John Williams, a Star Wars-filmek legendás zeneszerzője két hét múlva elkezdi írni a VII. Epizód zenéjét. Ezt maga a mester árulta el a közönségnek egy múlt hétvégén zajlott koncerten, ahol a Milwaukee Symphony Orchestra előadásában vezényelte saját műveit.

A hír azért is érdekes, mert Williams sosem dolgozik forgatókönyvből, nem is szokása elolvasni azokat, a komponálásnak csak azután szokott nekilátni, hogy megtekintette a többé-kevésbé összerakott filmet. Erről az alábbi interjúban is beszélt tavaly, amikor először nyilatkozott a VII. Epizódról.

Nem titok, hogy az új Star Wars-film forgatása a végéhez közeledik, akár napokon belül véget is érhet. Ám a maestro szavaiból annak illene következnie, hogy J.J. Abrams rendező két héten belül nem csak hogy befejezi a forgatást, de egy nyers vágást prezentálni is tud a zeneszerző számára.

Ha ez így van, az legalábbis meglepő, bár amekkora erőket a Disney megmozgat az új Star Wars-filmek érdekében, illetve amekkora stáb dolgozik a háttérben, akár el is képzelhető, hogy a forgatással párhuzamosan a frissen filmre vett jelenetek vágása is intenzíven zajlott az elmúlt hónapokban. Ráadásul ebben igazán Abramsék kezére játszhat, hogy a jelenetek jelentős részét megépített díszletek között és valódi helyszíneken vették fel, nem pedig zöld vásznak tengerében.
Ha készül is a film első nyers vágása, az mindenképp igen messze lesz attól a verziótól, amit 14 hónap múlva a nézők elé tár majd a rendező, ahhoz viszont bőven elég inspirációt adhat, hogy Williams elkezdje kigondolni az egyes zenei témákat.

johnwilliams_festmeny.jpg

A 82 esztendős John Williams minden idők legsikeresebb filmzeneszerzője, ötszörös Oscar- és huszonegyszeres Grammy-díjas. Nincs még egy élő személy, aki nála több (szám szerint 49) Oscar-jelölést mondhatna magáénak, de a filmtörténet nagyjai között is csak Walt Disney dicsekedhet többel.

Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke 2013 nyarán, a németországi Star Wars Celebration Europe találkozón jelentette be, hogy John Williams hetedszer is visszatér a Csillagok háborúja univerzumához, vagyis az eddigi két trilógia után a Star Wars: VII. Epizód zenéjét is megkomponálja.

Címkék: star wars filmzene filmek John Williams episode7

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr766772825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gandalf Garaboncias 2014.10.09. 15:14:58

Mivel Ford sérülése miatt hosszú kényszerszünet szakította meg a forgatást, volt bőven idő elkezdeni a nyersvágást az addig már leforgatott anyagokkal.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2014.10.09. 19:53:49

@Pisti, az aragorn: Igen, a kényszerű szünetet szerintem is kihasználhatták erre, bár voltak források, akik szerint a forgatás menetrendjében keletkezett lyukat részben sikerült betömni azzal, hogy előrehozták az írországi forgatást, ami eredetileg késő őszre volt betervezve.
süti beállítások módosítása