Mérföldkőhöz érkezett a hányatott sorsú Han Solo-film készítése. Közel kilenc hónap elteltével befejeződött az űrcsempész fiatalkori kalandjait elmesélő Star Wars-kaland forgatása, és ennek örömére megkaptuk a film hivatalos címét is, amelyet a rendezői széket menet közben megöröklő Ron Howard hozott nyilvánosságra rövid videoüzenetben:

A Solo — Egy Star Wars-történet jövő májusban kerül a mozikba. Az alábbiakban áttekintjük, hét hónappal a bemutató előtt mi egyebet tudni a második önálló Star Wars-filmről.

A Solo különlegessége, hogy a Disney-éra többi Star Wars-filmjével ellentétben az ötlete még George Lucastól származik. Lucas még a Lucasfilm 2012-es eladása előtt a Skywalker Ranchre invitálta egykori alkotótársát, A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér forgatókönyvét jegyző Lawrence Kasdant, hogy rávegye egy új Star Wars-film megírására. Kasdan azzal az elhatározással érkezett, hogy nemet mond a megkeresésre, ahogy nemet mondott az előzménytrilógia megírására is, csakhogy Lucas nem egy konkrét Star Wars-film megírására kérte fel, hanem felajánlotta neki, hogy az asztalon heverő filmötletek közül válassza ki magának azt, amelyiket a legérdekesebbnek találja.

Kasdan tetszését a Han Solo-film ötlete nyerte el, már csak a karakter iránti kötődése miatt is, és szép csöndben elkezdett dolgozni a forgatókönyvön. Időközben a Disney felvásárolta a Lucasfilmet, és egyszerre több Star Wars-produkció munkálatai is megindultak a cégnél. A Solo előkészületei akkor gyorsultak fel igazán, amikor Josh Trank rendezőtől megvált a Lucasfilm, jegelve az eredetileg másodiknak tervezett — máig ismeretlen témájú — önálló Star Wars-filmet. Helyette a Han Solo-kalandot sorolták előre, amelynek forgatókönyvét Lawrence Kasdan a fiával, Jon Kasdannel karöltve fejezte be, miközben a stúdió felkérte rendezőnek a Jump Street-filmek után a Lego-kalanddal sztár státuszba emelkedő párost, Phil Lordot és Chris Millert.

A merész és izgalmas választásnak tűnő Lord és Miller másfél éven át dolgozott a film előkészítésén, nem utolsó sorban azon, hogy megtalálja Harrison Ford méltó utódját a címszerepre. Végül a 27 esztendős Alden Ehrenreichre (Ave, Cézár) esett a választás, aki mellé impozáns szereplőgárdát szerződtettek, olyan színészekkel, mint a Lando Calrissian szerepében látható Donald Glover, a többszörös Oscar-jelölt Woody Harrelson, vagy épp a Trónok harcából ismert Emilia Clarke.

hansolo_szereplogarda.jpgA főbb szereplőkkel a két rendező — az első kép a Han Solo-film forgatásáról

A film forgatása 2017 februárjában vette kezdetét a londoni Pinewood stúdióban, Lord és Miller irányításával. A produkció az első hónapokban a Kanári-szigeteket és Olaszországot is megjárta. A Star Wars-filmek stábjából több kulcsszereplő is visszatért, a díszleteket Neil Lamont, a jelmezeket Dave Crossman és Glyn Dillon, míg az idegen lényeket Neal Scanlan és csapata tervezte. Az operatőri munkát viszont az új generáció egyik legnagyobb tehetségére, az Érkezésért Oscar-díjra jelölt Bradford Youngra bízták.

Aztán elérkezett a június, és amikor kívülállóként azt gondolhattuk, a stúdiónál már a centit vágják a forgatás befejezését várva, jött a megdöbbentő fordulat, Kathleen Kennedy Lucasfilm-elnök kirúgta a film rendező párosát.

Hogy mi vezetett a drasztikus lépéshez, arról számtalan — olykor egymásnak is ellentmondó — cikk jelent meg a hollywoodi sajtóban. A problémák előjele volt, hogy májusban elküldték a produkció egyik vágóját, Chris Dickenst, akit a Mentőexpedíció Oscar-díjas vágója, Pietro Scalia váltott. A Hollywood Reporter értesülése szerint a stúdió menet közben úgynevezett acting coachot vett fel Ehrenreich mellé, hogy helyre tegye a főszereplő színészi játékát. Az ilyen szakemberek foglalkoztatása bevett szokás Hollywoodban, de a forgatás közepén meglépni merőben szokatlan. Más források szerint Ehrenreich maga jelezte a film egyik producerének, hogy a rendező páros számára érthetetlen irányba viszi a produkciót.
Lord és Miller túl szabadon kezelte a forgatókönyvet, amelyet a Lucasfilmnél — nem utolsó sorban Lawrence Kasdan közreműködése miatt — nagy becsben tartottak. A hírek szerint a rendezők gyakran improvizációra vették rá a színészeket, miközben a stúdió elvárásánál lassabban és túl kevés beállítással forgattak.

Nagyjából minden forrás egyetért abban, hogy végső soron az írópáros és a rendezőpáros viszonya romlott meg visszafordíthatatlanul. A rendező szava általában erősebb a forgatókönyvíróénál, de Lord és Miller nem számolt azzal, hogy az egyik forgatókönyvírót jelen esetben Lawrence Kasdannek hívják és legendaként tisztelik a Lucasfilm berkein belül. Kasdan egyébként produkcióvezetői minőségben is felügyeli a filmet.

hansolo_diszlet_tmz.jpgÉrdekes díszlet a tmz.com fotóján

A rendezők június végi menesztését két hét leállás követte, ezalatt bejelentették, hogy júliusban már az Oscar-díjas Ron Howard irányításával indul újra a forgatás. Az egykor gyerekszínészként induló Howard nem csupán a Lucasfilm-családhoz való kötődése (első felnőtt szerepét George Lucas American Graffitijében játszotta, míg első nagyszabású rendezése a Lucasfilm Wilowja volt 1988-ban), hanem szakmai hitele és megnyugtató személyisége miatt is logikus választás volt, hogy csillapítsa a kedélyeket és megmentse a produkciót. Kétségtelenül nem olyan izgalmas rendező, mint Lord és Miller, de az izgalom volt, amire a stúdió a legkevésbé vágyott a folytatásban.

Az új rendező igazi megoldóemberként igyekezett révbe kormányozni a produkció hajóját. A nyár végére eredetileg betervezett utóforgatás gyakorlatilag egybeolvadt a forgatás fő szakaszával. Howard az ezt követő négy hónapban nyilvánvalóan nem csak befejezni kívánta a filmet, hanem újra is forgatta annak jelentős részét.

Jellemző Michael K. Williams esete, aki nem tudott visszatérni a hónapokkal elhúzódó forgatásra, mivel időközben belekezdett egy másik film forgatásába egy másik kontinensen. Végül egyszerűbbnek bizonyult Williams valamennyi addigi jelenetét újraforgatni egy új színésszel, mint kivárni, hogy újra szabaddá váljon.
Howard az ilyen helyzetek megoldására a kapcsolatait is bevetette. Így hozta be a filmbe, valószínűleg épp Williams helyére, Paul Bettanyt, akivel korábban két filmen, A Da Vinci-kódon és az Egy csodálatos elmén is együtt dolgozott. Érdekesség, hogy míg Williams egy digitális szereplőt alakított volna, Bettany a forgatási fotók tanúsága szerint húsvér szereplőként jelenik meg a filmben — ezzel is értékes időt takaríthattak meg a szűkös utómunkálati szakaszra.

Galéria: Ron Howard rendező fotói a forgatásról

Howard a rajongók felé is igyekezett kezelni a helyzetet, rendszeresen osztva meg fotókat a forgatásról. Olyan információkat is elhintett, amelyek leginkább a rajongók szívét dobogtatják meg. Ilyen volt a Han Solo múltjából ismert Kessel-futamra vagy a fűszerbányákra való utalás.

A Lucasfilm közben a legnagyobb nehézségek közepette is hangsúlyozta, hogy az eredeti Star Wars negyvenegyedik évfordulójára, 2018. május 25-re kitűzött bemutató szent és sérthetetlen. Nyilvánvaló, hogy ezen már nem is fognak változtatni, bár az addig hátralevő hét hónap vészesen kevésnek tűnik az utómunkálatok elvégzésére. Összehasonlításképp Rian Johnsonnak a forgatás lezárása után tizenhét hónapja volt, hogy befejezze Az utolsó Jediket. Igaz, sejthető, hogy a Han Solo-film elsősorban a karakterekre épít, látványos nagyjelenetekre sokkal kevésbé kell számítanunk, mint bármelyik Star Wars-epizódban.

A nyár folyamán azt is bejelentették, hogy a Solo zenéjét a Bourne-filmek és az Így neveld a sárkányodat zeneszerzője, John Powell írja. Egyelőre nincs róla hír, megkezdte-e már a munkát.

Az előzmények ismeretében borítékolható, hogy a Solo lesz a Disney-korszak legkisebb bevételt hozó Star Wars-filmje, ám Az utolsó Jedik jegyeladási mutatóit látva, aligha fő emiatt a stúdió feje. A filmtörténetben számos példa volt rá, hogy nehéz szülés során igazi klasszikus jött létre, elég csak Lucas eredeti Star Warsára gondolni. Mindennel együtt most is reménykedhetünk, hogy a problémákkal terhelt produkció végén, ha klasszikus nem is, legalább olyan film születik, amely méltó Han Solo karakteréhez és az ötlethez, amellyel Lucas rá tudta venni Lawrence Kasdant, hogy harminc év elteltével ismét Star Wars-filmet írjon.

Címkék: star wars filmek spinoff Han Solo

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr2313017176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mizantróp. 2017.10.22. 10:05:37

Az első hiba a brit helyszin
A második (legnagyobb) hiba a főszereplő
A harmadik a rendező

Kérdéses a végeredmény. Pedig a téma megérdemelné a jó minőséget. Tartalomban, látványban, karalterekben, szinészekben.

caseyjones 2017.10.30. 15:25:10

Szerintem ezt a filmet valamikor a '80-as, legkésőbb a '90-es években kellett volna leforgatni, Harrison Ford főszereplésével. Nélküle szerintem nem lesz az igazi, ráadásul ez a színész, aki Hant játssza a filmben, egyáltalán nem hasonlít Fordra.

Han Solo. 2017.12.02. 21:09:09

@Mizantróp.: legyünk optimisták és tételezzük fel, hogy jó lesz a forgatókönyv és a rendezés is.

Még így is kérdéses a végső mérleg. A főszereplő ugyanis külsőre sajnos nem tűnik túl jó választásnak arra, hogy megidézze a fiatalkori Harrison Ford alakját. Főleg, hogy Ford ifjan kerek 185 centi volt, míg Alden Ehrenreich mindössze 172,5 cm. De persze más gondok vannak a fiatalemberrel, hiszen színészsegítő tréner kellett a forgatáson mellé.
süti beállítások módosítása