Mark Hamill élete alakítását nyújtja Az utolsó Jedikben, szerintem ezen kár is lenne vitatkozni. Most mégis úgy tűnik, keserű a szája íze.
Hamill a bemutatót megelőző interjúk során a sablonos „olyanok voltunk, mint egy nagy család” és „imádtam együtt dolgozni mindenkivel” mondatok helyett elmesélte, mennyire meglepte Rian Johnson író-rendező forgatókönyve és az irány, amit Luke Skywalker karaktere vett. Olyannyira, hogy erről a munka kezdetén komolyan beszélgetnie kellett a rendezővel.

ep8_luke_markhamill.jpg

Nem kellett sokat várni, hogy a színész szavainak kiragadásából szenzációhajhász címek szülessenek, miszerint Mark Hamill ki nem állhatja az öreg Luke karakterét. Sőt, sokan már azt is a szájába adták, hogy nem tetszik neki a film.

Hamill a produkció kínai sajtókörútjáról hazatérve szükségét érezte, hogy reagáljon:

„Már sajnálom, hogy a nyilvánosság előtt beszéltem kételyeimről és bizonytalanságomról. Minden produkciónál előfordulnak kreatív nézetkülönbségek, csak általában nem válnak publikussá. Én csak egyet akartam, jó filmet készíteni. De ennél többet kaptam - Rian Johnson maradandó, NAGYSZERŰ filmet készített.”

Akik eddig is valamiféle igazolást kerestek Hamill kiforgatott szavaiban, most elkezdtek úgy tenni, mintha a színész azért bánta volna meg a nyilatkozatait, mert a fejére koppintottak. Holott épp ellenkezőleg, azért bánta meg, mert sokan kiragadták és kiforgatták a szavait.

Nézzük csak meg, pontosan mit is mondott Mark Hamill!

2017. szeptember, Empire magazin:

„Luke sokat változott. Biztos vagyok benne, hogy a közönség éppúgy meg fog döbbenni, mint én, amikor olvastam Rian forgatókönyvét. Meglepett ahogyan Luke-ot látja — hogy kimond olyasmit, hogy a Jediknek el kell tűnniük —, és nem voltam biztos benne, hogy egyetértek ezzel. Mivel én ápolom a karaktert, hajlamos vagyok saját tulajdonomnak tekinteni, és bár magamtól más irányba mentem volna, minél inkább beleástam magam a munkába, annál inkább rájöttem, hogy nem nekem volt igazam.”

2017. december 13., IMDb — Hamill teljes mondandója videón:

Nehezen fogadtam el, amit (Rian Johnson) elképzelt Luke számára. De most, hogy már láttam a filmet, ismét azt kell mondjam, tévedtem.

„Elmondtam neki: abszolút nem értek egyet azzal, amit Luke-ról gondolsz” — meséli nevetve az interjúban. „Luke azt mondja, ideje, hogy a Jedik eltűnjenek. Micsoda?!” — színlel megdöbbenést Hamill. „Hogyan lehetséges ez? Mi történhetett ezzel az alakkal, hogy a világ legoptimistább fickójából egy megkeseredett, vén cinikussá vált?” — csigázza a nézőket a kérdésekkel, majd mindezt a film érdemeként emeli ki: „Szerintem jó, ha az embert kizökkentik a komfortzónájából. Mert ha egy újabb jóságos Jedi lennék, aki ifjú padawanokat oktat, ilyet láttunk már korábban. És senki sem csinálhatná jobban, mint Alec Guinness. Jobb, ha én meg sem próbálkozom vele” — teszi hozzá a rá jellemző szerénységgel, végül így összegez: „Ez már nem az eredeti trilógia Luke-ja, hanem egy új generáció Luke-ja.”

Akinek még mindig nem lenne világos, Hamill a film dicséreteként mesél arról, hogy egy másfajta Luke-ot láthatunk, mint a klasszikus trilógiában.

Ha valaki azt gondolná, a mostani megnyilvánulás csupán reakció a színész részéről, íme egy felvétel arról, hogyan vélekedett a filmről 2017 novemberében:

„Luke sötétebb szituációban van. A Jedik végét kívánja. Higgyétek el, nekem ezt éppolyan megdöbbentő volt olvasni, mint nektek látni. Ez a film többet követel (a nézőtől), mélyebb, elgondolkodtatóbb, helyenként nagyon vicces is, de alighanem...

a kedvencem A Birodalom visszavág óta.”

Spoiler!

Nyilván vannak, akik azt szerették volna, ha jön Luke, és „lekardozza” az ellenséget. Csakhogy azt a filmet már láttuk harmincnégy éve — úgy hívják, A Jedi visszatér. Ehelyett a karakter kapott Rian Johnsontól egy gyönyörű ívet és egy felemelő lezárást. Luke Skywalkert az élete végén nem legyőzik, nem meggyilkolják, mint Han Solót, hanem győzedelmesen hal meg, megmentve a „szikrát”, és a legnagyobb Jedi-mesterek közé emelkedve. A film meglepő zárójelenete is róla szól, hiszen — hiába ágált az ellen életében, hogy legendának tekintsék —, Luke Skywalker legendája tovább él, szájról szájra terjed, és reményt ad a galaxisnak. Tökéletes, méltó búcsú gyerekkorunk hősétől.

Ezért hívják Rian Johnsonnak (és nem Mark Hamillnak vagy SithLord77-nek) Az utolsó Jedik író-rendezőjét, és ezért ő az az alkotó, aki hamarosan egy teljesen új Star Wars-trilógiát is elkészíthet.

Címkék: star wars filmek Mark Hamill episode8

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr3813528717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vándorköltő 2017.12.30. 13:54:05

Annyira karakteridegen az, amit Rian Johnson tett Luke alakjával, hogy Mark Hamill nem is tudta megfelelően hozni a szerepet. Egyszer zsörtölődő öregúr, másszor poénkodó örökifjú, aztán meg rettenthetetlen harcos.

Jegkoko 2017.12.31. 10:45:47

Szerintem biztosan rászóltak, hogy azért mégse kéne negatívan bírálnia a karakterét a filmbe. Ugyan úgy ahogy a lukács gyuri is dicsérte a filmet. Szerintem a szerződésben amikor átadta az egészet biztosan benne volt, hogy nem írhat semmilyen negatívumot az elkészült filmekről.

Krennic 2018.01.06. 13:54:26

Bár a cikkben le van írva miért hülyeség, hogy a csúnya rossz diznííí koppintott Mark fejére, olyan mint a falra hányt borsó.

Zatharigo 2018.02.06. 00:58:26

Senki nem akarta, hogy Luke "lekardozza" az ellenséget (sőt, azt főleg nem), csak hogy a karakterének legyen értelme illetve ne sérüljön a kontinuitás. Ezt az 1.0-ás kihívást nem sikerült megugrani. Eleve nem kellett volna Luke-nak semmilyen komoly szerepet adni, elég lett volna a háttérben hagyni valami kisebb, setting-gazdagító szereppel. A gond sajnos az, hogy a 7-es film óriási szerepet tulajdonított neki (gyakorlatilag az egész plot arról szólt, hogy hogyan találják meg), aztán egy minden korábbi karakterizációnak ellentmondó jellemrajzzal keresztúlhúzták az egészet. Rettenetesen rossz történetírás.