Csütörtökön kezdetét vette a 2022-es Star Wars Celebration, a messzi galaxis szerelmeseinek négy napon át tartó világtalálkozója a kaliforniai Anaheimben. A rendezvényt a Lucasfilm a lehető legnagyobb durranással indította el, egy másfél órás seregszemlével a cég készülő — és nem csak Star Wars-témájú — produkcióiból.

lflsc_ewan_hayden.jpg

Természetesen élen az Obi-Wan Kenobi sorozat volt, amely első két epizódjával péntek hajnalban debütált a Disney+ streaming szolgáltatásában. (A Disney+ június 14-től elérhető lesz Magyarországon is.)

Az Obi-Wan címszerepét alakító Ewan McGregort és a vele együtt tizenhét év után visszatérő Hayden Christensent (Anakin Skywalker) minden túlzás nélkül szupersztároknak kijáró ovációval fogadta az Anaheim Convention Center nagytermének több ezres közönsége.
Csatlakozott hozzájuk Deborah Chow rendező, valamint a szereplőgárda két további tagja, Moses Ingram (Reva) és Rupert Friend (Főinkvizítor).
A következő nagy ováció akkor tört ki, amikor McGregor minden jelenlévőt meginvitált, hogy néhány órával később térjenek vissza, és az alkotókkal közösen tekintsék meg a sorozat első két részét a mozivásznon.

Címkék: star wars események tévésorozat Andor Willow Obi-Wan Star Wars Celebration Skeleton Crew

Aki a messzi-messzi galaxist kedveli, nem fog unatkozni a következő napokban. Az év eddigi Star Wars-csúcspontja minden bizonnyal az Obi-Wan Kenobi sorozat május 27-i érkezése lesz (dupla epizóddal!), ám ez nem minden. Csütörtöktől négy napon át a kaliforniai Anaheim ad otthont a világ legnagyobb Csillagok háborúja-találkozójának, a világjárvány miatt három év szünet után visszatérő Star Wars Celebrationnek.

starwarscelebration2022.jpg

A 2019-es rendezvényről szóló összefoglalómban azt írtam, „a Celebration akkora bulivá nőtte ki magát, hogy a nagyterem hangulata, bátran állítható, immár a híres San Diego-i Comic-Cont is kenterbe veri.” Idén sem számítok kevesebbre. A rendezvény legforróbb témájának a Lucasfilm készülő Star Wars-sorozatai ígérkeznek, de szerepet kap A klónok támadása huszadik évfordulója, és arról sem feledkezhetünk meg — az Anaheimbe tóduló rajongók tízezrei biztosan nem fognak —, hogy éppen ma 45 éve mutatták be a mozik George Lucas filmtörténeti mérföldkővé vált űreposzát.

Akinek nincs még meg a repülőjegye Los Angelesbe, most már ne kapkodjon, a belépők amúgy is szinte mind elfogytak elővételben. Szerencsére azonban a Star Wars Youtube-csatornája idén is élőben közvetíti a rendezvény legfontosabb eseményeit.

A négy nap alatt több száz programot kínáló Anaheim Convention Center több mint tucatnyi helyszíne közül mindenképp kiemelendő a Galaxy Stage, a Twin Suns Stage, valamint a Celebration Stage. Utóbbi a rendezvény legnagyobb helyszíne, itt kapnak helyet a legizgalmasabb bemutatók és pódiumbeszélgetések, amelyek egy részét kivetítőkön a másik két helyszínről is figyelemmel követheti a közönség.

A három fő helyszín programját az alábbi listába gyűjtöttem össze, kiemelve kékkel a nagyobbnak, sárgával a legnagyobbnak ígérkező eseményeket. Az időpontok magyar idő szerint értendők!

Címkék: star wars események Star Wars Celebration

Előzőleg olvashattátok a Vanity Fair nagy Star Wars-összeállításának magyar fordítását, az alábbiakban pedig Anthony Breznican ennek kapcsán készült interjúját találjátok meg, amelyben Kathleen Kennedyt, a Lucasfilm elnökét szólaltatja meg.

vf2022_volume_filoni_chow_favreau_kennedy.jpg

***

Mindörökké Star Wars: Hogyan tágítja Kathleen Kennedy a galaxist


Beszélgetés a Lucasfilm elnökével a megtanult leckékről, futurisztikus történetmesélésről, valamint a klasszikus szereplőkhöz való visszatérés kihívásairól.

Kathleen Kennedy munkája, hogy egyszerre koncentráljon a múltra, a jelenre és a jövőre.

Mikor legutóbbi címlapsztorink, a Star Wars: A lázadás tévéképernyőre kerül kedvéért a Vanity Fair megszólaltathatta, Kennedy beszélt a tanulságokról, amelyeket immár évtizedesre nyúló Lucasfilm-elnöksége során le tudott szűrni, de kifejezte izgatottságát is, mind az általuk fejlesztett új filmkészítési technikák, mind a galaxis horizontján közelgő új történetek iránt.

A producerből lett stúdió főnök filmográfiájába Az elveszett frigyláda fosztogatói, az E.T., a földönkívüli, a Jurassic Park, a Vissza a jövőbe vagy a Hatodik érzék mellett még több tucat sikerfilm és Oscar-jelölt alkotás sorolható. Mégsem veszített buzgalmából, hogy új világokat fedezzen fel. A galaxis örökségének és sorsának együttes gondozása bárki számára emberpróbáló feladat lenne, különösen egy olyan korszakban, amikor elmosódnak a film és a televíziózás határai, a közönség meghódítása nehezebb, mint valaha, a sikert pedig az jelenti, ha a rajongók megkapják, amire szenvedélyesen vágynak, miközben sikerül olyan helyekre is elvezetni őket, amelyekről nem is álmodtak soha.

Beszélgetésünk hosszú változatában Kennedy mélyebb betekintést ad azon tervébe, hogy megteremtsen egy olyan „állandó” történetmesélést, amely túlnő a trilógiák modelljén, elmagyarázza, miért létfontosságú ellépni a Skywalkerek korszakától, és beszél arról is, miért kell óvatosnak lenniük minden alkalommal, amikor egy kedvelt szereplőhöz nyúlnak vissza.

Címkék: interjú star wars tévésorozat Jon Favreau Rian Johnson Kathleen Kennedy Obi-Wan Dave Filoni

A fenti címmel jelent meg a napokban a Vanity Fair gigantikus méretű Star Wars-összeállítása, Anthony Breznican tollából, Annie Leibovitz fotóival. Az alábbiakban olvashatjátok a cikk magyar fordítását, de holnap is érdemes visszanézni a nagy interjúért, amelyet Kathleen Kennedyvel, a Lucasfilm elnökével készített a magazin.

***

Exkluzív betekintés a mestertervekbe, amelyek része az Obi-Wan Kenobi Ewan McGregorral és Hayden Christensennel, az Andor Diego Lunával, az Ahsoka Rosario Dawsonnal és még seregnyi új produkció.

Diego Luna nem bízhatott meg a sofőrben. Úgy gondolta, nem bízhat meg senkiben. És mintha olvasott volna valamit telefonokat feltörő lehallgatókról is. „Csupán a paranoiám volt. A vaslósághoz semmi köze” — meséli. Mégis olyan erősen szorította a telefont a füléhez, hogy egészen felhevült az arca, miközben egy hang ezer mérföldnyi távolságból egy másik galaxis titkairól mesélt neki. Az autó a dugó közepén állt Mexikóváros emeletes autópályájának legfelső szintjén. „Kódszavakkal beszéltem, mert nem akartam, hogy túl sokat mondjak az autóban” — meséli Luna. A szavak, amelyeket legerősebben próbált elkerülni, a Star és a Wars.

vf2022_mothma_andor_mando_ahsoka.jpg

Mon Mothma szenátor (Genevieve O'Reilly), Cassian Andor (Diego Luna), Din Djarin (Pedro Pascal) és Ahsoka Tano (Rosaria Dawson) az Andor, A mandalori és az Ahsoka sorozatból.

Luna játszotta a rettenthetetlen lázadó kémet, Cassian Andort a 2016-os Zsivány Egyes mozifilmben. A vonal másik végén Tony Gilroy volt, aki az utóforgatásokhoz gatyába rázta a film forgatókönyvét. Gilroy, aki egyebek mellett az első három Bourne-thriller írója és a Michael Clayton író-rendezője, ezúttal egy sorozat tervein dolgozott, amely bemutatná Andor háttértörténetét, elmesélve, mi vezette a galaktikus Lázadás soraiba és hogyan fejlődött az öncélú nihilista önzetlen mártírrá. Luna telefonbeszélgetése Gilroyjal — az első alkalom, amikor hallotta az Andor-sztori teljes tervezetét — több mint három évvel ezelőtt zajlott. „Amire mindenképp emlékszem, az első naptól, hogy a részese lettem, hogy milyen keveset árulhatok el a sztoriból” — mondja a színész. „Ember, nekem gyerekeim vannak. Ez gyötrelmes számukra, és számomra is.”

Címkék: star wars tévésorozat Andor Ewan McGregor Jon Favreau Kathleen Kennedy Obi-Wan Dave Filoni Mandalorian DisneyPlus

December 29-től hét héten át Boba Fett kalandjaival csábítja a nézőket a Disney+, érkezik A mandalori első leágazás, oldalhajtás, szóval spinoff sorozata, a kissé bibliaian csengő „Boba Fett könyve”, azaz a The Book of Boba Fett.

Ebből az alkalomból beszélgetett az alkotókkal és mindenekelőtt Robert Rodriguez rendezővel a The Hollywood Reporter. A december 16-án megjelent összeállítás (How ‘The Book of Boba Fett’ Will Shake Up ‘Star Wars’) magyar fordítását olvashatjátok az alábbiakban.

bobf_tronon.jpg

***

Címkék: interjú star wars tévésorozat DisneyPlus Book of Boba

Új ura van Jabba palotájának — láthattuk a The Book of Boba Fett hétfőn megjelent előzetesében. A Boba Fett-sorozat azonban csupán előszele a 2022-ben érkező Star Wars-sorozat dömpingnek. Lessünk be a kulisszák mögé!

Jeles esztendő az idei a Lucasfilm történetében, és nem csupán azért, mert fennállása ötvenedik évfordulóját ünnepli a George Lucas által 1971-ben alapított álomgyár.

A Lucasfilm idén több produkciót forgatott, mint az elmúlt fél évszázad bármelyik esztendejében,

köszönhetően a napjainkban zajló streaming forradalomnak és annak a sikernek, amit az első élőszereplős Star Wars-tévésorozat, A mandalori első két évada hozott a Disney+ számára.

Amellett, hogy a Lucasfilm idén forgatta az ötödik Indiana Jones-filmet és az 1988-as fantasy nyomán készülő Willow-sorozatot, a Star Wars-produkciók szinte szó szerint egymásnak adták a kilincset a stúdióban. Dacára annak, hogy a világjárvány átírta az eredeti terveket, idén már sor került három teljes Star Wars-sorozat forgatására, és nemrég elkezdődhettek A mandalori legújabb évadának stúdiómunkálatai is.

Címkék: star wars tévésorozat forgatási fotó Andor Obi-Wan Mandalorian Book of Boba

Tegnap volt negyven éve, hogy az amerikai mozik bemutatták Steven Spielberg és George Lucas közös mesterművét, Indiana Jones első kalandját, Az elveszett frigyláda fosztogatóit.hieroglifak_r2d2_c3po_2.jpg

1981. június 12-én fantasztikus élmény lehetett filmrajongónak lenni, különösen egy olyan filmplakát láttán, amelyen az állt: a Cápa és a Csillagok háborúja alkotóinak közös filmje.
A jeles évforduló kapcsán összeszedtem néhány ismert és talán kevésbé ismert érdekességet az Indy-filmekről. Talán nem árulok el nagy titkot: a legtöbbnek köze van a Star Warshoz...

lucas_spielberg_jungle.jpg

Az egész egy legendás nyaralással kezdődött. George Lucas a Csillagok háborúja bemutatása után Hawaiira utazott, hogy kipihenje filmkészítői pályafutása legstresszesebb másfél évét, és vele tartott jó barátja, Steven Spielberg is. Szóba kerültek a jövőbeli filmes tervek. Lucas csupán egy dologban volt biztos, hogy egy ideig nem szeretne rendezni. (Aligha sejtette, hogy tizenhat húsz évnyi szünet következik.) Spielberg ellenben egy James Bond-film rendezésére vágyott, ám nem sikerült megszereznie a sorozat jogait. Amikor ezt elpanaszolta a barátjának, Lucas rábeszélte, hogy hagyja Bondot, mert neki van a fiókban egy sokkal jobb ötlete: egy kalandor régészprofesszor története.

Ezzel vette kezdetét a két filmes zseni első közös munkája, de az eset jól illusztrálja az alkotói identitásukban felfedezhető markáns eltérést: Spielberg a zseniális rendező, aki szinte mindig mások ötletét vagy egy létező forrásanyagot adaptál a mozivászonra. Lucas pedig a nagy mesemondó, világok és hősök megteremtője, karrierjének valamennyi filmje lényegében a saját ötletéből született.

Címkék: történelem filmek Indiana Jones

Hosszú hónapok, sőt évek várakozása után a Lucasfilm végre kiterítette a lapjait, előkészületben lévő Star Wars-produkciók egész sorát jelentette be.

A bejelentésre december 10-én került sor a Disney befektetőinek tartott, de legalább annyira a nagyközönségnek szóló online eseményen, amely ilyen szempontból helyettesítette a világjárvány miatt augusztusban elmaradt Star Wars Celebration találkozót, ahol minden bizonnyal helyet kapott volna ezeknek a bejelentéseknek legalább egy része.

starwars_planned_productions_2020.jpg

Így azonban Kathleen Kennedy Lucasfilm-elnök húsz perces prezentációban sorolta a következő évek produkcióit, amelyek közt szóba került a következő Indiana Jones-film, a Children of Blood & Bone című fantasy adaptáció, valamint a 2022-ben érkező Willow-sorozat is, amelynek forgatási munkálatai márciusban kezdődnek Walesben.
De koncentráljunk most kizárólag a Star Warsra, hiszen a Lucasfilm még soha annyi Star Wars-hírt nem zúdított rajongóira, mint most egyetlen nap alatt! És ezt azóta A mandalori évadzáró epizódja is megfejelte plusz egy bejelentéssel.

Izgalmas információ volt, hogy a stúdió három további, a korábbinál nagyobb méretű Stage Craft-műtermet, úgynevezett Volume-ot épít. Ez az a forradalmi technikai újítás, amelyet A mandalori forgatásához használnak. A Lucasfilm immár három kontinensen, három filmipari központban, Los Angelesben, Londonban és Sydneyben is rendelkezni fog ilyen műteremmel, megteremtve annak lehetőségét, hogy egyszerre több produkció foroghasson a parallax virtuális valóságot élőben renderelő gigantikus LED-falak között.

Szintén jó volt hallani, hogy Kennedy megemlítette a messzi galaxis huszonötezer évet felölelő történelmét, amelynek kiaknázására az első óvatos lépést végre megteszi a stúdió.

De lássuk is, az én teljesen szubjektív toplistámon, mik a Lucasfilm legizgalmasabb előkészületben lévő produkciói!

Címkék: előzetes star wars videó cím filmek látványterv tévésorozat Jon Favreau Obi-Wan Dave Filoni Mandalorian DisneyPlus

2021-ben a Mandalori űrhajója, a Razor Crest landol több ezer gyerekszobában. De még valószínűbb, hogy a nappalikban.

haslab_razorcrest_01.jpg

A Star Wars mai napig a játékboltok egyik legkedveltebb márkája. Külön cikket érdemelne az egykori Kenner játékgyár ikonikus, 10 cm-es játékfiguráinak világsikere, amely a kezdetektől végigkíséri a Star Wars-filmeket, és most már a Mandalori sorozatot is.

A Kennert 1991-ben felvásárló Hasbro szokatlan üzleti modellel állt elő a közelmúltban, létrehozva a gyűjtői igényeket megcélzó, HasLab nevű platformját. A HasLab közösségi finanszírozásban valósít meg olyan exkluzív termékeket, amelyek túl szűk közönséget céloznak meg ahhoz, hogy a játékboltok polcaira kerülhessenek. Mondhatni, arra született, hogy a rajongók álmait váltsa valóra.

Vitorlabontás

Ennek jegyében, a HasLab első projektje a 10 cm-es figurasorozathoz tervezett Khetanna volt, más néven Jabba vitorlás bárkája A Jedi visszatérből, amely méteres hosszával a Hasbro valaha készült legnagyobb Star Wars-járgánya. Ám a Khetanna nem csupán méreteivel nyűgöz le; az utasfedélzet és a pilótafülke mellett fedélzeti tömlöccel és hajókonyhával is felszerelt bárka, a festéstől a szövetvitorlákig, kívül-belül olyan igényes kidolgozású, hogy makettként is imponáló, vitrinbe kívánkozik, ugyanakkor légiónyi figura elfér a gyomrában.

haslab_sailbarge_box.jpg

Az előfinanszírozott 2018-as projekt sikeres volt, a gyártáshoz szükséges ötezer megrendelés határidőre összejött, dacára a játékbárka nem csekély, ötszáz dolláros árának. Az értékesítési modell sajátossága, hogy a játék annyi példányban készül el, ahány előrendelés érkezett rá, utángyártás nincs, így aki ma szeretne hozzájutni, már csak másodkézből szerezheti be, az eredeti ár többszöröséért.

Idén ősszel aztán újabb Star Wars-projekttel állt elő a HasLab. Ezúttal az első élőszereplős Star Wars-tévésorozat, a Mandalori címszereplőjének jellegzetes, ezüstszínű űrhajóját tervezték meg, szintén a klasszikus, 10 cm-es figurasorozathoz, nem kevésbé igényes kivitelben.

Címkék: star wars tévésorozat Mandalorian

Pénteken visszatér a képernyőkre a Mandalori, a Lucasfilm első élőszereplős Star Wars-tévésorozata. A tavaly debütáló széria sikere — túl azon, hogy „bébi Yoda” villámgyorsan meghódította a világot — két mutatón is lemérhető: egyrészt a sorozat 15 Emmy-jelölésén (köztük a legjobb dráma sorozat kategóriájában), másrészt a 60 millió Disney+-előfizetőn, ami messze túlszárnyalta a stúdió várakozásait. (Négy év alatt tervezték elérni azt az számot, amit néhány hónap alatt sikerült.)mando_child_poszter.jpg

A sorozat most érkező második évada ugyancsak nyolc, változó hosszúságú epizódot tartogat. Az új részek október 30. és december 18. között péntekente érkeznek majd a Disney+ streaming kínálatába.

A második évad ötödik részét Davi Filoni, a hetedik epizódot Rick Famuyiwa írta, a többi forgatókönyvet a sorozat szülőatyja, Jon Favreau jegyzi, aki ezúttal rendezőként is bedobta magát — rögtön az évadnyitót maga készítette el.
Az első évad rendezői közül Filoni, Famuyiwa és Brice Dallas Howard is visszatért a folytatásra. Mellettük lehetőséget kapott Carl Weathers, de Favreau hívására olyan rendezők is kapva kaptak az alkalmon, mint Peyton Reed (Ant-Man), vagy éppen Robert Rodríguez (Sin CityAlkonyattól pirkadatig).

Címkék: előzetes tévésorozat Mandalorian DisneyPlus

süti beállítások módosítása