Azután, hogy Donnie Yen lenyilatkozta, hamarosan visszatér Londonba, hogy részt vegyen a Zsivány Egyes (Rogue One) utóforgatásán, csak idő kérdése volt, mikor jelenik meg egy klikkvadász cikk arról, mekkora bajban van az új Star Wars-produkció.

ro_trailer_donnie_yen.jpgA Hong Kong-i Donnie Yen a film előzetesében

Nos, a merényletet a Page Six vállalta magára, amelynek 48 óra sem kellett, hogy előálljon a sztorival: a tesztvetítések eredménye nyomán komolyan pánikba estek a Disney öltönyösei...

A Page Sixnek valószínűleg senki sem szólt, hogy a Lucasfilm nem szokott tesztvetítéseket tartani — ahogy Az ébredő Erőnek nem volt, a Zsivány Egyesnek sem, és vélhetően nem is lesz.

Ezek után az Entertainment Weekly újságírója, a közismerten jó Lucasfilmes forrásokkal rendelkező Anthony Breznican járt utána, valójában mi igaz az első önálló Star Wars-film utóforgatását övező pletykákból. Íme néhány konkrétum:

  • Talán a legfontosabb információ, hogy az utóforgatás nem egy hirtelen támadt ötlet volt, azt már a forgatás kezdete előtt betervezték. Az eredeti tervek csupán annyiban módosultak, hogy tavasz helyett nyárra tolták a munkálatokat, így Gareth Edwards rendezőnek több ideje jut átgondolni az utólagos felvételeket.
  • A Lucasfilm munkatársain kívül mindössze ketten látták a filmet: a Disney elnöke, Bob Iger és a stúdiófőnök Alan Horn. Azt hiszem, ideje tudomásul venni, hogy a Star Wars-filmek kreatív döntéseit nem a Disney, hanem a Lucasfilm hozza. Iger és Horn zöld utat adott az utólagos forgatásnak, de szó sincs arról, hogy ők rendelték volna el.
  • Az utóforgatás még ebben a hónapban elkezdődik, és július közepéig tart majd. Körülbelül 4-5 hetet szánnak rá. Ezt a viszonylag hosszú időt az indokolja, hogy a film széles szereplőgárdával dolgozik, és a színészek más munkáik miatt különböző időpontokban fognak ráérni.
  • Kathleen Kennedy Lucasfilm-elnök bevonta a stábba Tony Gilroy író-rendezőt (Michael Clayton, Bourne-sorozat), aki a 2014-es Godzillán dolgozott már együtt Gareth Edwards rendezővel. Gilroy feladata, hogy véleményezze a film első vágását, és írjon néhány új dialógust a filmhez. Emellett second unit rendezőként is segíteni fogja Edwards munkáját az utóforgatáson. Gilroy állítólag nagyban élvezi mind Kennedy, mind a Lucasfilm sztori csapatának bizalmát, és konzultánsként más Star Wars-produkcióknál is számítanak rá.
  • „A változtatások mind a tisztább érthetőséget és a karakterépítést szolgálják, és a már leforgatott jelenetek közé kerülnek” — nyilatkozta név nélkül a Lucasfilm egyik munkatársa. (Hivatalosan a cég nem reagál pletykákra.) Nem kell tehát alapvető változtatásokra számítani. Az Entertainment Weekly forrása szerint a legtöbb új jelenet „pilótafülkékben zajló beszélgetés” lesz.
  • Néhány akciójelenet is terítékre kerülhet az utóforgatáson — véli a The Hollywood Reporter. Erre utal, hogy a stábba bekerült a veterán kaszkadőr mester, Simon Crane, aki az utóbbi években több filmnél is közreműködött akciójelenetek second unit rendezőjeként (Z világháború, Jason Bourne). Akárcsak Gilroy, Crane is dolgozott már együtt Kathleen Kennedyvel, hajdan pedig vezető kaszkadőr volt a Lucasfilmnél készült Az ifjú Indiana Jones kalandjai tévésorozatban.
  • Az utóforgatás ellenére az alkotók tervei szerint augusztus közepére össze fog állni a film. Szeptemberben már a zenei anyag munkálatait szeretnék végezni. Vagyis sokkal jobban állnak, mint tavaly Az ébredő Erő, amelynek jelenetei csak októberben véglegesedtek.
    Az augusztusra kitűzött határidő kapásból cáfolja a legvadabb pletykát, miszerint a Zsivány Egyes negyven százalékát újraforgatnák. „Akkor valóban lenne pánik, és el is kellene tolni a bemutató dátumát” — vallja a produkció egyik bennfentese. A bemutató dátuma továbbra is december 16.
  • Az EW úgy tudja, tévedés az is, hogy a film tónusán változtatnának az alkotók. A film nagyon más, mint Az ébredő Erő, de ez szándékos. Ez egy háborús film” — erősített meg a rendező korábbi szavait az egyik stábtag.

Ahogy a fentiekből kiolvasható, az utóforgatás ténye messze nem jelent pánikot. Szinte minden nagy hollywoodi produkció él ezzel az eszközzel, egyszerűen azért, mert megteheti. Az ébredő Erőnek is volt utóforgatása, George Lucas pedig kényelemből úgy forgatta filmjeit, hogy másfél évre előre két-három utóforgatás időpontját is kitűzte a naptárban. Még az Új remény klasszikus kantin jelenetét is egy utóforgatáson, a bemutató előtt néhány hónappal vették fel.
A Zsivány Egyes forgatása augusztustól februárig zajlott. Mostanra elkészült a film első vágása, így teljesen természetes, ha az alkotók visszatérnek a stúdióba, hogy változtassanak ott, ahol szükségét látják.

Júliusban meglátjuk

Mindössze néhány nappal az utólagos forgatás befejezése után Gareth Edwards rendező és a Lucasfilm elnök asszonya, Kathleen Kennedy is részt fog venni Londonban a Star Wars Celebration találkozón. A Zsivány Egyest beharangozó július 15-i pódiumbeszélgetés a rendezvény egyik csúcspontjának ígérkezik. Nem kérdés, hogy az alkotók nagy durranással — minimum egy új előzetessel  készülnek az eseményre. Az Entertainment Weekly forrása úgy fogalmaz, júliusban mindenki el fogja dobni az agyát.

A Zsivány egyesről minden további részletet megtudhattok ide kattintva.

Címkék: star wars filmek spinoff Rogue One

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr578780270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2016.06.04. 23:56:03

Bőven elég, ha a tesztvetítésen a dizni fejesei vettek részt. Valaki csak megtekinti az alkotást mielőtt moziba kerül, tehát le is kell vetíteni és ez már nevezhető tesztvetítésnek, még akkor is, ha nem szerencsés mozirajongók látják. Ezt tagadni hülyeség, aki ezt tagadja az másban is hazudik. Hatalmas pénzekről van szó, még szép, hogy hazudnak.

Leyloren 2016.06.05. 10:30:08

Már nagyon várom a július 15-i második trailert. Ha az is olyan jó lesz mint az első teaser, akkor miattam bármit újraforgathatnak.:)

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2016.06.05. 10:50:16

@Madnezz: Azt nem hívják tesztvetítésnek, hogy az alkotók megnézik a nyers vágást, még akkor sem, ha a nagyfőnököt elhívják a Disneytől.

kalbász 2016.06.05. 20:58:15

Még egyszer nem basznak át.
A foshalom miatt, amit ep7-nek neveztek, többet ezeknek nem adok pénzt.

vargatom 2016.06.05. 22:44:53

Kopipészt az IGN.hu-ról:

Plusz forgatásra igazából szinte minden filmnek szüksége lenne, vagy legalábbis sokat tudna profitálni belőle.

Az egész a filmkészítés jellegéből következik; eleve legalább egy nagyságrenddel több anyagot vesznek fel, mint a végleges játékidő, de van olyan rendező aki képes húsz-harminc alkalommal is felvenni jeleneteket. A film csak hónapokkal ez után, a vágás alatt fog összeállni, akkor alakul ki a ritmusa, szerkezete. Abban pedig majdnem minden vágó egyetért, hogy az ő munkájuk lényegében csak megérzésekre és próbálgatásra épül, nincsenek lépésről-lépésre követhető útmutatások.

Még a legalaposabb tervezés és előkészítés (storyboard, previz stb) mellett sem lehet elkerülni, hogy a vágáshoz a forgatott anyag tökéletes és hiánytalan legyen.
Egy 2-3 szereplős párbeszéd is elegendő példának. Ezeket soha nem időrendi sorrendben veszik fel, hanem sorban egymás után mennek végig a szereplőkön. A felvételhez ugyanis a helyszínt be kell világítani, a kamerát, mikrofonokat, a stáb többi tagjait, kábeleket stb. elrendezni. Minden szereplő szépen végigmondja az összes szövegét, meg az összes olyan jelenetet is megcsinálja, amikor csak reagál a többiekére. Ehhez általában kamerán kívül a többi színész is mindig elmondja a maga szövegét persze.

A jelenet összerakásakor aztán kiderülhet, hogy a megfelelő tempóhoz jól jönne még 1-2 plusz felvétel valakiről, vagy hogy két, időben több órás vagy napos különbséggel felvett mondat nem működik jól egymás után vagy esetleg úgy rossz a szöveg ahogy van, vagy valaki túl gyorsan / túl lassan sétált, és így tovább. Vagy mondjuk az adott jelenetből teljesen kimaradt valami, ami a teljes filmben logikátlanságokhoz vezet.
Plusz régen, az analóg korszakban az is előfordulhatott, hogy valami hiba került a filmanyagba és az tett használhatatlanná valamit.

Az egyik leglátványosabb ilyen baki a Fellowship of the Ringben Aragon és Boromir utolsó párbeszéde, ahol amikor Aragornt látjuk (asszem), akkor Boromir vállán tartja az egyik kezét - amikor meg Boromirt, akkor nem. Ez alighanem azért maradt a filmben, mert a szöveg és a színészi játék elég erős ahhoz, hogy elterelje a néző figyelmét - de ha már tudod, hogy mire kell figyelni, akkor borzasztó zavaró, hogy az a kéz hol itt van, hol ott van ;)

És ez csak egy szimpla kontiunuitásbeli baki egy olyan jelenetben, ahol a két szereplő nem megy sehova és nem is csinál szinte semmit. Az IMDB-n minden filmhez százával szedtek össze hasonlókat, és képzelhetitek hogy mennyivel komplikáltabb az egész, ha akciójelenetekről, speciális effektekről vagy VFX-ről van szó...

Persze egy csomó vészmegoldást lehet alkalmazni az ilyen esetekben, más snitteket újrafelhasználni, utólag hangstúdióban más szöveget felvenni és valahogy a vágással trükközve az eredetinek a helyére rakni, stb. A digitális technológiával tovább bővültek ezek a lehetőségek, pl. Lucas az Episode I-ben postban lecserélte Qui-Gon eredetileg beszélő arcát, hogy így szedhessen ki egy szöveget amit szükségtelennek érzett. Vagy az is tipikus (és régi) módszer, hogy ha egy balról jobbra haladó mozgás helyett (szereplő, jármű, kamera) az ellentéte működik jobban, akkor az egész snittet megtükrözik (ehhez régen csak fordítva kellett befűzni a filmet, ma meg megoldja a számítógép).

De nyilvánvalóan sokkal jobb megoldás az, ha eleve félrerakják a költségvetés egy részét, időpontot egyeztetnek a színészekkel és a stábbal, és megőrzik a díszleteket, jelmezeket stb. (plusz rengeteg fotóval dokumentálnak az eredeti forgatás alatt mindent a kontinuitás miatt) - és jó előre beterveznek pár hét plusz forgatást. Ennek semmi köze tehát ahhoz, hogy mennyire jó a forgatókönyv, a rendező, a színészek, vagy akármi más. Ez egyszerűen cska egy plusz eszköz, az előre nem látható apró, de annál zavaróbb problémák kezelésére, amik csak a vágás folyamata alatt jönnek elő.

Az persze megint más kérdés, hogy - minden más eszközhöz hasonlóan - ezt is könnyen lehet abuzálni, akár a film teljes cselekményének az átírására is. Valószínűleg a Star Wars prequelek a legismertebb példák erre, szóval az első körös túlreagálás ebből a szempontból többé-kevésbé érthető. De ettől még szerintem igazán beleférhetne az IGN-nek is meg a többi portálnak is, hogy mondjuk úgy futólag megkérdezzen egy filmes szakembert, hogy mégis mi is ez a plusz forgatás dolog...

tom991 2016.06.05. 23:12:43

@Madnezz: Ne keverd a dolgokat! Tesztvetítésnek azt hívják, amikor kvázi az utca emberének vetítik le a filmet, és olykor még azt sem árulják el előre a közönségnek, hogy mit fognak látni.
Ha azok nézik meg a kész/félig kész filmet, akiknek van valami közük hozzá, az nem tesztvetítés.

Azért "teszt" mert a filmet nem (maximum a híreket, előzeteseket) ismerő közönségen tesztelik, nem azért, mert önmagukon tesztelik a hatást az alkotók.

steery 2016.06.06. 09:56:21

@vargatom: Ez mind nagyon szép, meg jó, épp csak az a baj vele, hogy ennyi igyekezet ellenére mégis tele vannak a filmek nyilvánvaló és feltűnő bakikkal. Én például Az ébredő erőben összesen 66 db forgatási bakit és feltűnő logikai hibát számoltam össze (biztos Palpatine intézte így: megint kiadta a 66-os parancsot). Ha ezeket ennyire nem vették észre a forgatókönyv írásakor, a forgatáskor, az utóforgatáskor, a vágáskor, az utóvágáskor, a főnöki megtekintéskor, a tesztevetítésen, stb. akkor mégis mi értelme az egész mizériának? Ha csupa vak és ostoba ember csinálja és nézi meg előzetesben a filmeket, akik úgysem veszik észre a rengeteg hibát, minek fáradnak ilyesmivel? Ha meg ennyire fontos nekik, hogy jó legyen egy film, miért nem a szakértő rajongókat bízzák meg a tesztvetítés megnézésével és a film szétkritizálásával, hogy aztán az észrevételeik alapján még lehessen javítani az egészen? Hogy ne kelljen később minden részből revisited-et készíteniük a rajongóknak?

rockjano 2016.06.06. 11:04:35

@vargatom: Köszi...nagyon jó poszt...

Hizdahr zo Loraq 2016.06.06. 11:27:02

@kalbász: Helyes, legalább nem kell olvasni a nyígásaidat a fórumokban. ;)

Hizdahr zo Loraq 2016.06.06. 11:33:59

@vargatom: "Continuity is for pussies" Thelma Schoonmaker (Martin Scorsese rendszeres vágója)

vargatom 2016.06.06. 22:06:40

@steery: Lásd még Hizdahr posztját. Minden egyes ilyen bakit szinte biztosan kiszúrnak a filmesek is, de egyrészt ezeknek a kijavítása rengeteg pénzbe és időbe kerülhet; másrészt pedig a nézők legalább 90-95%-a soha nem is fog még csak hallani sem róluk.

Ugyanez érvényes egyébként a vicces dolgok nagy részére is. Embertelen sokszor láttam az első három SW filmet, de soha nem vettem észre az oda nem illő tárgyakat sem az Empire-ben az aszteroidamezőben, sem a Jedi-ban az endori csatában ;)

Arról nem is beszélve, hogy ha egy film kizárólag a szakértő rajongók véleményeit követi, akkor az.aztán szinte biztosan hatalmasat fog bukni.
Félreértések elkerülése végett, ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindent higítsanak fel kommersz tucattermékké; csak azt, hogy a rajongótábor meglátásai között szükségszerűen lesznek tévesek is, a szélsőséges elfogultság és az átlagon felüli tájékozottság miatt.
süti beállítások módosítása