Sokan szokták feltenni a kérdést: miért épp a fiatal Han Solóról készít Star Wars-filmet a Lucasfilm? A válasz sokkal egyszerűbb, mint bárki gondolná, és Lawrence Kasdan személyében rejlik. Amikor George Lucas megpróbálta visszacsábítani stábjába a klasszikus trilógia forgatókönyvíróját (erről bővebben itt), a veterán író ezt a témát választotta, Han Solo karakterét találta elég érdekesnek ahhoz, hogy három évtized elteltével ismét Star Wars-filmet írjon, ezúttal már Jon nevű fiával karöltve.

Az Entertainment Weekly alábbi összeállításában a két Kasdan mesél arról, mely történetekhez nyúltak vissza a Solo sztorijának és karaktereinek kidolgozásakor, de Jon Kasdan elárul valamit arról is, milyen az kis srácként, amikor az apukád kollégáját George Lucasnak hívják.

ew_han_csubi_beckett_falcon.jpg

Állj mellém, fiam, és együtt uralni fogjuk a galaxist.

Lawrence Kasdan nem pont ezt az ajánlatot tette Jon nevű fiának, de azért valami hasonlót.

A hamarosan bemutatásra kerülő önálló film, a Solo - Egy Star Wars-történet forgatókönyvét A Birodalom visszavág, A Jedi visszatér és Az ébredő Erő veterán írója jegyzi, ám ezúttal író-rendező fia is csatlakozott a kalandhoz.

Jon Kasdan írta és rendezte a 2012-es év felnőtté válásról szóló szerelmes filmjét, a The First Time-ot (megtekinthető a Netflixen) és A nők hálójában című 2007-es komédiát, de írt néhány epizódot a Dawson és a haverok és a Különcök és stréberek számára is.

Nem kellett őt annyira győzködni, mint Darth Vadernek Luke Skywalkert.

Még mielőtt 2012-ben a Lucasfilm a Disney tulajdonába került volna, elindítva a galaktikus történetek reneszánszát, Lawrence Kasdan elvállalta, hogy összehoz egy Han Solóról szóló filmet. Aztán csatlakozott a VII. Epizód stábjához, és ez minden energiáját lekötötte.

„Amikor végeztem, eléggé ki voltam égve. Azt mondtam, nem is tudom, akarjuk még ezt a Han dolgot?” — meséli Lawrence. „Azt mondták, persze, nagyon szeretnénk, ha folytatnád a Hant. Mire azt feleltem, nos, a fiam, Jon nagyon fel van pörögve, és rengeteg ötlete lenne az eposz számára. Rendezett már két mozifilmet, és csinált más dolgokat is. Mi lenne, ha beszállna ő is, és velem dolgozna? Ez nagy lökést adna nekem. És aztán így is lett. Megegyeztek Jonnal is, és az ezt követő három évet mindketten írással töltöttük.”

kasdan_silverado.jpg

Lawrence Kasdan és Jon Kasdan az 1985-ös Silverado forgatásán

Jon azt mondja, bizonyos értelemben azóta alkot Star Wars-történeteket, amióta kisfiúként elkezdte gyűjteni a játékfigurákat. „Igen, nekünk mindegyik megvolt, és sokat játszottunk velük” — meséli.

„Amikor kis srác voltam, George-nak volt egy jó szokása — a legjobb dolog volt a világon —, George minden karácsonykor küldött egy doboznyi játékot, ami a karácsony fénypontja volt számunkra. Megőrültünk érte. A szüleinktől kapott ajándékok már nem is nagyon izgattak” — teszi hozzá Jon. „Csak az volt az érdekes, mi fog érkezni a Lucasfilmtől. Az mindig telitalálat volt. Aztán múltak az évek, és jött talán 1989. Az ajándékok már inkább esernyők és pulcsik voltak. Igen szomorú pillanat volt a Kasdan házban, amikor felismertük, hogy játékok már nem fognak érkezni.”

A játékok ma már életnagyságúak, Alden Ehrenreich Han Solójaként, Donald Glover Landójaként és Joonas Suotamo Csubakkájaként öltenek alakot, de itt vannak a kánon új karakterei is, az Emilia Clarke által játszott Qi'ra, a Phoebe Waller-Bridge által alakított L3-37, vagy éppen Woody Harrelson mentor bűnözője, Tobias Beckett.

Mielőtt nekifogtak volna az írásnak, apa és fia megtárgyalta, melyek azok a mindkettejük által kedvelt történetek, filmek és könyvek, amelyek valamiféle iránymutatást adhatnak, hogy hová szeretnék elvezetni Han Solo figuráját.

Ahogy Lucasra is hatással volt a Flash Gordon-sorozat és számos más kedvelt űrkaland az ifjúságából, úgy Kasdanéknek is akadtak kedvenc történeteik, amelyekből inspirációt merítettek.

a_kincses_sziget.jpg

A kincses sziget

A fenti fotó az 1950-es Disney-megfilmesítésből származik, amelyben Robert Newton játszotta a kalózt és Boby Driscoll (egyben Pán Péter hangja) az ifjú Jim Hawkinst. Kasdanék azonban még messzebbre, az 1882-es regényhez nyúltak vissza inspirációért.

„Az első dolog, amit a közös munka kezdetén megtárgyaltunk Larryvel, hogy mihez hasonlítható az a sztori, amit szeretnénk elmesélni” — mondja Jon. „Amit rögtön elővettünk, hogy újra elolvassuk, az Robert Louis Stevenson Kincses szigete, mert azt akartuk, hogy a történetünk egy fiú kalandja legyen, méghozzá egy olyan kaland, amelynek során kétes szándékú alakokkal találkozik, és minden egyes találkozása hatással van a felnőtté válására.”

A Solóban Tobias Beckett afféle Long John Silver figura, hosszú bűnözői múlttal, aki az utolsó nagy dobásra vár, és ehhez megtalálja segítőnek a maga ifjú Jim Hawkinsát. „Sokat beszélgettünk Long John Silverről és a kölyökhöz való viszonyáról a Kincses szigetben” — meséli Jon.

szemtol_szemben.jpg

Szemtől szemben

Michael Mann 1995-ös bankrablós sztorija is szolgált inspirációval az alvilágról.

„Szóba került Val Kilmer és Robert De Niro kapcsolata a Szemtől szemben című filmben, amiben látunk egy kissé idősebb, bölcsebb bűnözőt és egy másikat, aki tőle tanulja a fogásokat. Ezt a fajta hangulatot és vagány lazaságot szerettük volna viszontlátni a filmben.”

„Senkiben sem lehet megbízni” — mondja Lawrence Kasdan. „Az árulás lehetősége mindig a levegőben lóg. Arra voltam kíváncsi, hogy ha a kiindulópontunk egy utcán nevelkedő, de alapvetően ártatlan fiatalember, hogyan indítjuk el azon az úton, amelynek során azzá a karakterré válik, aki később belép a kantin ajtaján.”

nincs_bocsanat.jpg

Nincs bocsánat

Clint Eastwood 1992-es revizionista westernje egy másik bandita-tanítvány történet, amely hatást gyakorolt az alkotókra.

„A Nincs bocsánatban a kölyök és Clint között érezni azt a fajta (tanítvány és bandita) kapcsolatot, ami minket is érdekelt” — mondja Jon, hozzátéve, hogy az Oscar-díjas alkotás „nyilvánvalóan komorabb film, mint a Solo.”

Könnyed vagy komor, a történet egy olyan ifjúról szól, akit rossz útra térítenek, hogy aztán évek múlva a jó ügy szolgálatába álljon.

„Hogyan lett belőle az a Bogart-karakter, aki nem győzi hangsúlyozni, hogy mindent csak önmagáért tesz?” — teszi fel a kérdést Lawrence. „Tudjuk, hogy nem így van. De honnan jön ez neki? Nem így született.”

a_nagy_lebowski.jpg

A nagy Lebowski

Képzeljük most el Hant Töki szerepében, ahogy boldogulni próbál egy film noirban, amin nem igazán igazodik ki, Csubi pedig az ő Walter Sobchakja!

„Larryvel mindketten nagy rajongói vagyunk a Coen testvéreknek, és ezt a fajta kapcsolatot sokszor használjuk hivatkozási pontként” — meséli Jon, hozzátéve, hogy Coenék egyik sokkal komolyabb drámájából, A halál keresztútjánból is merítettek.

„Olyan krimit akartunk alkotni, amelyben a hősünk úgy kóstol bele a bűnözés világába, hogy ott előre lefektetett drámák, kapcsolati hálók és bonyodalmak várják, és sokkal több rivalizálással kénytelen szembesülni, mint amire a történet kezdetén számított” — meséli Jon.

„A Solóban egy olyan alvilággal találkozunk, amely tele van furcsaságokkal, meglepetésekkel és mindenfélébe belebotlani, miközben vannak, akik nagyon is szándékosan keresik a bajt” — teszi hozzá. „A nagy Lebowski remek példa, mert a Solónak sokkal szokatlanabb hangulata van, mint bárminek, amit a Star Warstól eddig kaptunk.”

gengszterek_gengsztere.jpg

Gengszterek gengsztere

Paul McGuigan rendező 2000-ben bemutatott angol drámájában Paul Bettany játszik jólfésült bűnözőt. Az alakítása ihlette az általa játszott Dryden Vos karakterét a Solóban, aki a gengszterfőnök Jabba, a hutt afféle jóképű és sikeres megfelelője.

Vos szerepét eredetileg Michael K. Williams alakította, aki hasonlóan halálos, de karizmatikus gengszterfőnököt játszott a Boardwalk Empire-ben. Ám miután a Lucasfilm összekülönbözött a Solo eredeti rendezőivel, Phil Lorddal és Chris Millerrel, és a rendezői feladatokat Ron Howard vette át, a meghosszabbított forgatást Williams már nem tudta vállalni.

Így szállt a szerep Bettanyre, aki már dolgozott Howarddal a Da Vinci-kódon és az Egy csodálatos elmén. Vagyis a szerepet végeredményben az a színész játssza el, akiről a karaktert mintázták.

„A Gengszterek gengsztere durva film, és Paul remekel benne” — mondja Jon. „Az alakítása stílus, laza vagányság és valóságos veszély elegye, amit nagyon szeretek, és tökéletesen teszi magáévá.”

Miközben Harrelson Tobias Beckettje azon küzd, hogy meglelje a nagy dobást, Vos már bebiztosította magának a góré pozícióját.

„Sokkal mélyebben ismeri ezt a világot, mint bárki más, akivel találkozunk a film során, bár ahogy említettem, Woody karaktere is világ életében a bűnözésből élt” — meséli Jon. „Csak nem ugyanott tartanak. Mint például a Torta című filmben, találkozunk egy Michael Gambon-féle karakterrel, aki már szintet lépett. Az alvilágban nincs ranglétra. Van, akinek hatalom jutott, és van, aki azért kapar, hogy életben maradjon.”

A cikk eredeti, angol változatát elolvashatjátok ide kattintva.

Címkék: star wars filmek spinoff Han Solo

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr1813697152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tehetséges ugandai buzi 2018.02.26. 22:37:14

Az Új Remény nem adott ihletet a Solo filmhez? Nem abban a részben hangzik el a kantinban a Kessel futam neve?

Az Irodalom visszavág nem adott ihletet? Nem ott találkozik régi barátjával, Lendóval?

Csak kérdezem csak...
süti beállítások módosítása