Miközben a Lucasfilm San Fransiscóban székel, és a Star Wars agytrösztje is Kaliforniában működik, a Csillagok háborúja legfontosabb készületei hozzánk sokkal-sokkal közelebb, Londonban és környékén zajlanak.

Közismert, hogy J.J. Abrams rendező május óta a London melletti Pinewood stúdióban forgatja az új trilógia első darabját. Ám a stábnak ezután sem lesz érdemes túlságosan összecsomagolnia, hiszen az elkövetkezendő években a Star Wars jövőjében döntő szerep jut a brit főváros filmes infrastruktúrájának. Ennek jele egy a héten zajlott esemény is.

ilm_london_kennedy.jpgKennedy elárulta, három hét múlva véget ér a VII. Epizód forgatása. - fotó: ign.com

Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke szerdán felavatta az Industrial Light & Magic (ILM) londoni stúdióját. A Lucasfilm vizuális effektusokkal foglalkozó leányvállalata, közel négy évtizednyi fennállása után, nem véletlenül terjeszkedik éppen most az európai kontinensre.

Lynwen Brennan, az ILM igazgatója az ign.com-nak nyilatkozva elmondta, óriási beruházásról van szó, de azért tudták meglépni a terjeszkedést, mert a Disney tulajdonába került Lucasfilm hosszútávú terveket sző, és garantálni tudja számukra, hogy a következő 10 évben el lesznek látva munkával.

"Azáltal, hogy lefektetett menetrendünk van a Star Warsra, már olyan filmek fejlesztésein dolgozunk, amelyek csak 2018-ban vagy azután jönnek ki. Ez óriási dolog. Óriási dolog számunkra, és nem csupán a kiszámíthatóság miatt, hanem mert új lehetőségek nyílnak meg, tudunk nagyban gondolkodni, és olyan technológiákba invesztálni, amelyek átírják majd a szabályokat" — mondta el Brennan.

A megnyitón Kathleen Kennedy elárulta, hogy három hét múlva véget ér a VII. Epizód forgatása, amelynek effektusain már javában dolgoznak az új trükkstúdió szakemberei. Az ILM londoni részlegénél készülnek a Star Wars mellett az új Avengers-film és az Ant-Man trükkjei is.
A stúdió kreatív igazgatója a Gravitáció és a Lincoln Oscar-díjas mágusa, Ben Morris lett, a művészeti vezető Kevin Jenkins, az animációs vezető pedig a Harry Potter-filmek veteránja, Michael Eames. A Soho szomszédságában létesített trükkstúdióban jelenleg 200 szakember dolgozik, de Brennan már most biztos benne, hogy hamarosan kinövik az épületet.

Az ILM-nek Kalifornián kívül eddig Szingapúrban és Vancouverben volt irodája. A londoni terjeszkedés súlyát mutatja, hogy a szerdai megnyitón jelen volt George Osborne brit pénzügyminiszter és az angol kormány kulturális minisztere, Ed Vaizey is.

pinewood_ep7_300x305.jpgLondon azonban nem csupán a filmes utómunkálatok terén kap állandó főszerepet.

A Pinewood stúdióval kötött hosszútávú megállapodás értelmében a következő évek valamennyi Star Wars-filmjét a szigetországi stúdió műtermeiben forgatják. J.J. Abrams VII. Epizódja után jövőre Gareth Edwards Star Wars-filmjének ad otthont a stúdió, de az ezt követő VIII. Epizódot is Londonban veszik filmre — ezt az ILM igazgatója is megerősítette.

Ezzel is összefügg, hogy a Pinewood stúdió jövő év elején nagyszabású kapacitásbővítésbe kezd. A Hollywood Reporter információi szerint 340 millió dolláros beruházással öt új stúdiócsarnokot és tíz műhelyt húznak fel a komplexumhoz, a szükséges kiszolgáló létesítményekkel és irodákkal együtt.

Kathleen Kennedy a szerdai eseményen mondott beszédében emlékeztetett rá, hogy a Star Wars-produkciók Londonba hozatalával régi hagyományt folytatnak, amely egészen 1976-ig nyúlik vissza, hiszen George Lucas már az első Csillagok háborúját is Londonban — az Elstree stúdió azóta elbontott műtermeiben — forgatta.

Címkék: star wars filmek spinoff helyszínek episode7 episode8

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr746806735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása