Bár a trailerben hallhattuk a hangját, továbbra is Az ébredő Erő egyik nagy rejtélye, kit alakít a filmben a sokoldalú Andy Serkis. Az angol színészt egykor a Gyűrűk Ura Gollamjának szerepében ismerte meg a világ, akit a performance capture technológia révén keltett életre a mozivásznon. Ma már Imaginarium néven saját cége van Londonban, amely ezt a technológiát alkalmazza, és beszállítója többek közt a VII. Epizódnak is, ám hogy Serkis a Star Warsban magára öltötte-e a mozgásérzékelőkkel ellátott ruhát, egyelőre még titok.
Az Entertainment Weekly az új Hobbit-film premierjén próbálta meg válaszra bírni az 50 esztendős színészt, aki ha a karakterét nem is, tíz dolgot elárult az új Star Wars-filmről:

1. Nem változtatták el a hangját a trailerben.

Ma már tudjuk, hogy Az ébredő Erő előzetesének narrátora Serkis ismeretlen karaktere, ám eleinte senki sem volt biztos benne, ki az a színész, akit hallunk. Vajon direkt eltorzították a hangját? "Ez maga a karakter" — mondja Serkis, hozzátéve, hogy a reszelős, baljóslatú hang teljes mértékig organikus. "Nincs benne semmilyen digitális manipuláció. Az kizárólag az én hangom."

2. Serkis, aki a performance capture technológia úttörője, nem játszik több szerepet a filmben.

Az a pletyka, hogy Serkis egynél több szerepet alakít, "egyáltalán nem igaz" — mondja Serkis. "Annyit elárulhatok, hogy csak egyetlen szereplőt játszom."

3. Feltételezhetjük-e a megfáradt hang alapján, hogy a karaktere átélt néhány kemény eseményt a galaxisban az évek folyamán?

Serkis nevet, és átgondolja, mit árulhat el. "Nagyon kell vigyáznom, hogyan válaszolok ezekre a kérdésekre. A karakter..." — mondja, majd hosszú szünetet tart. "Keresztülment már néhány dolgon."

andy_serkis.jpg(fotó: Entertainment Weekly / Frazer Harrison)

4. A színész tudta, hogy ezek a mondatai be fognak kerülni az előzetesbe.

Így van, bár Serkis nem tudta, mekkora szerepet kap a hangja abban a 88 másodpercben. Leszámítva a droidok háttérmotyogását, övé az egyetlen hallható hang. "J.J. Abrams rendező és Kathleen Kennedy Lucasfilm-elnök szólt, hogy nagy szerepem van az előzetesben, de nem tudtam, ez mit jelent" — meséli Serkis. "Azt gondoltam, nagyszerű, szerepelni fog az általam játszott szereplő hangja az előzetesben, ez csodálatos. Nem gondoltam, hogy végül ez lesz belőle."

5. Serkist magát fogjuk látni a mozivásznon vagy performance capture révén fogja életre kelteni a szerepét?

"Erről egy szót sem mondhatok. Sajnálom" — mondja Serkis széles vigyorral. "Idővel fény fog derülni ezekre, ígérem."

6. Serkis karaktere "egy csapat hihetetlenül sportos és akrobatikus motion capture szereplőt" fog vezetni?

A Jedi News ezen beszámolója is nagy nevetést és hosszas szemforgatást vált ki Serkisből. "Nem vezetek sem tornászokat, sem akrobatákat" — mondja.

7. Volt a filmnek más alcíme korábban?

Több belső forrásra hivatkozva, az Ain't It Cool News arról számolt be még a nyáron, hogy a film címe The Ancient Fear. Azóta nyilvánvalóan kiderült, hogy ez nem igaz, de vajon lehet-e, hogy megváltozott a cím? "Nem, addig a pontig simán csak VII. Epizódnak hívtuk" — mondja Serkis. "Aztán megtudtam, hogy a cím Az ébredő Erő. Nagyon találó cím."

8. Serkis nem volt jelen, amikor Harrison Ford a Millennium Falcon meghibásodott ajtaja miatt lábát törte.

"Nem, nem voltam ott" — mondja Serkis. "De beszéltem vele erről, és zökkenőmentesen sikerült kezelni a dolgot, szóval nincs gond. Mostanra teljesen rendbe is jött. És nagyon gyorsan visszatért." Óvatosabbak voltak az emberek onnét kezdve a koréliai teherhajó közelében? "Azt hiszem, igen" — mondja Serkis.

9. A forgatás környékén hemzsegtek a kémek, akik próbáltak ellesni valamit a filmből.

"Az emberek drónokat reptettek az épületek felett, hogy lássák, mi történik" — meséli Serkis. Hozzáteszi, hogy a titkolózás nem azért van, hogy bármitől is megfosszák a rajongókat, "azért van, hogy ne rontsuk el senki számára az élményt. A várakozás óriási, és ezt semmilyen formában nem szeretnénk tönkretenni. Szerintem ez így helyes. Senkinek nincs ilyen szándéka, de senki sem szeretné gyengíteni azzal, hogy rosszat vagy valami félrevezetőt mond."

10. Saját akciófigurát kap (hacsak nem kívánnak maguknak egy szomorú színészt).

"Bízom benne" — mondja Serkis, miközben keresztbe fonja a karját. "Nagyon remélem."

Végezetül idézzük fel azt a bizonyos előzetest és hangot, illetve — ha még nem láttátok volna — alább megtekinthető a magyar változat is.

Sajnos Andy Serkis eredetijével szemben Galambos Péter hangja aligha vet fel izgalmas kérdéseket a nézőben.

Címkék: star wars filmek Andy Serkis episode7

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr457000969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása