Amikor az Amerikai Filmintézet néhány éve összeállította minden idők 100 legjobb filmzenéjének toplistáját, az első helyre John Williams 1977-es Star Warsát tették. Az űropera lassan negyven éve íródó zenei anyaga a mai nappal tovább gazdagodik, hiszen a jelek szerint megkezdődnek a Zsivány Egyes zenekari felvételei. Michael Giacchino zeneszerző Instagramon közzétett friss fotói félreérthetetlenül erről árulkodnak.

zenekarifelvetel01.jpg

„Már csak a zenekar hiányzik...” — írta a zeneszerző az alábbi kép alá, amelyen a felvételre előkészített stúdió látható, nagyzenekari elrendezéssel és egy méretes vetítővászonnal.

zenekarifelvetel02.jpg

És ha nem lenne egyértelmű, melyik filmről van szó... „Alapesetben ez az irodámban szokott lenni, még gyerekkoromban kaptam, de most úgy gondoltam, itt kell lennie” — fűzi hozzá a második képhez, amelyen egy már-már muzeális játékgyűjtemény, az eredeti Csillagok háborúja figurái láthatók a hangpultra helyezve.

Ha minden jól megy, a Star Wars legendás zeneszerzője, John Williams vállalni tudja a jövőre érkező VIII. Epizód komponálását, de régóta tudvalevő, hogy a 84 esztendős maestrótól már nem várható el minden évben egy olyan nagyszabású munka, amit egy Star Wars-film zenéjének megírása jelent. Bár sokáig Alexandre Desplat (Grand Budapest Hotel) volt a kiszemelt, végül Giacchino (Lost, A hihetetlen család) lehet az első filmzeneszerző, aki Williams nyomdokába lép a messzi galaxis zeneszerzőjeként.

A 49 esztendős Giacchino rajongása Williams és George Lucas űroperája iránti régóta ismert. Tavaly decemberben, Az ébredő Erő bemutatója előtt a Hollywood Reporter hasábjain is vallott erről:

Tíz éves voltam 1977-ben, amikor karácsony reggel leszaladva a lépcsőn a Star Wars dupla albuma várt rám. Széttéptem a csomagolást, és már szaladtam is vissza a szobámba, hogy feltegyem a lemezjátszóra. Aznap értettem meg igazán, hogy a zene is történetmesélés. Éjjel-nappal hallgattam ezt az albumot, memorizáltam minden egyes hangjegyét. A mellékelt jegyzeteket tanulmányozva felfedeztem a zenekar különböző hangszereit, megtanultam, milyen típusú hangszereket használnak az egyes témákhoz. Ezzel kezdődött el zenei képzésem. Tízévesen tehát elkezdtem John Williamst hallgatni. [...] Nála jobb tanára nem lehetett egy gyereknek sem.

Az első önálló Star Wars-film, a Zsivány Egyes december 15-én érkezik a magyar mozikba.

Címkék: star wars filmzene filmek spinoff Michael Giacchino Rogue One

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr1911922345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2016.11.07. 09:36:59

Örülök, hogy lelkes, viszont félek attól, hogy kevés volt az ideje igazán emlékezeteset alkotnia.
Ez utóbbi állítás mondjuk az EP 7-re is igaz a nagy előd J.W.-től, pedig neki volt elég ideje.
süti beállítások módosítása