Régi ismerős, Az ébredő Erőt jegyző J.J. Abrams váltja a múlt héten kirúgott Colin Trevorrowt a Star Wars IX rendezői székében — tette közzé a starwars.com. Vagyis az a rendező fejezheti be az új trilógiát, aki közel öt évvel ezelőtt elkezdte azt.

jj_abrams_starwars.jpg

Manapság úgy tűnhet, gyorsan cserélődnek a Star Wars-rendezők, de amilyen szomorú és kínos eset volt Phil Lord és Chris Miller kirúgása a Han Solo-film éléről, annyira nem kavart fel senkit Colin Trevorrow múlt héten bejelentett távozása.

Trevorrowt 2015 augusztusában jelentették be a IX. Epizód rendezőjeként, azóta dolgozott Az ébredő Erővel elkezdett és Az utolsó Jedikkel idén folytatódó Star Wars-trilógia záró fejezetének előkészületein, de a személyét sosem övezte olyan izgalom, mint a VIII. Epizódot készítő Rian Johnsont vagy az említett rendezőpárost. Trevorrow készített egy jó filmet (Safety Not Guaranteed), majd egy sikeres szuperprodukciót (Jurassic World), amivel bizonyította, hogy képes helytállni egy nagy költségvetésű franchise film élén. Mindez elég oknak tűnt a feltörekvő rendezőket felkarolni szándékozó Lucasfilm-elnök, Kathleen Kennedy számára, hogy bizalmat szavazzon Trevorrownak.

Az író-rendező tavaly decemberben tette le az asztalra a IX. Epizód forgatókönyvének első vázlatát, ám néhány nappal később bekövetkezett Carrie Fisher váratlan halála, ami után Leia hercegnő karakterét okosan ki kelett írni a történetből. Hogy ebbe tört-e bele Trevorrow bicskája, azt nem tudni, de a Hollywood Reporter és a Variety is úgy értesült, Trevorrow forgatókönyvi megoldásai nem nyűgözték le a Lucasfilmet. A szakításnak előjele is volt idén augusztusban, amikor bevonták Jack Thorne forgatókönyvírót (Harry Potter és az elátkozott gyermek), hogy dolgozza át a szkriptet.

colin_trevorrow_tfa_premier.jpg

A levegő akkor kezdett elfogyni Trevorrow körül, amikor nyár elején bemutatták legújabb — és saját bevallása szerint legszemélyesebb — filmjét, a The Book of Henryt, amely egyrészt csúnyán megbukott a kasszáknál (4,3 millió dolláros bevétel), másrészt ízekre szedték a kritikusok, az év egyik legrosszabb filmjének kiáltva ki. Már akkor úgy tűnt, csak idő kérdése, hogy Trevorrow távozzon a Star Wars-film éléről, és azt hiszem, ez meg is történt volna hamarabb, ha nem jön közbe a Han Solo-film körüli botrány. Sokan gondolhatták, hogy az eset inkább megerősíti a IX. Epizód rendezőjének helyzetét — talán ő maga is fellélegzett egy időre —, de úgy tűnik, az eset inkább arra késztette Kathleen Kennedyt, hogy még idejében elejét vegye egy hasonló fiaskónak.
Trevorrow távozásának hivatalos indoklása a szokásos volt: kreatív nézeteltérések.

Az elmúlt napokban rengeteg találgatás folyt, hogy ki vehetné át Colin Trevorrow helyét, de a két kézenfekvő megoldásnak Rian Johnson és J.J. Abrams tűnt, két olyan rendező, akik gördülékenyen együtt tudtak dolgozni a Lucasfilmmel. Korábban ráadásul úgy volt, hogy Az ébredő Erőt rendező Abrams producerként bábáskodik majd a folytatás felett, aztán másképp alakultak a dolgok, most azonban úgy áll a helyzet, hogy mégiscsak visszatér befejezni a maga által elkezdett trilógiát.

Rian Johnsont alighanem mindenki szívesebben látta volna a IX. Epizód rendezői székében, pedig még nem is láttuk Az utolsó Jediket. Johnson ráadásul nemrég ki is nyilvánította, hogy szívesen rendezne még Star Wars-filmet, és nagyon remélem, hogy a Lucasfilm meg tudja nyerni egy önálló film rendezésére a jövőben. Ám Johnson azonnali visszatérésének volt egy komoly buktatója. Az elmúlt három évet a VIII. Epizódnak szentelte, 2014 nyara óta a Star Warsszal kelt és azzal feküdt. Ha elvállalta volna a IX. Epizódot — a Deadline úgy tudja, felajánlották neki —, akkor még két évig csinálhatta volna ugyanazt, épp amikor már a hosszú út végéhez érkezett. Valljuk be, ebbe belegondolni is fárasztó!

Amire Johnsonnak végképp nem lett volna ideje, az az írás, márpedig jelenleg a rendezésnél is fontosabb, hogy be kell fejezni a IX. Epizód forgatókönyvét. Úgy tűnik, Thorne már nincs képben, helyette Abrams és Chris Terrio (Argo, Batman v Superman) írja a forgatókönyvet. Az eredeti tervek szerint a forgatás jövő év elején kezdődött volna, míg a bemutató dátuma 2019 májusára van kitűzve, bár feltűnő, hogy — ellentétben azzal, ahogy a Han Solo-film kommunikációjában minden alkalommal igyekeztek megerősíteni a bemutató dátumát — sem a mai, sem a múlt heti közlemény nem említi a IX. Epizód kitűzött premierjét. Simán el tudom képzelni, hogy fél évvel eltolják a produkciót, és nem is tartanám tragédiának.

Abrams személye bizonyára lelombozza azokat, akik nem voltak elájulva Az ébredő Erőtől. Én könnyen meg tudok barátkozni vele, még ha nem is hoz nagy izgalomba. Ahogy már többször megfogalmaztam, J.J. Abrams jó iparos, legkevésbé sem merész, ámde annál óvatosabb választás. Előzőleg is az volt. Kétségtelen, hogy Az ébredő Erő abszolút biztonsági játék volt a Lucasfilm részéről — azokkal értek egyet, akik szerint Rian Johnson folytatása fogja eldönteni, hová is helyezzük el a 2015-ös filmet —, de nem szabad elfelejteni, milyen félelmetesen nehéz feladattal birkózott meg Abrams, amikor elkészítette a George Lucas utáni éra első Star Wars-filmjét.

daisy_abrams_jakku.jpg

Ami mellette szól: Jól ismeri a stábot, a színészeket, a Lucasfilm hierarchiáját. Abrams biztos kezű, jó rendező, aki kiválóan bánik a színészekkel, és képes karakterközpontú blockbustert rendezni, amilyennek egy Star Wars-filmnek lennie kell. Szerintem befejezni könnyebb lesz a trilógiát, mint elkezdeni, és bár tudjuk, hogy nem ez volt a terv, ha ez lett volna, egész tűrhető tervnek tudnám nevezni.
A trilógiák harmadik részét sokszor sújtja az a probléma, hogy túlságosan eltávolodnak az első fejezettől, emiatt szétesnek. Azáltal, hogy Abrams fejezi be, amit elkezdett, joggal bízhatunk abban, hogy a legújabb Star Wars-trilógia is konzisztens egységet alkot majd.

Ami Abrams ellen szól: A „mystery box” nagymestere az a mesélő, aki kiváló abban, hogy elkezdjen egy történetet, ám épp a befejezés a gyengesége. Arról híres, hogy izgalmas kérdéseket hagy hátra maga mögött (a Lost füst szörnyétől Rey származásáig), de kielégítő válaszokkal már ritkábban szolgál.
Úgy tűnik, most ő maga fogja felnyitni nekünk a titokzatos dobozkáit.

Addig is becsüljük meg Rian Johnson decemberben érkező VIII. Epizódját!

Frissítés: Bejött, amiről fent spekuláltam, a starwars.com kiegészítette a közleményt a IX. Epizód premierjének új dátumával, ami immár 2019. december 20.

Címkék: star wars filmek jj abrams Rian Johnson Colin Trevorrow episode9

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr1712825036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása