Pénteken visszatér a képernyőkre a Mandalori, a Lucasfilm első élőszereplős Star Wars-tévésorozata. A tavaly debütáló széria sikere — túl azon, hogy „bébi Yoda” villámgyorsan meghódította a világot — két mutatón is lemérhető: egyrészt a sorozat 15 Emmy-jelölésén (köztük a legjobb dráma sorozat kategóriájában), másrészt a 60 millió Disney+-előfizetőn, ami messze túlszárnyalta a stúdió várakozásait. (Négy év alatt tervezték elérni azt az számot, amit néhány hónap alatt sikerült.)mando_child_poszter.jpg

A sorozat most érkező második évada ugyancsak nyolc, változó hosszúságú epizódot tartogat. Az új részek október 30. és december 18. között péntekente érkeznek majd a Disney+ streaming kínálatába.

A második évad ötödik részét Davi Filoni, a hetedik epizódot Rick Famuyiwa írta, a többi forgatókönyvet a sorozat szülőatyja, Jon Favreau jegyzi, aki ezúttal rendezőként is bedobta magát — rögtön az évadnyitót maga készítette el.
Az első évad rendezői közül Filoni, Famuyiwa és Brice Dallas Howard is visszatért a folytatásra. Mellettük lehetőséget kapott Carl Weathers, de Favreau hívására olyan rendezők is kapva kaptak az alkalmon, mint Peyton Reed (Ant-Man), vagy éppen Robert Rodríguez (Sin CityAlkonyattól pirkadatig).

„Az ősidők dalai oly csatákról regélnek, amelyeket a Nagy Mandalore a Jediknek nevezett varázslók rendjével vívott, kik efféle erők birtokában harcoltak.”

A második évad sztorijáról szerencsére nem sokat tudunk, az előzetesből csupán annyi derül ki, hogy főhősünk eltökélt szándéka lesz eljuttatni a „gyermeket” az övéihez — még akkor is, ha azok a mandaloriak ősi ellenségének számító Jedik volnának.

A trailernél árulkodóbb az új évad szereplőinek névsora. A Lucasfilm mindvégig fukarkodott az információkkal, ám a hollywoodi sajtó a szereplőgárda több érdekes, sokat sejtető csatlakozójáról beszámolt. Az egyikük Katee Sackhoff (Battlestar Galactica), aki a mandalori vezető, Bo-Katan hangja volt a Clone Wars animációs sorozat több évadán át, de szinte biztosra vehetjük Temuera Morrison felbukkanását is, aki Jango Fettet és klónjait alakította az előzménytrilógiában. A hírek szerint a Deadwoodból ismert Timothy Olyphant is feltűnik a sorozatban, Rosario Dawsonról pedig a fél internet elkönyvelte, hogy Ahsoka Tano élőszereplős inkarnációját fogja alakítani.

 

Az első évadból természetesen visszatér a címszereplő Pedro Pascal (Din Djarin), Gina Carano (Cara Dune), Carl Weathers (Greef Karga), Giancarlo Esposito (Moff Gideon), Emily Swallow (a mandalori kovács) és a sorozat legnagyobb sztárja, az animatronikus bébi báb is.

A Lucasfilmnek elképesztő szerencséje volt a második évad forgatásával, a munkálatok ugyanis március közepén zárultak, öt nappal azelőtt, hogy a teljes amerikai filmipar leállt a koronavírus járvány miatt.

Az utómunkálatok megkezdésével párhuzamosan Favreau elkezdett dolgozni a harmadik évad forgatókönyvein, és állítása szerint készen állnak rá, hogy még idén újra forogjanak a kamerák. Ez azért is lehetséges, mert a produkció logisztikáját hatalmas mértékben egyszerűsíti a Volume, a sorozathoz fejlesztett forradalmi technológiai újítás, amely az első évad hét Emmy-díjának egyikét hozta, a legjobb vizuális effektusok kategóriájában.

A Volume tette lehetővé azt, ami az első évad legnagyobb erényének mondható, hogy a Star Wars mozivászonra álmodott világát sikeresen átültette a kisképernyőre, anélkül, hogy bárminemű hiányérzetünk lehetett volna.

Ám kritikaként is épp azt lehet megfogalmazni a Mandalorival szemben — miközben komoly gyengeségei nincsenek —, hogy mégiscsak a legfőbb plusz, amit fel tud mutatni, hogy a Star Wars világában játszódik.
Lucas univerzumát kétségtelenül jó érzékkel használják az alkotók, de hosszabb távon ennyi kevés lesz, hogy a Mandalorit a kiemelkedő sorozatok közé sorolhassuk.

Persze, az első évad több jó epizódot tartogatott, ám igazán magas polcra helyezendő számomra csak a Rick Famuyiwa által rendezett második rész volt — egy olyan epizód, amelyben egyetlen emberi arcot sem látni, negyed órán keresztül még emberi szót sem hallani, mégis jeleskedik karakterábrázolásban, humorban, akcióban és nem csupán használja, de hozzá is tesz a messzi galaxis világához. Talán nem véletlen, hogy Famuyiwa mind rendezőként, mind íróként szerepet kapott a folytatásban. Bízom benne, hogy az új évadban hasonlóan különleges epizódból többet, míg kliséből, a „mentsük meg a falu népét a fosztogató banditáktól” típusú, ezerszer (és a Star Wars világában is nem egyszer) elmesélt sztorikból kevesebbet kapunk.

karakter_poszterek_s2.jpg

Egyelőre Disney mínusz

A Mandalori második évadát persze, akárcsak az eddigi epizódokat, hiába keresnénk bármelyik hazánkban elérhető szolgáltató kínálatában. A sorozat kizárólag a Disney+ előfizetői számára látható, amely az elmúlt hónapokban megérkezett Nyugat-Európa országaiba, ám a keleti régióba továbbra sem.
A témának a ziro.hu járt utána, először januárban. A legfrissebb helyzetképről itt olvashattok.

A magyar piac súlyát jól érzékelteti, hogy a Disneynek egy éve nincs hazai DVD/Blu-ray forgalmazója, ami a mozirajongóknak más fájdalmakat is okoz, mint hogy nem jelenik meg esetleg a Bambi legújabb kiadása. A Pixar- és Marvel-filmek épp úgy nem jelennek meg Magyarországon fizikai hordozón, mint mondjuk a Star Wars IX.
Talán ebben is a streaming szolgáltatás közeledte játszik szerepet.

Hogy optimista gondolattal zárjam, bizakodó vagyok, hogy a Mandalori harmadik évadát, akárcsak az előkészületben lévő Obi-Wan- és Cassian-sorozatot, már hazánk fia is a Disney+ kényelmét élvezve láthatja.

Címkék: előzetes tévésorozat Mandalorian DisneyPlus

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr3616263398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arthurthedent 2020.10.31. 09:01:04

"köztük a legjobb dráma sorozat kategóriájában"

Ez szerintem elírás lesz, a legrosszabb dráma sorozat, nem? :D De legalább a második évad első részében nem verik el a főhőst mint a lovat. Merthogy az első évadban gyakorlatilag mindenki akivel bajszot akaszt lenyomja mint a bélyeget.

Meg kiderült, hogy nem is mandalorian. Meg kiderült, hogy nincs is olyan, hogy mandalorian. Meg kiderült, hogy akik azt mondják, hogy ők ilyenek, azokat mind lenyomják mint a bélyeget.

Az újszülött, akit meg akar menteni, annak kell közbeavatkoznia, mert különben a csávónak vége lenne mint a botnak.

Hát elég gáz sorozat. Mondjuk nem olyan gáz, mint a star trek sorozat, ahol a csillagflottatiszt egy elítélt bűnöző, aki minden részben úgy éri el amit akar, hogy elsírja magát. :(
süti beállítások módosítása