Nem sokkal azután, hogy a Disney felvásárolta a Lucasfilmet, a stúdió bejelentette, az új Star Wars-trilógia mellett teljesen önálló Star Wars-filmek bemutatását is tervezi. A Lucasfilm később antológiafilmeknek nevezte el ezeket az önálló kalandokat, amelyek sorában az első a 2016. december 16-án mozikba kerülő Star Wars: Rogue One (Zsivány Egyes) című film.

ro_trailer1_01.png

A film sztoriját egyetlen mondatban így foglalták össze az alkotók:

Harcos ellenállók kis csapata összeáll egy vakmerő küldetésre, hogy ellopja a Halálcsillag tervrajzait, és új reményt adjon a galaxisnak.

De miféle Star Wars-film lesz a Rogue One? Mit takar az antológiafilm? Honnan ered az ötlet, és kik az alkotók? Minden, amit az első Star Wars-antológiafilmről tudni érdemes...

Ötlettől a megvalósulásig

A Rogue One szorijának ötlete nem George Lucastól, még csak nem is az írók valamelyikétől, hanem egy Star Wars-veterántól, az Industrial Light & Magic Oscar-díjas trükkmesterétől, John Knolltól ered. Miután Kathleen Kennedy elfoglalta a Lucasfilm vezetői székét, Knoll az elsők közt volt, akik az ötletükkel bekopogtattak az irodája ajtaján. „Azt gondoltam, te jó ég, ha igent mondok, akkor többé nincs megállás” — meséli Kennedy. „De minél tovább beszélt, annál inkább éreztem, hogy nem tudok rá nemet mondani, mert ez egy egészen kiváló ötlet. Úgyhogy igent mondtam.”

rogueone_cast.jpg

Amikor Knoll húsz percben előadott filmötlete véglegesen zöld utat kapott, Kiri Hart, a Lucasfilm sztori csapatának vezetője meghívta a rendezőnek kiszemelt Gareth Edwardsot, hogy ismerkedjen meg az elképzelésekkel. Szerette volna, hogy Edwards minél hamarabb bekapcsolódhasson a produkció előkészületeibe. Hart, akit Kathleen Kennedy amolyan jobbkezéül vitt a Lucasfilmhez, több feltörekvő rendezővel is találkozott, ám a választás Edwardsra esett, miután a Lucasfilm vezetői megnézték a rendező Monsters című kis költségvetésű filmjét. Mindjárt az első találkozás során tetszett nekik Edwards szerénysége és a Star Wars iránti tisztelete.

„Küldtem neki egy emailt, hogy találkozzunk” — meséli Hart. „A találkozás remek hangulatban telt. Kiderült, hogy óriási rajongó, hihetetlenül jól ismeri a Star Warst, ugyanakkor rendkívüli alázattal nyúlna hozzá. Ezután megbeszéltük, milyen nagy a felelősségünk ezzel a filmmel, és hogy mennyire fontos, hogy jól csináljuk meg. Láttam, hogy bízhatom benne, és ugyanúgy a szívén viseli az ügyet, mint mindenki más a Lucasfilmnél.”

Edwards megkapta Harttól az ötlet leírását, de nem olvasta el egyből. „Kaptam egy emailt, amiben benne volt a dokumentum megnyitásához szükséges jelszó. A Lucasfilmnél paranoid módon figyelnek a biztonságra” — emlékezik vissza a rendező. „Abban reménykedtem, hogy utálni fogom. Éppen túl voltam egy forgatáson, ki akartam venni hat hónapot. De ahogy a végére értem, azt éreztem: a francba is! Nem bírtam volna ki, hogy beülök a moziba a filmre, és közben tudom, hogy helyettem csinálta meg valaki más.”

ro_trailer1_02.png

Edwards különleges lehetőségnek tartotta azt is, hogy 1977 óta ez az első Star Wars-film, amelynek nem kell egy másikhoz kapcsolódnia. „A filmnek egyedül a saját történetét kell elmesélnie, ami nagyon izgalmas dolog. Szabadabbak és bátrabbak lehetünk” — vélekedik a rendező. „Az a nagyszerű, hogy a Lucasfilm és a Disney is erre biztat bennünket. Azt gondolom, hogy ez a film más lesz, mint a többi. Valami szokatlanra kell számítani, mert más lesz, mint a saga filmjei.”

„Soha életemben nem kaptam ekkora lehetőséget” — teszi hozzá Edwards.

A forgatókönyv vázlatain Gary Whitta (A Föld után) dolgozott csaknem egy éven át. Whitta, aki maga is közismert Star Wars-rajongó — a korábbi években többször is élesen kritizálta Lucas előzménytrilógiáját — 2015 januárjában készült el a forgatókönyv első változatával. Az ezt követő fél évben az Oscar-jelölt Chris Weitz (Egy fiúról, Z, a hangya) fejezte be a forgatókönyvet, amelyet állítólag Hollywood egyik legkeresettebb szkript doktora, Christopher McQuarrie is átdolgozott nem sokkal a forgatás kezdete előtt. A 2016 nyarán zajló utóforgatáshoz már egy negyedik író, Tony Gilroy (Bourne-filmek) írt kiegészítő dialógusokat, aki időközben a Lucasfilm sztori csapatának konzultánsa lett.

ro_trailer1_04.png

Forgatás

A film forgatása 2015 augusztusától 2016 februárjáig tartott. A Rogue One jelentős részben a lodoni Pinewood stúdióban készült, de az első forgatási fotók a szintén angol Elstree stúdió területéről érkeztek, míg a lázadók bázisának kulisszáját a kelet-angliai Cardington világháborús repülőgéphangárjában építették meg.

A külső jeleneteket több országban forgatták. A filmbéli Jedha bolygó jeleneteit Jordániában vették fel. 2015 szeptemberében Izland déli partvidékén járt a produkció, decemberben pedig a Maldív-szigeteken forgatott a Rogue One stábja.

2016 nyarán (júniustól július közepéig) 4-5 hét utóforgatást is tartott a stáb.

Az eddigi információk szerint a filmet 6K felbontású digitális kamerákkal forgatták.

A történetről

Ahogy a történet már idézett, egymondatos leírásából kiderül, a Rogue One cselekménye nem sokkal az első Csillagok háborúja-film, az Új remény előtt játszódik. Edwards elmondása szerint a kilátástalanság érzése lengi majd be a filmet, hiszen a Birodalom korában járunk, egy sötét és reményvesztett korban, amikor az Uralkodó hatalma megdönthetetlennek látszik, a Jedi-lovagok pedig kihaltak. Ahogy a rendező fogalmaz, a film egyik fontos témája, hogy „az égiek nem jönnek segíteni rajtunk”, nincsenek „mágikus képességekkel” felruházott szereplők, ezért a hétköznapi embereknek kell hőssé válniuk.

swc7_rogue_one_concept.jpgKathleen Kennedy Lucasfilm-elnök, Kiri Hart társproducer és Gareth Edwards rendező 2015 áprilisában egy pódiumbeszélgetés keretében mesélt a film terveiről.

Háborús film

A rendező állítása szerint a Rogue One háborús film lesz, vagyis a csillagok háborújából a háborúra esik a hangsúly. Edwards azt ígéri, a korábbi Star Wars-filmekkel ellentétben realista hangvételű, valóságosnak és naturálisnak ható filmre számíthatunk. A film alkotói komolyan szeretnék bemutatni, milyen lenne belülről nézve egy háború a Star Wars világában.

Edwards szerint a film egy bonyolult, sokrétű és nagyon szövevényes helyzettel fogja szembesíteni a nézőt. „Az Új reményben a rosszak nagyon rosszak, és a jók nagyon jók. Ez a film egy olyan időszakról mesél, amikor ez a fekete-fehér sokkal inkább szürke. A háború valóságában a jók rossz dolgokat tesznek, a rosszak pedig jókat” — mesél a rendező. „A film a háború természetéről szól és arról, hogy mit kell olykor megtenni egy nemesebb eszme érdekében, ami sosem olyan egyszerű. Van, hogy komoly árat kell fizetni.”

ro_trailer1_05.png

Kiri Hart izgalmas filmet ígér, amelyben a szereplők lehetetlennek tűnő küldetésre vállalkoznak. A film ötletadója, John Knoll pedig arra emlékeztet, hogy mivel a Rogue One az Új remény közvetlen előzményét meséli el, a IV. Epizód és annak jól ismert nyitószövege valamelyest meghatározza, mit kell kezdeniük az alkotóknak az alapötlettel.

A cím

A Rogue One cím eredetéről és jelentéséről sokáig nem nyilatkoztak a készítők. A Rogue Squadron (a magyar változatban Zsivány csapat) egy lázadó pilótákból álló osztag neve A Birodalom visszavágban. Ugyanakkor az angol „rogue” szónak több jelentése is van, mondják például az önjáróvá váló katonára. Gareh Edwards rendező később elárulta, épp a cím többféle (angol) jelentése miatt esett erre a választás.

rogue_one_logo.jpg

A film teljes címe korábban Star Wars Antology: Rogue One volt, 2015 augusztusától azonban a Rogue One: A Star Wars Story (Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet) címet kezdte el használni a Lucasfilm.

Szereposztás

Mivel a Rogue One egy csapat küldetéséről szól, elég széles és változatos szereplőgárdával találkozhatunk a filmben.

rogueone_cast2.jpg

A Rogue One elsőként bejelentett főszereplője a 2015-ben Oscar-díjra jelölt Felicity Jones (A mindenség elmélete) volt. A 31 esztendős angol színésznő lázadó katonát alakít a filmben. Edwards így nyilatkozott Jones szerepéről: „Ha csak erős szereplőket mutatnák a filmben, az nem lenne valóságos, nem tudnánk azonosulni a karakterrel. Azt akartuk, hogy a szereplőktől félelmet, humort, emberi érzéseket lássunk, minden olyasmit, ami valamennyiünkre jellemző az életünk során. Felicityben minden megvan, ami kell. És nagyon szerencsések vagyunk vele, mert maga is Star Wars-rajongó, és minden mást beáldozott, hogy részt vehessen a filmben.”

A további szereplőlista is impozáns. Főbb szerepekben látható:

  • az Oscar-díjas Forest Whitaker (Az utolsó skót király),
  • a népszerű dán színész, Mads Mikkelsen (Hannibal, Casino Royale),
  • az idén Emmy-díjra jelölt Ben Mendelsohn (Bloodline),
  • a mexikói származású Diego Luna (Milk, Elysium),
  • a Hong Kong-i akciósztár Donnie Yen (Ip Man),
  • Jiang Wen kínai író-rendező-színész (Ördögök a küszöbön),
  • a brit Riz Ahmed (Éjjeli féreg, Four Lions, Aznap éjjel),
  • valamint Alan Tudyk (Lovagregény), aki egy digitális szereplőt kelt életre.

Galéria: A főbb karakterek

A Rogue One főbb karaktereit elsőként az Entertainment Weekly magazin 2016. júniusi száma mutatta be. Azóta a film hivatalos karakterposzterein is találkozhatunk velük:

A galériában szereplő karaktereken felül Mads Mikkelsen Jyn apját, Galen Ersót alakítja a filmben. Galen egy tudós, akinek tudására a Birodalom és a lázadás is igényt tartana.

2016 júniusában a készítők először ismerték el, hogy felbukkan Darth Vader a filmben. A Sith Lord ezúttal is James Earl Jones hangján fog megszólalni. Gareth Edwards rendező 2014 őszén, Az ébredő Erő londoni stúdiójában, a Starkiller bázis díszletében tesztfelvételeket készített Vaderrel. A tesztek célja annak kikísérletezése volt, hogyan érdemes bevilágítani a jeleneteket, amelyekben feltűnik a fényes, fekete páncél.

A rendező

gareth_edwards2.jpgGareth Edwards walesi származású brit rendező, 1975-ben született Angliában. Film és videó szakon végezte tanulmányait. Ahogy azt első filmjével bizonyította, a rendezés mellett a vizuális effektusokhoz is komoly affinitása van. A fiatal rendező eddigi pályája feltűnően emlékeztet George Lucaséra, aki egy kis költségvetésű sci-fi (THX-1138) és egy kasszasiker (American Graffiti) után készítette el a Csillagok háborúját. Edwards első játékfilm rendezése a mindössze félmillió dollárból készült Monsters című film volt 2010-ben, második filmje már egy szuperprodukció, a 2014-es Godzilla, a harmadik pedig a Rogue One.

Edwards Star Wars iránti rajongását mi sem jelzi jobban, mint hogy 30. születésnapját Tunéziában, Luke Skywalker otthonának eredeti díszletei között ünnepelte.

„Amióta láttam a Star Warst, pontosan tudom, mit akarok csinálni életem hátralevő részében — csatlakozni a Lázadó Szövetséghez! Végtelenül izgalmasnak és megtisztelőnek érzem, hogy erre a küldetésre vállalkozhatom a Lucasfilmmel” — nyilatkozta Edwards annak kapcsán, hogy megkapta a rendezői feladatot.

A stáb

Edwards elmondása szerint a stáb szinte minden tagját a Star Wars inspirálta, hogy a filmes pályát válassza. Ami szembeötlő, hogy a rendező igyekezett minél több háborús film veteránját beválogatni a csapatába.

  • operatőr: Geig Fraiser (Zero Dark Thirty - A Bin Láden-hajsza, Foxcatcher)
  • speciális effektusok felelőse: Neil Corbould (A sólyom végveszélyben, Ryan közlegény megmentése, Gladiátor, Gravitáció)
  • szereposztó: Jina Jay (Hadak útján, Harry Potter és az azkabani fogoly)
  • hangmérnök: Chris Scarabosio (Vérző olaj, A Sith-ek bosszúja)

ro_trailer1_06.png

Az alábbi kulcsemberek az előző Star War-film, Az ébredő Erő stábjából érkeztek:

  • látványtervező: Doug Chiang (Star Wars: I. és II. Epizód) és Neil Lamont (Harry Potter-sorozat)
  • veszélyes jelenetek felelőse: Rob Inch (Z világháború, Amerika Kapitány: Az első bosszúálló)
  • idegen lények felelőse: Neal Scanlan (Prometheus)
  • jelmeztervező: Dave Crossman (Harry Potter-sorozat, Ryan közlegény megmentése) és Glyn Dillon (Kingsman: A titkos szolgálat, Jupiter felemelkedése)

Produkcióvezetők: John Knoll, Allison Shearmur (Az éhezők viadala: Futótűz), Simon Emanuel (A sötét lovag: Felemelkedés) és Jason McGatlin (Világok harca).

A producer Kathleen Kennedy. Társproducerként működik közre Kiri Hart és John Swartz (Star Wars: Az ébredő Erő).

Bár hivatalosan nem jelentették be, sokáig úgy lehetett tudni, Alexandre Desplat (Grand Budapest Hotel) fogja komponálni a Rogue One zenéjét. 2016 szeptemberében a The Hollywood Reporter adta hírül, hogy a zeneszerzői munkát végül egy másik Oscar-díjas zeneszerzőre, Michael Giacchinóra (A hihetetlen család) bízták.

Az ötletgazda

john_knoll.jpgAhogy már szóba került, a film alapötlete John Knolltól származik. Az Oscar-díjas trükkmester közel három évtizede áll a Lucasfilm vizuális effektusokkal foglalkozó műhelye, az Industrial Light & Magic (ILM) szolgálatában. Pályája során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint James Cameron, Gore Verbinski, Guillermo del Toro vagy Brad Bird. Olyan mérföldkőnek számító képi hatásokat köszönhetünk neki, mint A mélység titka vízből formálódó idegen lénye vagy A Karib-tenger kalózai vizuális effektusai.

Knoll vezető trükkmesterként részt vett a Star Wars-trilógia felújított változata, majd az előzménytrilógia elkészítésében. 2013 óta az ILM kreatív igazgatója.

A Rogue One munkálatait produkcióvezetőként felügyeli.

Gareth Edwards rendező nem véletlenül illeti a szerény és a zseni jelzőkkel. John Knoll és testvére, Thomas Knoll alkotta meg a világszerte ismert Photoshop képmanipulációs szoftvert.

Előzetesek

2015 áprilisában Kathleen Kennedy producer és Gareth Edwards rendező a filmről tartott pódiumbeszélgetés során levetített egy előzetest (vagy inkább hangulat videót) a kaliforniai Star Wars Celebration közönségének. Igazi előzetesről nem beszélhettünk, hiszen a rendezvény hónapokkal megelőzte a forgatás kezdetét. A beharangozó minden egyes képkockája az ILM műhelyében készült. A felvételen Obi-Wan Kenobi monológja hallható az Új reményből, miközben egy erdővel borított bolygó égboltján kirajzolódik a Halálcsillag sziluettje.
Az előzetest hivatalos csatornán nem tették közzé. Alább egy kézi kamerás felvétel látható:

 2016. április 7-én a Lucasfilm közzétette a film első hivatalos előzetesét, amelyben sok más mellett felbukkant az épülő Halálcsillag, a lázadók jól ismert titkos bázisa, Mon Mothma lázadóvezér, a Ben Mendelsohn, Donnie Yen és Forest Whitaker karaktere, és a másfél perces ízelítőből kiderült, hogy a Felicity Jones által alakított főszereplőt Jyn Ersónak hívják.

2016 nyarán egy zseniális hangulatú werk videót tett közzé a Lucasfilm, amely a londoni Star Wars Celebration találkozón debütált:

Ezt követte 2016 augusztusában a film két perces előzetese:

A film utolsó, nagy előzetesét, amely immár a történetbe is ad némi betekintést, október 13-án tették közzé.

Antológiafilmek, Star Wars-történetek

Az önálló Star Wars-filmek ötlete magától George Lucastól származik. „Már az első beszélgetéseink során említette, hogy nem csupán a saga folytatására lát módot. Kifejezetten érdekelte, hogy milyen más történeteket lehetne elmesélni ebben az univerzumban” — emlékezik Kathleen Kennedy. A Lucasfilm elnök asszonya emlékeztet rá, hogy az utóbbi 10-15 évben a folytatások uralják a filmipart. A Lucasfilm szeretne kitörni ebből a trendből, ezért az új Star Wars-trilógia mellett egyszerre több antológiafilm előkészületei kezdődtek el a cégnél.

Kiri Hart, a Lucasfilm sztori csapatának vezetője szerint a Star Wars messzi galaxisa egy olyan tág, számos ismert szereplővel és eseménnyel rendelkező univerzum, amely számtalan történet elmesélésére lehetőséget ad. Hart úgy véli, az antológiafilmek mindegyike meg fogja őrizni a Star Wars hangulatát, ugyanakkor igen változatosak lesznek, mind műfajukat, mind léptéküket tekintve különbözni fognak. Ezek a filmek önmagukban is megállnak, mindegyiknek önálló története lesz.

ro_trailer1_03.png

A Lucasfilmnél amiatt is izgalmasnak tartják ezeket a filmeket, mert számos fiatal alkotót, írót és rendezőt tudnak bevonni az alkotófolyamatba. Kathleen Kennedy elmondta, a válogatás során maga is tapasztalta, hogy a mai filmes generáció szinte valamennyi tagja a Star Warson nőtt fel, és közülük sokan vallják, hogy a Star Wars miatt választották a filmes pályát. Kiri Hart elmondása szerint olyan sztorikat keresnek, amelyekről ezek a filmkészítők szívesen mesélnének a Star Wars világán belül.

2020-ig tervezett antológiafilmek:

  • Star Wars: Rogue One - Bemutató: 2016. december 16. (Magyarországon: dec. 15.)
  • Han Solo-film: Lawrence Kasdan forgatókönyvíró (A Birodalom visszavág, A Jedi visszatér) 2012 óta dolgozik a filmen, amely a fiatal Han Solo kalandjairól fog szólni. A filmet a Chris Miller - Phil Lord páros (A Lego-kaland) fogja rendezi, és a tervek szerint 2018. május 25-én kerül a mozikba.
  • Simon Kinberg (X-men, Mr. és Mrs. Smith) szintén dolgozik egy antológiafilmen. Eredetileg ez lett volna a második a sorban, ám miután a kiszemelt rendező, Josh Trank távozott a produkciótól, a projektet a Han Solo-film mögé sorolták, így bemutatása csak 2020-ra várható.

Címkék: star wars filmek spinoff Rogue One

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr147723378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kulcsar2011 2016.04.09. 00:50:42

Donnie Yen-nél említsük már meg a Ip Man (Yip Man)-t. Bár ha a Penge 2 is meg van említve, akkor még a Hőst is meg lehetne.
süti beállítások módosítása