Az ezredfordulón George Lucas forradalmat csinált, amikor digitális kamerákkal forgatta le A klónok támadását, az első nagyszabású játékfilmet, amely celluloid nélkül készülhetett el. 2014-ben J.J Abrams rendező ha forradalmi tettet nem is visz véghez, de mindenképp szembement a hollywoodi trenddel, amikor filmre kezdte el forgatni az új Star Wars-trilógiát. Döntése, amely szakít az irányzattal, melynek Lucas egy évtizeden át úttörője volt, nyugodtan tekinthető jelzésértékűnek.

e7kamera_deathstar.jpgNem hold és nem is űrállomás - ez a Halálcsillag egy Panavision kamera

Andrew Bikichky kamerakezelő még tavasszal mutatott be képeket a Star Wars: VII. Epizód két egyedi gyártású kamerájáról, amelyeket kifejezetten a produkció számára készített a Panavision. A nagy múltú kameragyártó cég a Star Wars tiszteletére fekete festéssel látta el a felvevő berendezéseket, amelyek nevet is kaptak: a VII. Epizód "A" kamerája a Halálcsillag (Death Star), a "B" kamera pedig a Millennium Falcon nevet viseli oldalára gravírozva.

e7kamera_falcon.jpgÍme a Millennium Falcon névrokona, a VII. Epizód "B" kamerája

A kamerák legfontosabb attribútuma mégis az, hogy celluloidra (Dan Mindel operatőr választása szerint a Kodak 5219-es filmszalagjára) rögzítenek.

Abrams még nyáron nyilatkozott a The Wall Street Journalnak a filmhez való ragaszkodásáról:

Miért viseli szívén a film megtartását? A digitális kamerák nem váltak ugyanolyan jóvá, mint a filmszalag?

Abrams: Igazából a digitális technikának is nagy rajongója vagyok. Nagyra becsülöm, hogy ez a technológia kitárja a kaput olyan filmesek számára, akik azelőtt nem dolgozhattak ehhez hasonló minőségben. Ugyanakkor azt gondolom, a minőségi mércét a film határozza meg. Lehet beszélgetni tartományról, fényérzékenységről, felbontásról, de van a filmben valami tagadhatatlanul szép, tagadhatatlanul organikus, természetes és valóságos.

Azt mondanám, a film meghatároz egyfajta sztenderdet, amit ha egyszer elveszítünk, többé nem tudunk majd a mérce szerint forgatni. Akkor marad nekünk valami, ami sok esetben tökéletesen jó, de nem feltétlenül a legjobb, a legkellemesebb, a legrészletgazdagabb kép.

Ön annak ellenére filmszalagra forgatta a filmjeit, hogy tele vannak effektusokkal és digitális elemekkel.

Abrams: Különösen az olyan filmek esetében, mint a Star Trek és a Star Wars rengeteg mindent hozunk létre vagy egészítünk ki digitálisan, ami veszélyes terep, mert könnyű elveszni a mesterkéltség világában. Fontos, hogy ezt elkerüljük, különösen a Star Wars esetében, amelynek kapcsán nagyon szeretném, ha azt éreznénk, hogy egy más korszakhoz tartozik.

Mindez csak lassítja a film elkerülhetetlen halálát? Vagy a film is olyan lesz, mint a vinyl - egy régebbi médium, amit életben tart, hogy néhány puritán ezt használja?

Abrams: Rendkívül hálás vagyok a Kodaknak, hogy fenntartja még a laboratóriumát. Filmkészítőként szeretné az ember, ha minden eszköz rendelkezésre állna. Ez nem jelenti, hogy a digitális technikának ne lennének óriási előnyei, illetve hogy ne szeretnék kísérletezni vele, és egyszer azzal is forgatni valamit. Viszont remélem, hogy a pályájuk elején járó filmesek számára később adott lesz a választás lehetősége, mert a film egy romantikus élmény, és ebben a filmszalag komoly szerepet játszik.

A "Halálcsillag" és a "Millennium Falcon" mellett még egy kamera szerepet kapott a VII. Epizód elkészítésében. A stáb egy jelenetet a kanadai IMAX cég kamerájával vett filmre. Az IMAX-ről legtöbbünknek valószínűleg a hatalmas, látóteret betöltő mozivásznak jutnak eszébe, az IMAX kamera azonban egy olyan speciális felvevő, amely egyedi formátumú filmszalagot használ, és minden más kameránál részletgazdagabb képet rögzít. Hátránya, hogy nagy és zajos, ezért egy meghitt jelenet felvételére aligha lenne alkalmas. Ám a VII. Epizód egyik akciójelenetéhez sikerült igénybe venni az IMAX nyújtotta előnyöket.

e7imaxkamera.jpg

Hogy milyen akciójelenetről van szó, azt senki sem árulta még el, hacsak a fenti kép nem, amelyet Abrams produkciós cége, a Bad Robot tett közzé azután, hogy a Star Wars stábja Abu Dzabiban járt forgatni.

"Az előnyök túltesznek a problémákon, amelyek együtt járnak az IMAX kamerák használatával" — nyilatkozta Abrams a Varietynek. "Túlságosan csábító volt az ötlet, hogy a film egyik akciójelenetét eredeti IMAX formátumban rögzítsünk, hogy ne éljünk a lehetőséggel. Moziba járó emberként is alig várom, hogy lássam."

Azt már én teszem hozzá, hogy IMAX kamerával csak valódi helyszíneken van értelme forgatni.

Címkék: star wars jj abrams episode7

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr996858533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása