Hogy George Lucas szellemi öröksége tovább él a Lucasfilm berkein belül, azt mi sem példázza jobban, mint hogy megvalósulni látszik Lucas és barátja, Francis Ford Coppola közel fél évszázada megfogalmazott álma egy olyan alkotóközösségről, amelynek tagjai otthonos környezetben, kreatív légkörben, együtt alkotnak és közösen merítenek inspirációt.

Merthogy valami hasonló ölt testet napjainkban a Golden Gate-híd lábánál, a Presidio Park közepén található Lucasfilm-főhadiszálláson, ahol a Star Wars jövőjének kovácsai együtt töltik idejüket és szövögetik álmaikat a messzi-messzi galaxisról.
Hollywoodban kétségtelenül divatba jött az agytrösztökre épülő, kollektív filmkészítés — elég csak a Pixar vagy a Marvel sikerműhelyére gondolni —, ám ami a Lucasfilmnél zajlik, az mégiscsak más egy kicsit. A Star Wars-alkotócsapat mindennapjaiba korábban Rian Johnson filmrendező adott némi betekintést: míg a nappal az alkotómunkáé a Yodás szökőkutat körülölelő épületegyüttesben, esténként írók és rendezők közös filmvetítésekkel szereznek inspirációt a Lucasfilm házi vetítőtermében, ahol olyan klasszikus filmalkotások kerülnek sorra, mint az orosz Az el nem küldött levél 1959-ből, vagy Gregory Peck 1949-es háborús filmje, a Szárnyaló bátorság.

Hollywood elfoglalt embere

Ennek a társaságnak tagja az a Simon Kinberg is, aki a napokban debütáló Star Wars: Rebels animációs sorozat producere, és akit a /Film méltán nevez Hollywood legelfoglaltabb emberének. Kinberg a Columbia Universityn tanult forgatókönyvírást, majd nevét a Mr. és Mrs. Smith forgatókönyve tette egycsapásra ismertté 2005-ben. Ma már egy személyben felügyeli a 20th Century Fox valamennyi Marvel-adaptációját, társírója és producere az új X-Men-filmeknek és a most készülő Fantasztikus négyesnek, egyszerre dolgozik Ridley Scott-tal és Kenneth Branaghval, mindezek mellett pedig főállásban tevékenykedik a Lucasfilmnél, hiszen producerként irányítja a Disney égisze alatt készülő első Star Wars-produkciót, amelynek egyik írója is. Kinberg jegyzi a Rebels első két epizódjának forgatókönyvét, és szintén ő írta az évad fináléját, amelyre elmondása szerint kifejezetten büszke. (Hogy joggal teszi-e, arról a magyar nézők is meggyőződhetnek, mivel a sorozat október 5-én, vasárnap 9.30-kor elrajtol a hazai Disney csatornán.)

simon_kinberg.jpg

A 41 esztendős író-producert Kathleen Kennedy hívta meg a Lucasfilm agytrösztjébe, nem sokkal azután, hogy átvette a cég vezetését. Néhányszor elbeszélgettek négyszemközt, míg végül egy alkalommal Kinberg magával George Lucasszal is találkozhatott.
"Ahogy sejthető, életem egyik legizgalmasabb és legfélelmetesebb megbeszélése volt" — meséli Kinberg egy starwars.com-nak adott friss interjúban. "A filmek munkálatairól folyt a diskurzus. Nagyon izgalmasnak találtam, és elvállaltam, hogy megírom az egyik filmet, amire sort is fogunk keríteni, ugyanakkor már az izgalmas volt, hogy részese lehetek annak az írói közösségnek, amelyik a Lucasfilm és a Star Wars jövőjéről gondolkodik. Így lettem aztán a VII. Epizód konzultánsa."

Valójában a Star Wars: VII. Epizód előkészítésében jóval azelőtt részt vett, hogy J.J. Abrams rendező csatlakozott volna a produkcióhoz. "Időnként kikérik a véleményem, és elmondom a kreatív gondolataimat az éppen felmerülő kérdésben" — meséli Kinberg a filmnél betöltött szerepéről. "Ott voltam az elején, amikor a lehetséges irányokról beszélgettünk. Rengeteg időt töltöttem a Lucasfilmesekkel mielőtt felkérték J.J.-t. Aztán pedig rengeteg időt töltöttem a Lucasfilmesekkel és J.J.-vel. Mindig elolvastam az éppen elkészült forgatókönyvet, megjegyzéseket, gondolatokat fűztem hozzá, amiket vagy megfogadtak vagy nem."

Mint ha egy rabbinak vagy papnak azt mondanák, írhat egy új kötetet a Bibliához

Az igazi szerepvállalás azonban csak ezután következik Kinberg számára. Írója és producere lesz a későbbi Star Wars-filmek egyikének. Hogy melyiknek, azt egyelőre nem árulja el, de jó esély van rá, hogy Josh Trank júniusban bejelentett önálló Star Wars-filmjéről van szó. Az ezt firtató kérdésre sejtelmesen így válaszolt: "Azt hiszem, így vagy úgy, de fogunk még együtt dolgozni." A két filmes ugyanis együtt forgatta a Fantasztikus négyest, sőt, a közös munka után Kinberg maga ajánlotta a Lucasfilm vezetőinek figyelmébe a huszonéves rendezőt. Sokat elárul, hogy egyből hallgattak rá.

"Sok jót mondtam Joshról a Lucasfilmeseknek. Érdekelte őket, mert akárcsak Rian (Johnson) és Gareth (Edwards), ő is amolyan új generációs rendező. Kis költségvetésből tudott nagyszabású filmet készíteni. Szerintem ez is olyasmi... nem mintha ezeknek a filmeknek ne lenne óriási költségvetése, de ez egy olyan hagyomány, amit még George (Lucas) indított el, aki az American Graffiti rendezőjeként készített egy hatalmas sci-fit. Szóval Joshban megvolt az, amit a Lucasfilm kedvel ezekben az új rendezőkben."

Amit viszont Kinbergben kedvelhetnek a Lucasfilmnél, hogy jól ismeri a Star Wars "törzsanyagát", és ehhez saját bevallása szerint nem kellett előtanulmányokat folytatnia, mivel mindig is rajongott Lucas galaxisa iránt. Most maga formálhatja tovább.

simon_kinberg_csapat.jpg

Balról jobbra: Simon Kinberg, Dave Filoni rendező (Star Wars: Rebels), Kiri Hart és Pablo Hidalgo

"Ez pályám legijesztőbb, legszürreálisabb és legizgalmasabb élménye, annyi biztos. Azt gondoltam, a tény, hogy dolgoztam már nagy múltú, számomra fontos világokon, mint amilyen a Sherlock Holmes vagy az X-Men, felkészített a feladatra. De az igazság az, hogy a Star Wars semmi máshoz nem hasonlítható, sem most, sem a múltban. Merem állítani, hogy az elmúlt száz év legnagyobb populáris sztorija. A Star Warst olyan vallásosság övezi, amihez még a képregények vagy bármilyen más médium iránti fanatizmus sem fogható. Egyetlen dologhoz tudom hasonlítani, mint ha egy rabbinak vagy papnak azt mondanák, írhat egy új kötetet a Bibliához. A felelősség és a lehetőség valami hasonló."

A Star Wars-agytröszt

Vajon Simon Kinberg mellett kik tartoznak még a Star Wars agytrösztjéhez? Biztosan tudjuk, hogy az említett alkotóközösségnek tagja valamennyi forgatókönyvíró és rendező, aki az elkövetkezendő években Csillagok háborúja-filmet készít, így az első önálló filmet író Gary Whitta, az önálló Star Wars-filmet rendező Gareth Edwards és Josh Trank, valamint Rian Johnson, aki a VIII. és IX. Epizódon dolgozik.

A Star Wars-agytrösztnek vannak nem filmes tagjai is, mint például Kiri Hart, a sztori csapat vezetője, Carrie Beck kreatív stratéga, a franchise szinergiájáért felelős Diana Williams, a holocron őrzőjének titulusát viselő (bármit is jelentsen ez a gyakorlatban) Leland Y Chee, továbbá a törzsrajongóból — hivatalosan így mondják — márka kommunikációs menedzserré avanzsált Pablo Hidalgo.

A filmes vonalon mindenképp meg kell még említeni Lawrence Kasdant, aki A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér után a VII. Epizódot is papírra vetette, és nem maradhat ki a felsorolásból az a személy sem, aki az alkotócsapatot egyben tartja, akit George Lucas személyesen tett meg utódjának, vagyis a Lucasfilm elnöke, Kathleen Kennedy.

Címkék: star wars filmek spinoff episode7 Simon Kinberg

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr506745781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása