A Chicagóban zajló Star Wars Celebration találkozó első fő eseményeként magyar idő szerint péntek este 18.00 órakor sor került a Star Wars IX várva-várt pódiumbeszélgetésére, az alkotók és a szereplőgárda részvételével.

Ahogy azt vártuk, az esemény keretében a Lucasfilm a Wintrust Arena sokezres közönségének és élő Youtube-közvetítés útján az egész világnak bemutatta a IX. Epizód első előzetesét, amelyből megismerhettük a film címét is: The Rise of Skywalker.

Egy biztos, meglepetésben nem volt hiány. Semmi kétség, decemberig fogunk találgatni, hogy mire utal vajon a cím. Az előzetes elején egyébként Mark Hamill (Luke Skywalker) hangja hallható. De a címnél is meghökkentőbb, hogy az előzetes végén az uralkodó, Palpatine — vagy ha úgy tetszik, Darth Sidious — ördögi nevetését halljuk.

Tulajdonképpen az esemény csúcspontja volt, amikor ezután a figurát eddig négy (felújított változatokkal együtt öt) filmben alakító Ian McDiarmid besétált a színpadra, majd Palpatine hangján kiadta a parancsot: Játsszátok újra!

Az este első meglepetése egyébként a házigazda, Steven Colbert — tévésztár és Star Wars-ősrajongó — személye volt, aki J.J. Abrams rendező meghívására ellátogathatott a IX. Epizód londoni forgatására. Colbert először a rendezővel és Kathleen Kennedyvel, a Lucasfilm elnökével beszélgetett, majd sorban a színpadra szólította Anthony Danielst (C-3PO), az „önjáró” R2-D2-t és a klasszikus trilógiából visszatérő Billy Dee Williamst (Lando Calrissian).

Hozzájuk csatlakozott az új generációból Daisy Ridley (Rey), John Boyega (Finn), Oscar Isaac (Poe Dameron), a közönség részéről a legnagyobb ovációval fogadott Kelly Marie Tran (Rose Tico), a publikumot vukiul is köszöntő Joonas Suotamo (Csubakka), az új karaktert alakító Naomi Ackie (Jannah), a színpadra guruló BB-8, majd még kisebb barátja, az előzetesben is látható Dio (D-O?).

Ahogy az már lenni szokott a készületben lévő Star Wars-filmek pódiumbeszélgetésével, az eddigiekhez képest nagyon kevés újdonságot árultak el az alkotók — leginkább azon veccelődtek, hogy mennyire nem mondhatnak semmit —, de azért néhány információ morzsát össze lehet kaparni az elhangzottakból:

  • Abrams megerősítette, hogy a film utómunkálati fázisban van. Kitért rá, hogy a IX. Epizód három trilógia lezárása, de úgy érzi, önmagában is megállja a helyét.
  • Már Az ébredő Erőnél is arra törekedtek, hogy minél több díszletet és lényt létrehozzanak a maga fizikai valójában, és ezt a törekvést folytatják a IX. Epizóddal is. A jordániai Wadi Rum sivataga — ami az előzetesben is látható — lélegzetelállító helyszín. Az Arábiai Lawrence-et is itt forgatták. Három hetet forgatott ott a stáb, de az előkészületek hónapokig tartottak.
  • Míg Az ébredő Erő és Az utolsó Jedik szinte egyetlen film volt, ezúttal valamelyest előrébb ugrunk az időben az előző epizód cselekményéhez képest.
  • Abrams a sztoriról csak annyit árult el, hogy ezúttal láthatjuk közös kalandra indulni a film hőseit. A karakterek közti dinamikát tartja a film egyik erősségének.
  • A rendező beszélt a 2016-ban elhunyt Carrie Fisher hiányáról. Úgy fogalmazott, Carrie nem pótolható, és csodával határosnak nevezte, hogy rendelkezésükre állnak olyan kimaradt jelenetek Az ébredő Erőből, amelyek segítségével Leia hercegnő története tovább mesélhető. Megemlítette, hogy ezek között van olyan jelenet is, amelyben Fisher a lányával, Billie Lourddal együtt látható.
  • John Boyega imádja az új jelmezét. Mint mondja, Finn meglelte a helyét az ellenállásban.
  • Boyega és Oscar Isaac azon viccelődött, hogy a főszereplők viszonya tulajdonképpen egy szerelmi ötszög.
  • Daisy Ridley nem árulta el, lesz-e jelentősége a Jedi-kódexeknek, amiket Rey magával vitt Az utolsó Jedikben, Luke kettétört fénykardjával kapcsolatban pedig azt a sejtelmes választ adta, hogy „a fénykard tovább él”.
  • A forgatási fotókon találkozhattunk egy új lénnyel, aki a Klad nevet viseli.
  • A beszélgetés végén BB-8 kis barátja, Dio gurult be a színpadra, aki a filmben még mindenféle trükk révén kel életre, a Celebrationre azonban sikerült tökéletesen működőképes formában megépíteni, hasonlóan BB-8 négy évvel ezelőtti bemutatkozásához.

A fotókkal is színesített teljes pódiumbeszélgetés visszanézhető az alábbi videóban.

Képek az előzetesből

Néhány képkockát érdemes kiemelni a kétperces — egyébként Leia hercegnő zenei témája által kísért — beharangozóból, mert vannak itt érdekességek, amit nem biztos, hogy mindenki észre vett.

teaser05_mezo_csapat.jpg

Hú, mit fog még ezért kapni Abrams! :) Szóval, ha valakinek nem tűnt volna fel, az a hegy a háttérben a Halálcsillag maradványa. Az ébredő Erőhöz készültek hasonló látványtervek, a Halálcsillag szétszóródott darabjaival az óceán fenekén. Úgy látszik, nem hagyta őket a fiókban.

teaser14_halalcsillag.jpg

Igen, valaki összerakja Kylo Ren sisakját. Csakhogy nem Kylo Ren az. Bárki is dolgozik a sisakon, igencsak szőrös keze van. 

teaser11_kylo_maszk.jpg

Szerencsére úgy tűnik, Kylo ezúttal sem fogja megállás nélkül a maszkot viselni. Adam Driver túl jó színész (szerintem a Star Wars legjobb színésze), hogy egy maszk mögött játsszon.

teaser06_kylo_erdo.jpg

Ezt ki ismerte fel? Az egyik medál az Új remény végén zajló ceremóniából. Nálam nagyobb szakértők talán még azt is megmondják, hogy Luke-é vagy Hané.

teaser02_medal.jpg

És ha már a nosztalgiánál tartunk, ez csak Lando, mégis az előzetes egyik legjobb pillanata. 

teaser10_lando.jpg

Újra az Ezeréves Sólyom pilótaszékében!

teaser09_falcon_hiperur.jpg

BB-8 és kis barátja. Lássuk be, cuki, pici droidokban J.J. nagyon erős!

teaser08_bb8_dio.jpg

Leia hercegnő jeleneteinek egyike. Az eredeti felvételt nyilván manipulálták. A hátteret bizonyára kicserélték. Talán nem is Carrie Fisher kezét látjuk, de még azt is el tudom képzelni, hogy változtattak a frizuráján. A jó hír az, hogy fogalmam sincs, mert semmi jelét nem látni.

teaser04_leia_rey.jpg

Alább egy üldözéses jelenetet látunk, amiből szegény C-3PO sem maradhat ki.

teaser13_uldozes.jpg

Ez itt Finn és Poe, oké. De miért van Rey botja Finn kezében?

teaser03_finn_poe_wadirum.jpg

A következő képkockák valószínűleg ugyanarról a helyszínről származnak, a jordániai forgatásról. Itt már nincs annyi megfigyelni való. Elég csak gyönyörködni Dan Mindel operatőr képeiben.

teaser01_rey.jpg

Volt szerencsém megjárni Rum vádi sivatagát, és valóban Star Warsba való helyszín.

teaser12_rey_fenykard_sivatag.jpg

A Star Wars: The Rise of Skywalker december 20-án kerül a mozikba. Addig még bizonyára vár ránk legalább egy új előzetes, mindenekelőtt azonban három mozgalmas nap a Star Wars Celebrationön.

A pénteki nap további eseményeinek videós közvetítése a Celebrationről:

Címkék: előzetes star wars filmek események episode9

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr4614760936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luke én vagyok az apád körösztanyjának a szomszédj 2019.04.13. 05:51:35

Aze kellett meg egy robot, hogy ujabb szarsagot tudjanak majd eladni.

bandiras2 2019.04.13. 09:04:03

Ep VII: ki voltam akadva.
Rogue one: Nem volt szar, megvett a köv filmre, hátha képesek lesznek kihozni belőle valamit.
Ep VIII: Még egyszer nem fognak megszivatni. SOHA TÖBBET.
Solo: Le se torrentettem. kár azért az időért amíg nézem. Olvastam a könyvekben Han gyermek és ifjúkorát. Annál csak rosszabb lehet, és a kritikák alapján nem tévedtem.
Ep IX: "The saga comes to an end" Igaz. Végeztem vele.

lenörd hofstadter 2019.04.13. 09:05:39

Ha valaki jobban megnézi, a kis robot "feje" mellett jobbra van egy lyukacsos valami. A következő 9 rész erre és a mögötte nem látható jól elrejtett M8-as anyacsavarra épül majd fel, ez lesz az új mitológia alapja. A sivatagi fotó is sokat elárul, a homok színe nem véletlenül olyan amilyen, erre is építhető minimum négy előzményfilm.

Macropus Rufus 2019.04.13. 09:30:36

Reszemrol nem varos. Lezuhant Halalcsillag? Es melyik? Amelyik a 4. reszben robbant darabokra vagy amelyik a 6-ban? A filmek szerint semmi nem maradt beloluk. Raadasul akkor az egyuknek illene a Yavinra hullania, vagy a holdjara a masiknak meg az Endorra. Szoval akkor ez melyik is?

Billy Hill 2019.04.13. 11:04:34

@Macropus Rufus: A lényeg, hogy Jar Jar Abrams minden SW filmjében kell legyen egy földbe állt műtárgy az eredeti trilógiából, lásd csillagromboló a Jakku bolygón...

Stenonis 2019.04.13. 12:05:09

Majd valamikor talán letorrentezem. Talán, valamikor. Talán.
A VII. szimplán szar volt.
A VIII. minősíthetetlen fostenger.
A Solora már egy torrentezésnyi időt sem fordítottam.

Az új filmek közül egyedül a Rogue One volt jó.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.04.13. 12:44:29

"Fostenger' "szar" "minősíthetetlen"
Srácok, nem lehet, hogy csak simán felnőttettek?
És nem csak felnőttetek, de láttatok másik ezer filmet, és már nem nyűgöz le, ha valaki világító karddal hadonászik?
Meg marhaságnak tartjátok, hogy egy baszom nagy univerzum összes történése kb. egy családon múlik?

steery 2019.04.13. 12:47:00

A korábbi SW filmekben az alkotók ügyeltek rá, hogy minél több kosztümöt viseljenek a szereplők. Most viszont azt látjuk, hogy Rey még mindig a Jakkun viselt ócska göncét hordja, mintha a háborús évek alatt nem tudott volna beszerezni egy váltás ruhát se magának. Ez azért elég gáz.
Az első Halálcsillag Yavin 4-re zuhant darabjaihoz egy okból érdemes visszamenni: ha Luke megsúgja Reynek, hogy Darth Vader lakosztálya is ott van, benne Kenobi fénykardjával. Ezt megszerezni és újra használatba venni gyorsabb és könnyebb, mint új kardot építeni a kettérobbantott régi helyett.
A második Halálcsillag Endorra zuhant darabjaihoz két okból érdemes visszamenni: ha Luke megsúgja Reynek, hogy a saját zöld pengés fénykardja ott van, amit ostobán eldobott, mikor hagyta magát megvillámoztatni. A másik ok: Palpatine-nal kapcsolatos, de ez bármi lehet, úgyhogy nem találgatok.
Amúgy a VII. és VIII. részek színvonaltalansága alapján úgy vélem, a IX. rész is nagy csalódást fog okozni a rajongóknak és a 3. trilógia méltatlan befejezése lesz az elszúrt Skywalker történetfolyamnak.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.04.13. 13:18:50

@steery: Háát, Harrison Ford végig a mellényében volt, nem?
Szerintem a Leia sem öltözte túl, Csubakka meg végképp nem.

Egyébként miért olyan nagy durranás a fénykard, hogy azért ennyit kell mászkálni? Elég pótolható daraboknak tűntek, minden részben elhagytak egyet. Amikor Luke talizik a faterral, akkor az öreg Vader azzal kezdi, hogy látom új fénykardot konstruáltál... Ha egy év elég volt Lukenak, hogy új kezet kapjon, kardot gyártson, befejezze a jedi tanulmányait, és elmenjen Hant kiszabadítani, akkor az nem pótolhatatlan.

qtyuly 2019.04.13. 14:06:25

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Szerintem nem csak erről van szó, sok bugyutább külsőségekkel rendelkező filmet lehet szeretni felnőttként is. (Pl beszélő patkányok a L'ecsóban, agymanók az Agymanókban)
A szereplők sorozatos ostoba döntései, irritáló személyisége, rettenetesen kiszámítható, sőt, másolt történetek viszont "Fostenger"-ré, "szar"-rá és "minősíthetetlen"-né tudnak tenni egy filmet. Sőt, többet is, gondolok itt a SW 7, 8-ra és a Solo-ra.

Stenonis 2019.04.13. 14:34:23

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:
Vannak jó filmek és vannak rossz filmek.
Attól, hogy egy film a Star Wars univerzumban játszódik, nem lesz automatikusan jó.
Bár a VII. és a VIII. rész igencsak felértékelte az I. részt.

A VIII. rész annyi sebből vérzik, hogy megszámolni sem érdemes.

Engem legjobban a lila hajú "admirális" irritált. Úgy lett admirális, hogy nem hallott még vezérkarról, törzstisztekről, vagy haditerv készítéséről sem. A IV. részben Dodonna tábornok szépen felvázolja a Halálcsillag elleni támadás tervét. Ackbar admirális is kidolgozta a tervét az Endori csatához. És mindenki tudta, hogy mi a feladata. És még rögtönözni is tudott.
Erre a VIII. részben kapunk borzalmat Holdo személyében.

A cselekményben irtóztató logikai bukfencek vannak, a jellemfejlődést felejtsük el, inkább visszafejlődés tapasztalható. Ha Finn-t kivágnánk a filmből fel sem tűnne. Rose karaktere lóg a levegőben. Holdo honnan került oda? És miért kellett a mindenki által kedvelt Ackbart lecserélni rá? Stb. Stb.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.04.13. 17:39:28

@qtyuly: Akkor félreértettél. Nem arra gondolok, hogy ne lehetne felnőttként akármilyen filmet is szeretni. Ha az jó.
Hanem arra, hogy az eredeti trilógiát a látvány illetve a tudományosság teljes leszarása adta el. A történet nem több 4 mondatnál.

Most meg, hogy felnőttünk és már láttunk ezer látványfilmet, ez már kevés.

steery 2019.04.13. 17:47:55

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Valóban, Han összesen 3 ruhát viselt a 3 filmben, egy nyári meg egy téli koréliai pilótaruhát, plusz egy hóruhát, viszont Leia és Luke valamivel többet. Kenobi, Yoda, Csubi, Vader gyakorlatilag egyet, ők azonosak a ruházatukkal. Padmé volt a legdíszesebb virágszál a rengeteg ruhakölteményével.

Más: Mivel a IX. epizód több évvel a VIII. eseményei után játszódik, a főszereplők nyilván végigharcolták ezt az időszakot, az űrben és több bolygón. Tehát a ruhájuk hamar elnyűvődött. Plusz: látszania kéne Rey arcán a sok csatát túlélt veterán ellenállók tekintetének, elgyötörtségének, elszántságának, keménységének. Kéne, hogy legyenek rajta sebhelyek, az arcán, karján. Ehelyett megint egy tökéletesen sminkelt csinibabát kapunk, aki még mindög zöldfülű tekintettel néz a kamerába.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.04.13. 17:50:39

@Stenonis: A közkedvelt Acbar :D:D HÁt visszavonult, meghalt. Szerintem az nem baj, hogy szélesítik az univerzumot kicsit. Végül is egy galaxis csatáiról van szó, nehogy már ugyanaz a 10 ember (lény) vívja az összeset.

Én úgy gondolom, hogy pont ugyanolyanok ezek a részek is, mint az első volt, csak akkor még friss volt és új, néztünk mint a borjú az új kapura. Miután meg már láttad ugyanazt nyolcszor, kezd irritálni, hogy a birodalmiak semmit nem találnak el soha. Vagy hogy logikátlan valami.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.04.13. 18:12:34

@steery: Baszki, az a csaj életében először fogott kardot, aztán nulla gyakorlással legyőzte a főgonosz sameszát, aztán magát a főgonoszt is./Ez kb. mintha először látnék labdát, de egymagam legyőzöm a real madridot. /
Ki a jóisten tudná megsebezni? :D Talán a Halálcsillag. De az már szétrobbant.

Itt az előzetesben éppen lefut egy űrhajót. Mitől legyen kiégett? :D

Stenonis 2019.04.13. 19:54:10

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:
Egy szóval sem mondtam, hogy nincs logikátlanság az eredeti trilógiában.
De a VIII. rész egésze egy nagy logikátlanság. Még egy logikátlan film is elmenna, ha a karakterek elvinnék a hátukon. De karakterek sicsennek benne.
süti beállítások módosítása