Hosszú hónapok, sőt évek várakozása után a Lucasfilm végre kiterítette a lapjait, előkészületben lévő Star Wars-produkciók egész sorát jelentette be.

A bejelentésre december 10-én került sor a Disney befektetőinek tartott, de legalább annyira a nagyközönségnek szóló online eseményen, amely ilyen szempontból helyettesítette a világjárvány miatt augusztusban elmaradt Star Wars Celebration találkozót, ahol minden bizonnyal helyet kapott volna ezeknek a bejelentéseknek legalább egy része.

starwars_planned_productions_2020.jpg

Így azonban Kathleen Kennedy Lucasfilm-elnök húsz perces prezentációban sorolta a következő évek produkcióit, amelyek közt szóba került a következő Indiana Jones-film, a Children of Blood & Bone című fantasy adaptáció, valamint a 2022-ben érkező Willow-sorozat is, amelynek forgatási munkálatai márciusban kezdődnek Walesben.
De koncentráljunk most kizárólag a Star Warsra, hiszen a Lucasfilm még soha annyi Star Wars-hírt nem zúdított rajongóira, mint most egyetlen nap alatt! És ezt azóta A mandalori évadzáró epizódja is megfejelte plusz egy bejelentéssel.

Izgalmas információ volt, hogy a stúdió három további, a korábbinál nagyobb méretű Stage Craft-műtermet, úgynevezett Volume-ot épít. Ez az a forradalmi technikai újítás, amelyet A mandalori forgatásához használnak. A Lucasfilm immár három kontinensen, három filmipari központban, Los Angelesben, Londonban és Sydneyben is rendelkezni fog ilyen műteremmel, megteremtve annak lehetőségét, hogy egyszerre több produkció foroghasson a parallax virtuális valóságot élőben renderelő gigantikus LED-falak között.

Szintén jó volt hallani, hogy Kennedy megemlítette a messzi galaxis huszonötezer évet felölelő történelmét, amelynek kiaknázására az első óvatos lépést végre megteszi a stúdió.

De lássuk is, az én teljesen szubjektív toplistámon, mik a Lucasfilm legizgalmasabb előkészületben lévő produkciói!

Futottak még: A Droid Story, Star Wars: Visions

A top 10-be nem fért be, de mindenképp említést érdemel az alábbi két animációs produkció.

star_wars_visions_logo.jpg

Star Wars: Visions igazi csemege lehet az animék kedvelői számára. Japán legnevesebb anime stúdiói és alkotói kísérletet tesznek, hogy egyesítsék a műfajt a Star Wars messzi galaxisával. Az így születő tíz, egyedi rövidfilm alkotja majd a Star Wars: Visions antológiasorozatot, amely „eddig nem látott módon közelít a Star Wars világához.”

droid_story_logo.jpg

A másik animációs projekt érdekessége is elsősorban az alkotóiban rejlik. A Lucasfilm Animation és George Lucas legendás trükkműhelye, az Industrial Light & Magic kollaborációjából fog megszületni az A Droid Story című sorozat, amely az animációt kombinálja a vizuális effektusok eszköztárával. Hogy ezt hogyan kell elképzelni, arról egyelőre elképzelésem sincs, épp ez teszi izgalmassá.
A sorozatban egyébként egy új hőst ismerhetünk meg, akinek útját a jólismert páros, R2-D2 és C-3PO fogja egyengetni.

10. The Bad Batch

2020-ban egy befejező évad erejéig visszatért a képernyőre és a Disney+-on óriási sikerrel futott a Clone Wars animációs sorozat. A záróévadban bukkant fel a genetikailag módosított kísérleti klónok elit alakulata, a Bad Batch, amely — ezt egy ideje már tudjuk — ugyanezen a néven spinoff sorozatot kap.
A Clone Wars stílusát és látványvilágát tovább vivő sorozat cselekménye a klónháború utáni időkben játszódik, amikor a Bad Batch tagjai új rendeltetésüket keresik a galaxisban és zsoldosként vállalnak veszélyes küldetéseket.

Az animációs sorozat 2021-ben érkezik a Disney+-ra, és már előzetese is van:

9. Rangers of the New Republic

Mint megtudhattuk, A mandalori alkotópárosa, Jon Favreau és Dave Filoni a sikerszéria (legalább) két testvérsorozatának elindításán dolgozik. Ezek egyike a limitált sorozatként beharangozott Ahsoka (erről hamarosan), a másik pedig a jelek szerint több évadosra tervezett Rangers of the New Republic, amelynek témájáról egyelőre csak a cím árulkodik.

Márpedig ami a címről egyből beugrik, az A mandalori második évadában felbukkanó, X-szárnyú vadászgépben „járőröző” pilóta páros, akik az Új Köztársaság rendjének afféle őreiként léptek fel. Ez, persze, nem feltétlenül jelenti, hogy az új sorozat pont ezt a pilóta párost követné nyomon, már csak azért sem, mert egyiküket Filoni maga alakítja. A duó idősebb tagját, Carson Teva századost viszont a kanadai színész, Paul Sun-Hyung Lee játssza, így ő könnyebben helyet kaphat a spinoffban.
Mint ahogy helyet kaphat a „serifcsillagot” szerző Cara Dune is, ám mindez csak találgatás részemről.

rangers_of_the_new_republic_logo.jpg

Ami elsősorban izgalmassá teszi ezt a produkciót, hogy (az Ahsokával egyetemben) A mandalorival párhuzamosan fog játszódni a cselekménye, a három sorozat szálai néha találkoznak, és végül egyetlen nagy eseményben futnak össze.

8. Taika Waititi Star Wars-filmje

Ez az a projekt, ami fénysebességgel fog feljebb lépni a listán, ha legalább egy címe lesz. Pillanatnyilag azonban csupán annyit tudunk róla, hogy egy előkészületben lévő Star Wars-mozifilm, amelyet az Oscar-díjas Taika Waititi (Jojo Nyuszi, Thor: Ragnarök) ír és rendez.
Kathleen Kennedy elmondása szerint Waititi — aki tavaly A mandalori első évada záróepizódjának rendezőjeként már belekóstolt a Star Wars világába — jelenleg is dolgozik a forgatókönyvön, amely a rendezőre jellemző egyedi hangvételű, különleges humorú, friss és váratlan filmet ígér. Mindenképp az egyik olyan projekt, amelytől várhatjuk, hogy a Star Wars határait feszegesse. Ám magam részéről még azt sem bánnám, ha Waititi a 2018-as Solo számára készítene egy tőle elvárható őrült folytatást.

7. Ahsoka

A Star Wars animációs sorozatok rajongói számára hatalmas esemény volt, hogy Ahsoka Tano alakja élőszereplős formát öltött A mandalori második évadában. Mint már említettem, A mandalori két testvérsorozatot is kap, ezek egyike Ahsoka Tano karakterét helyezi a fókuszba, akit továbbra is Rosario Dawson fog alakítani. Az alkotópáros ezúttal is Jon Favreau és Dave Filoni.

A limitált (vélhetően egy évadosra tervezett) sorozatot Filoni írja, ami teljességgel érthető, hiszen Ahsokát saját teremtményének tekintheti; a Clone Wars kezdetétől részt vett a karakter születésében, formálásában, és élőszereplős debütálását is maga vezényelte le, mind írói, mind rendezői minőségben.

ahsoka_logo.jpg

Ahogy már említettem, az Ahsoka eseményei is A madalori cselekményével egy időben játszódnak, illetve összefonódnak a szálak. Úgy tűnik, a történetnek ezen a pontján Ahsoka küldetésének tekinti, hogy ráleljen az elveszett Jedi-tanítványra, Ezra Bridgerre (Star Wars: Lázadók), akit Thrawn birodalmi főadmirálissal együtt nyelt el a misztikus hipertér. Mint A mandaloriban láthattuk, a togruta Jedi a főadmirális nyomát kutatva folytatja keresését. Adja magát, hogy ez legyen a sorozat egyik központi témája.

Külön felhívnám a figyelmet a sorozat logójára, ami számomra a Lázadók sorozatban látott „világok közötti világot”, illetve az oda vezető kapukat idézi.

6. The Book of Boba Fett

Aki még nem látta A mandalori második évadának záróepizódját, most inkább ugorjon a következő címre!

the_book_of_boba_fett_logo.jpg

Aki viszont látta az epizódot és türelemmel kivárta a stáblista végét, tudhatja, hogy az évadzáró még egy címmel megtoldotta a múlt héten esett bejelentéseket: 2021 decemberében jön a The Book of Boba Fett, bármi is legyen az. Van, aki szerint A mandalori harmadik testvérsorozata, mások szerint ez csupán A mandalori jövő évi folytatásának afféle alcíme, de még az sem kizárt, hogy egy egészestés Boba Fett-film érkezik a Disney+-ra.
Olyan szempontból mindegy is, hogy mindenképp valami újat kapunk, ami érdekesnek ígérkezik, hiszen A mandaloriban látott ábrázolás után Bobát immár nem lehet sem az egyértelműen gonosz, sem a pozitív karakterek közé besorolni.

(Frissítés: A StarWars.com mostanra megerősítette, hogy a The Book of Boba Fett önálló sorozat lesz a Diney+-on, melynek producere Jon Favreau, Dave Filoni és Robert Rodriguez.)

5. Rogue Squadron

Múlt héten megkaptuk a választ egy fontos kérdésre: Rogue Squadron címmel érkezik a következő Star Wars-mozifilm, 2023 karácsonyán, Patty Jenkins (Wonder Woman) rendezésében.

A címre sokan felkapták a fejüket, hiszen az évtizedek folyamán képregénysorozat, videojáték és Star Wars-regény is készült ezzel a címmel. Előbbiek mind-mind a Luke Skywalker, Wedge Antilles és a felkelés más pilótái által alkotott vadászpilóta alakulat kalandjairól szóltak.

rogue_squadron_logo.jpg

Ezúttal azonban a vadászpilóták új generációját ismerhetjük meg, akik megöröklik a nagy elődök helyét a Zsivány Egyesről (Rogue One) elnevezett alakulatban. Legalábbis erre utal a hivatalos közlemény megfogalmazása, amely szerint Patty Jenkins őrült száguldással és izgalmakkal teli filmje „a galaxis új korszakába vezeti át” az űreposzt.

A rendezőnőt érdekes személyes szál köti a témához, hiszen édesapja vadászpilóta volt és küldetésben vesztette életét.
„Filmrendezőként életem egyik álma volt, hogy egyszer nagy filmet készíthessek vadászpilótákról” — fogalmaz Jenkins. „Amikor szembejött a tökéletes sztori, kombinálva egy másik igazi szerelmemmel, a Star Wars páratlan világával, tudtam, hogy rátaláltam a következő filmemre.”

A bejelentés kapcsán a rendezőnő egy kis videót is forgatott, illusztrálva a projekt iránti szenvedélyét. Képzeljük el, mekkorát szólt volna ez a videó a Star Wars Celebrationön, az ottani többezres publikum előtt!

4. Obi-Wan Kenobi

A rajongók évek óta várták, követelték, mígnem tavaly nyáron bejelentették a Ewan McGregor főszereplésével készülő Kenobi-minisorozat tervét. A széria rendezője A mandalori két epizódját is jegyző Deborah Chow lesz, és a sorozat forgatása jövő márciusban veszi kezdetét.

obi_wan_kenobi_logo.jpg

A mostani nagy bejelentések egyike volt, hogy McGregor mellett Hayden Christensen is visszatér a tíz évvel A Sithek bosszúja eseményei után játszódó sorozatban, Darth Vader szerepében.
„Hihetetlen utazás volt eljátszani Anakin Skywalker szerepét” — nyilatkozta a bejelentés kapcsán a harminckilenc esztendős színész. „Érdekes lesz látni, hogy mit tartogat számunkra egy olyan fantasztikus rendező, mint Deborah Chow. Izgalommal tölt el, hogy ismét Ewannal dolgozhatom. Jó érzés visszatérni.”

Óriási kérdőjel, hogy Christensen, illetve Vader milyen szerepet fog játszani a sorozatban. „The rematch of the century” — a Lucasfilm elnöke ezekkel a szavakkal kommentálta Vader és Obi-Wan egyidejű visszahozatalát. Kettejük újbóli összecsapása grandiózus esemény lehetne, ugyanakkor szembe megy az Új remény négy évtizede velünk élő dialógusával.

„Vártam rád, Obi-Wan. Végre újra találkozunk. Ezzel a kör bezárul. Tanítványodként hagytalak ott, s most én vagyok a mester.” - Darth Vader

mustafar_anakin.jpg

Ám biztos-e, hogy Christensen a páncélba zárt Vadert fogja alakítani? Ami, színészileg, valljuk be, nem a kiteljesedés netovábbja. Talán több idősíkon játszódik a sorozat. De még azt is el tudom képzelni, hogy a lángoló tekintetű, dühös és szemrehányó Vader alakját fogjuk viszont látni, akit Obi-Wan ott hagyott meghalni a lávafolyam partján. Lehetséges, hogy a Tatuinon remeteként élő, tíz év magányában a meghasonlás határára jutó Kenobi lelki vívódásainak hangjaként jelenik meg az általa halottnak vélt Vader? A bukott tanítvány, az elveszett barát kísértetként visszajáró emlékképe, amely felrója a Jedinek mindazt, amin Obi-Wannak oka van őrlődni; a tragédiák sorát, az ikrek szétválasztását, a tényt, hogy Anakin Skywalker utódai úgy nőnek fel, hogy nem is hallhatnak az Erőről.
Azt gondolom, egy ilyen írói fogás igazi jutalomjáték lehetne mindkét színész számára.

3. Lando

Bevallom, a legjobban ennek a hírnek örültem valamennyi bejelentés közül. Önálló minisorozatot kap Lando Calrissian alakja.

Hogy miért szerepel ez ilyen előkelő helyen a listámon? Lando számomra egyértelműen a Solo mozifilm legjobb karaktere volt, Donald Glover Landója pedig egyenesen jobb Lando az eredeti Landónál; igen, Billy Dee Williamsénél is. A sorozatban akár mindketten szerepelhetnek (példaképp ott van a korai kilencvenes évek tévés Lucasfilm-produkciója Az ifjú Indiana Jones sorozat).

lando_logo.jpg

Apró bökkenő, hogy a hivatalos kommunikációban egyelőre sem Glover, sem Williams neve nem hangzott el, ám tapasztaltunk már hasonlót korábbi Lucasfilm-produkcióknál. Általában arról van szó, hogy a szerződés aláírásáig nem jelentik be a színész nevét.

Egy név azonban már biztos, a sorozat megalkotója a Kedves fehér emberek című Netflix-széria szülőatyja, Justin Simien lesz.

2. Andor

Azóta, hogy 2018 őszén bejelentették a Birodalom és a felkelés korszakában játszódó kémsorozatot, ez az általam legjobban várt Star Wars-produkciók egyike.

A Zsivány Egyes előzménysorozataként is emlegetett produkció címszereplője a mozifilmben megismert Cassian Andor százados, a felkelők hírszerzésének tisztje, akit ezúttal is Diego Luna alkít. Mellette Stellan Skarsgard, Adria Arjona, Fiona Shaw, Denise Gough, Kyle Soller és a Mon Mothma szerepében visszatérő Genevieve O'Reilly is szerepel a sorozatban, amelynek forgatása immár negyedik hete zajlik Londonban. Ennek megfelelően egy kis videót is kaptunk, betekintést nyerve az impozáns kulisszák mögé.

Mint látható, a sorozat mozifilmes léptékkel készül; 200 fős szereplőgárda, temérdek díszlet, jelmez és idegen lény bukkan fel a 12 részes első évadban.

A cselekmény értelemszerűen a Zsivány Egyes előtt, a lázadás korai éveiben játszódik. Amit igazán látni szeretnék, az a formálódó lázadás különböző szintjeinek megjelenése, a harcot felvállaló gerilláktól az életüket kockáztató kémeken át a Birodalmi Szenátus folyosóján félve összesúgó, titokban szövetkező szenátorokig.

andor_logo.jpg

A hivatalos leírás végletekig izgalmas kémthrillert ígér, de okkal bizakodhat mindenki, akinek bejött a Zsivány Egyes, hiszen a sorozat feje és egyik rendezője a 2016-os mozifilmet gatyába rázó író-rendező, Tony Gilroy.

A széria 2022-ben debütál a Disney+-on.

1. The Acolyte

Januárban regények és képregények formájában indul a Lucasfilm egyik legátfogóbb, legaprólékosabban megtervezett Star Wars-projektje, a korábban Project Luminous kódnéven futó összefüggő történetcsokor, amely a messzi galaxis történelmének eddig nem látott korszakába enged betekintést.

A mozifilmek előtt kétszáz évvel játszódó, szorosan összekapcsolódó történetek a Galaktikus Köztársaság igazi aranykorába, az úgynevezett High Republic érába vezetnek el.

Az írók összehangolt munkája mellett a projekt léptékét és komolyságát mutatja, hogy a Lucasfilm külön látványtervező csapatot hozott létre a korszak mindenre kiterjedő látványvilágának, hangulatának kidolgozására.

Eredeti és újrahasznosított High Republic látványtervek

Ebben a korszakban fog játszódni Leslye Headland (Russian Doll) Star Wars-sorozata, a The Acolyte. A rejtélyekkel teli thrillerként jellemzett sorozat a Köztársaság romlásának kezdetéről és a sötét erők ébredéséről fog szólni. Ez pedig, egy új érával kombinálva, elég izgalmasnak, hangulatosnak és újszerűnek hangzik ahhoz, hogy a lista élére kerüljön. Még akkor is, ha dátumot egyelőre nem árult el a stúdió.

Az „acolyte” (görögből származó szó, régies magyar megfelelője: akolitus) egyházi szolgát, oltárszolgát, templomszolgát jelent. Lehet, hogy a sorozat főszereplője a Jedik coriscanti nagy templomának egyik alacsony rangú lakója, s az ő szemszögéből élhetjük át a Köztársaság aranykorának végnapjait. De a Star Wars irodalmában ismert a „Sith Acolyte” kifejezés is. Azokat a jelölteket nevezik így, akiket a Sith mester leendő tanítványának szemel ki.

the_acolyte_logo.jpg

Ne feledjük, ebben a korszakban a Sithek nem fedik fel a galaxis előtt létezésüket! De az árnyak közt léteznek, működnek, és generációnként szükségük van egy új tanítványra.

Korábban többször olvastam olyan találgatást, hogy a Trónok harca alkotópárosának Star Wars-filmjei is a High Republic korszakban játszódtak volna. Ám, mint ismert, az ő útjaik már azelőtt elváltak a Lucasfilmtől, hogy a produkció túljutott volna a tervezés fázisán.
Tegyük hozzá, a felvázolt tervekben Rian Johnson és Kevin Feige belengetett Star Wars-filmjeiről sincs hír, de mint a fenti listából látható, Star Wars tekintetében a stúdió a következő években elsősorban a streaming tartalmakra kívánja helyezni a hangsúlyt.

Címkék: előzetes star wars videó cím filmek látványterv tévésorozat Andor Jon Favreau Obi-Wan Dave Filoni Mandalorian DisneyPlus

A bejegyzés trackback címe:

https://ovibankenobi.blog.hu/api/trackback/id/tr8716350254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.12.21. 12:13:56

ez nem a 10 legizgalmasabb, hanem az összes...

nálam az első a bad batch, de nekem a klónháborúk a kedvenc SW időszakom.

Ettől függetlenül mindet nézni fogom szerintem. :D Legalábbis pilotra vevő vagyok.
süti beállítások módosítása