2020-ban írtam a Hasbro kísérleti HasLab műhelyének akkori Star Wars-projektjéről, amely azt tűzte ki célul, hogy a klasszikus, 10 cm-es (3,75 hüvelykes) Csillagok háborúja-figurák 1978 óta létező sorozatához elkészüljön a Mandalori és „bébi Yoda” Razor Crest nevű űrhajója.

Közel harmincezer támogatójával a Razor Crest a közösségi finanszírozásra építő HasLab akkori legsikeresebb projektje volt. Összehasonlításképp, két évvel korábban a HasLab legelső terve, Jabba bárkája nyolcezer támogatót tudott maga mögött, így ennyi példányban valósulhatott meg — igaz, kizárólag az Egyesült Államokban és Kanadában volt elérhető.

Idén a Hasbro csapata elérkezettnek látta az időt egy még ambiciózusabb terv elindítására. Július végén a San Diego-i Comic-Conon mutatták be a Star Wars: Lázadók animációs sorozat központi űrhajójának, a Ghostnak a 10 cm-es figuravonalhoz készített prototípusát.

haslab_ghost_pilotafulke_cropped.jpg

haslab_ghost_meretek.jpg

71 cm-es szélességével, 87,5 cm-es hosszával és 33 cm-es magasságával a Ghost, vagyis a Szellem lenne a klasszikus Star Wars-figuravonal történetének valaha készült legnagyobb űrhajója.
A méret indokolt, a VCX-100-as koréliai teherhajó ugyanis az Ezeréves Sólyom nagy testvérének tekinthető a Star Wars világában.

Ahogy a klasszikus trilógia korszakának számos más Star Wars-űrhajóját, úgy a VCX-100-ast is második világháborús harci repülők ihlették, leginkább a Boeing B17G bombázója.

Az űrhajó elsőként a már említett Lázadók sorozatban szerepelt. A négy évadon át tartó, kissé gyerekes sorozatból a Csillagok háborúja-kánon egyre komolyabb fejezetévé fejlődő animációs széria egy lázadó sejt kalandjait követte nyomon, amelyek során a Szellem nem csupán a hősök állandó űrhajójaként, hanem otthonukként is szolgált. Később afféle easter eggként felbukkant a Zsivány Egyes, majd a Skywalker kora filmvégi űrcsatájában is, igazán azonban a Disney+ élőszereplős Ahsoka sorozatában kerülhet újra reflektorfénybe, ahol a Lázadók főszereplőinek élőszereplős inkarnációi mellett sok csatát megjárt űrhajójukkal is találkozhatunk.

A HasLab-kampány időzítése tehát nem véletlen.

Ahhoz, hogy a Szellem 2024 őszén a játékszobák polcain, vagy épp a nappali közepén landolhasson, a HasLab projektjének idén szeptember 7-ig nyolcezer támogatóra van szüksége. Ez a júliusi bejelentés után mindössze négy nap alatt össze is jött, ami az 500 dolláros árcédulát tekintve hatalmas siker a Hasbro Star Wars-csapata számára. A sikerhez némileg az is hozzájárult, hogy a HasLab-projekt támogatói felülete, a Hasro Pulse weboldal ezúttal már Európában és Ázsia több országában is elérhető. (Igaz, Európából még többe, mintegy 580 euróba kerül benevezni a Szellem egy példányára.)

A projekt jelenleg tízezer támogató fölött jár és tovább araszol fölfelé, így biztosra vehetjük, hogy a világépítőnek is nevezett 10 cm-es Star Wars-figuravonal univerzuma jövőre újabb figyelemreméltó darabbal bővül.

Persze a klasszikus méretű Star Wars-figurák rengeteget fejlődtek a négy és fél évtized folyamán. A 10 cm-es vonal egyetlen képviselője ma már a The Vintage Collection (és „lebutított” leágazása, a Retro Collection), amely az ikonikus hátlapokkal és a jellegzetes buborékcsomagolással idézi meg a Kenner játékgyártó hetvenes-nyolcvanas években piacra dobott Star Wars-figuráit. A Kenner jogutódjaként a Hasbro által gyártott, de még mindig Kenner-logóval ellátott Vintage Collection figurák azonban ma már szuperartikuláltak, méretük ellenére 17 ponton mozgathatók, szinte tetszés szerint pózolhatók, emellett részletgazdag kidolgozással és igényes festéssel büszkélkedhetnek.

vintage_vs_tvc.jpg

Eredeti Kenner rohamosztagos 1978-ból és Vintage Collection rohamosztagos 2022-ből

A járművek esetében a fejlődés legalább ilyen szembeötlő. A Szellem a Vintage Collection vonal által fémjelzett részletgazdag kidolgozást, aprólékos festést és élethű koszolást kap, hogy tökéletesen illeszkedjen a Star Wars ütött-kopott világába. A részletek kidolgozásánál a hajó Ahsoka sorozatban való megjelenését veszik alapul, mivel az élőszereplős produkcióhoz a Lucasfilm maga is részletgazdagabb makettet alkotott.

A játékot lenyitható rámpával, forgatható lövegtoronnyal és elülső lövegállással látták el, a leginkább lenyűgöző részletek azonban a hajó belsejében tárulnak fel. A négyüléses pilótafülkén és a nyitható lövegállásokon túl a kapitány egyágyas kabinja, egy kétágyas legénységi kabin, valamint a konyhai sarokkal, kanapéval és holosakkal felszerelt társalgó is helyet kapott a fedélzeten.
Kicsinyítésre persze szükség van, különben a Szellemnek egy franciaágy méretében kellene elkészülnie. A legfőbb kompromisszum, amit a tervezők meghoztak, hogy a rakteret, ami lényegében a hajó alsó szintjét foglalná el, egészen leszűkítették. Ezzel együtt is a pilótafülke hátsó részében lévő létra a rakodótérbe vezet, ahonnan a hajó fő rámpája nyílik.

A Szellem összességében tizenöt figura kényelmes befogadására képes.

A hajó része a rácsatlakozó Phantom II segédkomp is, együléses kabinnal és nyitható leszállótalpakkal.

És mit érne az űrhajó a pilótája nélkül? A csomag része a Szellem kapitánya, Hera Syndulla, a lázadás tábornoka, aki mindeddig fájó hiányzója volt a Vintage Collection sorozatnak.

Miért közösségi finanszírozásban?

Gyakran elhangzó kérdés: miért kell egy több milliárd dolláros értékű játékgyártónak közösségi finanszírozáshoz nyúlnia?
A válasz tömören az, hogy egy több milliárd dolláros vállalkozás sem szeretne dollármilliókat veszíteni, márpedig a Szellem esetében ilyen költségű projektről beszélünk.
Manapság, amikor a legtöbb gyerek hamar a videojátékok felé csábul, egyetlen áruházlánc sem vállalná a kockázatot, hogy egy ilyen méretű, 500 dolláros árcímkéjű terméket több ezer példányban berendel, remélve, hogy a vásárlók leemelik a játékosztály polcairól. A HasLab-modell lényege, hogy közvetlenül a gyártó értékesít, és közben minimális kockázatot visel, hiszen ha nem jön össze a szükséges számú támogató, a termék nem kerül tömeggyártásba, csupán az előkészítés, a kampány és a prototípus költségét bukja el. Az előfinanszírozásra feliratkozó támogatóktól pedig csupán a projekt megvalósulása esetén kerül levonásra az összeg.

A legénység felkészül

Szintén a HasLab-modell sajátossága, hogy a legyártott mennyiség a kampány sikerén múlik. Természetesen magasabb példányszám esetén a gyártás egyre gazdaságosabbá válik. Mivel az ár a kampány elején rögzítésre kerül, a gyártó a többletprofiton olyan módon tud osztozni a vásárlóval, hogy többet ad a pénzéért.
A Ghost-kampány esetében ez azt jelenti, hogy 11, 14 és 17 ezer támogató esetén a Szellem legénységének egy-egy további tagja érkezik a hajóval. Vagyis a kapitányhoz csatlakozhat a lothali zsebtolvajból lett Jedi-tanonc, Ezra Bridger, mestere, a klónháborúk idején még a Caleb Dume nevet viselő Kanan Jarrus, valamint a lasat nép utolsó élő tagjaként ismert Garazeb Orrelios, ismertebb nevén Zeb.

haslab_ghost_crew.jpg

A figurák érdekessége, hogy arcukat az élőszereplős változat alapján formálták meg (így például Hera esetében Mary Elizabeth Winstead színésznő arca köszön vissza), öltözékük viszont az animációs sorozatban látott megjelenésüket tükrözi. A hátlapok egységes grafikáját a Lázadók záróepizódjában szereplő freskó ihlette, ami egyébként az Ahsokában is látható lesz, összekötve az egykori animációs sorozatot a karakterek élőszereplős inkarnációjával. A gyártó azzal kívánja még értékesebbé tenni a figurákat, hogy ebben a formában kizárólag a HasLab-kampány keretében lesznek elérhetők. Borítékolható, hogy a kampány lezárultával komoly értékük lesz a piacon.

A kampányok középső szakaszát mindig lassú araszolás jellemzi, ám ha a Szellem — borsos ára ellenére — továbbra is másolja a korábbi két Vintage Collection HasLab-kampány által mutatott viselkedést, vagyis az utolsó néhány napban hasonló mennyiségű támogató várható, mint az első napokban, akkor a 17 000-es szint elérésére minden esély megvan.

haslab_ghost_grafikon.jpgA Szellem, a Razor Crest és a bárka támogatói számának alakulása (grafikon: geekdadlife.com

Bátran kijelenthető, hogy 10 cm-es figuravonal soha nem volt olyan magas minőségű, mint amit a mai Vintage Collection kínál. És bár a kétezres évekre a hat hüvelykes (15 cm-es) figuraméret lett a játékipari sztenderd, a Vintage Collection zsinórban harmadik sikeres HasLab-projektje is megmutatja, hogy a Star Wars-rajongók számottevő része újra és újra felsorakozik a klasszikus, „világépítő” vonal mögé.

Tény az is, hogy egy ötszáz dolláros játék már régen nem a gyerekek, hanem sokkal inkább a gyűjtők számára készül. Azok számára, akiknek tízéves korukban a játék nem egy telefonra letölthető applikációt jelentett, hanem műanyagba öntött hősöket, amelyek szárnyalásra késztették a gyermeki fantáziát.

Méreteivel a Szellem egy kisebb dohányzóasztalt kibérel magának, és nem kérdés, hogy bármely Star Wars-gyűjtemény ékessége lesz.

Címkék: star wars tvc

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr3518196967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása