A Lucasfilm váratlanul bejelentette, hogy a Phil Lord-Chris Miller rendezőpáros távozik a jövőre érkező Han Solo-film rendezői székéből.

phil_lord_chris_miller.jpg

„Phil Lord és Christopher Miller két tehetséges filmrendező, akik fantasztikus stábot és szereplőgárdát gyűjtöttek, de világossá vált, hogy eltérő alkotói víziónk van a filmről, ezért úgy döntöttünk, elválnak útjaink. Hamarosan új rendezőt jelentünk be” — fogalmaz Kathleen Kennedy Lucasfilm-elnök a starwars.com-on olvasható közleményben.

A hír azért különösen megdöbbentő, mert a film a forgatás kellős közepén jár. A forgatási munkálatok négy és fél hónapja kezdődtek el, és bár nem tudni, mennyi van hátra, a hírek szerint még nincs dobozban a film. Egyelőre nem tudni, mióta érett ez a döntés, de feltételezhetően az új rendező érkezéséig le fog állni a produkció. Ennek ellenére a közlemény leszögezi, hogy a bemutató dátuma továbbra is 2018 májusára van kitűzve.

Lord és Miller távozása mindenképp szomorú fejlemény, nem csak azért, mert az előkészületek kezdete óta, két éve dolgoznak a produkción, hanem azért is, mert a Han Solo-filmet mindenekelőtt az a merész húzás tette izgalmassá, hogy A Lego-kaland és a Jump Street-filmek őrült humorú rendezőpárosa került a rendezői székbe.

Remélhetőleg előbb-utóbb több is ki fog derülni a mostani döntés hátteréről. A Lucasfilm 2015-ben már megvált egy rendezőtől, Josh Tranktől, aki szintén egy önálló Star Wars-filmet rendezett volna, de botrányai miatt még az előkészületi fázisban megváltak tőle, és azt a produkciót bizonytalan időre el is napolták. Ekkor sorolták előre a Han Solo-filmet, amelynek forgatókönyvén Lawrence Kasden már egy ideje dolgozott.

Kíváncsian várom, ki veheti át a Lord-Miller páros feladatát, és hogyan tud befejezni a Lucasfilm „víziói” szerint egy félig már leforgatott filmet.

Frissebb:

Az üggyel természetesen nagy terjedelemben foglalkoznak ma a hollywoodi lapok, különféle névtelen forrásokat szólaltatva meg a rendezőváltás okairól.

A Variety úgy tudja, Lord és Miller improvizációra hajlamos munkastílusa nem tetszett Kathleen Kennedynek, aki igyekezett rövid pózáron tartani a rendezőpárost.
Ha így volt, akkor ez minden bizonnyal személy függő volt, mert az idei Star Wars-film rendezőjének, Rian Johnsonnak minden egyes nyilatkozata az ellenkezőjéről tanúskodik. Johnson Twitteren ma is kinyilvánította, hogy a kreatív döntésekben ugyanolyan szabad keze van, mint bármelyik korábbi filmjénél.

Csakhogy míg Rian Johnson egymaga írta és rendezi a VIII. Epizódot, a Han Solo-film Lawrence és Jon Kasdan forgatókönyvéből készül. A Hollywood Reporter információi szerint az igazi konfliktus az írók és a rendezők között alakult ki, amelyben Kennedy a régi harcostárs, Lawrence Kasdan oldalára állt, aki egyébként produkcióvezetői minőségben is részt vesz a munkálatokban. Vagyis a problémát éppen az a merész párosítás okozhatta, ami kezdettől a projekt legizgalmasabb erényének tűnt.

A lap úgy tudja, a produkció most rövid időre leáll, hogy a Lucasfilm áttekintse az elkészült felvételeket, és ennek tudatában folytatódjon a munka. A hírek szerint még három heti forgatás lenne hátra, de nyár végén egy előre betervezett utóforgatás is esedékes.

Természetesen megindult a találgatás az új rendező személyéről is. Több forrás tudni véli, hogy a Lucasfilm tárgyalásban van Ron Howarddal, akinek van kötődése a céghez (Willow), de felmerült a Star Wars-veterán Joe Johnston (The Rocketeer, Jumanji) neve is.
Van olyan felvetés, miszerint maga Lawrence Kasdan (Silverado) is átvehetné a rendezői feladatokat, hiszen mindenki másnál közelebbről ismeri a produkciót. Ez azonban az amerikai rendezők céhének (DGA) ellenállásába ütközhet, amelynek szabályzata kimondja, hogy a rendező nem cserélhető le olyan személyre, aki más minőségben már részese a produkciónak.

Még frissebb:

Mindössze két napig maradt rendező nélkül a Han Solo-produkció. A Lucasfilm mára bejelentette, hogy Ron Howard veszi át a rendezői feladatokat a filmen.

ron_howard.jpg

Ahogy előzőleg már említettem, Ron Howard több szálon kötődik a Lucasfilmhez. Első felnőttkori filmszerepét George Lucas American Graffitijében játszotta, később pedig őrá bízta Lucas a Willow című fantasy film rendezését. 2002-ben Oscar-díjat nyert az Egy csodálatos elme című film rendezéséért.

A Hollywood Reporter információi szerint az új rendező hamarosan találkozik a színészekkel, és az eddig leforgatott jelenetek nyers vágásának megtekintése után eldönti, mire van szüksége a háromnegyed részben már leforgatott filmnek. Howard a Lord-Miller pároshoz képest régebbi rendezői generációt képvisel, de ahogy a lap megjegyzi, a személyisége minden bizonnyal megnyugtatólag fog hatni a stábra.

A Lucasfilm közleménye szerint a forgatás július 10-én folytatódik.

Címkék: star wars filmek spinoff Han Solo

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr2812610181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leyloren 2017.06.22. 21:49:58

Most lett sokkal érdekesebb a Han Solo film, hogy Rob Howard lesz az új rendező. Szerintem :-)

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2017.06.22. 22:58:06

@Leyloren: Példás optimizmus, de neked legyen igazad!
Annyi biztos, hogy már van egy tapasztalt hajóskapitány, aki legalább elvezeti a kikötőig ezt a hajót.

Leyloren 2017.06.23. 22:23:56

@OvibanKenobi: És szépen ki is fog hajózni onnan. :)Legyünk optimisták. Én bízom Lawrence Kasdan forgatókönyvében.

Magister_ 2017.07.04. 14:40:37

Azért Ron Howard inkább garancia a sikerre mint a két kezdő srác, hiszen olyan jól sikerült filmeket készített, mint a Lánglovagok (1991), Egy csodálatos elme (2001), Angyalok és démonok (2009), Váltságdíj (1996), Apollo 13 (1995), Selyemgubó (1985) Túl az óperencián (1992), melyek közül az egyikért (Egy csodálatos elme) Oscart is kapott.

Szerintem mindez bizonyítja, hogy jó szakember, tapasztalt vezető és rutinos tárgyaló, mely tulajdonságoknak nagy hasznát veszi, ha a Disney -vel kell majd alkudoznia.
süti beállítások módosítása