2021-ben a Mandalori űrhajója, a Razor Crest landol több ezer gyerekszobában. De még valószínűbb, hogy a nappalikban.

haslab_razorcrest_01.jpg

A Star Wars mai napig a játékboltok egyik legkedveltebb márkája. Külön cikket érdemelne az egykori Kenner játékgyár ikonikus, 10 cm-es játékfiguráinak világsikere, amely a kezdetektől végigkíséri a Star Wars-filmeket, és most már a Mandalori sorozatot is.

A Kennert 1991-ben felvásárló Hasbro szokatlan üzleti modellel állt elő a közelmúltban, létrehozva a gyűjtői igényeket megcélzó, HasLab nevű platformját. A HasLab közösségi finanszírozásban valósít meg olyan exkluzív termékeket, amelyek túl szűk közönséget céloznak meg ahhoz, hogy a játékboltok polcaira kerülhessenek. Mondhatni, arra született, hogy a rajongók álmait váltsa valóra.

Vitorlabontás

Ennek jegyében, a HasLab első projektje a 10 cm-es figurasorozathoz tervezett Khetanna volt, más néven Jabba vitorlás bárkája A Jedi visszatérből, amely méteres hosszával a Hasbro valaha készült legnagyobb Star Wars-járgánya. Ám a Khetanna nem csupán méreteivel nyűgöz le; az utasfedélzet és a pilótafülke mellett fedélzeti tömlöccel és hajókonyhával is felszerelt bárka, a festéstől a szövetvitorlákig, kívül-belül olyan igényes kidolgozású, hogy makettként is imponáló, vitrinbe kívánkozik, ugyanakkor légiónyi figura elfér a gyomrában.

haslab_sailbarge_box.jpg

Az előfinanszírozott 2018-as projekt sikeres volt, a gyártáshoz szükséges ötezer megrendelés határidőre összejött, dacára a játékbárka nem csekély, ötszáz dolláros árának. Az értékesítési modell sajátossága, hogy a játék annyi példányban készül el, ahány előrendelés érkezett rá, utángyártás nincs, így aki ma szeretne hozzájutni, már csak másodkézből szerezheti be, az eredeti ár többszöröséért.

Idén ősszel aztán újabb Star Wars-projekttel állt elő a HasLab. Ezúttal az első élőszereplős Star Wars-tévésorozat, a Mandalori címszereplőjének jellegzetes, ezüstszínű űrhajóját tervezték meg, szintén a klasszikus, 10 cm-es figurasorozathoz, nem kevésbé igényes kivitelben.

A Razor Crest

A Khetannához hasonlóan a Razor Crest is a retro hangulatú Vintage Collection sorozat része lesz. Szintén imponáló méretekkel rendelkezik: két hatalmas hajtóművével együtt mintegy fél méter szélesre tervezték, hossza pedig 75 cm. A hajó króm festést és gondosan életszerű piszkolást kap.

Néhány részlet, amit a Razor Crest kínál:

  • nyitható, háromüléses pilótafülke
  • kitolható, rejtett hátsó ágyú
  • lepattintható tető és oldalfal — a belső terekhez való hozzáférés érdekében
  • nyitható fegyverszekrény, ahonnét a fejvadász fegyverarzenáljának minden egyes darabja kivehető
  • karbonfagyasztó fülke és tágas raktér a begyűjtött célszemélyek szállítására
  • két lenyíló rámpa — hátul és a hajó oldalán
  • fedélzeti rejtekhely
  • beépített tisztasági sarok (értsd: wc)
  • levehető leszállótalpak
  • több tucat leszerelhető panel és hajóegység — az űrhajó lecsupaszítható arra az állapotra, mint amikor a jawák lerabolták a sorozatban.

Az űrhajó nem repülhet a gazdája nélkül, így a Razor Cresthez jár egy exkluzív mandalori figura, szövet palásttal, teljes beskar páncélzatban. S tudjuk, hogy ahova ő megy, oda vele tart a kis barátja is. De erről majd mindjárt...

haslab_razorcrest_05.jpg

A célt ezúttal 6000 előrendelésre lőtte be a gyártó, amivel jócskán alábecsülték a Mandalori népszerűségét. Egyetlen nap alatt ötezer megrendelést regisztrált a HasLab weboldala, egy héttel a november 9-i határidőt megelőzően pedig már a tizenötezret is átlépte a számláló, miközben a Hasbro hetek óta töri a fejét, hogy milyen további mérföldköveket tűzzön ki. Mostanra az alábbi extrák is járnak a Razor Crest mellé:

  • egy „bébi Yoda” figura a lebegő teknőjével
  • a hajó tetejébe süllyesztett, leválasztható mentőkapszula
  • négy karbonitba fagyasztott célszemély (a karbonit tömbök egyenként mozgó kampóra akaszthatók a raktérben)
  • egy átlátszó talpazat, amivel röptében is kiállítható a polcra a járgány.

Tizenhétezer megrendelés esetén a Hasbro még egy külvilági (a sorozatban felbukkanó Arvala-7 holdról való) jawa figurát is hozzácsap a csomaghoz.

A készlet árát ezúttal 350 dollárra lőtte be a gyártó, ami kétségtelenül komoly pénz egy játékért, de ez a Razor Crest legalább annyira lesz a vitrinek éke, valahol a felső polcon, mint a gyerekszobák kelléke. Gyanítom, több apuka rendeli meg magának, mint ahány a gyerekének.
És gyanítja ezt a Hasbro is, amely a nyolcvanas évek iránti nosztalgia jegyében, a Vintage Collection sorozat csomagolására saját logója helyett a Kenner klasszikus emblémáját nyomja.

Ha valakinek esetleg komolyabban felkeltette az érdeklődését a játék modell, a november 9-i határidőig Európából is rendelhető, méghozzá a HasLab európai partnerén, az angol zavvi.com webáruházon keresztül. Két dolgot azonban fontos tudni: Az egyik, hogy az előfinanszírozás azt jelenti, amit most kifizet a vásárló, azt jövő ősszel fogja leszállítani a Hasbro, hiszen csak ezután kezdődik meg a gyártás — de 2021 karácsonyára bizonyosan ott lehet a karácsonyfa alatt.
A másik fájó tény, hogy az európai ár magasabb, 350 dollár helyett 350 angol font, amit a jelenlegi deviza árfolyamok mellett inkább át sem váltok forintra. Bár ahogy az árfolyam mostanában alakul, 2021 őszén visszatekintve lehet, hogy az idén novemberi átváltás már egészen barátinak fog hatni...

Végezetül, a játéktól függetlenül, alább egy kis videó arról, hogyan született meg a Razor Crest a sorozat számára.

Címkék: star wars tévésorozat tvc Mandalorian

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr4916269072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2020.11.03. 07:24:37

Héliumos lufit is kellene gyártani belőle.

Billy Hill 2020.11.03. 09:05:31

Az olyan, mint a szingapúri.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.11.03. 10:43:14

hát nekem nem tetszik annyira ez az úrhajó.

mmint nem a játék, hanem ami a soriban van.
valamiért nehezen képzelem el, hogy akkora klasszikus lesz valaha, mint a Sólyom...

steery 2020.11.03. 13:37:28

Ennek a picurka űrhajócskának a rakterét én nem nevezném tágasnak. Annyira alulméretezett az egész, hogy még egy szakasz katona sem fér el benne, nemhogy valami értelmes rakomány. De ugyanez a baj Falconnal is, meg kb. az összes többi "könnyű teherűrhajóval", amiktől hemzseg a messzi-messzi galaxis. Gyerek méretű raktér, törpe méretű zsilipajtók, amiken egy átlagember is alig fér be, nemhogy valami rakomány (szabvány konténerről, hordókról ne is álmodjunk). És persze a Razorban se üzemanyagtartályoknak, se energiaforrásnak, se életfenntartó rendszernek, se hálófülkének, se mosdónak nincs hely. Minden olyan "űrhajó", aminek törzse kisebb egy 747-esénél: kész vicc.
süti beállítások módosítása