Star Wars-kabátba bújtatott kémthriller a Csernobil, a Kártyavár, a The Americans és persze a Zsivány Egyes alkotóitól. Szeptember 21-én elindul a Disney+ kínálatában az Andor, az a Star Wars-sorozat, amelyet négy éve várok, amely sok tekintetben másnak és ambiciózusabbnak ígérkezik elődjeinél, és amelynek készületeit itt, ott és amott igyekeztem figyelemmel kísérni az évek folyamán.

andor_luthen_rael.jpg

2018 őszén az Andor volt a Disney+ mindössze másodikként bejelentett Star Wars-sorozata. Akkoriban sokan tették fel a kérdést: miért pont a Zsivány Egyes Cassian Andor századosa érdemel külön előzménysorozatot?
Csakhogy az Andor többet ígért a 2016-os filmben önmagát feláldozó katona előtörténeténél. A Lucasfilm bejelentése egy kémkedéssel és merész küldetésekkel teli thrillerről szólt, amely a Birodalom elleni lázadás korai éveiben játszódik.
Talán mert a halványnál is haloványabb emlékeimben ott él A tavasz tizenhét pillanata, engem a kémsztori leírása egyből felcsigázott. A birodalmi hierarchiába beépülő kémek? A felkelés sejtjeit titkon pénzelő szenátorok? A félelem légkörében partizánná radikalizálódó kiesemberek? Jöhet! Cseppet sem csodálkoztam, hogy a Lucasfilm érezte a témában rejlő potenciált.

A munkálatokat nyomon követve ma már biztosan állíthatom, hogy az Andor különleges sorozatnak ígérkezik. Mindenekelőtt azért, mert egy olyan Star Wars-produkció, amely legkevésbé abból akar megélni, hogy Star Wars. „A sorozatnak önállóan meg kell állnia a lábán” — jelentette ki az Andor vezető írója és producere, Tony Gilroy, aki 2020 óta irányítja a produkció munkálatait.

Gilroy kompetens filmkészítő, íróként és rendezőként egyaránt Oscar-díjra jelölték a 2007-es Michael Clayton című filmjéért, de nevéhez fűződik Az ördög ügyvédje és a kémthriller műfajával nagyon is rokonítható Bourne-filmek forgatókönyve is.
Ám ami miatt feltétlen bizalmat élvez a Lucasfilmnél, hogy hat éve ő volt a megmentő, aki alapos átdolgozással és számos betoldott jelenettel gatyába rázta a Zsivány Egyest, a Disney-éra alighanem legkedveltebb Star Wars-filmjét.

tony_gilroy_diego_luna.jpg

Tony Gilroy és a címszerepet alakító Diego Luna as Andor forgatásán.

Gilroy utólag egy interjúban elárulta, őt különösebben nem érdekli a Star Wars, a Zsivány Egyesre úgy tekintett, mint egy második világháborús filmre. Valószínűleg épp ez a külső nézőpont kellett ahhoz, hogy sikerüljön ráncba szedni a überrajongóként munkához látó rendező, Gareth Edwards filmjét, és ugyanez a megközelítés teszi különlegessé az Andort is. Gilroy a sorozatot olyan nézők számára is szánja, akiket eddig hidegen hagyott a messzi galaxis.
„Azt szeretném, hogy a feleségem is nézze” — nyilatkozta még tavasszal a Vanity Fairnek. „Jelenleg közömbös iránta, az elmúlt két évben sem érdekelte különösebben a téma. Szeretném majd azt hallani tőle: te jó ég, muszáj látnom a következő részt is!”

A fentiekkel talán összefügg az Andor másik sajátossága, hogy nem a mitológiára, hanem a realizmusra épít. Erről Gilroy a következőt mondja: „Azt reméljük, hogy az igazán keményvonalas Star Wars-közösség új minőséget talál a sorozatban, és értékelni fogja, hogy jött valaki, aki mindenféle cinizmus nélkül, a molekulák szintjéig leás a világukban, és teljesen valóságosként kezeli azt.”

Az eddig látottak alapján bizakodhatunk benne, hogy az eredmény egy kicsit érettebb, komolyabb, a közönséget felnőttként kezelő Star Wars-sorozat. A széria olyan témákat feszeget, mint az elnyomott, kizsákmányolt és gyarmatosított társadalmak radikalizálódása. „Ez egy migráns története, ami számomra a legmeghatározóbb a múltamból” — nyilatkozta a címszerepet alakító Diego Luna. Cassian Andor kénytelen volt maga mögött hagyni a szülőföldjét, majd a választott otthonában is utoléri a hatalom fojtogató szorítása.
Aktuális témák ezek? Igen, mégis örök témák, hiszen végig kísérik az emberiség történelmét.

Az Andor első évada öt évvel játszódik a Zsivány Egyes cselekménye és a klasszikus trilógia kezdete előtt. A Birodalom legsötétebb korszakában járunk. Az ellenállás jelei galaxis szerte jelentkeznek, ezek azonban eleinte elszigetelt események. Minden bizonnyal a történet egyik vezérfonala lesz, hogyan születik meg ebből az általunk ismert lázadó szövetség, amelyhez majdan Luke Skywalker is csatlakozni fog.

A-listás alkotók

Ha az előzetesekre nézünk, az Andor leginkább akciódús kémthrillernek ígérkezik, némi politikai thrillerrel vegyítve. Az írói stábban Stephen Schiff erősíti az előbbi vonalat, aki a hidegháború kémeinek világáról mesélő The Americans (magyarul Foglalkozásuk: amerikai) író-producere volt. A politikai thriller vonalán a Kártyavár egyik írójaként Beau Willimon mozog otthonosan. Az első évad legtöbb forgatókönyvét vezető íróként Tony Gilroy jegyzi, de három epizódot írt a testvére is, a szintén Oscar-jelölt Dan Gilroy (Éjjeli féreg, Kong: Koponya-sziget).

A producerek között megtaláljuk a Csernobil stábjából érkező Sanne Wohlenberget, aki hozta magával a díjnyertes HBO-minisorozat ünnepelt fiatal díszlettervezőjét, Luke Hullt. Az Andor zeneszerzője pedig a háromszoros Oscar-jelölt Nicholas Britell (Holdfény, Ne nézz fel!, Ha a Beale utca mesélni tudna).

A szereplők

Az érettebb hangvételű sorozat komplex karaktereket kíván. A két szálon futó történet középpontjában a címszereplő Cassian Andor (Diego Luna) és a lázadók szövetségének későbbi vezetője, Mon Mothma (Genevieve O'Reilly) áll. Ők ketten azonban sokáig nem is találkoznak. Mindkét karakterről elmondható, hogy hatalmas utat jár be a sorozatban.

cassian_andor2.jpg

Cassian a történet elején egy tolvaj, akit a túlélésen kívül nem sok minden érdekel. Eszmék, ideológiák nem hajtják, legfeljebb a düh, amit gyerekkora óta hordoz a Birodalom (és jogelődje, a Köztársaság) iránt. Nagy adag cinizmussal tekint a világra, így valóban komoly utat kell bejárnia, míg a lázadók szövetségének hírszerző tisztjévé válik, aki később életét áldozza a galaxisért. Az út pedig számos nehezen vállalható tettel van kikövezve.

mon_mothma.jpg

Mon Mothmával birodalmi szenátorként találkozunk, aki a történet elején a coruscanti nagypolitika világában lavírozva próbál változást elérni, szigorúan a rendszer keretein belül gondolkodva. Komoly ívet kell bejárnia, míg a kiváltságos osztály tagjából a rendszer első számú ellenségévé válik. Ám nem csupán a politikus Mothmát mutatja meg a sorozat, a feleséget is megismerhetjük benne, és meglepetéseket is tartogat a karakter. Tony Gilroy szerint a negyedik rész után Mon Mothma lesz a nézők elsőszámú beszédtémája.

syril_karn3.jpg

Komplex szereplőket találunk a másik oldalon is.
Kyle Soller karaktere, az ambiciózus Syril Karn a helyi biztonsági erők felügyelőhelyettese, aki a Birodalmi Biztonsági Szolgálat (BBSz) kötelékébe vágyik. „Eltökélt figura, aki úgy véli, többre hivatott” — jellemezte Soller a karaktert, amely Cassian Andor aktájának megszállottjává válik. Syrilt részben az anyjának való megfelelés vágya hajtja (a Kathryn Hunter által alakított Eedy Karn), ugyanakkor végtelenül bosszantja a környezetében megtapasztalt inkompetencia.
Syril szigorúan az elvei mentén cselekszik. Ha a sors úgy hozza, akár a felkelők soraiban is megtalálhatná a helyét.

dedra_meero.jpg

Hűvös és céltudatos karakternek ígérkezik Dedra Meero BBSz-tiszt, aki szintén kiemelkedik a környezetéből. Feltétel nélkül hisz a Birodalomban, ám nőként egy férfiak által uralt struktúrában folyamatosan megtapasztalja, hogy az érvényesülés érdekében tízszer olyan jól kell teljesítenie, mint mellette lévő férfi társainak.
A szerepet alakító ír színésznő, Denise Gough szerint Dedra küzdelme jó eséllyel szimpátiát ébreszt majd a nézőkben a karakter iránt. Ám az érzés nem fog örökké tartani. „Elvégre a nő egy fasiszta” — teszi hozzá Gough.

Tony Gilroy megfogalmazása szerint a sorozat dickensi léptékű szereplőgárdát, több száz szereplőt és közel hatezer statisztát vonultat fel. „Kétszáztizenegy beszélő szerep van a sorozatban. Ebből nagyjából hetvenöt szereplő az, aki igazán számít, és legalább tucatnyi nagyon fontos karakter, akikkel találkozunk a második évadban is” — árulta el a sorozatgazda.

A további szereplők közé tartozik a titokzatos Luthen Raelt alakító Stellan Skarsgård (Dűne, Csernobil), a Cassian nevelőanyját, Maarva Andort alakító Fiona Shaw (Harry Potter), Adria Arjona, aki a Cassiannal amolyan se veled, se nélküled viszonyt ápoló Bix Caleent játssza, de Forest Whitakert is viszontláthatjuk a terrorista módszerekkel operáló Saw Gerrera szerepében.
Akire egyelőre nem számíthatunk, az Alan Tudyk K2-SO-ja. A Zsivány Egyesben megismert droid a tervek szerint csak a második évadban bukkan fel.

Galéria: Az Andor főbb szereplői

„Az első három rész nagyjából egy egységet alkot, lénygében egyetlen helyen, pár nap leforgása alatt játszódik. Aztán a negyedik epizóddal kezdődően elkezdünk újabb szereplőket behozni, és a világ igen nagyra tágul” — ígéri Gilroy.

A forgatás

Az Andor minden kétséget kizárólag a Disney+ eddigi legnagyobb szabású Lucasfilm-produkciója. Az eddigi 6-8 epizódos évadokkal operáló Star Wars-sorozatokkal szemben az Andor első évada 12 epizóddal érkezik, és még idén forgatni kezdik a széria következő tizenkét részét.
A produkció azonban más szempontból is kiemelkedik. Míg az Obi-Wan Kenobi stábja a pandémia okozta kényszerűségből beköltözött a Lucasfilm hipermodern LED-falakkal berendezett StageCraft-stúdiójába, Tony Gilroy ragaszkodott hozzá, hogy az Andort külső helyszíneken és hagyományos díszletek közt forgassák.

Így aztán hónapokon át figyelhettük, hogy Anglia és Skócia legkülönfélébb tájain bukkan fel az Andor stábja. A leglátványosabb az volt, amikor a produkció egy egész falu díszletét felhúzta az angliai Little Marlow határában. Emellett forgattak Cleveleys város tengerparti promenádján, egy dorseti és egy Derbyshire-i kőfejtőben, egy essexi ipari létesítmény, a Coryton Refinery területén, díszletkunyhókat emeltek a Black Park nemzeti park tóparti vidékén, de nagyszabású forgatás helyszíne volt a skóciai Cruachan erőmű és impozáns duzzasztógátjának környéke is.

A 2020 novemberétől közel egy éven át tartó stúdió munkálatok helyszíne az angliai Pinewood stúdió volt, ahol a legutóbbi öt Star Wars-mozifilmet is forgatták.

Galéria: Az Andor forgatási helyszínei

A szigetországi forgatás érdekében a New Yorkban élő Tony Gilroynak egyetlen kompromisszumot kellett meghoznia: ő maga nem ülhetett a rendezői székbe. A világjárvány miatti utazási korlátozások közepette nem akarta megkockáztatni, hogy a produkció hivatalos rendezőjeként ne tudjon fizikailag jelen lenni az angliai forgatáson. Ezért az első évadot három angol rendezőre, Toby Haynesre (Black Mirror), Susanna White-ra (Jane Eyre) és Benjamin Caronra (The Crown) bízták. Ezzel együtt Gilroy aktív résztvevője volt a forgatásoknak, és lényegében rendezőként működött közre.

A folytatás

Az Andor második évadának forgatása a tervek szerint idén novemberben veszi kezdetét. Az eredeti elképzelésben nem kevesebb mint öt évad szerepelt, ám az első évad készítése során az alkotók felismerték, hogy ekkora vállalást nem tudnának teljesíteni. „Fizikai képtelenség öt évadnyit készíteni ebből a sorozatból. Mire befejeznénk, Diego hatvanöt éves lenne, én meg valamelyik öregek otthonában” — viccelődött Gilroy. A két évad így is mintegy 1500 oldalnyi forgatókönyvből készül. Míg az első tizenkét rész egyetlen esztendő eseményeit meséli el, a második évad történései négy évet fognak felölelni, és egészen a Zsivány Egyes cselekményének kezdetéig vezetik el a nézőt.
„Ez egy második évad lesz, de számomra inkább a regény második fele” — fogalmazott a sorozatgazda.

Ha minden jól megy, az Andorral szintet lép a Disney+ Star Wars-kínálata. A sorozat műfajában, hangvételében és léptékében is valami újat ígér. Az Andor költségvetése ugyan nem ismert, de a forgatás módja és a magasabb epizódszám miatt feltételezhető, hogy messze meghaladja az eddig látott Star Wars-sorozatokét.
A következő produkció, a szintén Angliában forgatandó Acolyte pedig ugyanezt a modellt látszik követni.

andor_poszter2.jpg

Az Andor az első három epizóddal szerdán debütál a Disney+ kínálatában.

Címkék: star wars tévésorozat Andor DisneyPlus

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr6817934063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása