Star Wars: A mandalori

Minden infó az első élőszereplős Star Wars-tévésorozatról

2019 nagy évnek ígérkezik a Star Wars négy évtizede íródó történetében, és nem csupán azért, mert a decemberben érkező IX. Epizóddal lezárul a Skywalkerek 1977-ben indult kilenc részes filmciklusa. Nagy durranásnak ígérkezik a Galaxy's Edge is, amely közelebb hozza a messzi galaxist, mint azt valaha képzeltük volna, ám legalább ilyen izgalmas, hogy az idei esztendő elhozza a Star Wars történetének első élőszereplős tévésorozatát.

taika_waititi_igdroid.jpg

A sorozat címe The Mandalorian, és igazán sokat majd két hét múlva fogunk tudni róla, mivel a Chicagóban megrendezésre kerülő ötnapos Star Wars Celebration találkozó egyik fő attrakciója a sorozatról szóló pódiumbeszélgetés lesz, ahol az alkotók maguk mesélnek a készülő szériáról, és remélhetőleg az első képkockákat is megmutatják nekünk, akár egy előzetes, akár egy rövid werkfilm formájában.

Arra gondoltam, mivel közel másfél éve követjük nyomon a Star Wars-tévésorozat születését, az április közepi információ dömping előtt érdemes összegezni mindazt, amit eddig megtudtunk a produkcióról.

Régóta dédelgetett terv

Sokat kellett várni, hogy a Star Wars-tévésorozat ötlete valósággá váljon. George Lucas már a kétezres évek elején szőtt efféle terveket, amelyek 2005 után olyannyira komollyá váltak, hogy — akkori hírek szerint — egy írói csapat két évadnyi forgatókönyvet készített elő forgatásra. Lucas semmiben sem kívánt kompromisszumot kötni, a tévésorozatnak történetvezetésben, karakterekben és nem utolsó sorban látványvilágban is fel kellett nőnie a mozifilmekhez, ám mivel ambiciózus terveihez nem talált partnert a tévétársaságok körében, a sorozat ötlete dugába dőlt.

Az elmúlt másfél évtized azonban hatalmas változásokat hozott a televíziós piacon. A streaming szolgáltatók megjelenése új szintre emelte a tartalomgyártást, a Disney saját szolgáltatásának indulása pedig utat nyitott a Lucasfilm előtt, hogy a messzi galaxis a mozivászon után a képernyőket is meghódítsa.

2017 novemberében Bob Iger Disney-főnök maga jelentette be, hogy egy élőszereplős Star Wars-tévésorozat lesz a stúdió 2019 őszén induló, nemrég Disney+ névre keresztelt streaming szolgáltatásának zászlóshajója. Mindez annak ellenére van így, hogy a sorozat ötlete nem a Disneytől, hanem a Lucasfilm csapatától származik — árulta el Alan Horn stúdióvezető egy nemrég megjelent interjúban.

A történetről

A sorozat története három évvel A Jedi visszatér eseményei után veszi kezdetét, mondhatni, abban a korszakban, amelyről a klasszikus trilógián felnőtt generáció — beleértve a sorozat alkotóit is — a legtöbbet ábrándozott.
A Birodalom megbukott, az Uralkodó és hatalmának szimbóluma elpusztult az endori csatában. A császárság romjain formálódó Új Köztársaság gyenge, fennhatósága alig terjed túl a magvilágokon, ugyanakkor a Birodalom eszméjét újjáélesztő Első Rend felbukkanására még évtizedeket kell várni. Így a galaxis peremén most az alvilág az úr. Néhol talán karöltve, másutt rivalizálásban a megmaradt hatalmukat féltő birodalmi hadurakkal. Zűrzavaros idők, amelyekben a peremvidék polgárai úgy boldogulnak, ahogy tudnak, akárcsak történetünk főhőse, egy fegyverforgató, kalandor, mandalor páncélt viselő magányos harcos — a mandalori.

the_mandalorian.jpg

Az alkotók

Hogy a stúdió mennyire komolyan veszi az élőszereplős Star Wars-sorozatot, azt jól érzékelteti, milyen bombaerős gárdát szerződtetett a kamera mindkét oldalára.

2018 márciusában kinevezték a produkció élére Jon Favreau író-rendező-színészt, aki egyrészt közismerten a Star Wars rajongója, másrészt évek óta a Disney kötelékébe tartozik, mind a Marvel-filmek visszatérő szereplőjeként, mind olyan filmek rendezőjeként, mint a Vasember vagy az élőszereplős A dzsungel könyve, illetve a még bemutatásra váró Oroszlánkirály-remake. Favreau emellett évtizedes kapcsolatot ápol a Lucasfilmmel is, egyebek mellett ő volt a — micsoda véletlen — mandalórai vezér Pre Vizsla hangja a Clone Wars című animációs sorozat számos epizódjában, tavaly pedig a Solóban szerepelt — az ő hangján szólalt meg a négykezű ardenniai pilóta, Rio Durant. Favreau produkcióvezetőként és vezető íróként dolgozik A mandalorin.

A producerek izgalmas és meglehetősen sokszínű szereplőgárdát szedtek össze. A sorozat főszerepét a chilei származású amerikai színész, Pedro Pascal játssza, akit legtöbben a Trónok harca Vörös Viperájaként, más néven Oberyn Martellként ismernek, de legalább olyan emlékezetes alakítást nyújt a Netflix Narcos című sorozatában, és a mozivásznon is láthattuk az utóbbi években, például a Kingsman folytatásában.
Pascal mellett olyan színészek tűnnek fel a sorozatban, mint a Breaking Bad zseniális drogbárója, Giancarlo Esposito, a harcművészből lett Deadpool-színész, Gina Carano, a legendás Carl Weathers, aki anno a Rocky-filmek Apollo Creedjét és a Predator Dillon ezredesét alakította a mozivásznon, a Mentalistából és az Odaátból ismert Emily Swallow, az American Gods és a Sleeper Cell iráni származású színésze, Omid Abtahi, a neves német színész-filmrendező, Werner Herzog, valamint Nick Nolte, akiről aligha kell többet elmondani, mint hogy ő Nick Nolte.

A nyitóepizód rendezője az a Dave Filoni, akit George Lucas padawanjaként is szoktak emlegetni, mivel nála szorosabb munkakapcsolatban senki sem állt a Star Wars szülőatyjával a Lucasfilm jelenlegi gárdájából. Filoni csaknem nyolc évig dolgozott Lucas mellett a Clone Wars animációs tévésorozat vezető rendezőjeként, később a Star Wars: Rebels és a Star Wars: Resistance animációs sorozat megalkotója, jelenleg a Lucasfilm animációs részlegének vezetője. Filoni annyira népszerű a rajongók körében, hogy sokan évek óta szeretnék Star Wars-film rendezői székében látni, ám A mandalori lesz pályafutása első élőszereplős rendezése. Egyben produkcióvezetője is a sorozatnak.

Filonit olyan nevek követik az első évad rendezői székében, mint Deborah Chow (Jessica Jones), Rick Famuyiwa (Kábszer), Ron Howard lánya, Bryce Dallas Howard (Solemates), valamint a mozifilmes Taika Waititi (Thor: Ragnarök).

Még egy izgalmas nevet biztosan felfedezhetünk A mendalóriai stáblistáján. 2018 decemberében bejelentették, hogy a sorozat zenéjét az azóta Grammy- és Oscar-díjassá vált fiatal svéd komponista, Ludwig Göransson (Creed, Venom, Fekete Párduc) szerzi.

A forgatás

A mandalori forgatási munkálatai 2018. október és 2019. február között zajlottak, így jelenleg már a sorozat utómunkálatait végzik. Mivel a forgatás helyszíne a mozifilmekkel ellentétben nem London, hanem Kalifornia volt, a produkciót kevésbé sikerült eldugni a külvilág elől, mint azt a Lucasfilmtől megszokhattuk. A világhálón rendszeresen bukkantak fel lesifotók, megmutatva, hogy a kékhátterek mellett díszletekben sem szűkölködik a produkció.
A sorozat pontos költségvetése nem ismert, de a hollywoodi sajtó szerint A mandalorival egyedül a Trónok harcát említhetnénk egy lapon. Egyelőre az epizódok számát sem ismerjük — a pletykák nyolc epizódról szólnak, ami az öt hónapnyi forgatást tekintve reális számnak tűnik.

A forgatás hónapjaiban már-már sikk lett feltűnni A mandalori stúdiójában. A sorozat díszletei közt megfordult mások mellett Elon Musk milliárdos, a filmrendező testvérpár, Anthony és Joe Russo, de egy alkalommal meglátogatta a forgatást maga George Lucas is.

lucas_filoni_favreau.jpg

George Lucas Dave Filoni rendező-producerrel és Jon Favreau író-producerrel A mandalori forgatásán

A Star Wars szülőatyjának elképzelése, hogy a tévésorozat semmiben ne szenvedjen hátrányt a mozifilmekhez képest, megvalósulni látszik. Akárcsak a filmek esetében, a tévésorozat vizuális effektusait is a Lucasfilm leányvállalata, az Industrial Light & Magic készíti el. A stúdió hosszútávú televíziós terveit jelzi, hogy a legendás trükkműhely létrehozta televíziós részlegét, amelynek központja az ILM nemrég nyílt 4300 négyzetméteres londoni stúdiója.

Míg a kaliforniai lesifotók révén a külső díszletekre vethettünk pillantást, Jon Favreau Instagramja, a keményvonalas rajongókat célozva, a produkciót átitató nosztalgiáról árulkodik. Képein olyan, sokaknak talán semmit sem mondó részletek bukkannak fel, mint IG-88 (vagy valamelyik „rokona”), a piros asztroszer droid az Új reményből, a legendás jégkrém készítő A Birodalom visszavágból, vagy épp Boba Fett hangvillára emlékeztető fegyvere az 1978-as Holiday Special rajzfilm betétjéből. Részletek, amelyek mind-mind Favreau és Filoni Star Wars iránti rajongását tükrözik.

Kémtörténet lesz a következő

Nem tudni, a producerek hány évaddal számolnak, de a pletykák szerint már most garantált A mandalori folytatása, amelyet további Star Wars-tévésorozatok is követni fognak a Disney+ szolgáltatásban. Még idén elkezdődnek egy második élőszereplős tévésorozat készületei, amely a Birodalom korában játszódik, és a lázadás korai éveit bemutató kémthrillernek ígérkezik, a Zsivány Egyesben megismert Cassian Andor (Diego Luna) főszereplésével. A produkció élére egy másik kémsorozat, a hat évadon át sikerrel futó The Americans (Foglalkozásuk: Amerikai) író-producerét, Stephen Schiffet szerződtette a Lucasfilm. És ugyan még nem hivatalos, de sokan már most mérget vennének egy Obi-Wan-sorozat indulására is, természetesen Ewan McGregor főszereplésével.

Hogy A mandalori pontosan mikor kerül képernyőre, azt egyelőre nem tette közzé a stúdió, ám minden bizonnyal a Disney+ őszre tervezett indulásával egy időben, vagy szorosan azt követően. Jövő hét végén a Star Wars Celebrationön talán már erre is megkapjuk a választ.

Címkék: star wars tévésorozat Mandalorian

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr6114732861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása