Immár hagyomány, hogy a Vanity Fair magazin hét hónappal a bemutató előtt nagy Star Wars-összeállítással és fotósorozattal jelentkezik az űreposz soron következő epizódjának forgatásáról. A magazin sztárfotósa, Annie Leibovitz év elején Jordániában látogatta meg a Skywalker kora stábját, Lev Grossman pedig interjút készített a tripla trilógiát lezáró IX. Epizód alkotóival.

Íme minden érdekesség és információ az összeállításból.

Nem Tatooine, nem Jakku, de még csak nem is Jedha

A dél-jordániai Wadi Rum festői szépségű sivataga egy új bolygó, a Pasaana helyszínéül szolgál a filmben. J.J. Abrams rendező választása azért esett erre a forgatási helyszínre, mert Wadi Rum egyszerre lakatlan és egzotikus.

vf_jordania_wadirum.jpg

(fotó: Annie Leibovitz, Vanity Fair)

„Hozzám mindig is az eredeti filmek látványvilága állt közelebb, mert emlékszem, milyen a hóban a Hothon, a sivatagban a Tatooine-on, vagy épp az erdőben az Endoron. Mindegyik fantasztikus. Ha leteszünk néhány párologtatót, bármelyik természetes környezet azonnal Star Wars-helyszínné változik” — vallja a rendező.

A munkálatok idején a jordániai hadsereg, de még a királyi család is a produkció segítségére volt. A filmesek több kilométernyi ideiglenes utat építettek a sivatagban, és egy kisebb várost emeltek a semmi közepén, a stáb, a szereplők és a statiszták számára. Csak az idegen lényekért felelős csapat 70 főt számlált.

A történetben a Pasaana bolygó sivatagjait az aki-aki faj lakja. Őket helybéli statiszták alakítják.

Zorri Bliss, a fejvadász

A film egy másik új helyszínt és némi alvilági szálat is tartogat. A IX. Epizódban ellátogatunk a deres felszínű Kijimi bolygóra (minden bizonnyal itt található a film előzetesében felbukkanó város is), ahol egy új szereplővel találkozhatunk.

vf_zorri_bliss.jpg

(fotó: Annie Leibovitz, Vanity Fair)

„A jelmezemnél nincs menőbb” — nyilatkozta Keri Russell, aki egy Zorri Bliss nevű fejvadászt alakít a filmben. A színésznőt, aki hat éven át játszotta a többszörös Emmy-díjas The Americans (Foglalkozásuk: amerikai) főszerepét, Abrams fedezte fel húsz éve a Felicity című sorozat számára, majd szerepet adott neki a Mission Impossible harmadik részében is.

„Amikor J.J. váratlanul felhív, mindig valami vagány dolog van készülőben.”

Leibovitz fotóján Zorri a Kijimi tolvajnegyedében látható.

Az argentin nácik visszatérnek

A IX. Epizód másik új szereplője az idén Oscar-díjra jelölt Richard E. Grant, a néhai Carrie Fisher közeli barátja. Grant az Első Rend magas rangú tisztjét, Pryde tábornokot alakítja a filmben. A pontos rangja „allegiant general”, bármit is jelentsen ez. Kíváncsi leszek a magyar fordításra.

vf_hux_pryde.jpg

(fotó: Annie Leibovitz, Vanity Fair)

Jó hír, hogy az ígéretek szerint a Skywalker kora végre az Első Rend eredetére is rávilágít. Lehet, hogy a regényekből és egyéb háttér kiadványokból kiderül, hogyan lett Első Rend az egykori Galaktikus Birodalomból, de a mozinézők számára szerintem ez az információ nagyon is hiányzik. Abrams azért besegít egy hasonlattal:

„Körülbelül olyan ez, mintha az argentin nácik megszervezték volna magukat, és elkezdtek volna visszatérni.”

Felbukkannak Ren lovagjai!

Az ébredő Erő óta nem hallottunk róluk, először és mind ez idáig utoljára Rey látomásában találkozhattunk velük, és nem is tudunk többet, mint hogy Kylo Ren nagyra becsült tagja a csoportnak, így épp ideje, hogy felbukkanjanak Ren lovagjai.

A fotósorozat tanúsága szerint az egyedi fegyverekkel felszerelt (egyiküknek sugárvető van a kezére húzva), titokzatos, maszkos harcosok jelen voltak a film jordániai forgatásán, így legkésőbb a Pasaana bolygó pusztaságában találkoznunk kell velük.

vf_renlovagok.jpg

(fotó: Annie Leibovitz, Vanity Fair)

A Skywalker kora egy 42 éve íródó történet befejező része

„Ez ennek a filmnek a nagy kihívása. Nem csupán azért készítjük ezt a filmet, hogy önmagában izgalmas, félelmetes, érzelmes és vicces legyen, hanem azért is, hogy ha valaki majd megnézi mind a kilenc filmet, azt érezze: hát persze!” — meséli Abrams.

Érdekes ígéret az alkotóktól, hogy a Jedik és Sithek ezeréves konfliktusára is pontot tesz a IX. Epizód.

Hogy ebben milyen végzet vár Reyre és a Kylo Renné vált Ben Solóra, az nagy kérdése a filmnek. Mindenesetre a kapocs, amelyet Az utolsó Jedikben az Erő teremtett köztük, nemhogy elszakadt volna, hanem még erőteljesebb az új filmben.

Hogy milyen természetű ez a kapcsolat? Lehet szerelem? Vagy valami más? A Kylót alakító Adam Driver szerint nincs egyszerű válasz. „Amit Rian (Johnson) és J.J. (Abrams) írt, annak ez az erőssége, hogy sosem csak egyetlen dologról beszélünk.”

vf_kylo_rey.jpg

(fotó: Annie Leibovitz, Vanity Fair)

A színész megfogalmazása szerint Kylo „kialakította ezt a »talán-köteléket« Reyjel. Az utolsó Jedik végén levegőben lóg a kérdés: még jobban belekapaszkodik ebbe a kapcsolatba, vagy amikor a hajó ajtaja felcsukódik, azzal a bajtársiasságuk lehetősége is bezárul?”

„Rey már sokkal kevésbé hisz abban, hogy Kylo képes lenne jóvátenni a tetteit” — ezt már Daisy Ridley árulja el. „Szerintem Reyben ott munkálkodik, hogy haver, neked rohadtul megvolt mindened. Ez mindig téma volt a forgatás során: mindened megvolt, és eldobtad magadtól.”

Reynek viszont ott vannak a barátai, az Ellenállás maroknyi kis csoportja. A Skywalker kora nagyjából egy évvel játszódik Az utolsó Jedik után, és hőseink mostanra igazi csapattá kovácsolódtak. Finn végleg meglelte a helyét az ellenállók közt, Poe pedig vezérként tartja egyben a családot.

„Van már némi közös múltjuk, ami a közönségnek kimaradt” — meséli Oscar Isaac a két film cselekménye közti esztendőre utalva. „Poe az előző filmekben inkább magányos harcos volt, most már egy csapat része. Együtt kalandoznak, együtt járják a küldetéseiket, és összeszokott társaság benyomását keltik.”

vf_finn_jannah.jpg

(fotó: Annie Leibovitz, Vanity Fair)

Leibovitz fotósorozatában láthatjuk a hozzájuk csatlakozó Jannaht (Naomi Ackie), aki rettenthetetlen harcosként vágtat Finn mellett egy lószerű orbak hátán, valamint a Lando Calrissiant alakító, nyolcvankét esztendős Billy Dee Williamst, aki először tűnik fel az új trilógiában, de mindjárt el is foglalja a Millennium Falcon pilótaszékét.

Ám ha hihetünk Anthony Danielsnek, a váratlan kulcsszerep C-3PO-nak fog jutni a filmben. Legalábbis valami olyat fog tenni, amire senki sem számít.

„Volt egy nyitóvacsoránk Londonban, ahol a fontos emberek mind azt mondták, »csodás szerep jutott neked«” — idézi fel Daniels, majd szinte látom magam előtt a gyötrelmét: „Ha nektek idegesítő, hogy nem mondhatom el a teljes igazságot, hát nekem még idegesítőbb!”

A forgatókönyv társszerzője, Chris Terrio állítólag a Star Wars korai éveiből merített szokatlan ötletet. De bármi legyen is az, Daniels hozzáteszi, a dolog nem teljesen idegen a protokoll droidtól.

vf_jordania_szereplok.jpg

(fotó: Annie Leibovitz, Vanity Fair)

Carrie Fisher újra a mozivásznon

Nem titok, hogy az új trilógiában Han Solo és Luke Skywalker után a befejező részben Leia hercegnőnek jutott volna kiemelkedő szerep, így Carrie Fisher 2016-ban bekövetkezett váratlan halála nehéz helyzetbe hozta az alkotókat. A Lucasfilm a Fisher iránti tiszteletből sem digitális szereplővel, sem másik színésznővel nem kívánta pótolni Leia hercegnő eredeti megformálóját, Abrams azonban előállt a megoldással.

„Nem könnyű még beszélni sem erről, hogy ne tűnjek valamiféle kozmikus spiritualista dilinyósnak, de úgy éreztük, hirtelen megleltük a lehetetlen választ a lehetetlen kérdésre.”

A rendező elővette az összes fel nem használt felvételt, amelyet Az ébredő Erőhöz forgatott Fisherrel, és elkezdett jeleneteket írni a meglévő felvételek köré, új kontextusba helyezve Leia dialógusait.
A forgatáson a kameraszögeket és a bevilágítást is a meglévő anyag határozta meg. Úgy közelítettek a feladathoz, mintha utóforgatást végeznének a jelenet többi szereplőjével. „Ami gyakran előforduló dolog” — világít rá a rendező.

vf_johnwilliams_zenekar.jpg

(fotó: Annie Leibovitz, Vanity Fair)

„Próbáltuk megalkotni azt a puzzle-t, amibe a meglévő darabjaink beleillenek.”

Carrie Fisher lánya, Billie Lourd ismét az ellenállás tisztjét, Connix hadnagyot alakítja. Abrams tudatosan kiírta volna Leia jeleneteiből, mert nem szeretett volna fájdalmat okozni a fiatal színésznőnek, de Lourd az ellenkezőjét kérte tőle. „A gyerekeim miatt szeretném. Hogy ha majd lesznek gyerekeim, láthassák.” Mármint ahogy együtt szerepel anya és lánya a mozivásznon.

„Így aztán vannak pillanatok a filmben, amikor beszélnek egymással, vagy épp megérintik egymást” — meséli Abrams. Lourdnak eleinte valóban meg kellett küzdenie az érzelmeivel, volt, hogy kért egy percet, mielőtt folytatták volna a forgatást — árulta el a rendező. „Vannak momentumai a filmnek, amikor Carrie jelen van, és úgy érzem, van valami valóban titokzatos, spirituális, mondhatni, igazán Carrie-s abban, ahogyan mindez megtörtént, mert valami módon működik. Pedig nem hittem volna.”

A digitális technika nagy segítség volt az alkotók számára, hogy Carrie Fisher köré építsék a jeleneteket, de hangsúlyozzák, a színészi játékába nem nyúltak bele. Abrams elmondta, ügyelnek arra is, hogy ne a filmes varázslat vonja el a néző figyelmét. „Remélem, hogy amikor a nézők majd látják, nem erre fognak gondolni. Nyilván lesz, aki igen, ez elkerülhetetlen. Egy pillanat után elmúlik, hiszen ez nem bűvésztrükk, ez csak a vágás trükkje.”

Nem akar még egy „remake-et”

J.J. Abrams sok kritikát kapott amiatt, hogy Az ébredő Erő számtalan elemében az Új remény másolata, új szereplőkkel. A rendező állítja, a IX. Epizódhoz másképp közelített. „A hetedik résznél valamiféleképp a Star Wars lekötelezettjének éreztem magam, próbáltam megalkotni azt, ami legjobb tudásom szerint a Star Wars lényege.” Ezúttal nagyobb szabadságot adott magának a döntéseiben, legyen az a kamera látószögének, a fényeknek vagy épp a cselekménynek a megválasztása.

vf_jordania_kocsi2.jpg

(fotó: Annie Leibovitz, Vanity Fair)

„Ez a trilógia egy fiatal generációról szól, egy új generációról, akiknek szembe kell nézni a múlt örökségével. Velük élnek az apák bűnei, azoknak a bölcsessége és eredményei, akik nagy dolgokat vittek véghez, de azoknak az öröksége is, akik rémes tetteket követtek el. Ez a csapat szembenéz a kimondhatatlan gonosszal, de vajon felkészült-e rá? Készen állnak? Mit tanultak a múltból? A történet kevésbé szól a magasztos célokról, egy régi kor vissza hozataláról. Sokkal inkább szól a szabadság megőrzéséről, hogy ne tartozzunk az elnyomottak közé.”

Abrams szerint a film hősei hasonló helyzetben vannak, mint ő maga, amikor nekilátott a befejező résznek. Rengeteg örökséget cipelnek magukkal, jót is, rosszat is. Most elérkeztek az út végéhez, és a nagy kérdés: fel vannak-e vértezve eléggé, hogy sikerrel vegyék az utolsó akadályt?

Abrams hőseiben nem kételkedem. Hogy ő maga sikerrel jár-e, meglátjuk december 20-án a moziban.

Galéria

További képek a Vanity Fair fotósorozatából.

Végezetül egy kis videó Annie Leibovitz látogatásáról a Skywalker kora londoni és jordániai forgatásán.

Címkék: star wars videó filmek helyszínek jj abrams forgatási fotó episode9

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr7814857202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.