Lám, idén is ünneplünk egy kerek Star Wars-évfordulót, még ha szűkebb körben is: negyven éve, hogy megérkezett Magyarországra a Csillagok háborúja.
Persze szűk körnek nem nevezném a Star Wars hazai kedvelőinek igen népes táborát, George Lucas űreposza világviszonylatban is kiemelkedő népszerűségnek örvend Magyarországon. Érdekes lenne felderíteni az okait, de némi szerepet bizonyára játszott benne, hogy 1984 karácsonyán a Magyar Televízió — közkívánatra — műsorra tűzte George Lucas alkotását.

Magam is ekkor találkoztam először a Csillagok háborújával. Azt azért nem állítanám, hogy akkor láttam először a filmet — túl kicsi voltam, hogy igazán nézzem, pláne, hogy megértsem. Nem úgy a tíz évvel idősebb bátyám, aki akkor már Darth Vadernek öltözött farsangra, és a világ minden kincséért ki nem hagyta volna az egyes csatornán a film magyarul beszélő, színes változatát. (Már amennyire színes lehetett a Junoszty tévénk másfél arasznyi fekete-fehér képernyőjén.)

Mire a film véget ért, én alighanem már az ágyamban aludtam, de egyetlen kép mégis kristálytisztán megmaradt bennem: ahogy Obi-Wan Kenobi a vonónyaláb-vezérlő párkányán kimászik a végtelen mélység fölé.

Kisgyerekként a mesék világa összefolyik. Azt hiszem, én onnét kezdve minden mesében a Csillagok háborúja csodáját kerestem, legyen szó a Mikrobiról vagy a felnőtt fejjel is nagyon komoly Az idő urairól.

Hat-hét éves lehettem, amikor végre valóban láttam a filmet, egy vendégségben, videokazettáról (nyilván annak a karácsonyi vetítésnek a sokadjára átmásolt felvételét), és tökéletes pillanat volt, hogy elvarázsoljon George Lucas csodálatos űrkalandja. Nekünk akkoriban még videónk sem volt, így hosszú hónapokig csak zakatolt bennem az élmény, majd a következő nyáron elcsíptük A Birodalom visszavágot és A Jedi visszatért (életem első feliratos filmélményét) egy külvárosi, kis moziban.

gyujtemeny.jpg

Ezután történt, hogy a bátyám előásta nekem a gyűjteményét. Igazi kincsek voltak benne! A Birodalom visszavág óvatosan összehajtott moziplakátjától a kivágott cikkekig és halványra fénymásolt promóciós fotókig mindent rám hagyományozott — őt akkoriban már jobban érdekelte a zene meg a haverok —, számomra pedig mindennél értékesebbé tett minden egyes darabot, hogy a varázslatos trilógiát idézték fel nekem.

Ám mind közül is a legnagyobb áhítattal forgattam egy gondosan kitépett lapot, amelyen az állt:

Címkék: star wars történelem

A D23 Expo pénteki napjának csúcspontja A mandalori várva várt előzetesének bemutatója mellett a csupán remélt Obi-Wan-tévésorozat bejelentése volt. Amikor a Disney Plus beharangozójának záróakkordjaként Kathleen Kennedy Lucasfilm-elnök színpadra szólította Ewan McGregort, a nézőtér hangrobbanása is jelezte, már mindenki tudja, miről van szó.

McGregor el is viccelődött azon, hogy az elmúlt években hányszor kellett kitérnie egy bizonyos kérdés elől:

- Kathleen, kérlek, kérdezd meg, hogy el fogom-e játszani újra Obi-Wan Kenobi szerepét!
- Ewan, el fogod játszani újra Obi-Wan Kenobi szerepét?
- Igen, el fogom.

Címkék: star wars tévésorozat Ewan McGregor Obi-Wan

November 12-én indul a Disney-birodalom nagyszabású projektje, a streaming tartalomszolgáltatás piacát átszabni hivatott Disney Plus, és vele együtt az első élőszereplős Star Wars-tévésorozat, A mandalori.

A sorozatból hét percnyi részletet már láthatott a közönség az áprilisi Star Wars Celebration találkozón, de a hivatalos előzetest tegnap mutatták be a Disney házi seregszemléjén, a D23 Expón:

A Disney Plus jelentőségét jól mutatja, hogy a szórakoztatóipari óriás a több streamelhető tartalom érdekében még a rivális 20th Century Fox stúdiót is képes volt bekebelezni. Ám a Disney Plus zászlóshajója minden kétséget kizáróan a Star Wars-tévésorozat lesz, amelynek nyitóepizódjával debütál a szolgáltatás.

Címkék: előzetes star wars tévésorozat Jon Favreau Dave Filoni Mandalorian

Így csinál technikai forradalmat a Star Wars-tévésorozat

Élő trükkök közt forgott A mandalori

A Star Wars minden korban forradalmasította a filmkészítés technikáját, és nincs ezzel másképp a tél nagy durranásának ígérkező Star Wars-tévésorozat, A mandalori sem, amelyből vélhetően még ezen a héten ízelítőt kapunk egy hivatalos előzetes formájában.

mandalorian_title.jpg

Jon Favreau sorozata abból a szempontból is különleges, hogy egyszerre nyúl vissza a klasszikus trilógia idején használt technikákhoz (mint tavasszal olvashattatok róla, az ILM trükkmesterei a produkció kedvéért, évtizedek óta nem látott módon, építettek egy mozgásvezérelt kamerarendszert, amellyel makett űrhajókat lehet filmezni), ugyanakkor olyan forradalmi újítást is alkalmaz, amelyet Favreau-n kívül nemhogy tévésorozathoz, de még mozifilmhez sem használt senki más.

Hogy pontosan mi ez a technológiai újítás, azt még senki sem mutatta be részleteiben, de az alkotók interjúiból, nyilatkozataiból mostanra kezd összeállni a kép. Favreau legutóbb az alábbiakat mesélte a Hollywood Reporternek:

A mandalori esetében game engine technológiát, virtuális kamerát és az Oroszlánkirályhoz kifejlesztett virtuális produkciós eszközöket egyaránt használunk, mindezt egy olyan projekten, ahol valósidejű renderelést alkalmazó virtuális díszleteket és díszletkiegészítéseket használhatunk, amiről sokan beszélnek manapság, de mi vagyunk az elsők, akik valóban alkalmazzuk egy produkción. [...] Ma már léteznek videófalak és olyan Nvidia videokártyák, amelyek frissítési sebessége lehetővé teszi, hogy a kamera élő effektusokat lásson.”

Mindez talán hókuszpókusznak hangzik, de ha megértjük az egyes fogalmakat, már kirajzolódik az újítás lényege: Favreau-ék egy kivetített virtuális valóság közepébe helyezik a színészeket és a fizikailag megépült díszletelemeket.

Hogy hogyan kell ezt elképzelni a gyakorlatban? A legfontosabb, hogy a virtuális valóságot nem egy VR szemüvegen át nézik, hanem kivetítik a díszletet körülvevő LED falra. Míg a helyszín közel eső elemeit a díszletépítők fizikailag megépítik, a távolabbra eső dolgokat, például a horizontot, erre a videófalra vetítik rá. Ez eddig nem sokban különbözne a fekete-fehér filmek háttérvetítésétől, ám ezúttal a háttérben vetített kép nem fix, hanem egy előre megtervezett, háromdimenziós virtuális helyszín pillanatnyi látképe, egy bizonyos szemszögből, a kamera aktuális szemszögéből nézve.
A varázslat érdemi része abban áll, hogy a kivetített kép folyamatosan a kamera nézőpontjához igazodik, a kamerát tekinti a virtuális valóság szemlélőjének. Itt kap szerepet a valósidejű renderelés. Vagyis, ha a kamera elmozog, a LED fal fotorealisztikus képe az új nézőpontnak megfelelően változik.

mandalorian_ledfal.jpg

Balra: jelenet A mandaloriból, jobbra: Jon Favreau és James Cameron a stúdióban felállított LED fal előtt

A módszer költséghatékony és időtakarékos, vagyis pont azt a szakadékot hidalja át, ami miatt maga George Lucas sem tudta megoldani, hogy élőszereplős televízióra ültesse át a Star Wars grandiózus világát. Mivel minden a kamera lencséje előtt zajlik, az utómunkálatok nagy mértékben lerövidülnek, hiszen nincs szükség a különböző képelemek utólagos összeszerkesztésére, ellentétben a zöldhátteres felvételekkel.
Természetesen a módszer nagyon komoly tervezést és előkészületet kíván, hiszen valamennyi vetített helyszínt létre kell hozni a virtuális valóságban.

Vagyis Jon Favreau nem csupán egy jól csengő sztorival kopogtatott a Lucasfilm ajtaján, amikor bejelentkezett a Star Wars-tévésorozat ötletével, hanem  az élőszereplős A dzsungel könyve és az Oroszlánkirály rendezőjeként szerzett tapasztalatai alapján, az ILM trükkmestereivel összefogva, receptet is tudott kínálni a megvalósításra.

Mint tudjuk, Favreau már javában dolgozik A mandalori második évadán. Ez pedig minden bizonnyal azt jelenti, hogy a forgatókönyvek mellett már készülnek a második évad virtuális díszletei is.

Címkék: star wars tévésorozat Jon Favreau Mandalorian

A napokban bejárta az internetet a hír, hogy a BuzzFeed információi szerint Laeta Kalogridis írja a Star Wars: Knights of the Old Republic hőn áhított filmadaptációjának forgatókönyvét.

Aki nem ismerné, a 2003-as Knights of the Old Republic (elterjedt rövidítéseként KotOR) minden idők egyik legnépszerűbb Star Wars-videojátéka. Története a Birodalom előtt 4000 évvel, a Régi Köztársaság korában játszódik. A szerepjátékban mi választhatjuk meg, miféle hős szerepébe bújunk, hogy aztán a Köztársaság oldalán harcoljunk a Darth Malak vezette Sith felkelés ellen.

kotor_revan.jpg

A játék számtalan díjat nyert a maga idejében, folytatást is kapott, és máig népszerű a rajongók körében, akik évek óta szeretnék a mozivásznon látni a történet, de legalábbis a korszak megfilmesítését.

Bár a BuzzFeed értesüléseit érdemes nagyobb fenntartással kezelni, mint ha a mainstream hollywoodi sajtó (a Hollywood Reporter, a Variety vagy a Deadline) közölne hasonlót, a hírt meglehetős magabiztossággal, három különböző Lucasfilm-közeli forrásra hivatkozva hozták le, ami elég meggyőzőnek hangzik.

Ahogy arról itt is olvashattatok, a Knights of the Old Republic esetleges adaptálásáról Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke is nyilatkozott az idei Star Wars Celebrationön. Kennedy az MTV kérdésére válaszolva lényegében annyit mondott, egy ideje már gondolkodnak rajta, hogy mit lehetne kihozni a témából, de még nem tudja megmondani, mi lesz az.

Ha hihetünk a BuzzFeed értesüléseinek (amit a Lucasfilm természetesen nem kívánt kommentálni), akkor Kennedy nagyon óvatosan fogalmazott áprilisban, hiszen a hír szerint Laeta Kalogridis több mint egy éve dolgozik már a szkripten, amely egy potenciális trilógia első forgatókönyve lenne, és állítólag közel áll a befejezéshez.

Címkék: star wars filmek spinoff

Immár hagyomány, hogy a Vanity Fair magazin hét hónappal a bemutató előtt nagy Star Wars-összeállítással és fotósorozattal jelentkezik az űreposz soron következő epizódjának forgatásáról. A magazin sztárfotósa, Annie Leibovitz év elején Jordániában látogatta meg a Skywalker kora stábját, Lev Grossman pedig interjút készített a tripla trilógiát lezáró IX. Epizód alkotóival.

Íme minden érdekesség és információ az összeállításból.

Nem Tatooine, nem Jakku, de még csak nem is Jedha

A dél-jordániai Wadi Rum festői szépségű sivataga egy új bolygó, a Pasaana helyszínéül szolgál a filmben. J.J. Abrams rendező választása azért esett erre a forgatási helyszínre, mert Wadi Rum egyszerre lakatlan és egzotikus.

vf_jordania_wadirum.jpg

(fotó: Annie Leibovitz, Vanity Fair)

„Hozzám mindig is az eredeti filmek látványvilága állt közelebb, mert emlékszem, milyen a hóban a Hothon, a sivatagban a Tatooine-on, vagy épp az erdőben az Endoron. Mindegyik fantasztikus. Ha leteszünk néhány párologtatót, bármelyik természetes környezet azonnal Star Wars-helyszínné változik” — vallja a rendező.

A munkálatok idején a jordániai hadsereg, de még a királyi család is a produkció segítségére volt. A filmesek több kilométernyi ideiglenes utat építettek a sivatagban, és egy kisebb várost emeltek a semmi közepén, a stáb, a szereplők és a statiszták számára. Csak az idegen lényekért felelős csapat 70 főt számlált.

A történetben a Pasaana bolygó sivatagjait az aki-aki faj lakja. Őket helybéli statiszták alakítják.

Címkék: star wars videó filmek helyszínek jj abrams forgatási fotó episode9

Ahogy azt több cikkben és beszámolóban nyomon követtük, múlt hétvégén lezajlott Chicagóban a 2019-es Star Wars Celebration találkozó. Az első Celebrationt pontosan húsz éve tartották Denverben, és elképesztő rápillantani a kontrasztra, mekkora utat járt be a rendezvény két évtized alatt.

Az első Star Wars Celebrationt, a szervezők minden jó szándéka ellenére, leginkább a zord körülmények tették emlékezetessé. A programok néhány sátorban zajlottak, de a visszaemlékezések jórészt a mindent elmosó esőről és sárban taposó, bőrig ázott emberekről szólnak.

swc_1999_2019.png

Ezzel szemben az idén immár ötnapos találkozó a Star Wars-galaxis valódi központjává változtatta Chicagót. Életnagyságú díszletek, jelmezes forgatag, végeláthatatlan standok és számtalan program töltötte meg a McCormick Place rendezvényközpontot. 2019-re a Calabration akkora bulivá nőtte ki magát, hogy a nagyterem hangulata, bátran állítható, immár a híres San Diego-i Comic-Cont is kenterbe veri.

Arról nem is beszélve, hogy az élő online közvetítés révén több százezren kísérték figyelemmel az eseményeket.

Az idei rendezvény fókuszában a IX. Epizód és a novemberben érkező Star Wars-tévésorozat, A mandalori állt, de számtalan momentum akadt, amiről kár lett volna lemaradni. Ezek közül idézek fel néhányat.

Címkék: star wars videó események

Jon Favreau és Dave Filoni remek párost alkotott vasárnap A mandalori pódiumbeszélgetésén. Az alábbi videó az esemény után készült kettejükkel. Favreau elárulta, először jár Star Wars Celebrationön, emiatt nem tudta, mire számíthat a közönségtől. Nem úgy Filoni.

Favreau: Szerencsére Dave járt már itt, és mondta, hogy bármit mutatunk, ez a közönség érteni fogja. [...] Mutattunk kis kulisszatitkokat, levetítettünk néhány jelenetet, és egy kis werk összeállítást arról, hogy mi mindenre lehet számítani. Még korai effektekkel, hiszen a munka elején járunk. És igazad volt, ez volt a megfelelő közönség, hogy bemutassuk ezeket. Tetszett, hogy milyen oldott volt a hangulat, és mennyire jól reagáltak mindenre, amit mutattunk. Tetszett, ahogy időnként teljesen elcsendesült mindenki, mert nem akartak lemaradni semmiről.

Filoni a közegről: A Star Wars Celebration nagyon pozitív közeg. A közönség szereti, ha érezheti, hogy részese annak, amit ennyire szeret. Ezt akartuk visszaadni: Ez nektek szól. Mi szeretjük. Reméljük, hogy ti is szeretni fogjátok. Imádunk dolgozni rajta a kollégáinkkal. És ez remélhetőleg átjön majd a képernyőn.

Favreau a sorozat formátumáról: A streaming sorozatok a BBC, illetve a fizetős kábeltévék formátumából nőttek ki. Minden évad adott számú fejezetből áll, amik nem egyszerűen csak sorozatepizódok. Nem 22-23 epizódunk van, hanem kevesebb, esetünkben nyolc, ami lehetőséget ad arra, hogy fejezetekre osszuk a történetet.

Filoni az élőszereplős rendezésről: Nagyon izgalmas. Most kipróbálhatom a gyakorlatban mindazt, amire felkészültem, akár még George idején. Hogy milyen egy díszletben, stábbal dolgozni. Kathy mindig elküldött a filmforgatásokra, a VII. és VIII. Epizódéra, a Zsivány Egyesére. Beültem a műterembe, és figyeltem, mit csinálnak a különböző rendezők. De ennél is többet jelentett Jon jelenléte, aki rendszeres mentorom volt, és mindenbe beavatott. Ez rengeteget lendített azon, amire képes vagyok.

mandalorian_kozonseg.jpg

Favreau Filoniról és a Celebrationről: Kihasználjuk Dave (animációs) tapasztalatait. Úgy gondolom, az élőszereplős rendezőknek — különösen ha sok effektust használnak a filmjeikben — hasznára válna, ha tanulnának az animációs kollégáktól.
Ez az első Star Wars Celebrationöm. A Comic-Conon és a D23-on már veteránnak számítok, de azok sem egyformák. A Celebration olyasmi, amit eddig csak távolról figyeltem, és látszott, hogy mindenen túltesz, a jelmezesek, a díszletek, a közösség miatt. A jelmezekben rejlő humor miatt. És persze a Lucasfilm és a Star Wars újabb és újabb történetei iránti megbecsülés miatt. Nekem ez volt az első, Dave viszont már öreg veterán itt.

Filoni a Celebrationről: A Celebrationben az a legjobb, hogy mindenki egy dolog miatt jön ide. [...] Itt minden a Star Warsról szól. Van egy olyan együvé tartozás és bajtársiasság, amit más rajongói csoportokban nem feltétlenül találni meg. [...] Az egész egy nagy fesztivál, ami a Star Wars őszinte ünnepe. Voltam itt, amikor George színpadra lépett, és felfoghatatlan üdvrivalgás fogadta. [...] Ez volt a tökéletes hely, hogy megmutassuk A mandalorit. Ennél jobb nem is lehetne.

Címkék: interjú star wars tévésorozat Jon Favreau Dave Filoni Mandalorian

Érthető módon a IX. Epizód előzetese vagy épp A mandalori beharangozója elnyomta a mögöttünk álló hétvége híreiben, pedig szintén az elmúlt napok fejleménye, hogy a Lucasfilm elnöke nyilatkozott a Star Wars-filmek jövőjéről.

ilm_london_kennedy.jpg

Kathleen Kennedy a Star Wars Celebration pénteki napján, a IX. Epizód pódiumbeszélgetését követően adott interjút a sajtó képviselőinek.

A Star Wars kilencedik epizódjával lezárul a Skywalkerek 1977 óta íródó története, az a három trilógia, amelyet George Lucas annyit emlegetett az évtizedek során. J.J. Abrams rendező a Celebration nyitányaként vetített, a Star Wars négy évtizedét felidéző összeállításban elmondta, az a célja, hogy ha valaki száz vagy ötszáz év múlva végignézi ezeket a filmeket, a történet méltó befejezését lássa a IX. Epizódban.

„Tudtuk, hogy ez lesz a lezárás. Már azelőtt tudtuk, hogy belefogtunk volna Az ébredő Erőbe” — nyilatkozta Kathleen Kennedy a Hollywood Reporternek, ám hozzátette:

„A mostani film a Skywalker-saga lezárása, de semmiképp sem a Star Warsé.”

Kennedy azt is elmondta, hogy a IX. Epizód után várható egy kisebb szünet a filmes felhozatalban. A következő két évben a Disney+ szolgáltatásba érkező Star Wars-sorozatok bemutatására — elsőként A mandalorira, majd a Cassian és K-2SO főszereplésével készülő kémsorozatra — koncentrálnak. Az időt pedig kihasználják a következő évtized Star Wars-filmjeinek megtervezésére.

Címkék: star wars filmek Rian Johnson Kathleen Kennedy David Benioff D B Weiss

A mandalori ellopta a showt a 2019-es Star Wars Celebrationön. Az élő közvetítésben csak azért nem, mert abból a legjobb részeket szándékosan kihagyták, de azt hiszem, a chicagói McCormick rendezvényközpontban nincs egy árva lélek, aki ne akarná már ma látni az élőszereplős Star Wars-sorozatot, amelyet Jon Favreau író-producer és Dave Filoni rendező-producer neve fémjelez.

mandalorian_title.jpg

Nem mintha ne lett volna eleve hatalmas érdeklődés a rajongók részéről, az eseményre csordultig megtelt a Wintrust Arena nézőtere. Az alkotópáros Kathleen Kennedy Lucasfilm-elnökkel érkezett a színpadra, aki rövid bemutatás után átadta nekik a pódiumot.

„Amióta csak George Lucas felkért, hogy vegyem át a Lucasfilm irányítását, tudom, hogy Jon Favreau óriási Star Wars-rajongó” — kezdte Kennedy. Mint elmondta, amint kiderült, hogy a Disney+ jóvoltából a Lucasfilmnek lehetősége lesz tévésorozatokat gyártani, Favreau előállt A mandalori ötletével, és azonnal megnyert magának mindenkit.

„És úgy érzem, ebben a teremben mindenki tudja, hogy ez a másik fickó pedig egy rocksztár. Mi lehetne izgalmasabb, mint hogy Dave Filoni élőszereplős produkciót rendez?” — utalt az elnök asszony Dave Filoni rendező népszerűségére, akit a Clone Wars és a Lázadók animációs sorozat tett közönség kedvenccé.

Favreau és Filoni 2007-ben találkozott először, a Skywalker Ranchen. Favreau akkoriban a Vasember hangkeverését felügyelte a Skywalker Sound épületének Kuroszava műtermében, Filoni pedig a Clone Wars sorozat első évadán dolgozott a szomszédban.
Miután megmutatták egymásnak a munkáikat, Favreau-ból előbújt a rajongó, és felajánlotta Filoninak, hogy ha bármikor szüksége lenne egy új hangra az animációs sorozatában, csak szóljon. Így nem sokkal később meg is kapta a George Lucas fejéből kipattant mandalor vezér, Pre Vizsla szerepét. Mint mondja, ezt már csak azért is örömmel vállalta, mert évtizedek óta a mandalori harcosok voltak a kedvencei a Star Warsban.

Címkék: előzetes star wars események tévésorozat Jon Favreau Dave Filoni