Új ura van Jabba palotájának — láthattuk a The Book of Boba Fett hétfőn megjelent előzetesében. A Boba Fett-sorozat azonban csupán előszele a 2022-ben érkező Star Wars-sorozat dömpingnek. Lessünk be a kulisszák mögé!

Jeles esztendő az idei a Lucasfilm történetében, és nem csupán azért, mert fennállása ötvenedik évfordulóját ünnepli a George Lucas által 1971-ben alapított álomgyár.

A Lucasfilm idén több produkciót forgatott, mint az elmúlt fél évszázad bármelyik esztendejében,

köszönhetően a napjainkban zajló streaming forradalomnak és annak a sikernek, amit az első élőszereplős Star Wars-tévésorozat, A mandalori első két évada hozott a Disney+ számára.

Amellett, hogy a Lucasfilm idén forgatta az ötödik Indiana Jones-filmet és az 1988-as fantasy nyomán készülő Willow-sorozatot, a Star Wars-produkciók szinte szó szerint egymásnak adták a kilincset a stúdióban. Dacára annak, hogy a világjárvány átírta az eredeti terveket, idén már sor került három teljes Star Wars-sorozat forgatására, és nemrég elkezdődhettek A mandalori legújabb évadának stúdiómunkálatai is.

Andor bejárta Nagy-Britanniát

A Star Wars-sorozatok közül a legnagyobb szabású a Zsivány Egyes előzménysorozatának ígérkező Andor, amelynek tizenkét részes első évadát — a pandémia miatti többszöri halasztás után — épp egy éve, 2020 novemberében kezdték el forgatni Angliában.
A produkció bázisa a londoni Pinewood stúdió volt, de az év folyamán a szigetország számos pontján díszleteket emelt a stáb.

Az Andor különlegessége, hogy hagyományos módon, külső helyszíneken és nagyszabású kulisszák közt forgatták, így 2021 első félévében látványos fotókon követhettük nyomon a munkálatait. Ebből kaphattok ízelítőt az alábbi galériában.

 

A birodalmi időkben játszódó kémthrillert 2022-ben tűzi műsorra a Disney+.

A másik mandalori

A produkciók mérete közti különbséget jól mutatja, hogy az Andorral nagyjából egyszerre kezdődött, ám sokkal hamarabb lezajlott a The Book of Boba Fett forgatása, amely még éppen idén, december 29-én megérkezik a képernyőkre. A Boba Fett-sorozat szinte mindenben A mandalori nyomdokain jár, olyannyira, hogy a stáb nagy része megegyezik, és ugyanabban a virtuális műteremben forgatták, amelyet két éve A mandalori számára épített a Lucasfilm a Los Angeles-i Manhattan Beach stúdió területén. (A forradalmi StageCraft technológiáról anno itt írtam bővebben.)

bobf_posters.jpg

A hagyományostól teljesen eltérő forgatásból adódóan a Boba Fett-sorozat készületeiből nem sokat leshetett meg a külvilág, viszont kezdettől nyilvánvaló volt, hogy a címszerepben Temuera Morrison tér vissza, és viszontlátjuk a Fennec Shand karakterét alakító Ming-Na Went is. A produkció atyjának Robert Rodriguez tekinthető, aki több epizódot is dirigált, de A mandalori alkotói közül Jon Favreau, Dave Filoni és Bryce Dallas Howard is rendezett a sorozatban, amelyet nem véletlenül szoktak A mandalori két és feledik évadaként emlegetni.
További kapcsolódási pontot, hogy a zenén A mandalori kétszeres Emmy-díjas zeneszerzője, Ludwig Göransson dolgozik.

A The Book of Boba Fett nyár elején már dobozban volt. Immár két posztere is van a sorozatnak, az előzetes pedig hétfő óta látható.

Obi-Wan adja a kulcsot Mandónak

Formáját tekintve minisorozat, de a rajongók várakozása óriási az Obi-Wan Kenobi-széria iránt, nem utolsó sorban a címszerepet alakító Ewan McGregor és a Darth Vaderként valamilyen formában visszatérő Hayden Christensen miatt.

obiwankenobi_cast.jpg

A Lucasfilm eredeti terve alighanem az lett volna, hogy míg a Boba Fett-sorozatot és A mandalori harmadik évadát Los Angelesben, addig az Andort és az Obi-Wan Kenobit egyaránt Nagy-Britanniában gyártják le. Az Obi-Wan előkészületei egy ideje már zajlottak is a londoni Pinewood stúdió területén, csakhogy a pandémia közbeszólt, és a járványügyi lezárások, illetve az utazási korlátozások közepette a döntéshozók nem akarták vállalni a kockázatot, hogy egyszerre két produkciót helyezzenek ki egy óceánnyi távolságra.

Így az Obi-Want logisztikailag alaposan újratervezték, és a produkció idén májusban — a Boba Fett-sorozat forgatásának végeztével — beköltözött a Los Angeles-i StageCraft műterembe. A virtuális műterem merőben más munkafolyamatokat kíván meg, ám ez ismerős terep volt Deborah Chow rendező számára, aki két epizódot is jegyzett A mandalori első évadában.

Az alábbi videóban Ewan McGegor és Pedro Pascal beszélget egyebek mellett a virtuális díszletek közt szerezett tapasztalatairól.

A váltás leginkább a brit bulvársajtót zavarta össze, amely az év során többször is tényként számolt be az Obi-Wan Kenobi angliai forgatásáról, miközben valójában az Andor forgatását kapták lencsevégre.
Egy-egy fotó erejéig azért ennek a produkciónak a forgatásába is betekintést nyertünk, például amikor a remeteként élő Jedi tatuini kunyhója megépült Los Angeles közepén, de volt, hogy egy egész utcányi díszlet is felbukkant Dél-Kaliforniában.

obiwan_diszletek_la.png

Balra fent mamut szerű bantha, lent kunyhó díszlete Los Angeles területén.
Jobbra fent: Tatuini utcakép néhány díszleteleme.

A sorozat sokszínű és jó nevekből álló szereplőgárdáját még tavasszal közzétette a Lucasfilm. A legnagyobb örömmel persze Joel Edgerton és Bonnie Piesse párosát fogadták a rajongók, hiszen az előzménytrilógia után jó másfél évtizeddel ismét Owen és Beru Lars szerepét alakíthatják.

A forgatás június elején vette kezdetét, de a szeptember 20-i Emmy-gálán Ewan McGregor már a forgatási munkálatok befejeztéről adhatott hírt a sajtónak.

A hat részes Obi-Wan Kenobi bemutatását szintén 2022-re ígéri a Disney+. A Disney pedig 2022 nyarára ígéri, hogy Magyarországra is megérkezik a Disney+.

Elsőből utolsó

A mandalori szülőatyja, Jon Favreau már 2020 áprilisában arról számolt be, hogy javában írja a sorozat harmadik évadát, és megkezdődtek a látványtervezési munkálatok is, pedig még fél évvel jártunk a második évad bemutatója előtt.

Ebből könnyen következhetett volna, hogy lendületből lezavarják A mandalori harmadik évadának forgatását, ám nem így történt. Az sem kizárt, hogy Favreau valójában a The Book of Boba Fett forgatókönyvéről beszélt 2020 tavaszán, csak akkoriban még hétpecsétes titok volt minden egyéb előkészületben lévő produkció.

mando_bokatan_s2finale.jpg

Akárhogy is, A mandalori stúdióját előbb a The Book of Boba Fett, majd az átköltöztetett Obi-Wan Kenobi-sorozat foglalta el hosszú hónapokra. Hogy pontosan mikor kezdődött el A mandalori harmadik évadának forgatása, arról nem kaptunk hírt, de mostanra bizonyosan ennek munkálatai zajlanak a Manhattan Beach stúdió StageCraft műtermében.
Annyit biztosan tudhatunk, hogy a Greef Kargát alakító és rendezőként is szerepet vállaló Carl Weathers október 13-án csatlakozott a forgatáshoz — ezt ő maga árulta el Twitteren.

A mandalori legkorábban 2022 végén tér vissza a képernyőre a harmadik évaddal, ám még mindig nem merítettük ki a Lucasfilm, illetve a Disney+ jövő évi Star Wars-kínálatát. Az animációs produkciókra mindig kevesebb a rálátásunk, de az idén debütált Bad Batch animációs sorozat második évadára szintén a jövő esztendő során számíthatunk.

Előkészületben

Miközben A mandalori forgatása biztosan átnyúlik 2022-re, két másik élőszereplős Star Wars-produkció stúdiómunkálataival is számolni kell hamarosan.

A Los Angeles-i műteremben az Ahsoka-sorozat forgatása veheti át A mandalori helyét, Rosario Dawsonnal a címszerepben. És közelít a megvalósuláshoz az általam legizgalmasabbnak vélt Star Wars-sorozat, a Köztársaság korában játszódó The Acolyte is. Leslye Headland, a rejtélyekkel teli thrillerként jellemzett sorozat producere a nyár folyamán úgy nyilatkozott, a produkciót 2022 februárjában kezdhetik el forgatni Londonban, immár egy második, a Pinewood területén felállított StageCraft műteremben. A The Acolyte szereplőválogatása nyár óta zajlik, bemutatása 2023-ban várható.

Végezetül az esztendő végéhez közeledve a következő Star Wars-mozifilm 2023. decemberi bemutatója sem tűnik már annyira távolinak. Patty Jenkins vadászpilótás Rogue Squadronját szintén jövőre forgatná a Lucasfilm, hogy kellő idő maradjon az utómunkálatokra.

Címkék: star wars tévésorozat forgatási fotó Andor Obi-Wan Mandalorian Book of Boba

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr3516742708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása