"Elég sokat éltem, hogy különböző emberekben lássam ugyanazt a szemet. Látom a szemed. Ismerem a szemed."

— hallhattuk nemrég Az ébredő Erő előzetesében azt a női hangot, amely már a film októberi nagy trailerében is fontos szerepet kapott.

Nem titok, hogy a hang gazdája a 12 év rabszolgaság Oscar-díjas színésznője, Lupita Nyong'o, aki a VII. Epizódban a titokzatos Maz Kanata szerepét alakítja.

Maz Kanatát tehát többször is hallhattuk már, de látni még csak egyszer láttuk: a film plakátján (középen).

mazkanata_plakat.jpg

„Az bizony Maz” erősíti meg maga a rendező, J.J. Abrams, aki az Entertainment Weeklynek nyilatkozva először árult el részleteket az apró termetű Star Wars-szereplőről.

Mindenekelőtt azt, hogy a karakter szemeinek fontos szerep jut a filmben. „Majd kiderül, hogy miért” titokzatoskodik Abrams, és a szavaiból kiderül, az sem véletlen, hogy a plakáton a lény jókora szemüveget visel.
„Egy filmszínész eleve sok mindent közöl a szemével mondja a szerepet megformáló Nyong'o , így egy motion-capture karakter esetében nagy ajándék, hogy a varázslat a szemében rejlik.”

Maz Kanata nem csak kicsi, hanem öreg is, több mint ezer éves, ám mielőtt Yoda-klónnak képzelnénk, tudni kell róla, hogy az élete nagy részét űrkalózként élte. Aztán az utóbbi száz évben létrehozott egy klubot, ahová megpihenni járnak a galaxis mindenféle lakói. „Amolyan bár a Star Wars-univerzum egyik szegletében” meséli a rendező.

Abrams eredeti elképzelése az volt, hogy a lényt báb formájában valósítják meg, de a forgatókönyv szabadabb mozgást kívánt meg a szereplőtől, ezért inkább a számítógépes grafikához nyúltak, kiegészítve az úgynevezett performance-capture technikával, amelynek révén színész kelti életre a digitális karaktert.

A trükkmesterek számára fel volt adva a lecke, Maz sokszínű udvartartásában ugyanis szinte minden más karakter báb vagy élő szereplő, Abrams pedig ragaszkodott hozzá, hogy ő se lógjon ki közülük. „Fontos volt, hogy Maz pont olyan legyen, mint a többi lény. A szerepe és a mozgékonysága miatt nyilvánvaló volt, hogy ezt a figurát a számítógépes grafika segítségével kell életre keltenünk, de az alakítás kizárólag Lupita érdeme” hangsúlyozza a rendező.

lupita_nyongo_mocap.jpg

Nyong'o számára még újdonság volt a performance-capture technika, amelynek részeként apró érzékelők százait ragasztották rá, hogy a számítógép rögzíthesse a mimikáját és minden egyes mozdulatát.

A technika használatát az az Andy Serkis tanította meg neki, aki korábban a Gyűrűk Ura Gollumját és a Majmok bolygója Caesarját alakította. Serkis saját stúdiója, az Imaginarium erre a módszerre szakosodott, és a Star Wars-produkciónak is beszállítója.

„A legfontosabb tanács, amit kaptam tőle, hogy egy motion-capture karaktert ugyanúgy kell megformálni, mint bármely más szerepet. Értened kell, hogy ki ez a szereplő, és mi teszi azzá, aki” mondja Nyong'o.

A film másik digitális szereplőjét maga Serkis alakítja. Az ő közreműködésével születik meg a vásznon Snoke fővezér alakja, aki még az ezeréves kalóznál is rejtélyesebb figura. Sokáig a színész számára is rejtélyesnek bizonyult.

„Életemben először forgattam úgy, hogy nem tudtam, hogyan fog kinézni a karakterem” meséli Serkis. Snoke alakjának tervei folyamatosan változtak a forgatás során, és még azután is. Serkis akárcsak Nyong'o ott volt a forgatáson, a többi színésszel együtt játszott a díszletek között. Ám miután a karakter koncepciójának változása ezt megkívánta, a technika lehetővé tette, hogy a jelenetek ráeső részét újraalkossák. Ez is sajátos módon történt, hiszen Serkis Londonban volt, az Imaginarium stúdiójában, Abrams pedig forródróton rendezte őt Los Angelesből. „Közben láthattam, hogyan változik az alakításommal összhangban a karakter külseje” meséli a színész-szakember.

andy_serkis_snoke.jpg

Snoke a film egyik negatív szereplőjének ígérkezik. Az a fajta figura, aki a háttérből sző gonosz terveket. Egyszerre nagy hatalmú és meglepően sebezhető figura. „Komoly sérülései vannak” árulja el Serkis. Ám ezek a sérülések nem a Lázadás és a Birodalom harcáról mesélnek. Serkis úgy véli, Snoke kimaradt a galaktikus polgárháborúból, ami nem jelenti azt, hogy ne lenne tisztában a korábbi eseményekkel. „Meglehetősen jól ismeri a múltat” mondja a színész.

Arra a kérdésre pedig, játszhatta volna-e a figurát maszkban, közvetlenül a kamerák előtt, Serkis határozott nemmel felel. „Ezt nem lehetett volna sminkkel megoldani” mondja. Snoke ugyanis igen magas, és sem az arca, sem a csontozata nem emberi.

Ja, és ha valaki nem tudná, őt hallhattuk a legelső előzetesben.

 

Címkék: star wars filmek episode7

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr868087928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása