A napokban bejárta az internetet a hír, hogy a BuzzFeed információi szerint Laeta Kalogridis írja a Star Wars: Knights of the Old Republic hőn áhított filmadaptációjának forgatókönyvét.

Aki nem ismerné, a 2003-as Knights of the Old Republic (elterjedt rövidítéseként KotOR) minden idők egyik legnépszerűbb Star Wars-videojátéka. Története a Birodalom előtt 4000 évvel, a Régi Köztársaság korában játszódik. A szerepjátékban mi választhatjuk meg, miféle hős szerepébe bújunk, hogy aztán a Köztársaság oldalán harcoljunk a Darth Malak vezette Sith felkelés ellen.

kotor_revan.jpg

A játék számtalan díjat nyert a maga idejében, folytatást is kapott, és máig népszerű a rajongók körében, akik évek óta szeretnék a mozivásznon látni a történet, de legalábbis a korszak megfilmesítését.

Bár a BuzzFeed értesüléseit érdemes nagyobb fenntartással kezelni, mint ha a mainstream hollywoodi sajtó (a Hollywood Reporter, a Variety vagy a Deadline) közölne hasonlót, a hírt meglehetős magabiztossággal, három különböző Lucasfilm-közeli forrásra hivatkozva hozták le, ami elég meggyőzőnek hangzik.

Ahogy arról itt is olvashattatok, a Knights of the Old Republic esetleges adaptálásáról Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke is nyilatkozott az idei Star Wars Celebrationön. Kennedy az MTV kérdésére válaszolva lényegében annyit mondott, egy ideje már gondolkodnak rajta, hogy mit lehetne kihozni a témából, de még nem tudja megmondani, mi lesz az.

Ha hihetünk a BuzzFeed értesüléseinek (amit a Lucasfilm természetesen nem kívánt kommentálni), akkor Kennedy nagyon óvatosan fogalmazott áprilisban, hiszen a hír szerint Laeta Kalogridis több mint egy éve dolgozik már a szkripten, amely egy potenciális trilógia első forgatókönyve lenne, és állítólag közel áll a befejezéshez.

A BuzzFeed kiemeli, hogy 1980 óta Kalogridis lenne az első nő, aki Star Wars-filmet ír (ezt megelőzően Leigh Brackett írónő dolgozott A Birodalom visszavág korai forgatókönyvén, de sajnálatos halála miatt Lawrence Kasdan fejezte be a munkát) — és ez egybevág Kennedy további nyilatkozatával, miszerint női íróknak és rendezőknek is lehetőséget szeretne adni a Star Wars alkotógárdájában, lásd A mandalori stábját.
Kalogridis egyébként producerként és íróként is ismert Hollywoodban. Közreműködött James Cameron több projektjénél, például az Avatar egyik producere volt. Ő írta a Viharsziget című filmet, de az idén bemutatott Alita: A harc angyala forgatókönyvét is. Kevésbé sikerült forgatókönyve a Terminátor ötödik része (Genesys).

Még egy trilógia?

Van azonban egy bökkenő. A filmes piacot jó ideje domináló Disney stúdió május elején tette közzé a következő évek filmbemutatóinak dátumát, három Star Wars-film premierjét jelölve meg a naptárban:

  • 2022. december 16.
  • 2024. december 20.
  • 2026. december 18.

Ezt követően Bob Iger Disney-vezér elmondta, hogy a 2022-ben érkező Star Wars a Trónok harca alkotóinak, a David Benioff és D.B. Weiss párosnak a munkája lesz. (Iger nyilván jó ütemben akart eldicsekedni ezzel, nem sejtve a fantasy tévésorozat befejező évadát kísérő felzúdulást.)
Csakhogy a BuzzFeed azt állítja, a korábbi találgatásokkal ellentétben, Benioff és Weiss Star Wars-trilógiája nem azonos a Knights of the Old Republic-filmekkel, vagyis Kalogridis munkájával. Igaz, a cikk ezt mintha azzal támasztaná alá, hogy az írónőt már 2018 tavaszán szerződtette a Lucasfilm a KotOR-forgatókönyv megírására.

laeta_kalogridis.jpg

Laeta Kalogridis

Furcsa érv. Lehet, hogy nem volt elég alapos a BuzzFeed újságírója? Benioff és Weiss Star Wars-filmjeit ugyanis nem mostanában, hanem 2018 februárjában jelentették be. Miért ne lehetne, hogy a Lucasfilm nem sokkal ezután felvett egy írót, hogy addig is dolgozzon a forgatókönyvön, amíg a páros a Trónok harca befejező évadát készíti? Ellentmondást legfeljebb abban látok, hogy az eredeti bejelentés szerint Benioffék maguk fogják írni a Star Wars-filmjeiket.

Ha viszont valóban egy külön trilógiáról van szó, az azt jelenti, hogy immár három Star Wars-trilógia van fejlesztés alatt a Lucasfilmnél:

  • Rian Johnson 2017 őszén bejelentett trilógiája,
  • Benioff és Weiss 2018 februárjában bejelentett filmjei, amit azóta szintén trilógiaként emlegetnek,
  • valamint a reménybeli KotOR-trilógia.

Érdemes megjegyezni, hogy mind a BuzzFeed, mind a Vanity Fair múlt héten megjelent összeállítása úgy említi a Johnson-féle trilógiát, mint ami változatlanul terítéken van. De ezt erősíti meg Kathleen Kennedy Celebration alatt tett nyilatkozata is, miszerint május folyamán egy asztalhoz ülteti Johnsont és Benioffékat, hogy összehangolják a párhuzamos terveket.

„Nem csak azt nézzük, mi legyen a következő három film, vagy a következő trilógia. Azt fogjuk megnézni, miről szeretnénk mesélni a következő évtizedben.”

Mindeközben pedig 2026-ig csak három Star Wars-bemutató szerepel a Disney naptárában. Hogyan lehetséges ez?

Az ellentmondás egyik megoldása lehet az ősszel induló Disney+ streaming csatorna, amely ki lesz éhezve az új tartalmakra, és ahol az első élőszereplős Star Wars-tévésorozat is debütál. Ám Bob Iger a tavalyi év során azt nyilatkozta, a Disney+ a tévésorozatok otthona lesz, egész estés Star Wars-filmeket nem fognak gyártani kifejezetten a streaming csatorna számára.

Vagyis maradnak a mozibemutatók. Lehetséges akkor, hogy a Disney által közölt naptár nem teljes, és idővel további Star Wars-bemutatók fognak felbukkanni benne? Jelen állás szerint 2022-től minden második karácsony a Star Wars jegyében fog telni. A köztes decemberek foglaltak, hiszen az Avatar folytatásait tervezi bemutatni a stúdió, a májusi premier pedig annyira nem jött be a Solo esetében, hogy szerintem azzal egy ideig nem fognak próbálkozni.

Korábban hallani lehetett, hogy Rian Johnson szeretne saját projekteken is dolgozni a Star Wars-filmjei között, ám hogy akár ő, akár Kalogridis olyan filmen dolgozna, amit 2027-ben (8 év múlva!) vagy még annál is később fogunk látni, az elég abszurdnak hangzik.

Remélem, hamarosan tisztábban láthatunk.

Címkék: star wars filmek spinoff

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr2214870898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2019.06.02. 09:18:52

Borzalom. Lehet ezért rajongani, de sajnos nagyon nagy esélye van, hogy a megvalósítás szánalmas lesz. A videójátékokat Hollywood egyébként is nagyon rossz hatásfokkal filmesíti meg (lásd Doom, Mortal Kombat, Street Fighter stb.), erre jön még rá, hogy a Star Wars nagyon rossz irányba sodródik. Rian Johnsont már rég ki kellett volna rúgni, hogy a lába ne érje a földet. Sajnos a Disney Star Wars eddig produkált két közepes kalandfilmet (Rouge One, Solo), egy teljes fan service jellegű homage-t (Ébredő erő) és egy inkonzekvens, az egykor szép napokat megért sorozathoz teljesen méltatlan közhelytengert, a Last Jedi-t.

Ha ez 2022-ben kezdődik, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy már írják a hősöket, szinte már látom őket:

1. Egy nem nélküli, rabszolgasorból szabaduló földönkívüli;
2. Egy leszbikus, királyi származású néger nő;
3. Egy kötelező ázsiai karakter, ha lehet ő is nő;
4. Egy gyerek, aki bármire képes, bár a legrosszabb körülmények közé születetett;
5. Ellenségként néhány gonosz, öreg fehér férfi, akik mindenkit kihasználnak.

Sir Gombóc 2019.06.02. 18:01:19

@MEDVE1978: szerintem J.J Abrams-t nem szabadott volna a saga közelébe sem engedni, Johnson filmje sokkal jobban sikerült a hibái ellenére is.
süti beállítások módosítása