Az elmúlt napokban avatott szemek minden szempontból ízekre szedték, kikockázták és kielemezték már Az ébredő Erő legújabb előzetesét. Talán a legérdekesebb aspektusról, a zenéről esett a legkevesebb szó. Pedig ahogy már hétfőn hajnalban is írtam, a trailert igazán John Williams dallamai teszik hatásossá, nekem azok hozták meg a libabőrt.

02_rey_bb8.jpgA zongora magányról és elvágyódásról mesél. (fotó: Lucasfilm)

A VII. Epizód korábbi előzeteseinek kellemes meglepetése volt, hogy Williams saját kísérőzenét alkotott hozzájuk. Nem tudni, hogy a mesternek ezúttal mennyi szerepe volt — volt-e egyáltalán — az előzetes zenéjének megalkotásában, egy másik zeneszerző, Frederick Lloyd ugyanis elárulta, hogy a trailer második felének zenéje az ő közreműködésével készült el.

Akárhogy is, a zene tökéletesen kíséri végig és építi fel ezt a két és fél percet, ahogy azt Ali Arikan filmkritikus kiváló elemzése is bemutatja a slate.com-on.
Egy kis áttekintést megér a téma. Már csak azért is, hogy kiderüljön, ti halljátok-e az elsuttogott szanszkrit szavakat...

De haladjunk sorban! Nézzük, hogyan kíséri végig a zene a filmből kapott ízelítőt!

03_rey.jpgRey figyeli a felszálló űrhajót. (fotó: Lucasfilm)

Az előzetes első percében egy új témát hallhatunk. Miközben Rey bemutatkozó képsorit látjuk, a zongora egyszerű hangjai tökélesen szólnak magányról és elvágyódásról. Akárcsak a következő képkockák. A lány csöndben figyeli, ahogy egy űrhajó elhagyja bolygója sivár felszínét. Ekkor a zongora kíséretéül már a hárfa is megszólal.

A téma megismétlődik Finn bemutatkozásakor. Ám ide kapcsolódik Arikan érdekes megfigyelése. Állítása szerint, ha nagyon fülelünk, hallhatjuk suttogva a Baljós árnyak emlékezetes témájának, a Sorsok párbajának (Duel of the Fates) szanszkrit szavait is. Bevallom, én egyelőre nem hallom, de talán a hangszóróm nem elég jó ehhez.

Ha volt suttogás, ha nem, üstdobok kíséretében érkezünk meg a csillagromboló hídjára. Itt Kylo Rennel találkozunk, és ismét felhangzik az iménti téma, ám ezúttal már nagyzenekari előadásban, domináns basszusokkal. Kiváló. A dallam ugyanaz, de immár nem csak szomorú, hanem fenyegető is.

06_csillagrombolo.jpgKylo Ren a csillagromboló hídján. (fotó: Lucasfilm)

Egy percnél a zene minden döccenő nélkül átcsap Han és Leia A Birodalom visszavágból ismert témájába, ám a régi dallam teljesen új hangszerelésben hallható. Gyönyörű zene, ami gyönyörűen fejezi ki a Star Wars romantikáját, miközben a Millennium Falcon cikázik a képen. Nálam libabőr.

Ezután Han Solo mesél az ifjaknak a múlt legendáiról, Jedi-lovagokról és sötét oldalról. Ekkor már az Erő témáját hallhatjuk, lassú és fenséges előadásban. Arikan remek meglátása, hogy az Erő-témába kórus is bekapcsolódik, mintha csak kereszteznénk a klasszikus és az előzmény epizódok hangulatát.

Végezetül, miután túljutunk az előzetes mozgalmas részén, zenei és vizuális csúcspontján, visszafogottan, lassan és melankolikusan felhangzik a Star Wars főtémája.

Most pedig nézzük meg annak bizonyítékát, hogy az élményhez milyen sokat tesz hozzá a zene! Íme egy változat, ami alatt nincsenek hangeffektusok, csak a zene hallható:

Túlelemeztük? Talán igen, de talán sikerült érzékeltetni, hogy ennek a trailernek minden zenei hangja mennyire tökéletesen a helyén van. És még mindig kíváncsi vagyok, hallja-e bármelyikőtök a szanszkrit szavakat.

Címkék: előzetes star wars videó filmek John Williams episode7

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr448012725

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Oviban Kenobi: És akkor most beszéljünk a Star Wars-előzetes legjobb részéről! 2015.10.26. 11:39:04

A VII. Epizód korábbi előzeteseinek kellemes meglepetése volt, hogy Williams saját kísérőzenét alkotott hozzájuk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása