Napra pontosan negyven éve, hogy egy hatalmas, dárdahegy alakú űrhajó elhúzott a mozinézők feje felett, és ezzel máig íródó új fejezet nyílt a filmtörténetben. Negyven éve, hogy egy fénykard felzümmögött a mozivásznon, hogy a jellegzetes nyitófelirat elúszott a messzeségbe. Negyven éve, hogy Luke Skywalker és Han Solo kiszabadította Leia hercegnőt a fogságból és a lázadók szövetsége diadalt aratott a Galaktikus Birodalom fölött. Negyven éve, hogy megismertük Darth Vader alakját. Negyven éve, hogy velünk van az Erő...

Negyven évvel ezelőtt, 1977. május 25-én került mozikba George Lucas Star Warsa, amely úgy hódította meg a világot, mint semmi más a mozi százhúsz éves történetében.

starwars_ujremeny.jpg

A nevezetes napról kevesen tudnak mesélni olyan autentikusan, mint Patrick Read Johnson filmrendező, akinek önéletrajzi ihletésű filmje, az 5-25-77 stílszerűen ma kerül mozikba a tengerentúlon.

„Minden 1977. május 25-én kezdődött. Egy szerdai napon. Egy iskolanapon. Azon a napon, negyven évvel ezelőtt egy alig ismert, alig reklámozott és nevetségesen kis költségvetésből készült filmet mutattak be az amerikai mozik. 24 órán belül mindenki megismerte a címét. 48 órán belül már mindenki sorban állt, hogy maga is láthassa.”

— olvashatjuk az 5-25-77 hivatalos weboldalán. A film író-rendezője, Johnson már kisgyerekként a filmek bűvöletében élt, szó szerint megpróbálta leforgatni a Cápa folytatását a családi medencében. 1977 tavaszán megadatott neki, hogy egy hetet Hollywoodban töltsön, így jutott el filmőrült tinédzserként a Csillagok háborúja és a nyár másik nagy filmje, a Harmadik típusú találkozások trükkstúdiójába. Később egy interjúban elmesélte, hogy míg Steven Spielberg filmje precíz tervszerűséggel készült, a Star Wars műhelyét a kísérletező zűrzavar jellemezte. Végül azon kevesek egyike lett, akik egy korai vetítésen, a bemutató előtt másfél hónappal láthatták George Lucas korszakalkotó űreposzát.

Johnson úgy tért haza a szülővárosába, mint aki a jövőt látta meg, és tulajdonképpen nagyot nem is tévedett ebben. A barátai már azt sem értették, hogyan lehet valaminek olyan ostoba címe, hogy Star Wars, de Johnson kitartóan hirdette, hogy május 25-én valami olyat fognak látni, amilyet azelőtt még soha.

Johnson ebből az élményéből forgatta a filmet, amelyet nem kevesebb, mint másfél évtizeden át készített. Az évek során a rendező maga teremtette elő az 5-25-77 költségvetését. Mondhatni, igazi Kickstarter-projekt volt, azzal a különbséggel, hogy még Kickstarter sem létezett a produkció indulásakor. Az első előzetest Johnson azelőtt készítette el, hogy akár egyetlen képkockát is forgatott volna a filmhez, és olyan színészeket nyert meg hozzá, mint Christopher Lloyd és Carrie Fisher. Később a Star Wars eredeti producere, Gary Kurtz is a produkció mögé állt, de maga George Lucas is látta már a film egy részét.

Hogy az 5-25-77 méltó emléket állít-e a kerek évfordulónak, még nem tudom. Az elmúlt években a film számtalan félkész változatát vetítették különböző fesztiválokon és zártkörű vetítéseken. A vélemények megoszlottak, míg egyesek egyenesen megkönnyezték a filmet, mások szerint nem több a hetvenes évek filmjei iránti nosztalgiázásnál. A bemutatóra megjelent előzetest kicsit összecsapottnak tartom — látszik, hogy az alkotók nagyon igyekeztek elcsípni a negyvenedik évforduló dátumát, és csak remélni tudom, hogy a film nem sínylette meg ezt —, ám a tizenegy (!) évvel ezelőtti trailert (lásd fent) kifejezetten szerettem.

George Lucas klasszikusát 1977. május 25-én harminckét moziban mutatták be. Patrick Read Johnson filmjét ma harmincegy mozi vetíti Amerika-szerte. Jó lenne, ha valamilyen formában Magyarországra is eljutna, még a kerek jubileum évében.

5-25-77themovie.com

Címkék: star wars történelem filmek események 5-25-77

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr5512536043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása