A WGA, vagyis az amerikai írók céhének rendezésében szombat este tartottak egy különleges vetítést Az ébredő Erőből, amely után a közönség pódiumbeszélgetést hallhatott a film forgatókönyvének három írójával, Lawrence Kasdannel, J.J. Abramsszel és a szkript korábbi változatait jegyző Michael Arndttal.

A beszélgetés során érintettek egy olyan témát, amire magam is szívesen rákérdeztem volna az íróknál.

artu_plugin.jpg

SPOILER! Rontóc veszély! Aki még nem látta Az ébredő Erőt, ne olvasson tovább!

Aki viszont látta, valószínűleg hozzám hasonlóan egy nagy kérdőjellel lépett ki a moziból:

Mi volt ez a hülyeség az alvó R2-D2-val és az összerakott térképpel?

De most komolyan! Ha korábban bekapcsolja magát, rég megoldódott volna a nagy rejtély? Alapvetően elégedett voltam a filmmel, de ez teljes blődségnek tűnt a sztoriban.

Ha valakiben mégsem él akkora kérdőjelként ez a dolog, idézzük fel a filmet! R2-D2 Luke Skywalker elbujdosása óta alvó állapotban porosodik egy pokróc alatt az ellenállás bázisán, majd a film végéhez közeledve felébred, és összerakja a térképet, amit mindenki össze akart volna rakni...

„A film a különböző karakterek bemutatkozásának sorozata” — kezdi kicsit távolabbról a magyarázatot Arndt. „Azt akartuk, hogy az összes karakter bemutatkozása csillagos ötös legyen. Mindenkinek meg akartuk adni a maga pillanatát. Még a Millennium Falconnak is.” Ez kétségtelenül megtörtént, és hálás is vagyok érte, a Falcon bemutatkozása az egyik kedvenc momentumom a filmben. A jelenet állítólag Bryan Burk producer fejéből pattant ki. Na de visszatérve Artuhoz...

ep7_r2_3po_300x462.jpg„Eredetileg úgy írtam meg, hogy R2 és C-3PO együtt jelent meg a színen, de Larry nagyon okosan azt mondta, »Külön kell választanod őket egymástól«” — meséli tovább Arndt, aki felismerte, hogy R2-D2-t később kell visszakapniuk a nézőknek. Csak azt nem tudta, pontosan mikor.

Ám ennél is égetőbb kérdés volt, mikor lépjen színre Luke Skywalker.

„Eleinte olyan sztoriváltozatokat írtam, amelyekben (Rey) otthonról indul, majd miután elpusztul az otthona, útra kel, és találkozik Luke-kal. Aztán megy és elintézi a rossz fiúkat” — meséli Arndt a korai tervekről, de hozzáteszi: „Valahogy nem működött a dolog, és sokat szenvedtem vele. Ez még 2012-ben volt.”

„Úgy éreztem, valahányszor belépett a történetbe Luke, onnét kezdve ő uralta el a filmet. A főszereplőnk többé már nem volt érdekes, mert »A francba is, itt van Luke Skywalker. Azt akarom látni, hogy ő mit fog csinálni!«” — idézi fel az író.

J.J. Abrams rendezőnek hamar rá kellett jönnie, hogy Luke Skywalker nem sokat fog szerepelni a filmjében. A forgatókönyvben mindenképp helyet kapott volna egy úgynevezett MacGuffin, egy olyan dolog, amit a történet folyamán keresnek a szereplők, ezáltal a cselekmény hajtómotorjává válik. Az ötletek között felmerültek Darth Vader megkeresendő maradványai, de a második Halálcsillag vízalatti roncsai is, amelyek ősi Jedi helyszínekre vezették volna el a szereplőket. Végül az írók úgy döntöttek, hogy maga Luke lesz a MacGuffin, akit mindenki keres a filmben.

Ekkor jöttek rá, hogy ha Luke a múlt eseményei miatt elvonul a világ elől, ugyanezt a maga módján a droid depresszióba süllyedt R2-D2 is megteheti.

Mindeközben R2-D2 őrzi azt a térképet, amelynek kiegészítése elvezet Luke-hoz, és ebből a hiányos térképből van egy példánya az Első Rendnek is. A filmben elhangzik, hogy a térképet a fennmaradt birodalmi adatbázisból ásták elő, és ez a félmondat jelentőséggel bír. Az íróknak ugyanis eszükbe jutott, hogy amikor R2-D2 az Új reményben a Halálcsillagon járt, letöltötte magának a birodalmi adatbázist. „Az volt az ötletünk, hogy amikor R2 rácsatlakozott a Halálcsillag információs hálózatára, meg tudta szerezni ezt a térképet, és megtalálhatta a Jedi templomok helyét” — meséli Arndt.

Vagyis az írók össze akarták kapcsolni az új film eseményeit az 1977-es Star Wars egyik apró részletével. Abrams azonban nem akarta a nézők szájába rágni, hogy mi történt 30 évvel korábban, így az egyetlen támpont ennek összekombinálására az az elejtett fél mondat a filmben. „De az elgondolás az volt, hogy abban a jelenetben, amikor R2 felcsatlakozott, letöltötte azt a birodalmi archívumot, amelyről Kylo Ren említést tesz” — mondja a rendező.

ep7_urhajok.jpg

Ami szintén nem egyértelmű a filmből, R2-D2 ébredését BB-8 idézi elő. „BB-8 odamegy, és mond valamit, nagyjából azt, hogy »van egy térkép részletem, nincs meg neked véletlenül a többi része?«” — mondja Abrams. „Az volt az elképzelésünk, hogy R2 még mindig kómában van, de meghallja ezt, és ez beindít benne valamit, ami végül a felébredéséhez vezet.”

És hogy miért éppen akkor? Csak. Mert a rendező érzelmi szempontból így látta jónak. „A filmnek ezen a pontján éppen elvesztettünk valakit, másvalaki pedig, akinek a sorsát remélhetőleg szívünkön viseljük, eszméletlen. Arra vágyunk, hogy valaki térjen vissza.” Ezért visszakapjuk R2-D2-t.

Szóval ilyen gondolatok jártak az alkotók fejében, amikor R2-D2 alvását és mindent megoldó ébredését kitalálták. Nem tudom, nektek kerekebb lett-e a történet, de az azért nem az igazi, ha egy pódiumbeszélgetésből kell magyarázatot kapnunk a filmre.

Címkék: star wars filmek jj abrams episode7

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr468187588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-csibu- 2015.12.21. 22:21:22

Köszönöm az írásodat, élvezet volt olvasni, és végiggondolni ilyen szempontból is! ;)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.12.21. 22:40:07

Hát barátom, ezt azért lehetett sejteni a filmből is. :) Nekem amúgy az volt a teóriám, hogy Luke meghagyta R2-nek, hogy csak akkor aktiválja magát, ha felbukkan a térképrészlet vagy a lánya Rey, mert akkor már olyan nagy a baj, hogy azt az Ellenállás régi barátja, Max von Sydow karaktere sem tudja megoldani, akire Luke rábízta a lánya felügyeletét.

Gyingizik 2015.12.22. 22:56:00

Ha egy ilyen apró dolgon ennyit rágódtak, nem lett volna érdemes az ennél százszor durvább hibákra esetlen odafigyelni? Egyes szereplők max. karakter vázlatok lehetnek, nem tudjuk a motivációkat, nem ismerjük előtörténetüket (mint a régi SW-ben) miért, hogyan jutottak oda ahova. Nincsenek kibontva, még a Toy Storyban Buzz Lightyear is sokkal jobban ki van bontva a maga vívódásaival, mint itt a főgonosz Kylo Ren. A cselekmény más durva hibáiról (űrMÉH telepre dolgozó, guberáló, csöves parasztlány honnan tud egyből fénykardozni egy sith tanítvánnyal szemben? Nevetséges. És még lehetne sorolni. Rendkívül rossz a véleményem róla, ennél a Baljós Árnyak klasszisokkal jobb.

Anak 2015.12.25. 00:50:05

Lesz vajon könyv változata Az ébredő Erőnek? Az eddigi Csillagok háborúja filmeknek mind volt. Abban a formában ugyanis ilyen dolgokat ki lehetne fejteni, és nem volna szükség ennyire magyarázni a bizonyítványt.

Csak úgy margóra: Az én legnagyobb csalódásom a filmmel, hogy Max von Sydowt így elpazarolták egy kb 0 szerepre. Sokkal többet szerettem volna őt látni.

pKx 2015.12.29. 12:04:40

@Gyingizik: A Baljos Arnyak klasszisokkal jobb? Te biztos lattad az Ebredo Erot? Tudod, amikor elmesz moziba, leulsz a vaszon ele, kikapcsolod a telefonod es figyelsz a filmre... Tortent veled ilyesmi? Mert hacsak nincs ADHD-d akkor elso nezesbol le tudtad volna szurni, hogy az osszes kifogasodra ott a valasz a filmben, ha FIGYELSZ BAZMEG!