Chicagóban épülhet fel a Lucas Museum of Narrative Art (Lucas Narratív Művészetek Múzeuma), derül ki a lucasmuseum.org tegnap megjelentetett közleményéből. A múzeum fog otthont adni a névadó-alapító, George Lucas festményekből, illusztrációkból és különleges filmes relikviákból álló magángyűjteményének, amelynek értékét — nem tévedés!  egymilliárd dollárra becslik.

Több amerikai nagyváros, köztük Los Angeles és San Fransisco is versengett, hogy otthont adhasson a múzeumnak. Lucas első választása San Fransisco lett volna, ahová ezer szállal kötődik, hiszen a közeli Modestóban született és egész életében San Fransiscóban alkotott. Ám miután a várostól nem kapta meg az egykori katonai bázisból kialakított Presidio park területén kiszemelt helyszínt (a Lucasfilm irodái is ott működnek 2005 óta), Lucas a második választása, Chicago mellett döntött.

"A múzeum szempontjából Chicago kiválasztása a helyes döntés, még ha nehéz döntés is számomra, mivel személyesen és szakmailag is erősen kötődöm a San Fransisco-i öböl környékéhez"  olvasható Lucas nyilatkozata a kedden megjelent sajtóközleményben.

A választás abból a szempontból mindenképp szerencsés, hogy Chicago háromszor annyi turistát vonz évente, mint San Fransisco. A Lucas-múzeum a város múzeumi kampuszának szomszédságában fog felépülni, a Shedd Aquarium és az Adler Planetarium közelében, amelyekkel majd együtt kíván működni az új intézmény. A területet Chicago jelképes összegért adja oda, míg az építkezés költségeit Lucas egymaga állja. Az építészeti tervek ősszel kerülnek az önkormányzat asztalára.

Az állandó kiállítás magját természetesen a Star Wars- és Indiana Jones-filmek relikviái fogják adni. Látványtervek, eredeti jelmezek, kellékek és makettek hihetetlen gazdag gyűjteménye ez, amelyet két alakalommal is lehetőségem volt megtekinteni - először 2000-ben az Art of Star Wars kiállítás keretében a londoni Barbican Centerben, majd 2007-ben a szintén Londonban rendezett Star Wars Exhibition kiállításon (lásd a fenti galériát).
Ám a Lucas Museum of Narrative Art több lesz egyszerű Star Wars-múzeumnál. Lucas gyűjteménye 150 évet ölel fel, bemutatva a történetmesélés korszakait, az illusztrációktól a mozgókép megjelenéséig, a rádiózás és a televíziózás korszakától a digitális média forradalmáig. A kiállítás részét fogják képezni Norman Rockwell amerikai festőművész XX. századi képei, de a világ legnagyobb filmes poszter gyűjteménye is.

A múzeum anyaga emellett évről évre bővülni fog. Lucas 400 millió dolláros alapot kíván létrehozni, amelyből a múzeum tovább bővítheti a kiállított gyűjteményt. Az intézmény a tervek szerint 2018-ban nyitja meg kapuját.

A filmes cégbirodalma éléről másfél éve visszavonult George Lucas vagyonát jelenleg 5,1 milliárd dollárra becslik.

Címkék: star wars george lucas lucas múzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr146416199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

monddazigazatmar 2014.06.27. 00:47:01

Freddie Mercury egyszer azt nyilatkozta a saját zenéjéről, hogy olyan, mint a Bic borotva. Élvezed, és eldobod- Eldobható popzene.
Na, ő halhatatlan művész.

Ez a vén farok Lucas meg az egy szem, egyszerű kis meséjéből próbál valami ércnél maradandóbbat alkotni. Remélem még életében rábaszik.

Ja, ki értékeli a gyűjteményét milliárdokra? Néhány geek, akinek semmi pénze. Ki ne találja már valaki, hogy Indiana Jones kalapja mekkora értéket képvisel.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2014.06.27. 02:36:20

@monddazigazatmar: Feltételezem, hogy a gyűjtemény legértékesebb darabjai a XIX. és XX. századi festmények, Indiana Jones kalapja pedig valószínűleg annyit ér, amennyit egy geek hajlandó lenne kiadni érte. Tartok tőle, hogy nagyon sokat. :)

Szerintem a Star Wars maradandóságán egy múzeum nem ront és nem is javít. Az Empire magazin olvasói (kb. negyedmillióan) néhány hete megszavazták minden idők legjobb filmjének A Birodalom visszavágot. Ez persze nem egy komoly mérce, de egy 34 éves film esetében nyilván mond valamit a maradandóságról.

mel gibson 2014.06.27. 07:33:49

@monddazigazatmar: most biztos csak viccelsz haver...
ha már bedobtad: az a kalap többet ér,mint a csöves életed.
azt meg végképp nem értem,hogy hogy jön ide Freddie Mercury.
mindegy is,mert "sérti a fülemet ez a hitetlen beszéd"

monddazigazatmar 2014.06.27. 10:03:13

@mel gibson: 1. Mit tudsz a kalaról? 2. Mit tudsz az életemről? Hogy mered összehasonlíthatni a kettőt?
Egy sima tucat kalap, valószínüleg a forgatáson is volt belőle tíz. Mitől olyan rettenetes érték?
FM meg úgy jött ide, hogy egy művész volt, aki nem vette komolyan magát, meg a múvészetét. Ellenben ezzel a vén hülyével

monddazigazatmar 2014.06.27. 10:18:19

@OvibanKenobi: 2006-ban meg a "Remény rabjai" (1994) című film volt az empire magazin szerint a legjobb. Követelek egy múzeumot Forgan Freeman börtöngatyájával.
A birodalmat ugye se nem rendezte, se nem irta Lucas?

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2014.07.06. 23:37:28

@monddazigazatmar: Az írásban részt vett, de valóban nem rendezte. Mégis valószínűleg több köze van hozzá, mint bárki másnak a film stábjából.
süti beállítások módosítása