Kereken ötven nap van hátra az első Star Wars-antológiafilm, a Zsivány Egyes bemutatójáig. Gareth Edwards filmje a klasszikus Csillagok háborúja-trilógia világát éleszti újjá, új hősökkel és néhány régi ismerőssel. A rendező a USA Todaynek mesélt a film két „főgonoszáról” és a mozivászonra három évtized után visszatérő Galaktikus Birodalomról.

A film fiatal rendezője mindenekelőtt arról beszélt, milyen érzés volt egy bevásárlóközpontban szembetalálkoznia a Zsivány Egyes jellegzetes, fekete ruhás elit rohamosztagosaival. „Amikor megláttam őket, úgy voltam vele: király, Death Trooperek. Aztán eszembe jutott, hogy várjunk egy kicsit, ez az én filmem! Aligha leszek még egyszer ilyen helyzetben, hogy amit csináltam, máris ennyire a populáris kultúra része.”

Edwards Star Wars iránti rajongásához nem férhet kétség, elvégre nem sokan mondhatják el magukról, hogy a harmincadik születésnapjukon elzarándokoltak a Csillagok háborúja tunéziai díszleteihez. Akkor még aligha sejtette, hogy pár éven belül filmrendezőként is alkalma lesz visszatérni a messzi galaxis világába.

trailer220.jpg

A Zsivány Egyes története a Star Wars-galaxis legsötétebb éveibe vezeti vissza a nézőt. Az 1983-as A Jedi visszatér óta először látjuk viszont a mozivásznon a Birodalmat, annak teljes hadi gépezetével, élén Darth Vaderrel és egy új birodalmi tiszttel, a Ben Mendelsohn által életre keltett Orson Krennic igazgatóval, aki a birodalmi apparátus fegyverkutatási részlegének irányítója.

Emlékezetes, hogy a klasszikus trilógia birodalmi tisztjei arisztokratikus brit akcentussal osztogatták a parancsokat, hiszen valamennyiüket angol színészek játszották, kezdve a Tarkin kormányzót alakító Peter Cushinggal. „Olyan, mintha a Birodalom minden egyes üresedéskor a Royal Shakespeare Companyhez járna toborozni” — viccelődik ezen Edwards, aki maga is Angliában nőtt fel.

Mendelsohn tehát joggal kérdezte meg a rendezőjétől, beszéljen-e a filmben „flancos brit akcentussal.” Edwards válasza azonban határozott nem volt, szerette volna ugyanis minél inkább Tarkin ellentéteként ábrázolni Krennic figuráját.

Tetszik az ötlet, hogy Ben karaktere inkább a munkásosztályból való. Kizárólag a személyiségének és az eszének köszönheti, hogy felkapaszkodott a ranglétrán.

— mondja Edwards.

Ám a rendező elárulta, az ambiciózus Krennic karrierje éppúgy megrekedni látszik, mint a Halálcsillag hosszú évek óta húzódó tesztelése. „Krennic falba ütközik a hierarchiában, nem engedik őt a körön belülre, és ez egy ki-ki helyzetet eredményez: vagy Krennic vagy Tarkin és a többiek” — meséli Edwards.

tarkin_vader.jpg

Azt továbbra sem tudni, Tarkin felbukkan-e a Zsivány Egyesben, bár sokan felfedezni vélték a legutóbbi előzetesben. (Cushing 1994-ben elhunyt, a megfelelő pótlása nem kis bravúr lenne.) Akinek viszont megkérdőjelezhetetlen helye van a filmben, az a tisztek rivalizálásán felülálló fekete lovag, Darth Vader nagyúr. Edwards emlékeztet rá, hogy az Uralkodó jobbkeze csak módjával fog feltűnni a vásznon, de azért eleget állt a kamerák előtt, hogy a páncélját többen is magukra húzzák. Megszólalni természetesen kizárólag James Earl Jones összetéveszthetetlen hangján fog, ahogy 1977 óta mindig.

„Hiába tudod, hogy ez csak egy jelmezes fickó, akkor is úgy beszélsz vele, mintha ő lenne Vader” — idézi fel a vele való forgatást Edwards. „Az ember önkéntelenül megadja neki a tiszteletet.”

Születik a film zenéje

Ha van, aki a rendezőnél is keményebben dolgozik most a filmen, az Michael Giacchino zeneszerző, aki a Hollywood Reporternek nyilatkozott. Giacchino nyáron vette át a Zsivány Egyes zeneszerzői feladatait az egyeztetési problémák miatt távozó Alexandre Desplattól.

„Egy kicsit stresszes, de jó móka” — utalt a feszített tempóra Giacchino, aki olyannyira a munka sűrűjében jár, hogy még a saját születésnapja kedvéért sem függesztette fel a komponálást. „Nem akartam volna dolgozni aznap, de muszáj volt, mert feszes a határidőnk. Szóval leültem dolgozni, bekapcsoltam a munkához a monitort, amin egyszer csak rohamosztagosok szaladgáltak, és azt gondoltam magamban, ez így nem is olyan rossz születésnap.”

Példaképe, John Williams után Giacchino az első komponista, aki zenét írhat egy Star Wars-filmhez, és a lapnak elárulta, melyik szereplő zenei témájára a legbüszkébb. „Nagyon szeretem a főszereplőt” — árulta el a zeneszerző a Felicity Jones által megformált Jyn Ersóra utalva. „Imádom Jynt és amit kihoztak a karakterből.”

A Zsivány Egyesről minden további információt megtaláltok ide kattintva.

Címkék: star wars filmek spinoff Rogue One

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr1411839039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arte Peritus 2016.10.27. 16:25:38

Három és feledik rész lesz, vagyis a Zsivány Egyes sztorija a Sith -ek bosszúja után játszódik, de a New Hope (azaz 4. rész) előtt! Ez a legizgalmasabb korszaka a Star Wars univerzumnak. Tarkin pedig az egyik legrejtélyesebb figura. Nagy a várakozás bennem a film iránt. Bár fura lesz Jedik és fénykardok nélkül az egész.

Revizionista 2016.10.27. 18:21:19

@Lector Oris: szerintem inkább Episode 3,9
süti beállítások módosítása