Komoly összeállítást közöl az Entertainment Weekly aktuális száma a decemberben érkező Star Wars-filmről. A lap megszólaltatja többek közt a Zsivány Egyes (Rogue One) rendezőjét, Gareth Edwardsot, Kathleen Kennedy producert és az Oscar-díjas Star Wars-veteránt, John Knollt is, aki a film ötletének kiötlője.
Az EW összeállítása bemutatja a film legfontosabb szereplőit, megerősíti egy várva várt szereplő visszatértét, megtudhatjuk, mi a helyzet a már zajló utóforgatással, közben pedig új képeket láthatunk a készülő filmből és a forgatásról.

ew201606_02.jpg

Jyn Erso (Felicity Jones) a történet központi szereplője, aki bűnözőként kezdi, de Kathleen Kennedy szavai szerint „amolyan Jeanne d'Arcká válik a történet folyamán.” A múltja korántsem tiszta, de a lázadóknak nagy szüksége van Ersóra és alvilági tapasztalataira. A fenti képen egy birodalmi folyosón láthatjuk, birodalmi vadászpilótának öltözve.

Bár róla még nem láthatunk képeket, az alkotók megerősítették, hogy Mads Mikkelsen Jyn apját, Galen Ersót alakítja a filmben. Galen egy tudós, akinek tudására a Birodalom és a lázadás is igényt tartana. A lányával nem felhőtlen a viszonya, de hogy miért, azt egyelőre nem szeretnék elárulni a készítők.

ew201606_19.jpg

Cassian Andor kapitány (Diego Luna) a lázadók hírszerző tisztje. Sokat látott, eltökélt és megingathatatlan katona. Az ő feladata kordában tartani az „elszabadult ágyú” Jyn Ersót.
„Ő testesíti meg a tapasztalatot és azt a fajta életet, amikor nap mint nap azt kell fürkészni, hogyan lehet okosan és hatékonyan harcolni a Birodalom ellen” — meséli Kiri Hart, a Lucasfilm sztori csapatának vezetője.

ew201606_03.jpg

A másik oldalon Orson Krennic (Ben Mendelsohn) a Star Wars-galaxis legújabb birodalmi gazfickója. Ő felel a Halálcsillag építésének biztonságáért, de nagy manipulátor is, és bármire kész, hogy még feljebb jusson a birodalmi ranglétrán. „Egy rosszfiú sokkal félelmetesebb, ha kiemelkedően okos és hatékony” — mondja Knoll. Krennic a hűvös Tarkin kormányzó ellentéte, kiszámíthatatlan és hirtelen haragú.

ew201606_18.jpg

Chirrut Imwe (Donnie Yen) egy vak harcos, szerzetes, aki hisz a régi tanokban, az Erő létezésében. Bár a gyakorlatban nem sajátította el a Jedik tudományát, az Erő segít neki, hogy vakon is képes legyen a harcra. „Ő még mindig hisz mindabban, amit a Jedi-lovagok képviseltek” — mondja Kennedy.

ew201606_20.jpg

Chirrut hűséges társa Baze Malbus (Jiang Wen), aki nem igazán hisz az Erőben, de úgy érzi, támaszként és védelmezőként mellette van a helye. „Tudja, hogy a barátja mélyen hisz ebben” — meséli Kennedy, de ahogy Gareth Edwards rendező megfogalmazza, ebben a világban már nem sietnek varázslatos lények az emberek segítségére, hétköznapi embereknek kell felvenni a harcot a gonosszal. Malbus is inkább a fegyverekben bízik, amikkel fel van szerelkezve.

ew201606_04.jpg

Akárcsak R2-D2 és C-3PO a klasszikus trilógiában, a sok mindenben különböző, egymástól mégis elválaszthatatlan páros a két paraszt figuráját idézi Akira Kuroszava Rejtett erőd című filmjéből.

ew201606_23.jpg

Kaytoo Esso, vagyis K-2SO a film lázadó csapatának droid tagja. Ahogy a rendező mondja, „a szöges ellentéte C-3PO-nak”. K-2SO eredetileg biztonsági droid, kemény, erős és magabiztos konstrukció. „Kaytoo kicsit olyan, mint Csubakka személyisége egy droidba bújtatva. Nem érdekli, ki mit gondol. Nem méricskél mielőtt mond vagy tesz valamit. Csak kimondja az igazságot.” És bármilyen furcsa ez egy droidtól, Jynhez hasonlóan ő is vezekel a múltban elkövetett tetteiért.

ew201606_10.jpg

Bodhi Rook (Riz Ahmed) a csapat pilótája. „Rendkívül tapasztalt pilóta. Sokféle rakományt leszállít, ez az egyik munkája” — meséli Kennedy. „Egy kissé lobbanékony és szeszélyes, de a csapatban mindenki az ő technikai tudására támaszkodik.”

ew201606_01.jpg

Paradicsom és pokol. A film egyik fontos csatájának helyszíne ez a trópusi klímájú bolygó. „A világ számos pontjára ellátogattunk, az egyik ilyen hely a Maldív-szigetek volt. A világ legjobb munkája rohamosztagosokat filmezni egy földi paradicsomban” — vallja a rendező. A képen a lázadók levadászására érkező elit alakulat, a deathtrooperek, vagyis halálosztagosok láthatók.

Gareth Edwards rendező beszélt a lapnak a már megkezdődött utóforgatásokról is, amelyek híre néhány hete nagy találgatásokat szült a médiában. „Kezdettől terveztük, hogy tartunk majd utóforgatást. Azt tudtuk, hogy vissza fogunk jönni forgatni, csak azt nem, hogy mit, amíg el nem kezdett összeállni a film a vágószobában” — meséli Edwards. „Sok apróságot szeretnénk megcsinálni, de ezek mind a korábbi felvételeket fogják kiegészíteni.” A fiatal angol rendező hozzáteszi: „A filmkészítés organikus folyamat, a film az idő előrehaladtával fejlődik. Nincs jó vagy rossz választás, csak jobb és legjobb, és a Star Wars esetében csak a legjobb felelhet meg. Emiatt a végsőkig hajtjuk magunkat, mivel a lehető legjobb filmet szeretnénk megcsinálni.”

ew201606_06.jpg

Kathleen Kennedy kifejezetten cáfolta, hogy a Zsivány Egyest a többi Star Wars-film hangneméhez igazítanák. Mint mondja, ezekkel az önálló filmekkel éppen az a szándékuk hogy különböző műfajok egyediségét ötvözzék a messzi galaxissal. „Tudatosan választunk különböző stílusú rendezőket, hogy ezek a filmek mind hangvételükben, mind stílusukban egytől egyig eltérjenek a saga filmjeitől.”

Garethtől láttuk, hogy a nyersebb, kézi kamerás stílust, az akció közepébe repítő hangulatot kedveli.

„Számos kézi kamerás, intim, közeli felvétellel dolgozik. Ilyesmit eddig nem nagyon láttunk Star Wars-filmekben. Operatőrnek pedig megszereztük azt a Greig Frasert, aki a Zero Dark Thirtyt fényképezte. Úgy gondolom, Greig és Gareth együtt fantasztikus kombinációnak bizonyult, és igazán egyedi stílust adnak a filmnek.”

ew201606_22.jpg

„Határozottan mondhatom, hogy ez egy sötét hangulatú film — állítja Edwards —, és ebben nagyon is partnerünk volt a stúdió.”

Fontos kérdések azonban még ezután is várnak az alkotókra. Kennedy elárulta, jelenleg is komoly tanakodásban vannak, hogy az önálló kalandok esetében mennyire ragaszkodjanak a Star Wars-filmek bizonyos jellegzetességeihez, mint amilyen például a mindenki által ismert nyitószöveg. „Rengeteget beszélgetünk arról, mivel különböztethetnék meg a Star Wars Történeteket a saga filmjeitől.”

A döntés azért is fontos, mert a Zsivány Egyessel lefektetett formulát vélhetően a többi önálló kaland is követni fogja.

A fekete lovag visszatér

Ám feltehetően az sem fog csalódni a Zsivány Egyesben, aki nosztalgiára vágyik. Az alkotók végre megerősítették: Darth Vader 2016-ban visszatér a mozivászonra. „Módjával lesz jelen a filmben — hűti rögtön a kedélyeket Kennedy —, de egy kulcsfontosságú, stratégiai pillanatban számíthatunk félelmetes jelenlétére.”

ew201606_07.jpg

Edwards 2014 őszén, Az ébredő Erő londoni stúdiójában készítette az első tesztfelvételeket Darth Vaderrel. Azzal kísérleteztek, hogyan érdemes bevilágítani a jeleneteket, amelyekben feltűnik a fényes, fekete páncél. A tesztjelenetek hátteréül a Starkiller bázis birodalmi jellegű, csillogó díszleteit használták.

„Inkább egy autó bevilágításához hasonlít, mint egy emberéhez, ezért nagyon el akartuk találni” — meséli Edwards. „A légzésének a hangját is bejátszottuk, hogy ezzel inspiráljunk mindenkit. Durván libabőrös lettem tőle. Komoly idegességgel fordultam be a sarkon, hogy megpillantsam őt.”

ew201606_17.jpg

A Zsivány Egyes forgatás során többen is belebújtak Vader páncéljába, ám a hangját ezúttal is csak egy ember adhatja — 85 esztendősen is James Earl Jones szólal meg a maszk mögül.

Darth Vader a Zsivány Egyes történetének idején csak háttérszereplője a galaktikus politikának. A lázadók vajmi keveset tudnak róla, de a Birodalomban is amolyan legendaként ismerik. „A lázadók soraiban nem sokan beszélnek róla — meséli Edwards —, a Birodalom berkeiben azonban mindenki hallott már Darth Vader létezéséről. Mindenki érzi, hogy létezik egy erő, egy sötét erő, amely a Birodalmat szolgálja, és aki átlép egy határt, az szembesül a következményekkel.”

Portrék: a Zsivány Egyes főbb szereplői

„A Birodalom életét átszövik a hatalmi intrikák, mindenki azon mesterkedik, hogy följebb jusson a ranglétrán és szabotálja a másikat” — meséli John Knoll, a sztori kitalálója. „Nem a hűség jellemzi őket.”

„Vader nem a szabályok szerint játszik. Jelen van a katonai struktúrában, de nem tartozik senki alá. Nem felel másnak, csak az uralkodónak” — emlékeztet rá Kiri Hart. A film főgonoszát, Krennicet rendkívül izgatja, mivel érdemelte ki Vader ezt a különleges státuszt. Szeretné megtudni, mi az a kapocs, ami összeköti Vadert és az uralkodót, és nagyon szeretné, ha ő válhatna az uralkodó bizalmasává.

A lázadás oldalán sem ígérkeznek egyszerűbbnek a politikai viszonyok. A Birodalommal szembeni ellenállás számos frakcióra tagozódik.

ew201606_16.jpg

Az egyik végletet Forest Whitaker karaktere jelképezi. Az alkotók elárulták, hogy az Oscar-díjas színész Saw Gerrerát alakítja a filmben. A név sok rajongó számára lehet ismerős, mivel Gerrera alakját a Clone Wars animációs sorozatból emelik át a mozivászonra a filmesek. Miután a 2008 és 2015 között vetített sorozatot nem néztem, ezt különösebben nem találnám izgalmasnak, azt viszont annál inkább, hogy a karaktert eredetileg George Lucas találta ki a soha meg nem valósult élőszereplős Star Wars: Underworld tévésorozathoz.

A történet szerint Saw Gerrera egy partizán volt a klónháború idején, akit többek közt Anakin Skywalker képzett ki, hogy csapatával szülőbolygója, az Onderon felszabadításáért harcoljon. Gerrera karakterét azért mutatták be a Clone Warsban, hogy az élőszereplős sorozatban már egy Birodalom ellenes terroristaként találkozzunk vele, akinek a szélsőségessége még a lázadók számára is vállalhatatlan.

Érdekes, hogy a fotón Whitakert lényegesen több hajjal és öregebbnek látjuk, mint az előzetesben. Lehet, hogy a Zsivány Egyes sztorija több idősíkon játszódik...?

ew201606_09.jpg

A képen a Yavin IV lázadó bázisának díszletében láthatjuk, ahogy a rendező a színészeknek magyaráz. Bal szélen a speciális öltözetbe bújt Alan Tudyk, aki K-2SO-t alakítja.

„Azért csapódnak az emberek a lázadáshoz, mert olyasmi történik velük, ami feltüzeli vagy választásra készteti őket” — mondja Kiri Hart. „A kérdés csak az, különböző helyeken, különböző emberek esetében mi az, ami megadja ezt a kezdő lökést.”

ew201606_21.jpg

A lázadás másik frakcióját a trailerben már látott Mon Mothma (Genevieve O'Reilly) képviseli. Kennedy ígérete szerint a szenátorból lett lázadó vezető nem csupán néhány pillanatra bukkan fel a filmben. „Elég sokat fogjuk őt látni” — mondja a Lucasfilm elnök asszonya. „A lázadók szövetsége szétzilált. A helyzet nem rózsás, és pánik uralkodik. Mothma próbál mindent megtenni, hogy vezetést adjon ennek a sokféle harcosnak, akik mind mást gondolnak arról, mit is kellene tennie a lázadásnak.”

Mi más is kényszerítené összezárásra őket, mint az épülő Halálcsillag fenyegetése?

A Zsivány Egyes bemutatója december 16-án várható. A filmről legközelebb július közepén hallhatunk az alkotóktól, a londoni Star Wars Celebration találkozó pódiumbeszélgetésén.

Címkék: star wars filmek spinoff forgatási fotó Rogue One

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr998842992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pepe135 2016.06.26. 11:13:11

afro, ázsiai, fogyatékos, női főszereplő pipa.
Melyik a meleg?
Megint lesz egy langyos tucatfilm, ahogy eddig kinéz.

Anak 2016.06.26. 18:05:30

Nekem még mindig tetszik.
süti beállítások módosítása