Most már biztos, hogy jön az első élőszereplős Star Wars-tévésorozat. Azt még nem tudjuk, mikor debütál, kik lesznek a szereplői és — mindig ez a legizgalmasabb — melyik érában fog játszódni, de a héten bejelentették, hogy a sorozat vezető producere és írója Jon Favreau lesz, és ezzel a Lucasfilm első jelét adta, hogy csőben van a produkció.

jon_favreau.jpg

Favreau jó választásnak tűnik. Színész is, író is, tapasztalt producer és elég jó rendező, aki komoly szerepet játszott egy sokszereplős univerzum, a Marvel-filmek sikerének megalapozásában. Nyugodtan nevezhetjük a Disney lieblingjének is; amellett, hogy megrendezte a Vasember első és második részét és a Bosszúállók-filmek producere, 2016-ban sikeresen megcsinálta A dzsungel könyve élőszereplős változatát, most pedig épp az Oroszlánkirály élőszereplős remake-jén dolgozik, aminek sok értelmét ugyan nem látom (elvégre valamennyi „élő szereplő” számítógépes állat lesz...), viszont a kasszasiker már most borítékolható.

Másik oldalról Favreau azért is ideális választás, mert bár minden adottsága megvan, mégsem annyira érdekes alkotó — mint például egy Rian Johnson —, hogy sajnálnám, hogy nem egy mozifilmre kap lehetőséget.

Amiatt sem kell aggódni, hogy Favreau ne lenne kellőképp rajongója a Star Warsnak, hiszen közismerten az. Egy nyilatkozata szerint (és lehet, hogy csak poénkodott, de ez a lényegen pont nem változtat) azért választotta, hogy kék vászon előtt forgassák le A dzsungel könyve jeleneteit a manapság elterjedt zöld háttér helyett, mert a kék háttér számára a klasszikus Star Wars-trilógia forgatási fotóit idézi.
Emellett évekre visszanyúló kapcsolata van a Lucasfilmmel, hiszen Favreau alakította a mandalor vezér Pre Vizslát a Clone Wars animációs sorozatban, és nem mellékesen egy Rio Duran nevű, négykarú űrlénynek adja a hangját a májusban érkező Han Solo-filmben.

jungle_book_jon_favreau.jpg

Jon Favreau A dzsungel könyve forgatásán

Hozzáteszem, az is mutat valamit, hogy egy sikeres mozifilm rendező-producer a Star Wars kedvéért hajlandó átpártolni a kis képernyőre.

A bejelentés fontos részlete, hogy miközben Favreau írja és producerként felügyeli a leendő sorozatot, nem ő lesz a rendező. A starwars.com közleménye kiemeli, hogy a legkülönfélébb írók és rendezők fognak Favreau keze alá dolgozni, így a sorozat lehetőséget kínál, hogy újabb tehetségeket integráljon a Lucasfilm csapatába. Értsd: egy-két alkotó számára akár ugródeszka is lehet a mozifilmekhez.

Felkészül Filoni?

Máris többeknek eszébe jutott Dave Filoni neve, akivel kapcsolatban időről időre felvetődik (első sorban a rajongókban), hogy rendezhetne Star Wars-filmet. Filonit nevezhetjük George Lucas legjobb padawanjának, hiszen nyolc éven át dolgozott a Star Wars szülőatyja mellett; először a Clone Wars, majd a múlt héten befejeződött Lázadók animációs sorozat vezető rendezője volt. Filoni jelenleg a Lucasfilm animációs műhelyének vezetője. Egy mozifilm nyilván nagy ugrás lenne számára, de a tévésorozat jó alkalom lehet, hogy kisebb tét mellett kipróbálja magát az élőszereplős műfajban is.

dave_filoni_rebels.jpg

Gyanítom, hogy az idei év még a sorozat forgatásának előkészületeiről fog szólni, de amennyiben a streaming szolgáltatás indulásakor (2019 negyedik negyedévében) debütálna a széria — és feltételezem, hogy ez a cél —, a produkciónak év végére illene készen állnia a forgatásra. Az anyagiak aligha jelenthetnek problémát, miután a sorozatot a streaming szolgáltatás zászlóshajójának szánják, és a Disney agresszívan be akar nyomulni a piacra, vastagon fog fogni a ceruza, amikor a költségvetést megírják Burbankben.
A szándékok olyannyira komolyak, hogy Bob Iger Disney-vezér februárban a cég részvényesei előtt azt pedzegette, hogy belátható időn belül nem is egy, hanem több élő szereplős Star Wars-sorozatot szeretnének elérhetővé tenni a szolgáltatás kínálatában.

Meglátjuk, hogy ebben is Favreau-nak jut-e szerep, mindenesetre a Lucasfilm tervezőasztala hirtelen igen zsúfolt képet mutat. A tévésorozat mellett Rian Johnson egy teljesen új Star Wars-trilógián, míg a Trónok harca készítői szintén egy több mozifilmből álló Star Wars-széria előkészítésén dolgoznak. Érdekesség, hogy talán az elmúlt évek tapasztalataiból okulva, de egyelőre egyik produkció bemutatásának sincs konkrét dátuma. Kivétel természetesen J.J. Abrams IX. Epizódja, amelynek forgatása júliusban indul, hogy 2019 decemberében láthassuk a moziban.

Címkék: star wars filmek spinoff tévésorozat Jon Favreau Rian Johnson

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr1313732340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Editor_ 2018.03.15. 17:24:53

Az volna jobb, ha inkább az egész estés mozifilmek színvonalára koncentrálnának. Az utolsó Jedik nem aratott osztatlan sikert, jelenleg népszerűsége az előzmény részek szintjén áll. (Bár nekem speciál nagyon tetszett, nálam erős 8 pontos, a legjobb 4 rész közt van.) De sajnos a spin-off részek gyengék, mint a Zsivány Egyes is. Alig emlékeztet a Star Wars világra.
süti beállítások módosítása