szereplőgárdájában, amelyben ott van még egy bizonyos Richard Dreyfuss, Cindy Williams, Kathleen Quinlan, Charles Martin Smith, Suzanne Somers, valamint egy cowboy kalapos fickó is, akit Harrison Fordnak hívnak.

Még egyikük sem számít senkinek. Maga az író-rendező sem, egy sovány, csöndes, szakállas figura, akit George-nak hívnak. George filmográfiájában egyetlen szerény, avantgárd sci-fi szerepel. Itt még mindenki kezdő.

„Emlékszem, hogy ott álltunk Mel büféje előtt. Nagyjából az American Graffiti forgatásának felénél jártunk. George Lucas alig beszélt, teljesen leterhelte a produkció, éjszakánként forgattunk, és mindenki kialvatlan volt” — emlékezik Howard. „Nem volt egy beszédes fickó. Ezzel együtt nagy élmény volt számomra a filmen dolgozni. Addigra már megtaláltuk a közös hangot, mert időközben felvettek a USC filmes szakára, George alma materébe, így sokat beszélgettem vele a THX 1138-ról, filmekről, a film jövőjéről és hasonló dolgokról.”

Címkék: star wars filmek spinoff george lucas Han Solo Ron Howard

Múlt vasárnap eldördült a rajtpisztoly, elindult a hazai mozikba május 24-én érkező Han Solo-film reklámkampánya, amely lényegesen rövidebb a megszokottnál, de legalább ilyen rendhagyó, valójában páratlan, hogy egy Star Wars-film mindössze öt hónappal kövesse az előzőt. (Olyan már volt, hogy tizenhat évet vártunk a következő filmre...)
A Solo - Egy Star Wars-történet marketing hadjárata rövid lesz, viszont vélhetőleg annál intenzívebb. Ezt máris mutatja, hogy az első huszonnégy órában rögtön két előzetest kaptunk a filmhez, és a Disney-érában először fordult elő, hogy a stúdió a százmilliós nézettségű Superbowl szünetében vásárolt reklámidőt.

Kellemes meglepetés volt, hogy a második előzetes nem az első hosszabb változata. A Han Solo-film máris bekerült a köztudatba, és úgy érzem, a két előzetes számos eddig kétkedőt elkezdett óvatos optimizmussal eltölteni.

Címkék: előzetes star wars filmek spinoff Han Solo

Hová lép tovább az ember, ha megcsinálta a tévé történetének legsikeresebb fantasy sorozatát? Mondjuk átnyergel a filmtörténet legsikeresebb fantasy sorozatára.

Igen, a Trónok harca alkotópárosa, David Benioff és D.B. Weiss a messzi-messzi galaxisban folytatja munkásságát a nagy sikerű HBO-sorozat 2019-es befejezése után.

starwarslogo.jpg

Logikusnak tűnne, de az alkotópáros nem a tavaly ősszel beharangozott élőszereplős tévésorozat készítésébe fog belefolyni, hanem saját Star Wars-mozifilmet készít, méghozzá nem is egyet. A Lucasfilm mai bejelentése szerint Benioff és Weiss íróként és producerként egy egész sor Star Wars-filmért fog felelni, amelyek függetlenek mind a Skywalker-saga VII-VIII-IX. epizódjától, mind Rian Johnson ősszel bejelentett különálló Star Wars-trilógiájától.

Kathleen Kennedy Lucasfilm-elnök így kommentálta a döntést: „David és Dan korunk legjobb történetmesélői közé tartozik. A komplex karakterek, a történet mélysége és a gazdag mitológia iránti érzékük új távlatokat nyit és olyan merész, új irányba viszi el a Star Warst, amelyet rendkívül izgalmasnak találok.”

Benioff az HBO-sorozat előtt olyan mozifilmek forgatókönyvén dolgozott, mint a 2004-es Trója és az X-Men Origins: Wolverine.

„1977 nyarán elutaztunk egy messzi-messzi galaxisba, amelyről mai napig álmodunk” — fogalmaz Bainoff és Weiss közös nyilatkozatában. „Megtisztelőnek érezzük a lehetőséget, kissé félelmetesnek a felelősséget, de nagyon izgatottan várjuk, hogy munkához lássunk, amint elkészül a Trónok harca befejező évada.”

A starwars.com-on olvasható közlemény kitér rá, hogy az alkotópáros által készített filmeknek — pontosan azt sem tudjuk, hány filmről lehet szó — nincs még kitűzve a premierje, ami talán nem is baj, tekintettel arra, hogy a 2018-as évet még a díjnyertes fantasy tévésorozat befejezésének fogják szentelni.
Valószínűleg a rendezők személyéről is később születik döntés.

Címkék: star wars filmek spinoff

Közel három hete mozikban Az utolsó Jedik, lassan le merek írni spoilereket is. Ez az összeállítás tele lesz velük, így aki még nem látta a legújabb Star Warst, ne olvasson tovább! A továbbiak azoknak szólnak, akik már látták a filmet, különösen azoknak, akik újra megnéznék. Íme néhány érdekesség, amit talán nem vettél észre a VIII. epizódban. Hozzászólásban jöhetnek továbbiak!

bb8_urcsata.jpg

Rossz előérzetem van

1977 óta a Star Wars-filmek kötelező eleme, hogy valamelyik szereplő szájából elhangzik az „I have a bad feeling about this”, vagyis (fordítástól függően) a „rossz előérzetem van” mondat. Sokaknak feltűnt, hogy Rian Johnson író-rendező mintha szakított volna ezzel a hagyománnyal, de Johnson Twitteren elárulta, hogy a mondat igenis elhangzik a filmben. De hát akkor miért nem emlékszik rá senki, hogy hallotta volna? Van magyarázat: A mondatot BB-8 csipogja el rögtön a film első jelenetében, a támadásra készülő X-szárnyúban ülve. Poe Dameron még válaszol is neki valami olyasmit, hogy „optimistább csipogást kérek, pajti”, majd Leia is hozzáteszi, hogy ezúttal inkább a droiddal ért egyet.
Johnson egy interjúban megerősítette, hogy valóban ekkor hangzik el a mondat, amire Poe eredetileg azt válaszolta volna, hogy „nekem pedig jó előérzetem van”, de az túlságosan leleplező lett volna, ezért változtatott rajta.

A Raddus

Bár a filmben végül nem hangzik el, a forgatókönyv szerint az Ellenállás vezérhajója a Raddus nevet viseli. A három kilométer hosszú hajó eredetileg az Új Köztársaság nehézcirkálójának épült. Leszerelése után az ellenállók átalakították saját céljaikra, és ekkor kapta meg jelenlegi nevét a hajó. Raddus admirális a Zsivány Egyes egyik szereplője volt, az a Churchillről mintázott öreg mon calamari, akinek a vezetésével a felkelők megvívták első sikeres ütközetüket a Birodalom ellen. Logikus és szép utalás, hogy egy generációval később az ellenállók a mártír admirálisról nevezik el a zászlóshajójukat.
A Raddus három kísérő hajója a Ninka, az orvosi hajónak használt Anodyne és a Virrasztó teherfregatt.

raddus.jpg

Hiperűr követés

Nem ez az egyetlen kapcsolódási pont az előző évi Star Wars-spinoffal, a Zsivány Egyessel. A történet egyik fontos eleme, hogy az Első Rend egy új technológiát alkalmazva, a hiperűrön keresztül is képes nyomon követni az ellenállók flottájának repülési útvonalát. A Zsivány Egyesből tudható, hogy a technológián még a Birodalom kezdett el dolgozni. Amikor Jyn Erso és Cassian Andor százados betör a scariffi birodalmi bázisra, hogy megszerezze a Halálcsillag tervrajzait, Jyn a fájlok keresése közben számos kísérleti projekt nevét felolvassa. Többek közt elhangzik a „hiperűr követés” is.

Címkék: star wars filmek episode8

Mark Hamill élete alakítását nyújtja Az utolsó Jedikben, szerintem ezen kár is lenne vitatkozni. Most mégis úgy tűnik, keserű a szája íze.
Hamill a bemutatót megelőző interjúk során a sablonos „olyanok voltunk, mint egy nagy család” és „imádtam együtt dolgozni mindenkivel” mondatok helyett elmesélte, mennyire meglepte Rian Johnson író-rendező forgatókönyve és az irány, amit Luke Skywalker karaktere vett. Olyannyira, hogy erről a munka kezdetén komolyan beszélgetnie kellett a rendezővel.

ep8_luke_markhamill.jpg

Nem kellett sokat várni, hogy a színész szavainak kiragadásából szenzációhajhász címek szülessenek, miszerint Mark Hamill ki nem állhatja az öreg Luke karakterét. Sőt, sokan már azt is a szájába adták, hogy nem tetszik neki a film.

Hamill a produkció kínai sajtókörútjáról hazatérve szükségét érezte, hogy reagáljon:

„Már sajnálom, hogy a nyilvánosság előtt beszéltem kételyeimről és bizonytalanságomról. Minden produkciónál előfordulnak kreatív nézetkülönbségek, csak általában nem válnak publikussá. Én csak egyet akartam, jó filmet készíteni. De ennél többet kaptam - Rian Johnson maradandó, NAGYSZERŰ filmet készített.”

Akik eddig is valamiféle igazolást kerestek Hamill kiforgatott szavaiban, most elkezdtek úgy tenni, mintha a színész azért bánta volna meg a nyilatkozatait, mert a fejére koppintottak. Holott épp ellenkezőleg, azért bánta meg, mert sokan kiragadták és kiforgatták a szavait.

Nézzük csak meg, pontosan mit is mondott Mark Hamill!

Címkék: star wars filmek Mark Hamill episode8

Moziban Az utolsó Jedik

A meglepetés ereje legyen veled is!

Szerda óta látható a hazai mozikban Az utolsó Jedik, amelyről nem véletlenül pletykálták, hogy megosztó film lesz. A Star Wars nyolcadik epizódja szokatlan, merész és meglehetősen kiszámíthatatlan.

Számomra ez utóbbi az egyik legnagyobb erénye.

Hat éves korom óta nem néztem úgy Star Wars-filmet, hogy ennyire meg tudott volna lepni a fordulataival, a meglepetéseivel. Fülig érő szájjal néztem a moziban, mennyire más irányba megy minden, mint ahogy elképzeltem Az ébredő Erő óta eltelt két évben, vagy akár csak a film első felében.

Szinte minden prekoncepciómat hajíthattam ki az ablakon, és ezt végtelenül élveztem.

Kívánom, hogy nektek is legyen meg ez az élmény, és — az egyébként élete legjobb alakítását nyújtó — Mark Hamillhoz hasonlóan kérem: ti is hagyjátok meg másoknak!

Lesz még alkalom kibeszélni a filmet, lesz is mit kibeszélni rajta, de az elkövetkező néhány napban ne lőjük le mások számára a poénokat! Hadd üljön fel mindenki arra az elképesztő érzelmi hullámvasútra, amit Rian Johnson író-rendező készített nekünk!

Címkék: star wars filmek episode8

Ez a Star Wars-rajongók nagy napja. Az elmúlt órák bombahíre, hogy Rian Johnson író-rendező irányításával hamarosan új Star Wars-trilógiába kezd a Lucasfilm, ám ezzel egy időben Bob Iger Disney-főnök azt is bejelentette, élőszereplős Star Wars-tévésorozat érkezik a szórakoztatóipari óriás 2019-ben induló sreaming szolgáltatásába.

Az elmúlt hónapok érdekes fejleménye, hogy a Disney minden tartalmát kiveszi a Netflix kínálatából, mivel 2019 végével a stúdió önálló streaming szolgáltatást kíván indítani. A bejelentés pillanatától sejthető volt, hogy komolyan megnőtt egy élőszereplős Star Wars-tévésorozat esélye, hiszen mi tudna egyik napról a másikra több millió embert egy új szolgáltatás előfizetőjévé tenni, mint ha ott válik elérhetővé az első élőszereplős Star Wars-sorozat.

starwars_1313_latvanyterv.jpg

A Star Wars-tévésorozat ötlete egyébként nem új keletű, már a kétezres évek közepén felvetődött. A Lucasfilm, amely a hat évadot megélt, Emmy-díjas Clone Wars animációs sorozattal bizonyított a televíziós piacon, még George Lucas irányításával éveken át komolyan dolgozott egy nagyszabású, élőszereplős tévésorozat előkészítésén. A sorozat állítólag a Birodalom időszakában játszódott volna, és a Star Wars-galaxis alvilágával ismertette volna meg a nézőt. A hírek szerint két teljes évad forgatókönyve és számos látványterv el is készült, ám a sorozat elkészítése a tervezett formában olyan költséggel járt volna, amelyet egyetlen tévétársaság sem tudott magára vállalni, Lucas pedig nem kívánt kompromisszumokat kötni. Nem minden ötlet maradt a fiókban, erre példa a Zsivány Egyesben Forest Whitaker által megformált lázadó terrorista, Saw Gerrera karaktere, amelyet Lucas eredetileg a tévésorozathoz álmodott meg, ám ehelyett a figura előbb a Clone Wars sorozatban, majd a mozivásznon kelt életre.

Hogy a Disney és a Lucasfilm a Lucas-féle sorozat terveit kívánja-e elővenni vagy egy teljesen új ötlet kidolgozásába vágnak bele, azt egyelőre nem tudni, de mindenképp izgalmas lesz figyelemmel követni a fejleményeket. Ha 2019 végére indulni szeretnének a sorozattal, akkor a munkálatoknak jövőre illene elkezdődniük. Mivel a Disney nagyot akar dobbantani a streaming szolgáltatásával, amelynek minden bizonnyal a Star Wars-sorozat lesz a zászlóshajója, az alkotók joggal bízhatnak benne, hogy a költségvetés lesz az utolsó szempont, amivel törődniük kell.

Bob Iger egyébként a Variety beszámolója szerint azt is elmondta, terveik szerint a szolgáltatás a Netflix jelenlegi havidíjánál olcsóbban lesz elérhető.

Címkék: star wars tévésorozat

Ennél biztatóbb előjel nem is kell Az utolsó Jedik elé. A Lucasfilm bejelentette, hogy a VIII. Epizód író-rendezője, Rian Johnson visszatér a messzi-messzi galaxisba, méghozzá egy teljesen új Star Wars-trilógia szülőatyjaként. A trilógia első darabját Johnson fogja írni és rendezni is.

Mint a starwars.com közleményéből kiderül, a Skywalkerek történetétől és a számozott epizódoktól elkülönülő filmtrilógiáról van szó, tehát Johnson nem egy esetleges X-XI-XII. epizódba vág bele. Az új trilógia teljesen új szereplőkre épül, és a Star Wars-galaxis még ismeretlen szegleteibe kívánja elkalauzolni a nézőt.

A tervezett három film bemutatójának dátuma egyelőre nincs kitűzve.

„Az utolsó Jedik író-rendezőjeként Johnson olyan erős filmet álmodott és valósított meg, amelyre a Lucasfilm és a Disney is elmondhatatlanul büszke”

— fogalmaz a kiadott közlemény a decemberben mozikba kerülő nyolcadik részről, amely iránt ezek után aligha lehetne csillapítani a várakozásokat.

„Mindannyian szerettünk együtt dolgozni Riannel Az utolsó Jediken” — nyilatkozta Kathleen Kennedy Lucasfilm-elnök, aki az utóbbi időben kevés hasonló sikersztorit élhetett át Star Wars-rendezőkkel, gondoljunk csak a Han Solo-film rendezőpárosának vagy a IX. Epizód író-rendezőjének leváltására. „Ő igazi kreatív hajtóerő, karrierem egyik legörömtelibb szakasza volt elejétől végéig figyelemmel kísérni, ahogy megalkotta Az utolsó Jediket. Rian fantasztikus dolgokat fog véghez vinni azzal az üres lappal, amin ez az új trilógia megszületik.”

„Életünk legszebb időszakát jelentette a Lucasfilmmel és a Disneyvel való közös munka Az utolsó Jediken” — olvasható a 43 esztendős Johnson közös nyilatkozata állandó producerével, Ram Bergmannal, aki vele együtt részese lesz az új projektnek. „A Star Wars a legnagyszerűbb modern mitológia, és nagyon szerencsésnek érezzük magunkat, hogy hozzájárulhattunk. Nagyon várjuk már, hogy ez ezeknek az új filmeknek a sorával is folytatódjon.”

A csodagyereknek kikiáltott Rian Johnson korábbi munkásságát ismerve (Brick, Looper, Breaking Bad) a rajongók kezdettől fogva nagy elvárással és hatalmas bizalommal voltak iránta, és most már nagyon úgy tűnik, be is váltja a hozzá fűzött reményeinket. Bár a közönség még nem láthatta a VIII. Epizódot, a legtöbben már így is őt látták volna legszívesebben a IX. Epizód rendezői székében, ám be kell látni, hogy három évnyi írás, forgatás és utómunka után egy kis pihenés jár neki. A jelenlegi trilógiát végül J.J. Abrams fejezi be, abban azonban sokan bíztunk, hogy Johnson nem utoljára rendezett Star Wars-filmet, tett is rá utalást az elmúlt hónapokban, hogy szívesen visszatérne a Lucasfilm kötelékébe.

Külön izgalmas, hogy az új filmek — a Zsivány Egyes és a jövőre érkező Han Solo-film sorát folytatva — az epizódoktól különálló sztorit fognak elmesélni, azonban teljesen új karakterekkel. A Skywalker-sztoritól való távolodás mindenképp fontos a Star Wars jövője szempontjából. Ráadásul ezúttal olyan, nagyívű történet van születőben, ami egy egész trilógiát kitölt.

Talán betekintünk végre a Star Wars-galaxis egy másik korszakába? Talán megszületik a mozivásznon a legendás Régi Köztársaság? Akárhogy is, a Star Wars jövője ismét izgalmasnak tűnik, ráadásul Rian Johnsonnal igazán jó kezekben van.

Címkék: star wars filmek spinoff Rian Johnson