Múlt hónapban rendezték Londonban a 2023-as Star Wars Celebration találkozót, amely 2016 óta először tért vissza Európába. A négy napos rendezvénysorozat számomra két okból is különleges élménynek bizonyult; egyrészt, mert tizenhat év után vettem részt újra Celebrationön, másrészt pedig azért, mert SimonZ barátom hivatalos meghívást kapott a rendezvény Art Show szekciójába, s mivel ketten is segítőként kísérhettük el, alkalmam volt izgalmas új perspektívából látni a világ legnagyobb Star Wars-találkozóját.

excel_trooperek.jpg

Mindez azt jelentette, hogy már a kapunyitás előtti napon bent jártunk a rendezvény helyszínéül szolgáló ExCeL központban, hogy berendezzük Zoli tervezett standját. Előzetesen kissé megrökönyödtünk a kérésen, hogy sárga láthatósági mellényben érkezzünk, ám az Art Show színes szegletének otthont adó csarnokrészbe belépve egyből értelmet nyert a szigorú szabály. A munkagépek ugyanis még ekkor emelték helyükre a díszletelemeket, és ekkor gördültek be a szomszédunkba a VW fényesre suvickolt, Star Wars-ihlette autó különlegességei is.
A hátunk mögött a droidépítők serénykedtek, hogy nap végére R2-D2-tól B2-EMO-ig a messzi galaxis összes droid sztárja éltre keljen. A mi szemünkben az igazi sztár inkább a Lucasfilm művészeti vezetője, Doug Chiang volt, aki a közelünkbe eső hátsó bejáraton át érkezett, vagy a folyosón kisebb sereg kíséretében elénk keveredő Jon Favreau.

Bár a környék és az ExCeL régi ismerősként fogadott, szürreális körülményként éltem meg, hogy tizenhat év telt el utolsó ottjártam óta. Míg 2007-ben, az akkor háromnapos rendezvény középpontjában a Star Wars harmincadik évfordulója állt, idén már A Jedi visszatér negyvenedik évfordulóját ünnepeltük, ám ez a jubileum szinte eltörpült a messzi galaxis gazdag aktualitásai mellett.

Hiszen az eltelt másfél évtizedben exponenciális növekedésnek indult a Star Wars univerzuma, így az idei rendezvény legjobban várt eseménye aligha lehetett volna más, mint a Lucasfilm másfél órásra kiírt seregszemléje, ahol betekintést nyertünk a stúdió készülő produkcióiba.

Az eseményt és egyben a Celebration négy napját egy fantasztikus videomontázs indította el, amely alatt először Nemik manifesztuma, majd Maarva Andor gyújtó hangulatú temetési beszéde hallható. A Star Wars csaknem minden szegmensét átölelő képsorokat folyamatos ovációval fogadta az értő szemű publikum. (Remélem, a videót közzé teszi a Lucasfilm, mert nagyon szívesen visszanézném.) Ezután érkezett a színpadra a nyitóesemény házigazdája, Ali Plumb brit televíziós személyiség, majd a Lucasfilmet immár több mint egy évtizede irányító Kathleen Kennedy.

Belelestünk az Andor második évadába

A seregszemle első szekciója az általam legjobban várt két produkcióról szólt. Megjegyzem, már három éve is ezt a kettőt tettem a listám élére. Elsőként az Andor alkotói léptek a közönség elé, köztük a sorozat szülőatyja, Tony Gilroy író-producer és a címszerepet alakító Diego Luna. Jellemző, hogy olyan sokan ott voltak a szereplőgárdából, hogy egy-egy mondatnál több megszólalás a már említetteken felül csak Andy Serkisnek, a Mon Mothmát alakító Genevieve O'Reilleynak és a Dedra Meerót megformáló Denis Goughnak jutott. A Wilmon Paak szerepét játszó Muhannad Bhaiernek még annyi sem. B2EMO legalább köszönteni tudta a londoni publikumot.

Luna viszont kifejtette, hogy hatalmas töltetet adott az alkotóknak az első évad kiváló fogadtatása, és hogy a folytatással szeretnék felülmúlni önmagukat. Gilroy hozzátette, hogy az 1400 fős stáb jelenleg is dolgozik a második évadon, amelynek forgatása augusztusig fog tartani. Ezt követi egy évnyi utómunka, így ha minden a terv szerint halad, 2024 augusztusában érkezhet a történet második fele.

andor_alkotok.jpg

Ezután jött az első meglepetés. Néhány kósza bekiabálás már felvetette, hogy lássunk egy előzetest, amit a fenti információk ismeretében kicsit naiv kívánságnak éreztem. Diego Luna szabadkozott is, hogy a fogatás kellős közepén járnak, ám hozzátette, hogy hoztak azért egy icipici valamit.
Az az icipici egy nagyjából egy percnyi előzetes volt. Egyetlen snitt sem tűnt félkésznek vagy befejezetlennek, bár értelemszerűen nem grandiózus űrcsatákat, hanem a karakterekre fókuszáló felvételeket láttunk.

Másnap beültem az „Így készült az Andor első évada” beszélgetésre, amelynek záró momentumaként ismét látható volt az összeállítás, szóval kétszeri megtekintés után tudom felidézni, szigorúan a teljesség igénye nélkül, az alábbi képeket: Egy tömegtüntetés képei, a résztvevők közt a kis bajuszt növesztett Wilmon egy szőke lánnyal; Mon Mothma egy űrlény társaságában sétál, talán a szenátus folyosóján; Cassian és Bix összebújik; Wilmon és néhány társa fegyverkezik egy búvóhelynek látszó helyszínen; birodalmi tiszt súg Syril fülébe; Luthen a galériájában; Kleya Marki fehér kesztyűt húz; Syril ül az anyjával a megszokott ebédlőasztalnál; a beépített ember, Lonni Jung abban a bizonyos coruscanti liftben; feltűnik a gyereksikolyokkal kínzó doktor is; előkerül egy titkos üzenetet hordozó szalag; Syril egy ellenőrző ponton átszaladva érkezik egy térre; Vel Sartha egy sikátorban; egy új szereplő jelentőségteljesen a saját karjára csap; Lagret százados, az első évadban látott BBI tiszt kétségbeesetten felkiált. És mindez alatt az Andor fő zenei témája szól.
Elismerem, ez nem túl élményszerű leírás, de higgyétek el nekem, hangulatos előzetes volt, hálás lelkesedéssel fogadta a közönség.

Kill Bill találkozása a Jégvarázzsal

Az Andor alkotógárdáját Leslye Headland váltotta a színpadon, aki Plumb felkonferálása szerint egy személyben „a The Acolyte létrehozója, sorozatgazdája, írója, producere és rendezője.” És egy vuki Jedi-mester társaságába érkezett, akiről később megtudtuk, hogy a Kelnacca nevet viseli a sorozatban. Jedikben nem lesz hiány a The Acolyte-ban, hiszen egy évszázaddal korábban játszódik, mint bármely eddigi élőszereplős Star Wars. Apró újdonságként tűnt föl, hogy a produkció új logót kapott.

Headlandről lehetett már hallani, hogy szuperrajongó, most mesélt kicsit a Star Wars-élményeiről, a Thrawn-trilógiától a fanfictionös és szerepjátékos korszakáig. Látszik, hogy nagyjából az én rajongói generációmhoz tartozik.
Kathleen Kennedy nagyon méltató szavakkal beszélt mind Headlandről, mind a The Acolyte-ról. De tényleg szuperlatívuszokban. Mint elmondta, a napokban látta a sorozat elkészült első négy epizódját, és fantasztikusnak találta őket. Én ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy a Lucasfim elnöke csak az Andort dicsérte ennyire a tavalyi Celebrationön.

acolyte_szereplok.jpg

Headland elárulta, a sorozata azért is játszódik a Köztársaság Fénykorának nevezett időszakban, mert a negatív szereplők szemszögéből szeretett volna mesélni, és ez az a kor, amikor nem a sötét oldal szolgáinak áll a zászló.
Hozzátette, hogy mivel a történet egy alapvetően békés korszakban játszódik, a sorozat a mester és tanítvány közötti viszonyra és a testvérek közötti konfliktusra helyezi a hangsúlyt.

Elmesélte azt is, hogy a Lucasfilm elnökének úgy vázolta fel a The Acolyte ötletét, mint a Kill Bill találkozása a Jégvarázzsal. Ebből a Kill Bill a könnyebben megfejthető, hiszen a sorozat erősen merít a szamuráj és harcművész filmekből. Részben hasonló forrásokból, mint anno George Lucas.
Hogy a Jégvarázs mire utal, arról csak találgatni tudok. Talán az egyénben szunnyadó erő felfedezésére. Talán az említett testvéri kapcsolatokra. Talán a történet misztikus aspektusaira...

Ezután megismerkedhettünk a szereplőgárdával, élen a Padmé-cosplayben érkező Amandla Stenberggel. A tolmáccsal megszólaló Lee Jung-jae nagy tisztelettel beszélt a franchise-ról és a tényről, hogy Jedi-mestert alakít a sorozatban. Charlie Barnett és Dean Charles-Chapman Jedi-lovagot játszik, míg a cuki hangú Dafne Keen (a kislány James Mangold Loganjéből) egy idegen fajhoz tartozó padawan lesz.
Míg Manny Jacinto a galaxis hétköznapi polgáraként keveredik bele a kalandokba, legkevésbé sem tűnt hétköznapinak a hosszú vörös ruhában érkező Jodie Turner-Smith, akinek egzotikus külseje abszolút Star Wars-szerepre termett. Rebecca Henderson a regényekben tinédzserként megismert Vernestra Rwoh alakját fogja játszani, immár tapasztalt Jedi-mesterként, bár ezt a bejelentést okosan meghagyták a Köztársaság Fénykora-kiadványok szerzőinek másnapi pódiumbeszélgetésére. Utolsóként pedig a vukit alakító Joonas Suotamo lépett a színpadra, immár civilben.

Az Andor után már legkevésbé sem lepődtem meg, hogy a The Acolyte-ból is kaptunk ízelítőt, és bárcsak láthattam volna többször ezt az előzetest is!

theacolyte_diszlet.jpg

Ami megmaradt, és nagyon fontosnak éreztem, hogy a sorozat látványvilága jól érzékelteti, egy másik korban járunk. A hangnem komoly és sötét tónusú. A helyszínek a Közel- és Távol-Keletet egyaránt idézik, a díszletek rusztikusak, ősi hatást keltenek.
Az előzetesben sokat szerepel Carrie Ann Moss, ő is Jedit alakít. A személyén túl a harci jelenetek koreográfiája is a Mátrixot idézi. Egy fogadónak látszó helyen találkozunk vele, ahol nem sokkal ezután Stenberg karakterével vív kungfu csatát. Nevezzük Erő-kungfunak! Ellenpontozásként Lee Jung-jae Jedi-mestere ifjoncokat tanít egy templomban, de a helyszín hangulata megint más, mint amit az előzményfilmekben láttunk.
A képsorok kifejezetten gazdag produkció benyomását keltették. A tájak változatosak, a keleties hangulatú utcák zsúfoltak. Sok idegen lény is feltűnik, köztük határozottan emlékszem egy neimoidiaira, de még az ő megjelenésén is érezni lehetett, hogy ezúttal más korban járunk. A zárókép pedig egy csapat Jedi-lovag, akik egyszerre villantanak fénykardot. Tombolva fogadta a Celebration közönsége.

Szóval a The Acolyte fantasztikusan néz ki. Elhangzott, hogy a forgatás május folyamán ér véget, és a sorozat valamikor 2024-ben érkezik a képernyőkre.

A Mando-univerzum nem fékez

A folytatásban a közönségkedvenc páros, Jon Favreau és Dave Filoni produkciói következtek, akik A mandalori harmadik évadának utolsó két epizódját rendező Rick Famuyiwával érkeztek a színpadra, hogy aztán a sorozat szereplőgárdájának néhány oszlopos tagja, Katee Sackhoff (Bo-Katan), Giancarlo Esposito (Moff Gideon), Carl Weathers (Grief Karga) és Emily Swallow (a kovács) is csatlakozzon hozzájuk. Némi beszélgetést követően láthattunk hét percnyi részletet a következő heti részből (a leghangosabb reakciót a legandákban 1991 óta létező Pellaeon kapitány feltűnése váltotta ki), majd Jon Favreau meginvitált mindannyiunkat, hogy ha visszajövünk esete hat órára, együtt nézhetjük meg a nagy vásznon az egész epizódot. Naná, hogy visszamentünk.

A Mandó után a Skeleton Crew című spinoffra terelődött a szó, ami a nyolcvanas évek gyerekszereplős Amblin-kalandfilmjeinek hangulatát kívánja megidézni. Olyan filmekre kell gondolni, mint az 1985-ös Kincsvadászok (The Goonies) vagy épp az E.T., a földönkívüli. A dolog érdekessége, hogy az említett Amblin-produkciók producere Steven Spielberg mellett éppen a Lucasfilm jelenlegi elnöke, Kathleen Kennedy volt.
Favreau-ék ugyan producerei a sorozatnak, a Skeleton Crew valódi alkotója azonban Jon Watts és Christopher Ford párosa, akik egy rövid bejátszás formájában jelentkeztek be. A videóban egy kékháttér előtt, egy űrhajómakett mögül bukkantak elő, hogy köszöntsék a Celebration közönségét. De a bejátszásban „spontán” feltűnt John Knoll Oscar-díjas trükkmester is, aki mérőszalaggal méricskélt a makett körül.

skeletoncrew_forgatasikep.jpg

Tabló formájában a sorozat rendezőinek névsorát is láthattuk a kivetítőn, Jon Watts mellett David Lowery, Jake Schreier, Bryce Dallas Howard, Lee Isaac Chung és az Oscar-díjas Daniel Kwan-Daniel Scheinert páros is rendez epizódot a szériában.

A Skeleton Crew igazi húzóneve azonban Jude Law, aki személyes jelenlétével tisztelte meg a Celebrationt. Law a színpadra lépve felidézte hatéves önmagát, amikor először találkozott a Star Warsszal, majd bemutatta három ifjú kollégáját, Ravi Cabot-Conyerst, Kyriana Krattert, valamint azt a Robert Timothy Smitht, aki a jelek szerint egy ortolán gyereket (mint egy mini Max Rebo) játszik a sorozatban. A negyedik gyerekszínész, Ryan Kiera Armstrong sajnos nem tudott eljönni Londonba.
A gyerekek is elmesélték első találkozásukat a messzi galaxissal. Van, akinek már a rugdalózója is Star Warsos volt, de jellemző motívum, hogy mindenkit az apukája avatott be a Star Wars csodálatos világába. Ami számunkra leginkább kiderült a beszélgetésből, hogy igazán szereplésre termett gyerkőcökről van szó.

Viszont számukra is nagy izgalmat jelentett, hogy hozzánk hasonlóan először láthatták a Skeleton Crew előzetesét. Amiben volt is minden elem, ami az említett műfajt és korszakot jellemzi: osztályterem, kertvárosi miliő, elemlámpák, erdő, csontváz, üresen talált gyerekágy, valamint gondterhelt apuka vastag keretes szemüveggel. Persze mindez többé-kevésbé Star Warsosítva, idegen bolygókkal és űrutazással fűszerezve.
Az előzetesben egyébként felbukkan Vane, a tüskés képű nikto űrkalóz is, sejtetve, hogy időben és térben sem járunk messze A mandalori legutóbbi évadától.

A Skeleton Crew a tervek szerint még idén képernyőre kerül. Reszkess, Stranger Things!

Ahsoka két felvonásban

A mellettünk ülő család minden percben Dave Filoni édes gyermekét, az Ahsoka sorozatot várta, és bizonyára sokan voltak még így, akik az elmúlt tizenöt év Star Wars-animációin nőttek fel. Volt is nagy ujjongás, amikor az Ahsoka-logo végre feltűnt a vásznon.

A sorozat előzetese egyszerre debütált a Celebrationön és a világhálón, ám előbb színpadon köszönthettünk három színésznőt, a címszerepet alakító Rosario Dawsont, az élőszereplős Sabine Wrenként megjelenő Natasha Liu Bordizzót, valamint a Szellem kapitányát, Hera Syndullát alakító Mary Elizabeth Winsteadet, mellesleg Ewan McGregor feleségét.
Dave Filoni érzelmesen vallott róla, mekkora élmény húsvér inkarnációját látni azoknak a karaktereknek, amelyeket egykor animációs szereplőként hívott életre.

Az alkotók itt mutatták be az Ahsoka hivatalos poszterét, és megtudtuk, hogy már csak augusztusig kell várni a premierre.

ahsoka_podiumbeszelgetes.jpg

Ám ez csupán a kezdet volt az Ahsoka-rajongók számára. A másnap fő eseménye a sorozatnak szentelt önálló pódiumbeszélgetés volt, Filonival, Favreau-val és az említett három színésznővel, de ekkor már csatlakozott hozzájuk a színpadon táncikáló Chopper (C1-10P), a Morgan Elsbeth szerepében visszatérő Diana Lee Inosanto, valamint a sötét oldal két új szolgája, Baylon Skoll és Shin Hati szerepét alakító Ray Stevenson és Ivanna Sakho.

A szombati esemény nagy durranása azonban az előzetes egy átszerkesztett változata volt, amelyben Thrawn főadmirális arccal is megjelenik. Így jelentették be, hogy a szerepet az a Lars Mikkelsen alakítja, aki a Lázadók animációs sorozatban már hangját kölcsönözte Thrawn karakterének. Mikkelsen ezután a színpadon is megjelent és csatlakozott a pódiumbeszélgetéshez.

Néhány különbség még, ami csak az előzetes szombaton vetített változatában volt látható: Sabine a kezében zöld fénykarddal összecsap Shin Hatival; egy ujj végig simít Ezra arcán a Lázadók záróképsorából ismert falfreskón (ami egyébként ki volt állítva az idei Celebration helyszínén); egy robogó átcsusszan egy keresztbe álló jármű alatt a lothali „autópályán”; az előzetes záró mozzanata pedig az, ahogy Ahsoka és Sabine űrhajója egy űrbálna szája felé repül.

Az Ahsoka rendezői felhozatala szintén erős. Filoni mellett az Oscar-díjas Peter Ramsey, a Sárkányok háza legmagasabban jegyzett epizódját készítő Geeta Patel, A mandalori idei évadzáróját jegyző Rick Famuyiwa, a The Book of Boba Fett talán legjobb epizódját összehozó Steph Green, valamint a Mad Mantől a Westworldig tucatnyi sorozatnál megfordult Jennifer Getzinger is rendez a sorozatban.

Ami az Ahsoka-pódiumbeszélgetésen feltűnt, hogy rengeteg lány volt a közönség soraiban, egészen kiegyenlítettnek tűnt a nemek aránya, tanúbizonyságát adva, hogy mennyire fontos női főszereplőket látni a Star Warsban. Egyébként is az idei Celebration egyik kellemes élménye volt rengeteg büszke apukát látni a lányával, ez volt talán a leggyakrabban szembeötlő családi felállás, miközben ugye alapvetően egy olyan rendezvényről beszélünk, ahol a féri mosdónál kell húsz percet sorban állni, semmiképp nem a nőinél.

Visszakanyarodva Ahsokához, a szerepet alakító Dawson elárulta, hogy a montráljai (ez a togruta fejcsápok neve) sorozatról sorozatra sokat fejlődtek, és mostanra olyan technológia van beléjük építve, ami a karakter első élő szereplős felbukkanásakor még nem is létezett.
És még két részlet, ami bizonyára jó érzésekkel tölti el a Clone Wars rajongóit: A pódiumbeszélgetés során Filoni megerősítette, hogy Huyang, az előzetesben is látható ősöreg droid David Tenant hangján szólal meg. Továbbá elárulta, hogy a sorozat zenéjét az animációs Star Wars-produkciókból jól ismert Kevin Kiner szerzi.

Filmes bejelentések: múlt, jelen és jövő

A televíziós szekció lezárása után a Star Wars fizikai lényeiért felelős Neal Scanlan és teremtményei jelentek meg a színpadon. Kathleen Kennedy megemlékezett arról, hogy az angliai Pinewood Stúdió tíz esztendeje ad otthont folyamatosan a Star Wars produkcióinak. A jubileumra egyébként egy mini kiállítás is felhívta a figyelmet, amely a starwars.com élő színpadának közelében volt látható a négy nap folyamán. Kennedy ezután felsorolta azoknak a kulcsfontoságú brit szakembereknek a nevét, akik jelenleg is a Lucasfilm csapatát erősítik az óceán egyik vagy másik oldalán.

Bevallom, annyi Star Wars Celebration eltelt már filmes bejelentések nélkül, hogy ezúttal nem is mertem számítani ilyesmire. Így annál izgatottabb „hűha” hagyta el a számat, amikor Kennedy megjegyezte:

„Gondolom, sokan kíváncsiak, hogy mit tervezünk a Star Wars-filmek terén...”

A kivetítőn ekkor megjelent egy idővonal, amely a Régi Köztársaságtól az Első Rendig ölelte fel a Star Wars korszakait, ám az ábra perceken belül tovább bővült. Kennedy elmondta, hogy a tervezett Star Wars-filmek közül ma háromról lebbentik fel a fátylat, amelyek a múltat, a jelent és a jövőt ölelik fel ezen az idővonalon, majd színpadra szólította a három film rendezőjét: James Mangoldot, Dave Filonit és Sharmeen Obaid-Chinoyt.

starwars_idovonal.jpg

Mangold, az Oscar-díjas Logan és Az aszfalt királyai rendezője, akit évekkel ezelőtt már egy Boba Fett-film lehetséges alkotójaként is emlegettek, elárulta, az ő tervezett filmje az első Jediről fog szólni, továbbá arról, hogyan jelent meg az Erő. Mint elmondta, mindig is izgatta egy bibliai jellegű, a Tízparancsolathoz hasonlatos Star Wars-film ötlete. „Honnan jött az Erő? Mikor fedeztük fel? Mikor jöttünk rá, hogy hogyan kell használni? A történet innét kezdve elkezdett formát ölteni” — mesélte.

Mangold filmje a Skywalkerek előtt 25 ezer évvel játszódik, ami egyértelműen a kedvencem az idei Celebration bejelentései közül. Régi vágyam volt, hogy szúrjunk le a messzi galaxis idővonalán egy kronológiai kezdőpontot, ahonnét a Star Wars történelme és mitológiája elindítható.

A bejelentés egyébként a nyáron érkező Indiana Jones-filmre nézve is biztató, hiszen annak is Mangold a rendezője. A Lucasfilm vélhetően elégedett a produktummal és a közös munkával. Nem mintha James Mangold személyében nagyon kételkednünk kéne.

Dave Filoni filmje az Új Köztársaság korszakában játszódik, A mandalori és különböző leágazásainak (Boba Fett, Ahsoka, Skeleton Crew) mozifilmes kulminációja lesz. Ő maga azt a tényt emelte ki, hogy életében először mozifilmet rendezhet, ami kétségtelenül minőségbeli ugrás, és nyilvánvalóan sok Filoni-rajongót tesz boldoggá. Kathleen Kennedy simán megtehetné, hogy a mozifilmet a feketeöves filmrendezőnek számító Jon Favreau-ra bízza. Hogy mégis Filoni kezébe merte adni a feladatot, az kifejezetten pozitív üzenetet hordoz, és talán az Ahsokára nézve is jó előjel.

mangold_filoni.jpg

Végezetül az Oscar-díjas Sharmeen Obaid-Chinoy szólalt meg. Az ő filmje tizenöt évvel a harmadik trilógia után fog játszódni, és egy új Jedi rend megalapításáról szól. Ekkor jött a nap következő nagy meglepetése, a rendezőnő ugyanis színpara hívta a rendet újjáépítő Jedi-mestert, a Rey szerepében visszatérő Daisy Ridleyt.

Ezek azok a pillanatok, amikért hálás vagyok, hogy ott lehettem. Ember nem volt a teremben, aki azzal foglalkozott volna, hogy melyik a kedvenc trilógiája, vagy hogy tetszett-e A mandalori előző heti epizódja. Daisy Ridleyt családtagnak járó szeretettel, kitörő ujjongással és álló ovációval fogadta a Star Wars Celebration publikuma. Ahogyan a tavalyi rendezvényen tette Hayden Christesennel vagy a Jar Jar szerepe után a poklokat is megjáró Ahmed Besttel.

A bejelentés annyira váratlan volt, hogy még a műsorvezetőt sem avatták be.
„Erről nekem fogalmam sem volt” — hebegte Plumb. „Hirtelen azt sem tudom, mit kérdezzek. Daisy, beszélj hozzám!”

„Kalapál a szívem. Nagyon izgatott vagyok, hogy folytathatom ezt az utazást” — mondta a mosolygós Daisy Ridley a színpadon.

Kennedy hangsúlyozta, hogy mind a tévés, mind a filmes produkciókkal törekednek egyre inkább megvalósítani George Lucas évekkel ezelőtt felvázolt elképzelését, hogy minél több pontot bejárjanak a mitológia idővonalán. „Most szeretnénk kiszélesíteni ezt az idővonalat, gazdagítva a jövőt, tágítva a jelent és mélyre ásva a múltban.”

Amíg mi próbáltuk feldolgozni a látottakat és hallottakat, a színpad nagyrészt kiürült. Kennedy csupán James Mangoldot marasztalta a pódiumon, hogy együtt mutassák be az Indiana Jones és a sors tárcsája poszterét és végső nagy előzetesét, amely szintén a rendezvénnyel egy időben debütált a világhálón.

Míg a főbb szereplők közül Mads Mikkelsen és Phoebe Waller-Bridge személyesen jelent meg a színpadon, Harrison Ford rövid videoüzenet formájában köszöntötte a Star Wars Celebratiön közönségét, és a rá jellemző humorral mindenkinek jó szórakozást kívánt, amíg neki melóznia kell. A bejátszás után Mangold elmondta, hogy a filmet Marokkóban, Szicíliában és a skóciai Glasgowban forgatták. Utóbbi kisebb ovációt kapott a helyi publikum egy részétől.

Végezetül megtekinthettünk egy exkluzív hat perces részletet a június 30-án érkező filmből. Mangold elmondta, hogy a jelenetsort a film közepe tájékáról választották. A választást indokolja, hogy üldözéses jelenetről lévén szó, sok kontextusra nem volt szükségünk. A hajsza Szicíliában játszódik, egy bazársoron indul, majd háromkerekű járgányokkal zajlik. A jól megkoreografált, lendületes, helyenként bravúros jelenetsorban Indy, Helena (Waller-Bridge) és egy valószínűleg helybéli fiú üldözi, hol Mikkelsen kocsiját, hol egymást, hol egy járgánnyal, hol kettővel, néha még helyet is cserélve, miközben Helena férje (?) elől is menekülniük kell. Igazi Indiana Jones-filmbe illő jelenet.

Ezzel zárult a Lucasfilm másfél órásra tervezett, annál kicsit hosszabbra is nyúlt bemutatója. Ez azonban csupán a hétvége kezdetét jelentette, kellő mennyiségű beszédtémával és pozitív töltettel látva el bennünket a négy napon át tartó Star Wars-ünnepre.

Végezetül ajánlom figyelmetekbe a Lucasfilm alábbi videóját, amelyet a záróceremónián vetítettek. Nagyszerűen idézi fel a londoni esemény hangulatát és legemlékezetesebb pillanatait.

A következő Star Wars Celebrationt Japánban rendezik, 2025-ben.

Címkék: előzetes star wars filmek események tévésorozat Andor Star Wars Celebration The Acolyte

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr818114894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása