Egy hónapja fut a mozikban a messzi-messzi galaxis tizedik filmje, a Solo: Egy Star Wars-történet. Míg a bemutató környékén számos cikk jelent meg arról, milyen Star Wars-filmek várhatók még ezután (Landóról fog szólni a következő Star Wars! Aha, persze...), most mindenki arról cikkez, milyen Star Wars-filmek nem várhatók. Megjegyzem, javarészt olyan produkciókról esik szó, amelyeket soha, senki nem jelentett be, sem a Lucasfilm, sem a Disney részéről.

A helyzet kicsit arra emlékeztet, mint amikor két éve egymásra licitálva jelentek meg cikkek arról, ki fogja játszani a fiatal Han Solo szerepét, csak éppen senki sem találta el. Úgy gondoltam, ideje rendet vágni a hírek kavalkádjában, szétválasztva a tényeket a pletykáktól és tévhitektől.

lucasfilm_logo.jpg

Kétségtelen, hogy a Solo valamilyen szempontból vízválasztó lesz. A fiatal Han Solo kalandja a Star Wars négy évtizedes történetében az első film, amely csalódást okoz a kasszáknál. Ám egyáltalán nem gondolom, hogy a hibát a film minőségében kellene keresni. A Solo beváltotta, amiben kezdettől fogva reménykedtem, egy jó kis kalandfilm lett, amely remekül használja a Csillagok háborúja világát. Különösen kedves lehet azoknak a régimódi rajongóknak, akik a kilencvenes évek Star Wars-regényein nőttek fel. Jól megírt, jól összerakott, kifejezetten szórakoztató Star Wars-film, amelyen semmi nyoma a születése körüli problémáknak. Nekem olyannyira bejött, hogy ha a Disney-éra Star Wars-filmjei közül csak egyet vihetnék magammal egy lakatlan szigetre, jó eséllyel a Solót választanám. Igaz, ebben az is közre játszik, hogy egy kerek egész sztori, aminek van eleje, közepe és vége.

Mondhatnám azt is, hogy a Lucasfilm ezúttal is hozta az elvárt produktumot, a Disney marketingje azonban csúnyán besült ezzel a filmmel. Hiszen míg a filmet produkciós cégként a Lucasfilm gyártja, a forgalmazásért és a marketingért a Disney felel. Ők állják a költségvetést is, és ők vágják zsebre a bevételt. A jelenlegi becslések szerint a Disney körülbelül 50 millió dollárt fog veszíteni a Solón, de azért nagyon nem kell aggódni értük, tavaly Az utolsó Jediken ennek közel tízszeresét profitálták. (Csak a jegybevételekből. Merchandisingról most ne is beszéljünk!)

Ám a stúdió természetesen nem azért készít filmeket, hogy pénzt veszítsen rajtuk. Mint minden jó kalandfilm, a Solo folytatásért kiáltana, de ez az, amivel reálisan nem nagyon számolhatunk. Friss hír, és sokat elárul, hogy immár a Solo társ-forgatókönyvírója, Jon Kasdan írja az ötödik Indiana Jones-film forgatókönyvét. (Az elveszett frigyláda fosztogatóit az édesapja, Lawrence Kasdan írta.) Feltételezem, ha a Solo folytatásával számolnának a stúdiónál, Jon Kasdan most azon dolgozna serényen. Ehelyett szabaddá vált egy másik Lucasfilm-projektre.

Június 20-án robbant a Collider riportja, amely bennfentes forrásokra hivatkozva állítja, a Solo kudarca után a stúdió jegeli az összes önálló Star Wars-filmet. A Disney alá tartozó ABC News a fentieket már másnap igyekezett cáfolni, a The Hollywood Reporter pedig valahol a kettő között kereste az igazságot.

Az eredeti hír több helyen úgy jelent már meg, hogy a Disney elkaszálta a Star Wars-karakterfilmeket. Utóbbi igényel némi helyreigazítást, a Lucasfilm tervezőasztalán ugyanis nincsen olyan kategória, hogy „karakterfilmek”. Folytatásos és önálló Star Wars-filmek vannak. Soha semmilyen utalás nem volt olyan tervre, hogy mostantól egyenként elmesélnék a Star Wars ismert szereplőinek életútját. A Han Solo- és az Obi-Wan Kenobi-film ötlete sem emiatt került terítékre, hanem valamilyen egyedi oknál fogva.

A blogon már sokszor említettem a Solo születésének hátterét. Ez az utolsó Star Wars-film, amit még maga George Lucas készített elő azelőtt, hogy eladta volna a cégét a Disneynek. Az önálló Star Wars-filmek sorában a lázadás születését bemutató Zsivány Egyes után azért egy Han Solo korai kalandjait bemutató film következett, mert a klasszikus trilógia forgatókönyvírója, Lawrence Kasdan, teljesen szubjektíven, Lucasnak ezt az ötletét találta elég érdekesnek ahhoz, hogy hosszas unszolás után, három évtized elteltével visszatérjen a messzi galaxishoz. 2012-ben kezdett el dolgozni a forgatókönyvön.

Ezzel szemben a Kenobi-film ötlete azért merülhetett fel, mert Ewan McGregor ideális korban van, hogy Obi-Wan gúnyáját újra magára öltve eljátssza a sivatagban remetéskedő Jedi mestert. Ez komoly ziccernek tűnik, ráadásul a filmet évek óta követlik a rajongók, még sok milliós nézettségű rajongói trailere is van a Youtube-on. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a Kenobi-filmet soha senki nem jelentett be hivatalosan, de még csak említést sem tett róla senki a Lucasfilm részéről. Csupán pletykák voltak arról, hogy a háttérben valóban elindult egy ilyen film fejlesztése, majd Stephen Daldryt (Billy Elliot) kezdték el emlegetni lehetséges rendezőként. A Collider most azt állítja, az érintettek már nem dolgoznak a filmterven. Más pletykák szerint a projekt valóban leállt, de ennek nincs köze a Solo szerepléséhez. Daldry hónapokkal ezelőtt kiszállt a munkából, mivel nem sikerült megtalálni a mozivászonra kínálkozó sztorit, márpedig önmagában azért fölösleges Kenobi-filmet készíteni, hogy McGregornak munkát adjanak.

Ami biztosra vehető: a következő Star Wars-film a 2019 decemberében érkező IX. Epizód lesz a sorozathoz visszatérő J.J. Abramstől. A Disney-éra kezdete óta nem kellett másfél évet várnunk a következő Star Warsra, de azt hiszem, ez a IX. Epizódnak mindenképp javára fog válni. A Collider úgy tudja, a Lucasfilmnél most leginkább erre próbálnak összpontosítani, ami érthető, hiszen fontos lenne méltó befejezést adni a jelenleg futó trilógiának. A film forgatása a várakozások szerint még a nyáron kezdetét veszi.

skellig_ep8_elsonap.jpg

Mindeközben változatlanul előkészületben van egy másik trilógia, Az utolsó Jediket jegyző Rian Johnsontól, ami a hírek szerint szintén prioritást élvez. Mint arról tavaly már olvashattatok, ez a sztori teljesen el fog szakadni a Skywalkerek történetétől. A projektről nemrég Johnson filmjeinek állandó producere, Ram Bergman beszélt egy izraeli lapnak:

„Egy teljesen új trilógiáról van szó, amit a társam, Rian Johnson író-rendező fog megalkotni. Teljesen új szereplőkkel. Minden szempontból új lesz.”

Mindenképp jó hír, hogy Johnson iránt töretlen a stúdió bizalma, dacára annak az óvodás színvonalú hisztériának, amit mai napig megkap a közösségi médiában. Bevallom, számomra megdöbbentő, hogy egy hangos kisebbség mennyire kiakadt Johnson Star Wars-folytatásán. Annál is inkább, mert rajongókkal beszélgetve a Solo premierje után, arra a közös megállapításra jutottunk, hogy a Disney-éra Star Wars-filmjeinek mérlege eddig négyből négy. Mármint négy jó Star Wars-film, amit kár lett volna nem elkészíteni. Még ha nem is született újkori Star Wars-klasszikus, véleményem szerint a legközelebb épp a VIII. Epizód járt ehhez. Johnson filmjének megvannak a maga gyengeségei, de merész, okos és bevállalós. Mindez a megközelítés kamatozhat egy teljesen új sztorit elmesélő trilógia esetében, és talán a vaskalapos rajongók sem botránkoznak meg legközelebb, ha Jonhson már nem a gyerekkori hőseiket „kezdi ki”.

Rian Johnson az a fajta alkotó, aki mélyre ás mielőtt filmre vinne egy történetet. Saját elmondása szerint most épp a Star Wars esszenciáját keresi. Számomra jelenleg ez a legizgalmasabb valamennyi Star Wars-projekt közül.

Már több helyen olvasni lehetett, hogy 2020-ban jön a Johnson-trilógia első filmje, ami ugyancsak pontosításra szorul. Az információ forrása is az említett Ram Bergman-interjú, ám a producer bemutatóra vonatkozó válasza egészen pontosan így hangzott: „Nem tudom megmondani, mert még magunk sem tudjuk. Talán két éven belül, még korai fázisban járunk.” Vagyis a 2020 inkább csak a legoptimistább verzió.

A másik, hasonlóképp ambiciózusnak ígérkező Star Wars-projekt a Trónok harca alkotóinak (David Benioff és D.B. Weiss producerpáros) filmfolyama, amit hibásan szintén szoktak trilógiaként emlegetni, de a bejelentés szó szerint „egy sor filmről” szólt, ami csak annyit jelent, hogy egynél biztosan több lesz. Gyanítom, mivel korai fázisban van a sztori kidolgozása, még az alkotók sem tudják, hány fejezetben fogják elmesélni azt. Egyelőre ennél többet nem tudunk a télen bejelentett projektről, amely valószínűleg csak Rian Johnson filmjeit követi a sorban.

A Collider arról is beszámolt, hogy a stúdió a következő időszakban a folytatásos történetekre kíván koncentrálni. Ez már csak azért sem meglepő, mert mint látjuk, a hivatalosan bejelentett filmek mindegyike folytatásos.

bobafett_underworld_grafika.jpg

Ugyanakkor tudjuk, hogy létezik, vagy legalábbis eddig létezett még egy projekt, egy önálló film, ami évek óta szerepel a tervezőasztalon, és Simon Kinberg (X-men) dolgozik a forgatókönyvén. Ennek a sorsa 2015 óta bizonytalan, amikor a problémás hírű Josh Trank rendezőtől megvált a Lucasfilm, és a projektet hátra sorolták. (Az addigi ütemezés szerint ez a film került volna idén a mozikba.) Ezt szokták Boba Fett-filmként vagy Star Wars-alvilág filmként emlegetni, de óvatos lennék ezzel, mert a Lucasfilm részéről nagyon ritkán és nagyon keveset beszélnek róla, a sztorira pedig nem tettek soha semmilyen utalást. Hollywoodi pletykák az utóbbi időben Kinberg mellett James Mangold (Logan) nevét is kötik a projekthez, aki állítólag íróként és rendezőként is közreműködne a film elkészítésében.

A The Hollywood Reporter múlt héten megjelent cikke szerint a Kinberg-féle projekt továbbra is terítéken van, ami mutatja, hogy szó sincs az önálló filmek elkaszálásáról. „Nem arról van szó, hogy ne valósulnának meg a spinoffok, csupán gondolkodnak rajta, hogyan lehetne másképp gyártani és reklámozni ezeket” — nyilatkozta egy forrásuk.

Vagyis jelenleg valamiféle újragondolás folyik, ami érthető és szerintem is szükséges.

Másfél évvel ezelőtt Kathleen Kennedy Lucasfilm-elnök joggal nevezte biztatónak az első önálló sztori, a Zsivány Egyes pozitív anyagi és kritikai fogadtatását. A film bemutatója ugyanolyan eseményszámba ment, mint a saga új epizódjainak érkezése. A publikum örült, hogy ismét Star Wars került a mozikba, és épp csak szembesült a ténnyel, hogy másfajta Csillagok háborúja-filmek is készülnek ezután.
Azonban az önálló filmek felcímkézése kezdettől fogva problémát jelentett a stúdió számára. Ezt mutatja, hogy eredetileg a „Star Wars-antológia” megnevezést szánták nekik, majd ebből lett a magyarul különösen sután hangzó „Egy Star Wars-történet”. Lényeg, hogy a közönség lássa, hogy ez is Star Wars, de mégis más.

Azonban úgy tűnik, a Solóval már nem sikerült elérni, hogy a publikum ne tekintse másodrangú Star Warsnak a „Star Wars-történetet”, amire csak ráerősített, hogy ezúttal Han Solo sem az eredeti (Harrison Ford helyett az utólag kellemes meglepetésnek elkönyvelhető Alden Ehrenreich), ráadásul a marketing kampányban még rejtegetni is igyekeztek a címszerepet játszó színészt, ahelyett, hogy felépítették volna a médiában. Ám a legnagyobb baj talán a májusi bemutató volt, és nem feltétlenül csak a VIII. Epizód közelsége miatt. A közönség három év alatt hozzászokott, hogy a Star Wars-filmek karácsonykor kerülnek moziba, így a májusi bemutató önmagában is másodlagossá, amolyan töltelék Star Warsszá degradálta a Solót. Merem állítani, hogy egy decemberi bemutatóval kétszer ennyit keresett volna a film, a nézők már csak megszokásból is beültek volna rá. (Egyes pletykák szerint a Lucasfilm kardoskodott a decemberi premier mellett, de a Disney mindenképp ki akarta próbálni a májusi időpontot.) Az már csak hab a tortán, hogy a marketingesek valószínűleg elhitték a bemutató előtt egy hónappal megjelent iparági becslést, miszerint a film 170 millió dolláros hétvégével fog nyitni Amerikában. A valóság ezt jó negyven százalékkal múlta alul.

Az eredmény az lett, hogy lényegében csak a rajongótábort sikerült megmozgatni a filmre, az igazán széles közönséget nem. A Star Wars törzsrajongói ugyan önmagukban is szép tábort tesznek ki, csakhogy az űropera drága műfaj, 300-400 millió dolláros bevételért a jelenlegi formában nem éri meg gyártani.

han_csubi_falcon.jpg

Ahogy a Disneynek a marketinget, úgy a Lucasfilmnek is újra kell gondolnia a maga folyamatait. Már az is előrelépés, hogy a legújabb filmterveket a bemutató dátumának kitűzése nélkül jelentik be. Nincs rosszabb szokás a mai Hollywoodban, mint hogy mindent a premier dátumának rendelnek alá.

Rian Johnson határidőre és költségvetésen belül, zökkenőmentesen hozta össze a rendkívül ambiciózus VIII. Epizódot (a témában ajánlott A rendező és a Jedi című dokumentumfilm megtekintése), ami Ram Bergman producer részéről is bravúros teljesítmény volt, nem véletlen, hogy a páros feltétlen bizalmat élvez a stúdiónál. Ám az összes többi Star Wars-produkció átesett valamifajta válságon. Mondhatni, hogy ezeket mindig sikerült kezelni, hiszen a produktum önmagáért beszél, ám a Solót sújtó rendezőváltás odáig vezetett, hogy a produkciónak rendkívül rossz sajtója volt a bemutatót megelőző hónapokban.

Kennedynek valamit változtatnia kell, hogy kevesebb fiaskóba fussanak bele a filmek készítése során. Sokak szerint ez azt jelenti, hogy a feltörekvő fiatal rendezőkkel (Josh Trank, Gareth Edwards, Phil Lord, Chris Miller) való kísérletezés ideje lejárt, és mostantól sokat tapasztalt, kipróbált rendezők, Abramsek és Ron Howardok kerülnek minden Star Wars-film élére. Személy szerint jobban örülnék, ha megmaradnának a kísérletezésnél, és inkább kisebb költségvetésből gyártanák az önálló filmeket, csökkentve a kockázatot. Olykor az anyagi korlát is olyan tényező, ami izgalmas, kreatív megoldásokra ösztönzi a filmeseket.

Épp az efféle kísérletezéshez nyújthat jó platformot a Disney jövőre induló streaming szolgáltatása, amelynek sikerében alighanem kulcsszerepet fog játszani, hogy sikerül-e megszólítani a Star Wars sok milliós rajongótáborát. Máris felmerült olyan spekuláció, hogy a Kenobi-film lehetne a fizetős streaming szolgáltatás egyik nagy bemutatója.

Ami immár nem spekuláció, hanem tény, hogy az első élő szereplős Star Wars-tévésorozat ennek a streaming szolgáltatásnak a kínálatában fog debütálni. A sorozat írója és producere, Jon Favreau nemrég elárulta, hogy az egyelőre cím nélküli Star Wars-széria cselekménye hét évvel az Új remény, vagyis úgy három évvel a klasszikus trilógia eseményei után fog játszódni, és az első évad forgatókönyveinek fele már el is készült. Az már meg nem erősített információ, hogy a forgatás ősszel, vagy legkésőbb a tél folyamán veheti kezdetét. Nem is csoda, amennyiben el akarnak készülni vele a platform 2019 őszi indulására.

Címkék: star wars filmek spinoff

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr6814082441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.06.30. 03:40:46

Hogy mi a baj Az utolsó Jedikkel?
A Csillagok háborúja ugye az ezerarcú hős toposzra épül. De ebben a filmben nincsen egyetlen egy hős sem, akivel azonosulni lehetne. Ellenben van egy olyan történet, ami lerombolja az ellenállást, kiírt mindent a filmből ami Star Wars. Olyan konfliktusokat mutat, amik érdektelenek (ki Rei szülei, mi lesz a jedi renddel amit már amúgy is kiírtott Vader, meg mindig probléma volt vele.) Ellenben volt benne kellemetlen feminista propaganda, rasszista-szexista fehér férfiellenes propaganda, meg állatvédő propaganda. A liberális dogmák terjesztéséhez ne használják fel a Star Wars világot mert nem illik bele! Azt csodálkoznak, hogy a következő filmjükre nem ülnek be. Ez, mint látható nem egy hangos kisebbség véleménye, hanem a csendes többségé. Sajnálom a Solo-t, mert egy igazi klasszikus Lawrence Kasdan történet, a fordulatok, a humor, mind rá jellemző, ahogyan a minőség is, lásd Indiana Jones kalandjai! De még mindig benne van az ember gyomrában, ahogyan egy lila hajú arrogáns pi**a a vesztébe vezeti a felkelést. Soha többet ilyet nem akarok látni, még ingyen sem!
Az utolsó jedik megsemmisítette a Star Wars világot, mert nem értette azt meg, vagy inkább felsőbb nyomásra figyelmen kívül hagyta mit akarnak látni a nézők. És visszakanyarodva, hőst akarunk látni, mint Kennobi, Han, Leia, Luke. Ehelyett van egy 'vicces néger', egy amúgy erős női karakter csak nincs hozzá kapcsolódási pontunk, meg egy vagány pilóta, őt meg jól meggátolják a saját oldaláról.
Ez így nem lesz jó! Emiatt nem fognak moziba menni az emberek. Ez eddig nem egy olyan történet, aminek a befejezését alig várják és akár legofigurákkal elkészítve is milliárdos bevételt hozna. Vagy, ha várják is, csak azért, hogy ezzel vége legyen ennek a szenvedésnek és azt az arrogáns libát végre kirúgják.
Ha a vonat megindult a lejtőn, henéz megállítani. Főleg ha egy hatalmas szerelvényről van szó.
Az már vég, amikor a rajongók visszasírják a midikloriánokat!

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.06.30. 03:43:49

Vissza akarom kapni a midikloriánjaimat! Azonnal!

WE_coyote 2018.06.30. 06:27:33

SW7: Egészen jól indul, érdekes új szerethető karaktereket látunk (legfőképpen Rey), de a félidőnél elveszítette a varázst és egy erőltetett, rendesen ki nem dolgozott új remény másolatot kapunk. Kár érte! Mondjuk onnantól hogy: Han Solo felbukanása a semmiből? Solo új vagy mi a szösz járművének be nem mutatása (ha csak nem belülről, idétlen lényekkel)? A Falcon elvesztésének semmilyen története? Maz Kanata bárja és az azt meg töltő személyek jó kis új akciót hozatottak volna, de helyette nem látunk mást, mint viccesen előadott Chewbi de erős a stukkered poént (?) és egy olyan fénykard párbajt egy ellene készült rohamosztagos szerkezettel, aminek semmi értelme. Ha a történet szerint nincsenek sem Jedik, sem fénykard minek ellene fegyver? sokkal jobb lett volna, ha a bent lévő színes egyéniségek küzdenek mindenféle új harcmodorral, járművekkel és fegyverekkel. De ők úgy eltűntek a csatatérről, mint amilyen gyorsan be lettek mutatva. a záró részhez tartozó új keletű még nagyobbat halálcsillag ötlethez, mit pár db (gagyi) x-wing klón pusztít el megint, meg már nem is írnék semmit. Talán annyit, mikor annó meg láttam a plakáton az óriási szerkezetet, már rossz előérzetem volt..
Szerintem a nosztalgia faktorért és a jó kezdésért jó indulattal:
10/7

SW8: nehéz szavakba foglalni.. amikor láttam és vége lett (nem sok hiányzott hogy ki menjek és ne nézzem végig), azt gondoltam, hogy ennél nagyobb ostobaságot ekkora hátszéllel és költségvetéssel én még filmben nem láttam. Ezer sebből vérzik ez a történet és nem tudok igazán semmi jót sem írni róla. A legbosszantóbb talán, hogy semmilyen módon nem kapcsolódik sem az előző sem bármelyik részhez. Semmit nem tesz hozzá a történethez, megállt rendesen üzemanyag nélkül valahol a hiperűrben a7.és9. rész között. Ezek után engem már nem nagyon érdekel, hogy a 9. részben ki milyen szerepet kap, az egész érdektelenné vált számomra. Csak sajnálni tudom azokat, kik ezt az borzadalmat megkajálták..
10/3

Ezen kívül részletesebb vélemény nélkül:
Rouge One 10/7,5
Solo
10/8

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2018.06.30. 16:02:02

Örömmel látom, hogy a Solo bejött. Még ha nincsenek is benne az elengedhetetlen midikloriánok. :D

Behajtó70 2018.06.30. 16:45:19

“Mindenképp jó hír, hogy Johnson iránt töretlen a stúdió bizalma, dacára annak az óvodás színvonalú hisztériának, amit mai napig megkap a közösségi médiában. Bevallom, számomra megdöbbentő, hogy egy hangos kisebbség mennyire kiakadt Johnson Star Wars-folytatásán.”

Ez jó hír?
Óvodás színvonalú hisztéria?
Hangos kisebbség?

Na figyelj! Nem vagy te Star Wars fan, de még csak nem is érted, hogy miről is szól, mi ez az egész. Csak egy kis senki vagy, aki jobbhíján maga is a Star Wars vonatra ülve kíván kérdőjelezhető médiaszerepet kapni!

A SW8 nem SW film volt! Sőt sima filmnek is ostoba, logikátlan baromság! Értelmetlen és felesleges részletekkel, ostoba gépekkel, felesleges univerzum-technikával! Ilyesmit egyet sem tartalmaztak az igazi SW filmek! A SW7 feldobta a labdát, mindenki figyelte, várta a felugrást és a mégmagasabbra ütést s SW8-tól, hogy aztán a SW9 leüsse és gigadurranás legyen. Ehelyett a SW8 egy sima kis fingással hagyta a földre esni a kipuddadt labdát, ami most ott fityeg, senkit sem érdekelve a sarokban és várja, hogy a takarítónő lapáttal a kukába tegye.

És még egy dologban tévedsz, de nagyon nagyot: Eltaláltad, hogy a SOLO egy nagyon jó SW film volt, de nem azért bukott, mert ilyenolyan a színész, hanem azét mert a Star Wars 8nolyan szar volt, hogy többé már senki nem akart Star Wars filmet nézni! Egyszerűen nem érdekli az embereket a SW8 ostoba, gagyi, kíani#utánzatú, logikai bakiktól hemzsegő baromsága után ez a műfaj!

Még akkor sem, ha egy ostoba, Star Wars-ot nem ismerő, magát valakinek gondoló firkászbanda huhog, hgy mégis dejóvolt a SW8!

midnightcoder2 2018.06.30. 17:04:59

@WE_coyote: A SW7 legnagyobb baja az volt, hogy rohadtul nem volt forgatókönyve. Történet nélkül pedig egy Star Wars film nemigen él meg. Nagyjából egy dolog volt rendben az egész filmben: a CGI.

A 8-as talán egy árnyalatnyival nézhetőbb volt - az már nyomokban önálló sztorit is tartalmazott, ha csak olyat is amilyet - de csak egy árnyalattal. Solo filmet pedig szerintem nem lehet csinálni Harrison Ford nélkül. Egy CGI-s Harrison Ford is fényévekkel lett volna jobb.

bandiras2 2018.06.30. 17:17:02

Mi a gond Rey karakterével?
Helyettesítsük be Luke karakterére a történteket.
Luke egy senki, aki egyedül túlél a tatuini sivatagban. Megtalálja artudetut, akinek a csipogását természetesen azonnal megérti. Artu önként elismeri új gazdájának, és mindenhova követi. Obi van odaadja Luknak a fénykardot, majd soha többet nem hallunk felőle. Tréningre nincs szükség, Luke mesterszinten bánik a fénykarddal. Luke megtalálja a falkont, Han nincs sehol, csak csubi. Luke felszáll csubi az ágyúknál, majd lerepüli a TIE vadászokat az égről, olyan akrobatikával, hogy han hasraesik előtte, és könyörög hogy a haverja lehessen. Később kioktatja hant a falkon gépészetének lélektanából, amit han csillogó szemekkel hallgat, mert a falkon eddig szar volt, de luke megcsinálta.
Észrevétlenül belopakodnak a halálcsillagra, majd azonnal megtalálják a hercegnőt. Luke jedi elmetrükkökkel elküldi az őröket. Életében először kisérletezik ezzel, de természetesen működik.
Leia könyörög hogy a haverja lehessen, és vele mehessen, teljesen belezúgott, de friendzoned.
Jön a dart vödör! Luke elejti a kardot, de az a kezébeugrik. Ez az első eset, hogy ilyet próbált csinálni, de természetesen működik. Vader felajánlja, hogy kiképzi lukot. Luke nem érdekelt ebben, és helyette kisujjból lenyomja vadert, aki kezét vesztve a földre omlik. Luke életében először vívott fénykarddal, de ő a legjobb. Eközben Wedge antilles egy néhány vadászgéppel nekirepül a halálcsillagnak, és minimális ellenállással szembetalálkozva simán lenyomja. Lukot a végén beveszik az ellenállásba, és kapásból a vezérkarba, saját hajóval, hogy vezessen egy egy olyan fontos küldetést, amire évek óta készülnek. Wedge-ről nem hallunk többet.

Mégis mi a baj a sztárvórsszal???
És erre a szarhalomra rátetéztek a lilahajú feminista admirálispicsával, aki kapásból kiborított mindent, és megszűntette a nagy hajók korszakát, mert bevezette az új fegyvert: a HIPSZTERHAJTÓMŰ!!!!!
Hogy eddig erre senki nem gondolt!!!!!!!!!
Keress egy csühös kétütemű bontószökevényt, nem számít ha vontatni kell, csak a hiperhajtóműve működjön! Keress neki egy 100x nagyobb célpontot, -Droid! Nyomd meg a gombot! - Győztünk!
Retroshock kritika:
youtu.be/DZMtZVLDBck

Alick 2018.06.30. 17:27:41

A SW8-at sokkal jobban meg lehetett volna csinálni. :)

www.youtube.com/watch?v=rCB8DUGpYQQ

Alick 2018.06.30. 17:32:39

WE_coyote: A legtöbben egyetértenek abban, hogy a Birodalom visszavág volt eddig a legjobb SW film.

De pár hete otthon megnéztük egy menetben a Zsivány egyest az Új reménnyel. A kettő együtt biztos második hely.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2018.06.30. 17:52:48

"lényegében csak a rajongótábort sikerült megmozgatni a filmre"

Ha magamat (és az öcsémet) veszem, akkor azt nem/sem.
Sem a premierkor, sem azóta még nem néztük meg a Solót... Nem azért, mert valami konkrét oka lenne. Hanem... csak, nem tudom.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2018.06.30. 17:54:15

"Nem vagy te Star Wars fan"
De igen, az, ismerem.

"Csak egy kis senki vagy"
Szó sincs róla, épp ellenkezőleg.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2018.06.30. 18:43:23

Ha valamire nagyon vágyom, az a "médiaszerep". :))))

Érdekes látni az eredmény alakulását. Köszi mindenkinek, aki szavaz!

@wmitty: Szerintem csípjétek el a Solót a moziban amíg még lehet. Nincsenek akkor ambíciói (egy jó kis kalandfilm), de esztétikájában sokkal inkább az én Star Warsom, mint az azt megelőző három film.

Profvarg 2018.06.30. 19:01:47

Tehát akkor
Solot még nem láttam, majd ha kiadják DVD-n...
DE
SW8 sajnos rossz (star wars) film volt, mert konzisztenciát, logikát, értelmes karaktereket csak nyomokban tartalmazott... (mondom, ezt úgy, hogy szerintem az összes Lucasarts licenszelt (tehát most már Legends) SW könyvet elolvastam, a legtöbbet többet is-ez szerintem 150+ könyv, meg azóta is igyekszem fenntartani az iramot az újakkal

Csak néhány, nagyobb bajom az SW8-al:
-Leia repülős jelenete-szerintem ezt nem kell kommentálni
-Luke kék teje-szintén
-a vicces, de buta és szerencsétlen fekete
-token ázsiai csaj-addig se értettem amíg össze nem törte a két homokfutót, de onnantól...
-lila admirális-nem mondom meg a tervem-WTF??? miért nem?
-hiperhajtómű "újszerű" alkalmazása... ha csak simán nekihajt a normál térben, arra let volna precedens filmből (Executor) és Legendsből (Yuuzhan-Vongok elleni egyik csata) is, de így...

De ami a leggázabb volt, hogy nincs benne szerethető vagy cool karakter, akivel egy átlagnéző tud azonosulni...
-Rey-jel nem lehet, mert igazából nem tudjuk ki, nincsenek közös pontjaink (viszonylag kevesen nőttünk fel elhagyatva a szüleinktől, egyedül
-Finn-ahogy már írtam, szegény buta, és szerencsétlen
-Luke-alapból mindenkit eltaszít, így nehéz vele azonosulni
-Token ázsiai csaj-na ne... (bár Kínában biztos jól hozott)
-talán Poe akivel még lehet, de róla is alig tudunk meg valamit

eredeti triológiában ott volt Luke (naiv, de erős és megtartja az elveit), Han (barátaiért mindent megtesz, de mégis dörzsölt) és Leia (gyengének beállított de amikor szükség van rá, akkor mégis képes cselekedni) nő

Solonak meg a marketingjét (főszereplő hanyagolása, Kathleen Kennedy mindenképp fursa megnyilvánulásai (The Force is Female-gratulálok, a nézők felét kirekesztetted, zseniális húzás volt), időzítését (5 hónappal az előző után) és témáját (Solo karaktere cool, de ez a ficsúr nem Solo, sorry) is elcseszték

Scott Tenorman Must Die 2018.06.30. 19:16:40

ezeket a szarokat már nem nézem, a SW a Sithek bosszújával véget ért. ezt is sikerült elbaszni, köszönjük az alkotóknak

Stenonis 2018.06.30. 20:10:14

Már a VII. résznél is csak az időt sajnáltam.
A VIII. egyenesen minősíthetetlen volt.
Így gyakorlatilag semmi kedvem nem volt egy újabb Star Wars történethez...

Periodista. 2018.06.30. 21:09:32

Idézet a posztból:
" ... ha a Disney-éra Star Wars-filmjei közül csak egyet vihetnék magammal egy lakatlan szigetre, jó eséllyel a Solót választanám." Erős mondat.

aztán:

" ... ha nem is született újkori Star Wars-klasszikus, véleményem szerint a legközelebb épp a VIII. Epizód járt ehhez."

Akkor most melyik a szerző kedvence?

Ami a Solo-filmet illeti: az égvilágos semmi sztarvarszos nincs benne, Alden Ehrenreich pedig annyira nem Han Solo karakter, hogy azt elmondani is nehéz. Voltaképp felháborítóan gyenge lett a tizedikként elkészített epizód. A baj az, hogy lassan megszokjuk az alacsony színvonalat és elállítódik minőség iránti érzékenységünk. Ebben már akár jónak is tűnhet az, ami "szar" (bocsánat a szókimondásért).

Fortress_ 2018.06.30. 21:37:59

Igazából csak három probléma van a Solo-fimmel:

- A fantáziátlanság (kellett Ron Howardot megbízni)
- A Star Wars világ teljes mellőzése
- Alden Ehrenreich karakterideghensége

Ennyi.
Gyenge lett. Egy szimpla kalandfilm, annak is kevés.

trtr 2018.07.01. 00:04:42

Most vagy provokálsz, vagy full ostoba vagy. Gyaníthatóan az utóbbi, mert számos provokációra alkalmatlan ostobaságot is leírsz.

plokmi 2018.07.01. 04:11:56

Azzal, hogy ilyen mennyiségben és "minőségben" ontja magából a Disney a SW filmeket, maga alatt vágja a fát. Nem tudom, hogy a 4.2 mrd$-ból mennyi volt a SW brand, de ha kicsit visszafogná magát a stúdió, és több időt adna egy-egy résznek, összességében többet is kereshetne vele.

furious ewok 2018.07.01. 08:35:44

“Bevallom, számomra megdöbbentő, hogy egy hangos kisebbség mennyire kiakadt Johnson Star Wars-folytatásán”

Azért ennek a “hangos kisebbségnek” lehet valami köze is ahhoz is, hogy a Solo úgy beleállt a földbe. Úgy tűnik mintha pont ez a kisebbség hiányzott volna a moziból.

mobiler 2018.07.01. 11:22:51

"A Solo beváltotta, amiben kezdettől fogva reménykedtem, egy jó kis kalandfilm lett, amely remekül használja a Csillagok háborúja világát. Különösen kedves lehet azoknak a régimódi rajongóknak, akik a kilencvenes évek Star Wars-regényein nőttek fel."

Ennél távolabb nem is lehetnél a valóságtól. Logouton is ki lett beszélve, aki olvasott A.C. Crispin-t, annak gagyi és hiányos volt a Solo.

Stohl András 2018.07.01. 12:54:58

"ost mindenki arról cikkez, milyen Star Wars-filmek nem várhatók."

Egyertelmu, hogy Jabba barlangjaban levo, kis vihogo patkany eleterol kene egy haromszes filmet kesziteni. Utanna pedig a parologtatok binaris programozasat kene reszletesen bemutatni, amiben Szripio is jartas.

Ad Dio 2018.07.01. 13:06:13

4-5-6 bármikor

1-2-3 ha muszáj

7-8 csak ha megkötöznek és kipeckelik a szemem. Akkor is tiltakozni fogok Hágában...

Rogue? Solo? Nem néztem meg, nem is érzem a vágyat. Egyszerűen amit a 7-8-ban műveltek a branddel, az nálam becsukta a kaput.

Han Solo. 2018.07.02. 09:30:53

Megdöbbentő, hogy sokan mennyire könnyen mondanak le a valódi Star Wars életérzésről és az igazi Csillagok háborúja feelingől. Már a 7. résznél is sok elveszett ezekből, majd a Rogue One szinte teljesen mellőzte ezt a világot, végül jött a VIII. rész, mely átalakította szabályait, szokásait, hagyományait pedig megváltoztatta. Most pedig a Solo-film bevitte a kegyelemdöfést és szimpla átlag*-kalandfilmé silányította az egészet. Mintha a híres magyar versenylóból (Kincsemből) vásári majmot csináltak volna, flitteres bugyit húzva rá.

Argus_ 2018.07.02. 09:49:16

A Star Wars világot minden rendező másként értelmezi: J.J. Abrams, Gareth Edwards, Rian Johnson, Ron Howard más-más hangulatot, stílust, értékrendet gondolt az űropera mögé, ez tükröződik műveiken is. Sajnos mind távol van az eredeti Lucasi világtól, mely igazából kettős: a régi 70-es 80-as évekre szűkülő és az előzmény-trilógiából áll. Valahol ízlés kérdése, hogy ki melyiket szereti, vagy mennyire nyitott az új megközelítésekre, de ha az egyes részeket a klasszikus fejezetekhez hasonlítjuk: bizony vannak epizódok, melyek közelebb, míg mások távolabb állnak azoktól. EZ alapján bizony lehet rangsorolni a 10 részt. És EZ alapján a Solo-filmet nagyon-nagyon messzire tenném az 1977-es világtól.

capacete 2018.07.03. 19:43:54

Érdekes, hogy ki-ki mennyire a saját véleménybuborékjában él. A posztoló meg van róla győződve, hogy az igazi rajongók szerették a 8. részt, mert az "merész, okos és bevállalós", míg én és ismerőseim döntő többsége gyűlöltük a filmet, mert szerintünk ostoba és elcsépelt (az nem merészség, hogy összemixeljük a TESB-t a ROTJ-vel, csak minden kulcsjelenetet megfordítunk), megalázta Luke karakterét, még nagyobb Mary Sue-vá tette Reyt és Marvel-humorral rakta tele a filmet (holding for Hux).
Az én világomban alig van olyan ember, akinek tetszett a 8. rész, a tiédben pedig alig van olyan, akinek nem tetszett. Így igen nehéz eldönteni, hogy valójában ki van kisebbségben és bizony, én és az ismerőseim nem a marketing állítólagos hiányosságai miatt nem nézték a Solot, hanem azért, mert a Disney-nek egy fillért sem akarunk már adni...

==T== 2018.07.03. 21:59:47

Érdekelne, hogy az Utolsó Jedik mitől lenne "okos" film, mikorszvsz kb. a legbutább SW film ami valaha készült.

"Mindenképp jó hír, hogy Johnson iránt töretlen a stúdió bizalma"

Johnsonon kívülez kinek jó hír?

==T== 2018.07.03. 22:05:34

@megamovieboy: Egyetértek.

- a midichlorianok. Azzal nem.

T(arzi)

@WE_coyote:

Az Ep7 szeritnem a hiányosságaival együtt is egy szerthető film, amire lehetett volan építeni - bár a film végi erdei csata fordulatai nehezen magyarázhatóak. Ezzel együtt is egy 8/10

Az Ep8 anniyra romboló film, hogy inkább negatív pontok járnának neki.

Az RO nálam a biroldalom visszavággal együtt a legjobb SW film. 10/10.

A Solo egy tisztességes iparosmunka. Bőven meglettünk volna nélküle, de végülis szórakoztató lett. Az egyetlen komoly negatívuma, hogy Maullal beemelte a rajzfilmes hülyeségeket a filmek szintjére. 6/10-7/10.

==T== 2018.07.03. 22:10:52

@bandiras2: Elég sok baj van vele.

Rey mindenféle előzetes tanulás nélkül lesz 3-6 nap alatt lesz erő mágus, hogy kétszer is megküzd Kylo Rennel, és tkp. mindkétszer inkább ő győz.

Márpedig - ahogy azt már mások is több helyen leírták - a korábbi filmekben ahhoz, hogy valaki komoly erőhasználó legyen, elég sokat keleltt tanulnia. Reynek viszont ez csak úgy jön.

@Behajtó70: Szerintem is van iylen összefüggés a TLJ ésa Solo buktája között.

A blogszerző amúgy gondolom harmadik generációs SW fan, vagyis a Star Warst az előzmény trilógia és azelsőp rajzfilmsorozatok idején ismerhette/kedvelhette meg.

Az imdb értékelések szerint ez egy komoly vízválasztó a TLJ értékelésénél. a TLJ-t leginkább a 35 év felett nézők utálták, körükben a TLJ lett messze a legrosszabb SW film.

==T== 2018.07.03. 22:16:47

@OvibanKenobi: Üdv!

Ha ey EP8 reboot-ot betettél volna az opciók közé szvsz vezetne:)

@Ad Dio:

A Rogue One-t mindenképp nézd meg - ha lehet eredeti hanggal.

Az egy NAGYON jó film lett. Az EP5 mellett a legjobb SW film baromira jó karakterekkel.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2018.07.04. 22:41:33

@==T==: Üdv! A nyolcvanas évektől vagyok rajongó, és mai napig a klasszikus trilógia számomra a legnagyobb. :)

Látom, ez a hangos kisebbség dolog többeket szíven ütött. Néhány tény:

Amerikában évtizedek óta erre szakosodott cégek mérik a mozinézők elégedettségét. A CinemaScore kutatásában a nézők "A" osztályzatot adtak a filmre. Ez olyan, mintha 1-től csillagos 5-ig terjedő skálán osztályozva 5-ös átlag (!) jött volna ki. A Screen Engine kutatási skáláján ez volt a Disney-éra első Star Wars-filmje, ami a maximális öt csillagot érte el. A ComScore-nál a megkérdezett nézők 89 százaléka ítélte nagyon jónak vagy kiválónak a filmet, és 82% válaszolta, hogy mindenképp ajánlani fogja másoknak is.
süti beállítások módosítása