Ahogy a bemutató utáni napokban már figyelemmel kísértük, hatalmas kasszasiker lett az új Star Wars-trilógia első fejezete. Tegnap óta nem az Avatar ül az észak-amerikai mozikasszák trónján, mivel 760,5 millió dolláros bevételét túlszárnyalva Az ébredő Erő lett minden idők legtöbb bevételt termelő filmje a világ első számú mozis piacán.

Az igazán döbbenetes tény, hogy az új Star Wars-filmnek mindössze 20 napra volt szüksége, hogy az örök ranglista élére kerüljön. (Az Avatar ugyanezt a bevételt 318 nap alatt érte el.)

swtfa_penz.jpg

19 év után az élen

Érdekes tény, hogy 19 év elteltével vezeti ismét egy Star Wars-film az amerikai toplistát. Egy kis történeti áttekintés:

  • 1977-ben a Csillagok háborúja (később Új remény) a Cápát taszította le a trónról, és lett minden idők legsikeresebb filmje. George Lucas alkotása öt éven át vezette a toplistát.
  • 1982-ben jött Steven Spielberg E.T.-je, és megdöntötte a Star Wars rekordját.
  • 1997-ben, a Star Wars huszadik évfordulóján újra bemutatták a klasszikus trilógia filmjeit, méghozzá olyan sikerrel, hogy másfél évtized elteltével a Csillagok háborúja visszavette elsőségét az E.T.-től.
  • Ám alig egy év múlva, 1998 elején a Titanic hódította el a címet.
  • Jött aztán 2009 és egy másik James Cameron-film, az Avatar megdöntötte a korábbi rekordokat.
  • 2016-tól ismét egy Star Wars-film, Az ébredő Erő áll a toplista élén.

Az említett rendezők nem fukarkodtak egymás sikerének méltatásával. Ahogy az alábbi galériában láthatjátok, Spielberg és Lucas is újsághirdetésben gratulált a másiknak az évtizedek folyamán.

De térjünk vissza a jelenbe, mert a Star Wars elmúlt húsz napja valóban figyelemreméltó!

A VII. Epizód fénysebességgel száguldott a bevételi csúcs felé. Az ébredő Erő az első film, amely Észak-Amerikában 24 óra alatt átlépte a 100 millió dolláros bevételi határt. Ezután rekord gyorsasággal érte el a 200, 300, 400, 500, 600 és a 700 milliós bevételt is. Közben megdöntötte az első (247,9 millió), a második (149,2 millió) és a harmadik (90,2 millió) hétvége bevételi rekordját, és vagy száz más rekordot.

Angolok, németek és egymillió magyar néző

Érdekesség, hogy az utóbbi évek filmjeinél tapasztalt trenddel ellentétben Az ébredő Erő észak-amerikai és azon kívülről származó bevételei nem egyharmad-kétharmad, hanem (a korábbi Star Wars-filmek vonalát követve) inkább fele-fele arányban oszlanak meg. Igaz, ebben most szerepet játszik az erős dollár is.

Ezzel együtt nemzetközi összbevételben is minden idők legnagyobb nyitóhétvégéjét (529 millió dollár) produkálta a VII. Epizód, és rekord idő (12 nap) alatt érte el az 1 milliárd dolláros bevételi határt.

Bár a film 47 országból 46-ban a toplista élén nyitott, a Star Wars népszerűségében is vannak földrajzi eltérések. Észak-Amerika és Európa mindennél jobban érzi az Erőt. Latin-Amerikában és Ázsiában valamivel visszafogottabb a siker.

Angolszász területen különösen sikeres a film. Észak-Amerika után a legnagyobb piaca Nagy-Britannia (150,5 millió dollár), ahol hasonló tempóban és számban dönti a rekordokat, de rendkívül sikeres Ausztráliában is (54,1 millió dollár).

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Magyarországon egyik legnagyobb sikerét futja az új Star Wars-film, amely rögtön megdöntötte a hazai nyitónap és a nyitóhétvége bevételi rekordját, majd tíz nap alatt — félelmetes szám — 650 ezer jegyet adtak el rá, és ezen a héten meglesz az egymilliomodik magyar néző is.

Európai összesítésben már minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmje Az ébredő Erő. Németországban 87 millió, Franciaországban pedig 72 millió dollár bevétellel a Disney valaha volt legsikeresebb filmje. A nemzetközi eredményben fontos szerepet játszik még Japán (58,7 millió dollár), Spanyolország (29,3 millió), Olaszország (26,3 milló), Oroszország (23,9 millió), illetve a latin-amerikai régióból Mexikó (25,2 millió) és Brazília (21,2 millió) bevétele is.

A VII. Epizód a kasszarobbantó decemberi kezdés után az ünnepek alatt is jól tartotta magát világszerte. Néhány országban (Oroszország, Japán) még növelni is tudta a heti nézőszámát.

Nemzetközi összbevétel tekintetében hamarosan már csak két film marad előtte, a 11 Oscar-díjjal megtámogatott Titanic (2,18 milliárd) és a 3D újdonságával hódító Avatar (2,78 mlliárd dollár). Úgy gondolom, a Titanic befogására minimális esélye van, míg az Avatar nemzetközi bevétele továbbra is elérhetetlen távolságban van minden film számára. (Különösen a mostani dollár árfolyam mellett.) Az biztos, hogy ezen a listán is dobogóra fog lépni Az ébredő Erő. A kérdés csak az, sikerül-e odaérnie a kétmilliárdos filmek elit klubjába.

Jön Kína

ep7_sanghaj_premier.jpgA film sanghaji díszbemutatója

Ez most már leginkább Kínán áll vagy bukik. A világ második legnagyobb filmes piacára január 9-én érkezik meg a VII. Epizód. Egy olyan piacról beszélünk, ahol a korábbi évtizedekben a Star Wars nem volt tényező, a klasszikus filmek a 80-as években el sem jutottak az országba. A Disney azonban komoly marketing erőfeszítéseket tett, hogy meghódítsa az ázsiai óriást. Meglátjuk, milyen eredménnyel.

Frissítés, 2016. február 8.:

Egy hónap után elmondhatjuk, hogy a nagy falat ugyan megmászta, de Kínát nem tarolta le Az ébredő Erő. A film 124,5 millió dollárt kaszált az ázsiai országban, ami sem kiemelkedő sikernek, sem kudarcnak nem tekinthető, viszont jó alap ahhoz, hogy a franchise a következő években megvesse lábát a világ második legnagyobb filmes piacán. A kínai bevétel ahhoz ugyan kevés, hogy a VII. Epizód fenyegesse az Avatar vagy megelőzze a Titanic összbevételét, de ahhoz elég volt, hogy a kétmilliárdos filmek elit klubjába repítse J.J. Abrams Star Warsát.

Már a kétmilliárdos klubban

Bemutatásának 50. napján Az ébredő Erő észak-amerikai bevétele elérte a 900 millió dollárt, ezzel messze-messze túlszárnyalva minden korábbi rekordot. Ezzel szinte egy időben a film globális összbevétele is átlépte a 2 milliárd dolláros álomhatárt. A VII. Epizód a filmtörténet mindössze harmadik filmje, amelynek összbevétele ilyen magasságba jutott.

„Történelmi pillanat ez a Star Wars, a Lucasfilm és a Disney számára is” — adta közleménybe Alan Horn, a Wald Disney Stúdió elnöke. „Valamennyien hálásak vagyunk, hogy részesei lehetünk ennek az utazásnak a rajongókkal együtt, akik világszerte ilyen rendkívüli sikerré tették a Star Wars: Az ébredő Erőt. A film teljesítménye elképesztő. Igazi megtiszteltetés számunkra, hogy feléleszthettük ezt a filmes galaxist, nem csupán az évtizedek óta elkötelezett rajongók, hanem egy új generáció számára is, akik még hosszú évekig éltetni fogják a Star Wars örökségét.”

Lassan világszerte lecseng a Star Wars-őrület a mozikasszáknál (bár a hazai IMAX-vetítésre még mindig nehéz jó helyre jegyet kapni), ezért mérleget vonhatunk. Az elmúlt nem egészen két hónap minden túlzás nélkül igazi diadalmenet volt a Disney és a Lucasfilm számára.

Az ébredő Erő összbevétele jelenleg 2 008 444 785 dollárnál jár, és még most, februárban is előkelő helyen szerepel a heti toplistákon. A film legnagyobb piacai: Észak-Amerika (906 millió dolllár), Nagy-Britannia (177,8 millió), Kína (124,5 millió), Németország (107,9 millió), Japán (87,4 millió) és Franciaország (87,2 millió dollár). Magyarország több mint 1,2 millió nézővel, Európa pedig több mint 600 millió dollárral járult hozzá a film sikeréhez.

 

Címkék: star wars filmek jegybevétel episode7

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr268244778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2016.01.08. 14:36:25

nahát... ki gondolta volna. Főleg amikor ezzel a névvel kukoricakonzerveket is eladnak.

Fellegjáró Marci 2016.01.08. 15:53:53

Meg tejet...kár hogy nem hívnak már meg a Muppetbe! :(

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.01.08. 19:20:51

Nagyon helyes! Egyszer már láttam, de remélem, a hétvégén eljutok rá még egyszer!
süti beállítások módosítása