Az elmúlt napokban több beszámolót is olvashattatok a Star Wars Celebration találkozó legfontosabb eseményeiről, ám akadt számos remek momentum Londonban, amit az élő videós közvetítésnél semmi nem adhatott vissza jobban. Kiválasztottam hat videót, amit szerintem mindenképp érdemes visszanézni. Van köztük vicces, lenyűgöző és nagyon informatív is.

1. Űrmajom egy tahó

urmajom.jpg

A Star Wars Celebration számos emlékezetes színpadra lépése közül ez volt az egyik kedvenc. Enélkül is figyelmetekbe ajánlanám Az ébredő Erő droidjai és lényei című beszélgetést, ahol a legendás trükkmester, Neal Scanlan és csapata mutatta be, hogyan születnek meg ezek a szenzációs maszkok és lények. A nyolc szakember mindegyike mesélt a maga szakterületéről, végigkalauzolva a közönséget a teljes alkotófolyamaton.

Aztán jött az előadás meglepetésvendége, nem más, mint az új kedvenc a Zsivány Egyes werkfilmjéből. Igen, a szőrös alak, aki a gépágyú mögül mániákus nevetéssel aprítja a népet. Scanlanék csak űrmajomnak hívják, bár a filmben lesz rendes neve is. Egy biztos, űrmajom nem tud viselkedni a színpadon...

A jelmezt egy Nick Kellington nevű színész húzta magára, a maszk mimikáját pedig egy technikus kezeli távvezérléssel.

Az előadáson elhangzott, hogy Gareth Edwards rendező dokumentarista stílusa miatt másfajta lényeket kellett alkotni a Zsivány Egyeshez, mint Az ébredő Erőhöz. A lényeknek jól kellett mozogniuk és minden irányból fotózhatónak kellett lenniük, tehát semmi csalás nem fért bele. Scanlan arról is mesélt, hogy a lények nagy része foam latexből (gumihabból) készül, nem a modernebbnek számító szilikonból. Utóbbi ugyan élethűbb, ám a Star Wars klasszikus látványvilágához jobban illik a régi technika, ezért jobbára azt alkalmazzák.

2. Kincsek a Lucasfilm archívumából

A háromnapos rendezvény leginkább alul értékelt programja az az előadás volt, amelyet az ILM három kulcsfigurája, John Knoll, Doug Chiang és Kevin Jenkins tartott arról, miért érdemes mélyre ásni a Lucasfilm archívumában.

Különösen az előadás első harmadát érdemes megnézni, amelyben Knolltól több érdekességet is megtudhattunk a következő Star Wars-filmről, a Zsivány Egyesről. John Knollról érdemes tudni, hogy Oscar-díjas trükkmester, egykor ő alkotta meg A mélység titka vízlényét, a Baljós árnyak fogatversenyét, a Photoshopot (igen, azt a Photoshopot), jelenleg az ILM kreatív igazgatója, a Zsivány Egyes ötletadója és egyik producere. Amellett, hogy egy zseni, rendkívül kellemes ember.

knoll01.jpg

Knoll a Zsivány Egyesre készülve újraalkotta a Halálcsillag "tervrajzát", annak a drótvázas számítógépes modellnek a pontos mását, amit animálva láthatunk az 1977-es Új reményben. Erre azért volt szükség, mert az eredeti fájl már nincs meg, vannak viszont felvételek az akkor még forradalminak számító számítógépes animáció születéséről.
Knoll ugyan nem akarta elárulni, fogjuk-e látni az új filmben a drótvázas animációt, de sejtésem szerint igen.

Bemutatta azt is, hogyan alkották meg az új filmhez az első Halálcsillag digitális mását. Az eredeti makett ma már egy gyűjtő tulajdona. Volt viszont számos fotójuk, ami alapján rekonstruálták a támaszpont felszínének textúráját. A digitális Halálcsillag egyetlen dologban fog eltérni az eredetitől: ezúttal nem lesz tojás alakú.

knoll02.jpg

Érdekes az is, hogyan született meg a Zsivány Egyes birodalmi csillagrombolója. Tudni kell, hogy az Új remény és A Birodalom visszavág forgatásához más makettet használtak. Utóbbi nagyobb volt és részletgazdagabb. A Zsivány Egyeshez a kronológia miatt inkább az Új remény dizájnja illene, viszont a nézőkben a csillagrombolóról az a kép él, amit A Birodalom visszavágban látunk. Emiatt végül ügyesen kombinálták a két változatot.

Knoll mutatott egy nagyon érdekes példát, hogyan próbálják a digitális korszakban is megőrizni a Star Wars klasszikus esztétikáját. Ismert sztori, hogy hajdan a Star Wars űrhajómakettjei különböző modellező készletek (repülő, autó és hajó modellek) darabkáiból készültek. Az ILM munkatársai feltérképezték és a számítógépen külön-külön lemodellezték ezeket a darabkákat. Így most van egy háromszáz darabból álló digitális katalógusuk, aminek segítségével a számítógépen is úgy építik a modelleket, mint a nagy elődök a modellműhelyben 40 évvel ezelőtt.

Knoll egyébként hobbiból elkészítette a Halálcsillag klasszikus hangárjának digitális modelljét. Az előadás elején erről mutat egy animációt. Lélegzetelállítóan fotorealisztikus!

3. Thrawn visszatér

Aki a kilencvenes években rajongott a Star Warsért, biztosan találkozott Thrawn főadmirális karakterével. A birodalmi lángelme A Birodalom örökösei című 1991-es regényben tűnt fel először, és hamar a Star Wars-galaxis fontos figurái közé lépett, még a TIE Fighter című játékban is találkozhattunk vele. Amikor a Lucasfilm az új filmeknek teret engedve kidobta az ablakon a regények, képregények és videojátékok túlburjánzó sztoriját, vele együtt Thrawn történetei is „legendává” lettek visszaminősítve, ám igazából csak idő kérdése volt, hogy a régi sztorikból szemezgető új kánonba mikor emelik át a figurát.

thrawn_swr.jpg

Nem vagyok nagy rajongója Timothy Zahn regénytrilógiájának, de Thrawn kétségtelenül jó karakter, és helye van a Star Wars-történetekben. Nem véletlen, hogy a Celebration közönsége üdvrivalgással fogadta, amikor feltűnt a Star Wars: Lázadók animációs sorozat harmadik évadának előzetesében.

Érdekesség, hogy az animációs sorozatban a karakter Lars Mikkelsen hangján szólal meg, akinek a testvére, Mads Mikkelsen a Zsivány Egyes egyik szereplője. Thrawn ősszel fog debütálni a tévéképernyőn, de Zahn már új Thrawn-regényen dolgozik, amelynek megjelenése 2017 tavaszára várható.

4. Így működik BB-8

Az ébredő Erő droidjai - Ez volt a címe annak a beszélgetésnek, amely a Star Wars stábjának droidépítőivel zajlott. Igen, a Lucasfilmnél ez is egy foglalkozás. Természetesen számos robot készült a filmhez, ám mind közül a legérdekesebb BB-8, aki olyan zseniális kreálmány, hogy működési elvéről heteken, hónapokon át lehetett találgatni.

A szakemberek elárulták, hogy a film forgatásához valójában 7 különböző BB-8 készült, mindegyik mást tudott, és mindegyikben volt valami csalás. Az előadásban ezeknek a működését is megismerhetjük. Ám nyolcadiknak elkészült az úgynevezett "vörös szőnyeg" változat, amelyet már nem kellett seprűnyélen tolni. Ez a verzió tényleg egyszerre tud mindent: gurul, pörög, bólogat, forgatja a fejét és még gügyög is!

Az alkotók most leleplezték BB-8 titkát, egy animáción mutatták meg, milyen szerkezet rejtőzik a gömb testben.

5. Mark Hamill mint Joker

A Luke Skywalkert alakító Mark Hamill minden kétséget kizáróan a Star Wars Celebration legnagyobb sztárja volt. Szerintem végtelenül élvezi az újra ráirányuló reflektorfényt. Hamill óriási one man showt nyomott a Celebration nagyszínpadán. Egy órán át szórakoztatta a közönségét, de olyan humorral, szellemességgel és energiával, hogy ha négy órán át csinálja, valószínűleg akkor sem unta volna meg senki.

Az előadás egyik emlékezetes pillanata volt, amikor előhúzta második legismertebb szerepét. Hamill kelti életre Jokert az animációs Batman-filmekben, és egy fiatal rajongó kérésére előadott egy részletet a nyáron érkező The Killing Joke-ból. A reakció nem maradt el, pedig ez nem is egy Batman-találkozó volt.

6. Három perc Star Wars-mennyországban

Végül a videó, amit bizonyára mindannyian láttatok már, de nem lehet megunni. Az előzetes hírek egy új trailert ígértek, ám azt végül csak a Celebration közönségének vetítették le. Az nekik járt. Ám a világ láthatott a Zsivány Egyesről egy olyan werkfilmet, ami simán felér egy előzetessel. Ha ez a látványvilág, ez a zene, ezek a karakterek visszaköszönnek a Zsivány Egyesben, akkor nagyon kevés dolog marad, amit el lehet rontani.

Íme a werk, immár magyar felirattal:

Címkék: star wars videó filmek események Rogue One

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr668901304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása