Idény nyáron nyílik meg Kaliforniában, majd év végén Floridában a Disney-parkok történetének legnagyobb kibővítése, a Star Wars: Galaxy's Edge, egy hat hektárnyi területen felépülő Star Wars-világ.

Múlt héten tartottak egy bejárást néhány újságírónak, akik szó szerint könnyes szemmel tértek vissza. „Ott álltunk hárman, felnőtt férfiak, és zokogtunk, mint egy gyerek” — meséli Clayton Sandell, az ABC újságírója.

Vár Batuu és a Black Spire Outpost

Nem áll távol a valóságtól, hogy az alkotók egy Star Wars-rajongóknak szóló West Worldöt álmodtak meg.

A tervezők szándékosan nem azt az utat választották, hogy megépítik a filmek valamelyik ismert helyszínét, hanem teljesen új Star Wars-helyszínt alkottak, amely tökéletesen illik a messzi galaxis világába. Így a park nem Luke, Leia, Han, Obi-Wan vagy Rey kalandjainak állít panoptikumot, hanem egy olyan hely, ahol a saját Star Wars-kalandunkat élhetjük át, azzal az különleges érzéssel, hogy magunk is a történet részévé válunk.

batuu_latkep.jpg

A Star Wars-parkban ugyanis mindennek és mindenkinek megvan a maga háttér története.

A helyszín a galaxis peremén található Batuu bolygó. A történet szerint a Batuu hajdan fontos csomópontkén funkcionált, legjelentősebb települése, a Fekete Orom (Black Spire Outpost) kihagyhatatlan állomáshely volt a csillagközi utazók számára. Ám a hiperűr felfedezésével a hely elvesztette jelentőségét, a modern hiperűrútvonalak elkerülik, így a kikötőváros fénye megkopott, és ma már főként azok fordulnak meg erre, akik szeretnék meghúzni magukat a galaxis egyik eldugott szegletében.

Történetünk a harmadik Star Wars-trilógia idején játszódik, Az utolsó Jedik után, de valamivel a decemberben érkező IX. Epizód eseményei előtt.
Az Első Rend néhány hete betette lábát a bolygóra. A 709-es légió TIE Echelon típusú űrhajója (állítólag hamarosan a mozivásznon is viszontlátjuk) fenyegetően parkol a város egyik terén. Keresnek valamit. Hogy mit, azt egyelőre homály fedi, de bármi (vagy bárki) is legyen az, sokak szerint eldöntheti a háború sorsát. Ezért már az Ellenállás erői is jelen vannak a bolygón, és eltökéltek, hogy beelőzzék az Első Rend katonáit.

Miközben a Fekete Orom épületein visszaköszönnek a Star Wars építészetének jellegzetes jegyei (az alkotók Marokkótól Isztambulig számos e világi helyszínre is ellátogattak inspirációért), az űreposz sok más világához hasonlóan, Batuu is egyedi, jól megkülönböztethető tájképet kapott. A park látványtervezői (Doug Chiang, a Lucasfilm legendás művészeti vezetője és kreatív igazgatója vezetésével) olyan bolygófelszínt terveztek, amelyen tüskeszerű kőoszlopok emelkednek az ég felé. Okos húzás, hiszen ahol kell, a sziklaoszlopok kitakarják a külvilágot és a park többi részét, így semmi sem zavarja meg a látogató illúzióját, hogy a Star Wars világában jár.

black_spire_latvanyterv.jpg

A látványtervek rögtön megihlették a Lucasfilm sztori csapatát is, akik a munkálatok 2014-es kezdetétől együtt dolgoztak a park tervezőivel, így lettek a kőoszlopok több százezer éves faóriások megkövült maradványai. A távolabbiak halványabb festést kaptak, hogy a még nagyobb távolság illúzióját keltsék.
Ám a település középén áll a legkülönlegesebb kőtornyosulás, amely csillogó ónix-fekete külsejével igencsak kilóg a sorból — innét ered a hely neve, a Fekete Orom —, nem csoda, hogy misztikus történetek lengik körül. Amerre a városban járunk, mindenki más legendát ismer a keletkezéséről.

A Star Wars-parknak ugyanis komoly statisztériája lesz, és bármelyikükkel szóba elegyedhetünk. Mindegyiküknek meglesz a maga kis jelmeze, sztorija, napirendje, biznisze, galaktikus munkáltatója és nem utolsó sorban véleménye a politikai helyzetről — némelyik a megszálló Első Rend pártját fogja, mások inkább az Ellenállással szimpatizálnak. Olykor pletykákat is hallhatunk tőlük, aminek később jelentősége lehet.

De érdemes megfejteni a Star Wars-galaxis jellegzetes aurebesh írásmódjával felpingált falfirkákat is.

Címkék: star wars helyszínek star wars park galaxys edge

Pontosan egy éve jelentette be Bob Iger Disney-főnök az első élőszereplős Star Wars-tévésorozatot, amelynek forgatása jelenleg zajlik Kaliforniában. Azóta tudjuk, hogy a sorozat címe The Mandalorian lesz, és egy mandalóriai harcos kalandjait fogja nyomon követni három évvel A Jedi visszatér eseményei, vagyis a Galaktikus Birodalom bukása után.

A sorozat a stúdió 2019 végén induló streaming szolgáltatásban lesz látható, amelynek nevét (Disney+) ma hozták nyilvánosságra. A bejelentéssel együtt Bob Iger elárulta, hogy a Lucasfilm már egy második Star Wars-tévésorozat előkészítésén is dolgozik, amelynek forgatása jövőre veszi kezdetét.

diego_luna_cassian_andor.jpg

Az újabb Star Wars-sorozat címe egyelőre nem ismert, mint ahogy az sem, mikor kerülhet képernyőre, de az már biztos, hogy főszereplője a Zsivány Egyes lázadó századosa, Cassian Andor lesz, akinek kalandjait a formálódó felkelés korai éveiben követhetjük nyomon. Diego Luna 2016 után ismét magára ölti a szerepet. A színész így nyilatkozott visszatéréséről:

„Nagyon különleges dolog számomra, hogy visszatérhetek a Star Wars univerzumába. Rengetek emléket őrzök a remek közös munkáról és az ismeretségekről, amelyeket az út során szereztem. Fantasztikus kaland vár ránk, és ez az új, izgalmas formátum lehetőséget teremt rá, hogy mélyebben felfedezzük a karaktert.”

Bevallom, sok mindenre gondoltam volna, de egy Cassian-előzménysorozat meg sem fordult a fejemben. Cassian Andor önmagában nem tűnik különösebben érdekes figurának, ám egy kémkedéssel és merész küldetésekkel teli, kém thrillernek leírt Star Wars-sorozat már annál izgalmasabban hangzik. És azért, valljuk be, bármennyire is izgalmas lesz a IX. Epizód után következő mozifilmek vagy épp A mandalóriai révén a Star Wars-galaxis eddig nem látott korszakaiba betekintést nyerni, azért a Birodalom kora mindig a szívünk csücske marad, ahová jó visszatérni, fehér páncélokat, csillagrombolókat és hős felkelőket látni.

Kapcsolódó hír, hogy a Lucasfilm filmtrükkökkel foglalkozó leányvállalata, az Industrial Light & Magic megnyitotta tévés részlegét, így a Star Wars-filmek után a Star Wars-tévésorozatok vizuális effektusait is a negyvenszeres Oscar-díjas trükkgyár, annak is közelmúltban megnyílt londoni stúdiója fogja szállítani.

Címkék: star wars tévésorozat színészek Rogue One

Ahogy azt már pár napja pletykálták, megkezdődött az élőszereplős Star Wars-tévésorozat forgatása! A hírt immár megerősítette a starwars.com, közzétéve A mandalóriai rendezőinek listáját és az első képet is a sorozat címszereplőjéről.

the_mandalorian.jpg

Mint ismert, a produkció írója és vezető producere Jon Favreau színész-rendező (Vasember, A dzsungel könyve). A sorozat első epizódját George Lucas legjobb padawanja, a Clone Wars és a Lázadók animációs sorozat szülőatyja, Dave Filoni rendezi, akinek ez lesz az élőszereplős rendezői debütálása. Filonit, aki produkcióvezetőként is bábáskodik a sorozat felett, olyan nevek váltják majd az első évad rendezői székében, mint Deborah Chow (Jessica Jones), Rick Famuyiwa (Kábszer), Bryce Dallas Howard (Solemates) és Taika Waititi (Thor: Ragnarök).

A mandalóriai

Jango és Boba Fett története után újabb harcos tűnik fel a Star Wars univerzumában. A Mandalóriai a Birodalom bukása után, de még az Első Rend megjelenése előtt játszódik. Egy magányos pisztolyhős küzdelmeit követjük nyomon a galaxis peremvidékén, távol az Új Köztársaság fennhatóságától...

A sorozat produkcióvezetője Favreau és Filoni mellett Kathleen Kennedy és Colin Wilson lesz, míg Karen Gilchrist társ-produkcióvezetőként működik közre. A szereposztásról egyelőre nem árult el információt a Lucasfilm. A sorozat a Disney 2019 végén induló streaming szolgáltatásában lesz látható. Végül a hír videós formában:

Címkék: star wars tévésorozat Mandalorian

Kathleen Kennedy nevével 1994-ben találkoztam először, amikor elolvastam Charles Champlin George Lucas: A szárnyaló képzelet című könyvét. Volt a kiadványban egy fotó, ami az Indiana Jones és a végzet temploma londoni királyi díszbemutatóján készült, Steven Spielberggel, Kate Capshawval, Lucasszal, Kennedyvel, valamint leendő férjével, Frank Marshallal.
Onnét kezdve egyre többször figyeltem fel Kathleen Kennedy nevére az Indiana Jones mellett olyan filmek producereként, mint a sokak gyerekkorát meghatározó The Goonies (Kincsvadászok), az E.T., a Jurassic Park, a Szörnyecskék, a Vissza a jövőbe-trilógia, a Vérbeli hajsza, a Hook, a Hatodik érzék... A sor szinte végtelen, így már csak egyik kedvencemet tenném hozzá, A Nap birodalmát.

kathleen_kennedy_lucasfilm_thr.jpg

Címkék: star wars történelem filmek

Mint ismert, 2019 végén érkezik a Disney streaming szolgáltatásába a Star Wars négy évtizedes történetének első élőszereplős tévésorozata, amelynek írója és producere Jon Favreau (A dzsungel könyve).

A három évvel A Jedi visszatér eseményei után játszódó sorozat szülőatyja utoljára májusban adott hírt az előkészületekről, akkor az első évad forgatókönyveinek fele már készen állt. Úgy tűnik, az előkészületek mostanra a célegyenesbe értek, a The Hollywood Reporter a napokban arról írt, javában zajlik a sorozat szereplőválogatása, a Making Star Wars oldal pedig megszerezte az első fotókat is a Lucasfilm-produkció épülő díszleteiről.

A produkció érdekében titokban tartott forgatási helyszínről a rajongói oldal annyit árult el, hogy Dél-Kaliforniában van — a filmekkel ellentétben a sorozatot nem Londonban, hanem Kaliforniában fogják forgatni —, közel a vízparthoz, és a képeken jól látható, hogy egy vasútvonal szomszédságában.

A helyszíni beszámoló szerint az építmények több helyen „hármas számú díszletként” vannak megjelölve, amely lehetne akár Tatooine is, de mindenképp hordozza a Star Wars jellegzetes építészetének jegyeit. Néhol koromfekete díszletsziklákat is látni, és a fotókon maga Jon Favreau is felfedezhető.

A Making Star Wars tudósítása szerint az építkezés mellett már lezajlott néhány akciójelenet próbája, sőt, azt is tudni vélik, hogy már jövő héten megkezdődhet a tévésorozat forgatása.

További fotóikat megtekinthetitek ide kattintva.

Címkék: star wars tévésorozat helyszínek forgatási fotó

Szeptember 26-án nálunk is megjelenik Blu-ray és DVD lemezen a Solo, amely a rendezőváltással megterhelt forgatás után, azt hiszem, sokunknak okozott kellemes meglepetést a moziban. A film társ-forgatókönyvírója, Jon Kasdan (a régi Star Wars-filmeket író Lawrence Kasdan fia és ez esetben alkotótársa) néhány napja, a Solo digitális megjelentése kapcsán billentyűzetet ragadott, hogy ötvenkét pontba szedve Twitteren ossza meg gondolatait a filmről, ritka betekintést adva a legújabb Star Wars-film alkotófolyamatába. Közlékenységét, őszinte stílusát és többször felbukkanó öniróniáját nagyra értékelve, lefordítottam a teljes szöveget, kiegészítve néhány kapcsolódó képpel és videóval, illetve a Jon által használt monogramok megfejtésével. Jó olvasást!

Haszontalan Solo-infók és csemegék mindazoknak, akiket érdekel:

1. Han dickensi gyermekkorának és Qi'ra (eredetileg Kura) karakterének ötlete már azelőtt megfogalmazódott LK-ban (Lawrence Kasdan forgatókönyvíró — a szerk.), hogy én vagy bárki más bekapcsolódott volna a munkába.

2. A fehér férgek elnevezés tisztelgés Bram Stroker egyik középszerű regénye, A fehér féreg fészke előtt. Az eredeti forgatókönyvben igazából még nem férgek voltak, hanem a leírás szerint „jól öltözött, vámpírszerű albínó idegenek, akárcsak David Bowie Az éhség című filmben.” C&P színre lépésével (Chris Miller és Phil Lord, a később kirúgott rendezőpáros — a szerk.) váltak a lények ténylegesen férgekké. Proxima úrnő kinézete is folyamatosan változott a produkció során. Ami kezdettől fogva megmaradt, az a lények érzékenysége a fényre.

lady_proxima.jpg

Címkék: star wars filmek spinoff Han Solo

Augusztus 1-jén megkezdődik a Star Wars IX forgatása a londoni Pinewood stúdióban — tette közzé ma a starwars.com. Mint ismert, Az ébredő Erő után ismét J.J. Abrams ül a rendezői székbe, míg a forgatókönyvet Abrams és Chris Terrio jegyzi.

episode_ix.jpg

A trilógia szereplőgárdájából visszatér Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Domhnall Gleeson, Kelly Marie Tran, Joonas Suotamo, Billie Lourd, Anthony Daniels, valamint — ha bárkinek kétsége lett volna — a Luke Skywalker szerepét alakító Mark Hamill is.

Ezenfelül a Lucasfilm megerősítette, hogy Billy Dee Williams harminchat hosszú év után magára ölti Lando Calrissian köpönyegét, és bejelentettek három új szereplőt is, Naomi Ackie (Lady Macbeth), Keri Russell (Felicity) és Richard E. Grant (Gosford Park, Logan) személyében.

A közlemény legnagyobb szenzációja, hogy a két éve elhunyt Carrie Fishert még egyszer viszontláthatjuk Leia Organa szerepében. Ezt Az ébredő Erőhöz forgatott, eddig be nem mutatott felvételek felhasználásával kívánja elérni a stáb.

„Végtelenül szerettük Carrie Fishert. Nélküle nem tudtuk volna elképzelni a Skywalker-saga méltó lezárását” — idézi Abramst a Star Wars hivatalos oldala. „Nem állt szándékunkban sem más színésszel, sem CG karakterrel helyettesíteni őt. A lánya, Billie támogatásával és áldásával megtaláltuk a módját, hogy tisztelegjünk Carrie öröksége és Leiaként alakított szerepe előtt a IX. Epizódban, amit olyan, eddig nem látott felvételek segítségével fogunk elérni, amelyeket együtt forgattunk a VII. Epizódhoz.”

A harmadik Star Wars-trilógia befejező darabjának producere Kathleen Kennedy, J.J. Abrams és Michelle Rejwan, a produkcióvezető Callum Greene és Jason McGatlin. A korábbi Star Wars-filmek stábjából visszatér többek közt Dan Mindel operatőr, Rick Carter és Kevin Jenkins díszlettervező, Michael Kaplan jelmeztervező, Roger Guyett trükkmester, valamint az idegen lények megalkotásáért felelős Neal Scanlan. A zenét kilencedszer is John Williams szerzi.

A Star Wars IX. epizódja mintegy másfél év múlva, 2019 decemberében kerül a mozikba.

Címkék: star wars filmek jj abrams John Williams Mark Hamill Carrie Fisher episode9

Egy hónapja fut a mozikban a messzi-messzi galaxis tizedik filmje, a Solo: Egy Star Wars-történet. Míg a bemutató környékén számos cikk jelent meg arról, milyen Star Wars-filmek várhatók még ezután (Landóról fog szólni a következő Star Wars! Aha, persze...), most mindenki arról cikkez, milyen Star Wars-filmek nem várhatók. Megjegyzem, javarészt olyan produkciókról esik szó, amelyeket soha, senki nem jelentett be, sem a Lucasfilm, sem a Disney részéről.

A helyzet kicsit arra emlékeztet, mint amikor két éve egymásra licitálva jelentek meg cikkek arról, ki fogja játszani a fiatal Han Solo szerepét, csak éppen senki sem találta el. Úgy gondoltam, ideje rendet vágni a hírek kavalkádjában, szétválasztva a tényeket a pletykáktól és tévhitektől.

lucasfilm_logo.jpg

Kétségtelen, hogy a Solo valamilyen szempontból vízválasztó lesz. A fiatal Han Solo kalandja a Star Wars négy évtizedes történetében az első film, amely csalódást okoz a kasszáknál. Ám egyáltalán nem gondolom, hogy a hibát a film minőségében kellene keresni. A Solo beváltotta, amiben kezdettől fogva reménykedtem, egy jó kis kalandfilm lett, amely remekül használja a Csillagok háborúja világát. Különösen kedves lehet azoknak a régimódi rajongóknak, akik a kilencvenes évek Star Wars-regényein nőttek fel. Jól megírt, jól összerakott, kifejezetten szórakoztató Star Wars-film, amelyen semmi nyoma a születése körüli problémáknak. Nekem olyannyira bejött, hogy ha a Disney-éra Star Wars-filmjei közül csak egyet vihetnék magammal egy lakatlan szigetre, jó eséllyel a Solót választanám. Igaz, ebben az is közre játszik, hogy egy kerek egész sztori, aminek van eleje, közepe és vége.

Címkék: star wars filmek spinoff

Kezd összeállni Han és Csubi legendás párosa. Mármint a Han Solo-film vasárnap este kijött kétperces előzetesében.

Ahogy Facebookon nyomon követhettétek, Ron Howard rendező már az utolsó simításokat végzi a filmen, amelyhez immár a zenét keverik a Skywalker Ranch stúdiójában. A legújabb Star Wars világpremierje május 15-én lesz a Cannes-i filmfesztiválon, így ideje volt, hogy megkapjuk a nagy előzetest.

pisztolyparbaj.jpg

A Lawrence Kasdan (A Birodalom visszavág) és Jon Kasdan által írt történtről ezúttal sem derül ki sok, mindössze annyi, hogy Beckett (Woody Harrelson) és csapata elvállal egy melót a sebhelyes arcú gengszter főnöknek, Dryden Vosnak (Paul Bettany), ám úgy tűnik, a nagy vonatrablás a vártnál is nagyobb kalamajkává fajul. Legalábbis ezt sugallja a trailer.

Nem is ez a lényeg, hanem az űrwestern hangulat (még a zene is erre játszik rá), ami egyelőre elég jól áll a filmnek. Van itt pisztolypárbaj, városszéli fogadó, játék nagy tétben és banditák gyülekezete.

Nagy egók találkoznak a kártyaasztalnál Han és Lando személyében. Míg Calrissiannak megvan a maga társa, L3-37 (Phoebe Waller-Bridge), Han mellett Csubi és Emilia Clarke Qi'rája tűnik fel. Akire kifejezetten kíváncsi vagyok, az Thandie Newton karaktere, Val (Beckett nője?), de belőle továbbra is csak egy-egy villanásnyit kapunk.

val.jpg

Láthatunk viszont az ízelőtőben birodalmi hajógyárat füstös iparbolygón (Corellia?) és agyarakkal díszített székelykaput, vagyis változatos világokat a hightechtől a lowtechig, ahogy a Star Wars univerzumától szeretjük.

Van még itt jó sok űrhajós hajsza és egy szökkenő lépegető. Ismét felbukkan a „parti Falcon”, ahogyan Calrissian szereti, és előkerül Han Solo legendás stukkere is, amit Tobias Backett passzol le hősünknek, mellékelt jó tanáccsal: ne bízz meg senkiben, akkor nem ér csalódás! Szerintem nem kell A Birodalom visszavágig várni, hogy megtörténjen az ellenkezője.

sabacc.jpg

Csubakka százkilencven éve megerősíti, hogy a film cselekménye (legalábbis egy része) nagyjából egy évtizeddel játszódik az Új remény előtt. Külön érdekesség Csubi meghitt pillanata egy másik vukival (a felesége, Malla, a híres Star Wars Holiday Specialből?), ami sejteti, hogy a móka, kaland és akció mellett némi drámára is számíthatunk. Végül a trailer zárósnittje Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag tankos akciójelenetét idézi.

A legnagyobb kérdés továbbra is a főszerepet játszó Alden Ehrenreich személye, akinek egy-egy mondata, gesztusa egészen Han Solós ebben az összeállításban, bár továbbra sem érzem, hogy sugározna belőle a karakterre jellemző sárm és lazaság. Három előzetes után is Lando tűnik a Han Solo-film igazi sztárjának, aki ezúttal már meg is szólal. Donald Glover annyira jól hozza a figurát, hogy minden felbukkanása mosolyt csal az arcomra. Vélhetően így lesz ez a moziban is május 24-én.

Címkék: star wars filmek spinoff Han Solo

Most már biztos, hogy jön az első élőszereplős Star Wars-tévésorozat. Azt még nem tudjuk, mikor debütál, kik lesznek a szereplői és — mindig ez a legizgalmasabb — melyik érában fog játszódni, de a héten bejelentették, hogy a sorozat vezető producere és írója Jon Favreau lesz, és ezzel a Lucasfilm első jelét adta, hogy csőben van a produkció.

jon_favreau.jpg

Favreau jó választásnak tűnik. Színész is, író is, tapasztalt producer és elég jó rendező, aki komoly szerepet játszott egy sokszereplős univerzum, a Marvel-filmek sikerének megalapozásában. Nyugodtan nevezhetjük a Disney lieblingjének is; amellett, hogy megrendezte a Vasember első és második részét és a Bosszúállók-filmek producere, 2016-ban sikeresen megcsinálta A dzsungel könyve élőszereplős változatát, most pedig épp az Oroszlánkirály élőszereplős remake-jén dolgozik, aminek sok értelmét ugyan nem látom (elvégre valamennyi „élő szereplő” számítógépes állat lesz...), viszont a kasszasiker már most borítékolható.

Másik oldalról Favreau azért is ideális választás, mert bár minden adottsága megvan, mégsem annyira érdekes alkotó — mint például egy Rian Johnson —, hogy sajnálnám, hogy nem egy mozifilmre kap lehetőséget.

Amiatt sem kell aggódni, hogy Favreau ne lenne kellőképp rajongója a Star Warsnak, hiszen közismerten az. Egy nyilatkozata szerint (és lehet, hogy csak poénkodott, de ez a lényegen pont nem változtat) azért választotta, hogy kék vászon előtt forgassák le A dzsungel könyve jeleneteit a manapság elterjedt zöld háttér helyett, mert a kék háttér számára a klasszikus Star Wars-trilógia forgatási fotóit idézi.
Emellett évekre visszanyúló kapcsolata van a Lucasfilmmel, hiszen Favreau alakította a mandalor vezér Pre Vizslát a Clone Wars animációs sorozatban, és nem mellékesen egy Rio Duran nevű, négykarú űrlénynek adja a hangját a májusban érkező Han Solo-filmben.

jungle_book_jon_favreau.jpg

Jon Favreau A dzsungel könyve forgatásán

Hozzáteszem, az is mutat valamit, hogy egy sikeres mozifilm rendező-producer a Star Wars kedvéért hajlandó átpártolni a kis képernyőre.

A bejelentés fontos részlete, hogy miközben Favreau írja és producerként felügyeli a leendő sorozatot, nem ő lesz a rendező. A starwars.com közleménye kiemeli, hogy a legkülönfélébb írók és rendezők fognak Favreau keze alá dolgozni, így a sorozat lehetőséget kínál, hogy újabb tehetségeket integráljon a Lucasfilm csapatába. Értsd: egy-két alkotó számára akár ugródeszka is lehet a mozifilmekhez.

Felkészül Filoni?

Máris többeknek eszébe jutott Dave Filoni neve, akivel kapcsolatban időről időre felvetődik (első sorban a rajongókban), hogy rendezhetne Star Wars-filmet. Filonit nevezhetjük George Lucas legjobb padawanjának, hiszen nyolc éven át dolgozott a Star Wars szülőatyja mellett; először a Clone Wars, majd a múlt héten befejeződött Lázadók animációs sorozat vezető rendezője volt. Filoni jelenleg a Lucasfilm animációs műhelyének vezetője. Egy mozifilm nyilván nagy ugrás lenne számára, de a tévésorozat jó alkalom lehet, hogy kisebb tét mellett kipróbálja magát az élőszereplős műfajban is.

dave_filoni_rebels.jpg

Gyanítom, hogy az idei év még a sorozat forgatásának előkészületeiről fog szólni, de amennyiben a streaming szolgáltatás indulásakor (2019 negyedik negyedévében) debütálna a széria — és feltételezem, hogy ez a cél —, a produkciónak év végére illene készen állnia a forgatásra. Az anyagiak aligha jelenthetnek problémát, miután a sorozatot a streaming szolgáltatás zászlóshajójának szánják, és a Disney agresszívan be akar nyomulni a piacra, vastagon fog fogni a ceruza, amikor a költségvetést megírják Burbankben.
A szándékok olyannyira komolyak, hogy Bob Iger Disney-vezér februárban a cég részvényesei előtt azt pedzegette, hogy belátható időn belül nem is egy, hanem több élő szereplős Star Wars-sorozatot szeretnének elérhetővé tenni a szolgáltatás kínálatában.

Meglátjuk, hogy ebben is Favreau-nak jut-e szerep, mindenesetre a Lucasfilm tervezőasztala hirtelen igen zsúfolt képet mutat. A tévésorozat mellett Rian Johnson egy teljesen új Star Wars-trilógián, míg a Trónok harca készítői szintén egy több mozifilmből álló Star Wars-széria előkészítésén dolgoznak. Érdekesség, hogy talán az elmúlt évek tapasztalataiból okulva, de egyelőre egyik produkció bemutatásának sincs konkrét dátuma. Kivétel természetesen J.J. Abrams IX. Epizódja, amelynek forgatása júliusban indul, hogy 2019 decemberében láthassuk a moziban.

Címkék: star wars filmek spinoff tévésorozat Jon Favreau Rian Johnson