November 12-én indul a Disney-birodalom nagyszabású projektje, a streaming tartalomszolgáltatás piacát átszabni hivatott Disney Plus, és vele együtt az első élőszereplős Star Wars-tévésorozat, A mandalori.

A sorozatból hét percnyi részletet már láthatott a közönség az áprilisi Star Wars Celebration találkozón, de a hivatalos előzetest tegnap mutatták be a Disney házi seregszemléjén, a D23 Expón:

A Disney Plus jelentőségét jól mutatja, hogy a szórakoztatóipari óriás a több streamelhető tartalom érdekében még a rivális 20th Century Fox stúdiót is képes volt bekebelezni. Ám a Disney Plus zászlóshajója minden kétséget kizáróan a Star Wars-tévésorozat lesz, amelynek nyitóepizódjával debütál a szolgáltatás.

A mandalori — alapinfók:

Premier: november 12.
Az első évad: 8 epizód.
Költségvetés: legalább 100 millió dollár.
A második évad: berendelve.

A Lucasfilm gyártásában készülő sorozat nem egy alternatív univerzumban, hanem a mozifilmek világában játszódik, A Jedi visszatér utáni időkben. Öt esztendő telt el a klasszikus trilógia eseményei, a Birodalom bukása óta. A polgárháborút a káosz váltotta fel a galaxis peremén, ahol az erő és az erőszak diktál. Itt tevékenykedik történetünk főhőse, egy magányos pisztolyhős — ő a mandalori.

mandalorian_poszter_reszlet.jpg

Akárcsak magát a sorozatot, a főszereplő karaktert is a szamurájfilmek és a westernek világa ihlette. A mandalori a peremvidék alvilágának szereplője, egy titokzatos múltú, magának való fejvadász, akit a történet kezdetén a vérdíj megszerzése hajt.

A sorozat szülőatyja Jon Favreau színész-rendező (A Vasember), első generációs Star Wars-rajongó, aki így nyilatkozott a produkció esztétikájáról:

„Megfigyelhető, hogy a főszereplő mandalori kinézete, űrhajójának mérete, a léptékek mind az eredeti trilógiát idézik. Nem csupán az eredeti trilógia esztétikáját szeretném megidézni, hanem abból is az első filmét. És nem is csak az első filmét, hanem annak is az első felvonását. Milyen a Tatooine-on élni? Mi zajlik a kantinban? Ezek a kérdések gyerekkorom óta izgatnak. Imádom a Star Wars sötétebb, bizarrabb oldalát, a Star Wars Mad Maxes jellegét.”

Miközben Favreau forradalmian új filmezési technikákat alkalmaz, a sorozat a klasszikus éra megoldásaihoz sem rest visszanyúlni. Így például a mandalori csillogó, ezüstös űrhajója, a Razor Crest makett segítségével kel életre a sorozatban. A makettet az Industrial Light & Magic veterán modellépítő mestere, John Goodson alkotta meg, míg az ILM más szakemberei megépítették az Új remény legendás mozgásvezérelt kamerarendszerének modern kori mását.

Az alsó hangon százmilliós költségvetés mellett a pazar szereposztás is jelzi, hogy a Disney és a Lucasfilm nagy dobásnak szánja a sorozatot.

  • A mandalori (vagy ahogy a környezete becézi, Mando) szerepét a Trónok harca Oberyn Martellje, Pedro Pascal alakítja.
  • Az egykori lázadó kommandós, Cara Dune szerepében a harcművészből színésszé lett Gina Caranót (Deadpool) láthatjuk.
  • A fejvadász céh fejét, Greef Cargát a legendás Carl Weathers (Rocky) kelti életre.
  • Ex-birodalmi gazfickót alakít a neves német színész-filmrendező, Werner Herzog.
  • Moff Gideon szektorkormányzó szerepében látható a Breaking Bad zseniális drogbárója, Giancarlo Esposito.
  • A Herzog oldalán feltűnő tudóst az iráni származású Omid Abtahi (Sleeper Cell) játssza.
  • A Mentalistából és az Odaátból ismert Emily Swallow és Mulan eredeti hangja, Ming-Na Wen (Agents of S.H.I.E.L.D.) is feltűnik a produkcióban.
  • Az IG-11 nevű fejvadász droid, akit a sorozatban is mindenki összetéveszt IG-88-cal, Taika Waititi rendező (Thor: Ragnarök) hangján szólal meg.
  • Sőt, Nick Nolte (igen, az a Nick Nolte) is a hangját kölcsönzi egy szereplőnek.

További alkotók

Jon Favreau produkcióvezetőként és vezető íróként dolgozik A mandalorin. Első számú alkotótársa Dave Filoni, a Lucasfilm animációs részlegének vezetője, aki a Clone Wars animációs sorozat vezető rendezőjeként nyolc évig dolgozott George Lucas szárnyai alatt.

„Nem hiszem, hogy bele mertem volna kóstolni egy élőszereplős produkcióba, ha nem tanultam volna tőle annyi mindent” — vallja a Lucas mellett szerzett tapasztalatairól Filoni, aki A mandalori nyitóepizódját rendezi, emellett maga is a sorozat egyik produkcióvezetője.

Az első évad további rendezői közül a legnagyobb név a szereplőként is közreműködő Taika Waititi (Thor: Ragnarök), de Deborah Chow (Jessica Jones), Rick Famuyiwa (Kábszer) és Bryce Dallas Howard (Solemates) is rendez epizódot.

A mandalori fényképezéséért a Zsivány Egyes operatőre, Greg Fraiser felel, míg a sorozat zenéjét a Grammy- és Oscar-díjas, fiatal svéd komponista, Ludwig Göransson (Creed, Venom, Fekete Párduc) szerzi.

Mikor érkezik hozzánk?

A Disney Plus három országban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Hollandiában indul el november 12-én, majd az ezt követő hetekben Ausztrália és több nyugat-európai ország is csatlakozik. Európa keleti felére sajnos jóval később, 2021 végéig ér el az új streaming szolgáltatás. Nem kizárt, hogy addig is más műsor szolgáltató, például az HBO kínálatában megjelenik a Star Wars-tévésorozat, de ilyesmiről egyelőre nem hallani.

mandalorian_poszter_d23.jpg

A sorozat hivatalos posztere

Címkék: előzetes star wars tévésorozat Jon Favreau Dave Filoni Mandalorian

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr7515022188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandiras2 2019.08.25. 16:33:17

Didney? Felejtős. Amit a 7 és 8 részben műveltek, az azt jelenti, hogy amíg ezek az emberek nem lettek véglegesen kiátkozva a filmszakmából, és a teljes munkásságukért a Didney töredelmesen hamut szórva a fejére, addig nem fogom még csak letorrenteni se ezeket a szarokat. Get woke, go broke.
www.youtube.com/watch?v=DZMtZVLDBck
Továbbá:
Kylo és Rey harca Snoke testőrségével... Namármost hogy a pélóban működik az öröklés a shiteknél? A tanítvány megöli a mesterét. Kylo a tradícióknak megfelelően kicsinálta Snokit. Erre mit művel a testőrség? Ahelyett hogy fejet hajtanának új uruk előtt "ÉLLYEN A LEGFŐBB VEZÉR", nekiállnak emberkedni. A másik. Sósiklók... bazmeg... Oké, sósiklók. Mennek a kissebségi halálcsillag felé, mert ha elsütik, akkor bent mindenkinek vége, a hatóerejét se ismerjük, lehet kettélövi a hegyet. Erre visszarendeli??? Az a csávó, aki korábban kinyírta a csillagrombolót egy öngyilkos támadás élén?(nem mellesleg megmentve ezzel a csigatempós üldözési jelenetben a maradék hajókat az orbital bombardment ágyúktól). És ott megy! Száguld a megváltó halál felé, ami majd időt ad a többieknek hogy valami történhessen! És mindjárt becsapódik a mikro deathstarba, aminek a robbanása jó eséllyel megtizedelné a lépegetőket is, és erre... NEKIMEGY BAZMEG!!! WTF WOMAN??? Most írtad alá a saját, és az összes társad halálos ítéletét, mert szeresd ellenségeidet! Persze plot larmour, mindenki túléli aki idáig eljutott... Ennél már nem lehet lejjebb. Az ellenállásnak van 1!!! darab csühös kétütemű bontószökevénye, annyi emberrel akik kényelmesen felférnek rá, és ennyi. Még valami. A nagy hajók koránaknak ezennel vége. Fel lehet állni, nincsenek többé gigantikus monstrumok, mert mindannyian láttuk mire képes az új fegyver, a HIPERHAJTÓMŰ. Fogj egy akármilyen hajót, aminek van működő hiperhajtóműve. Keress egy 100x akkora célpontot, és vonszold oda magad eléje. Fénysebesség! A célpontnak vége. Kirámoljuk a roncstelepet! Világverő flottát csinálunk belőle! Droidok a fedélzeten, vagy távirányítás. Nem számít mekkora vagy. A hipszterhajtómű minden hajót elpusztít.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2019.08.27. 01:34:16

@bandiras2: Nem hiszem, hogy kétségbeesnének attól, hogy nem fogod letorrentezni a sorozatukat. ;)
Nem erőszak a disznótor.
süti beállítások módosítása