Tegnap volt negyven éve, hogy az amerikai mozik bemutatták Steven Spielberg és George Lucas közös mesterművét, Indiana Jones első kalandját, Az elveszett frigyláda fosztogatóit.hieroglifak_r2d2_c3po_2.jpg

1981. június 12-én fantasztikus élmény lehetett filmrajongónak lenni, különösen egy olyan filmplakát láttán, amelyen az állt: a Cápa és a Csillagok háborúja alkotóinak közös filmje.
A jeles évforduló kapcsán összeszedtem néhány ismert és talán kevésbé ismert érdekességet az Indy-filmekről. Talán nem árulok el nagy titkot: a legtöbbnek köze van a Star Warshoz...

lucas_spielberg_jungle.jpg

Az egész egy legendás nyaralással kezdődött. George Lucas a Csillagok háborúja bemutatása után Hawaiira utazott, hogy kipihenje filmkészítői pályafutása legstresszesebb másfél évét, és vele tartott jó barátja, Steven Spielberg is. Szóba kerültek a jövőbeli filmes tervek. Lucas csupán egy dologban volt biztos, hogy egy ideig nem szeretne rendezni. (Aligha sejtette, hogy tizenhat húsz évnyi szünet következik.) Spielberg ellenben egy James Bond-film rendezésére vágyott, ám nem sikerült megszereznie a sorozat jogait. Amikor ezt elpanaszolta a barátjának, Lucas rábeszélte, hogy hagyja Bondot, mert neki van a fiókban egy sokkal jobb ötlete: egy kalandor régészprofesszor története.

Ezzel vette kezdetét a két filmes zseni első közös munkája, de az eset jól illusztrálja az alkotói identitásukban felfedezhető markáns eltérést: Spielberg a zseniális rendező, aki szinte mindig mások ötletét vagy egy létező forrásanyagot adaptál a mozivászonra. Lucas pedig a nagy mesemondó, világok és hősök megteremtője, karrierjének valamennyi filmje lényegében a saját ötletéből született.

Címkék: történelem filmek Indiana Jones

Hosszú hónapok, sőt évek várakozása után a Lucasfilm végre kiterítette a lapjait, előkészületben lévő Star Wars-produkciók egész sorát jelentette be.

A bejelentésre december 10-én került sor a Disney befektetőinek tartott, de legalább annyira a nagyközönségnek szóló online eseményen, amely ilyen szempontból helyettesítette a világjárvány miatt augusztusban elmaradt Star Wars Celebration találkozót, ahol minden bizonnyal helyet kapott volna ezeknek a bejelentéseknek legalább egy része.

starwars_planned_productions_2020.jpg

Így azonban Kathleen Kennedy Lucasfilm-elnök húsz perces prezentációban sorolta a következő évek produkcióit, amelyek közt szóba került a következő Indiana Jones-film, a Children of Blood & Bone című fantasy adaptáció, valamint a 2022-ben érkező Willow-sorozat is, amelynek forgatási munkálatai márciusban kezdődnek Walesben.
De koncentráljunk most kizárólag a Star Warsra, hiszen a Lucasfilm még soha annyi Star Wars-hírt nem zúdított rajongóira, mint most egyetlen nap alatt! És ezt azóta A mandalori évadzáró epizódja is megfejelte plusz egy bejelentéssel.

Izgalmas információ volt, hogy a stúdió három további, a korábbinál nagyobb méretű Stage Craft-műtermet, úgynevezett Volume-ot épít. Ez az a forradalmi technikai újítás, amelyet A mandalori forgatásához használnak. A Lucasfilm immár három kontinensen, három filmipari központban, Los Angelesben, Londonban és Sydneyben is rendelkezni fog ilyen műteremmel, megteremtve annak lehetőségét, hogy egyszerre több produkció foroghasson a parallax virtuális valóságot élőben renderelő gigantikus LED-falak között.

Szintén jó volt hallani, hogy Kennedy megemlítette a messzi galaxis huszonötezer évet felölelő történelmét, amelynek kiaknázására az első óvatos lépést végre megteszi a stúdió.

De lássuk is, az én teljesen szubjektív toplistámon, mik a Lucasfilm legizgalmasabb előkészületben lévő produkciói!

Címkék: előzetes star wars videó cím filmek látványterv tévésorozat Jon Favreau Obi-Wan Dave Filoni Mandalorian DisneyPlus

2021-ben a Mandalori űrhajója, a Razor Crest landol több ezer gyerekszobában. De még valószínűbb, hogy a nappalikban.

haslab_razorcrest_01.jpg

A Star Wars mai napig a játékboltok egyik legkedveltebb márkája. Külön cikket érdemelne az egykori Kenner játékgyár ikonikus, 10 cm-es játékfiguráinak világsikere, amely a kezdetektől végigkíséri a Star Wars-filmeket, és most már a Mandalori sorozatot is.

A Kennert 1991-ben felvásárló Hasbro szokatlan üzleti modellel állt elő a közelmúltban, létrehozva a gyűjtői igényeket megcélzó, HasLab nevű platformját. A HasLab közösségi finanszírozásban valósít meg olyan exkluzív termékeket, amelyek túl szűk közönséget céloznak meg ahhoz, hogy a játékboltok polcaira kerülhessenek. Mondhatni, arra született, hogy a rajongók álmait váltsa valóra.

Vitorlabontás

Ennek jegyében, a HasLab első projektje a 10 cm-es figurasorozathoz tervezett Khetanna volt, más néven Jabba vitorlás bárkája A Jedi visszatérből, amely méteres hosszával a Hasbro valaha készült legnagyobb Star Wars-járgánya. Ám a Khetanna nem csupán méreteivel nyűgöz le; az utasfedélzet és a pilótafülke mellett fedélzeti tömlöccel és hajókonyhával is felszerelt bárka, a festéstől a szövetvitorlákig, kívül-belül olyan igényes kidolgozású, hogy makettként is imponáló, vitrinbe kívánkozik, ugyanakkor légiónyi figura elfér a gyomrában.

haslab_sailbarge_box.jpg

Az előfinanszírozott 2018-as projekt sikeres volt, a gyártáshoz szükséges ötezer megrendelés határidőre összejött, dacára a játékbárka nem csekély, ötszáz dolláros árának. Az értékesítési modell sajátossága, hogy a játék annyi példányban készül el, ahány előrendelés érkezett rá, utángyártás nincs, így aki ma szeretne hozzájutni, már csak másodkézből szerezheti be, az eredeti ár többszöröséért.

Idén ősszel aztán újabb Star Wars-projekttel állt elő a HasLab. Ezúttal az első élőszereplős Star Wars-tévésorozat, a Mandalori címszereplőjének jellegzetes, ezüstszínű űrhajóját tervezték meg, szintén a klasszikus, 10 cm-es figurasorozathoz, nem kevésbé igényes kivitelben.

Címkék: star wars tévésorozat Mandalorian

Pénteken visszatér a képernyőkre a Mandalori, a Lucasfilm első élőszereplős Star Wars-tévésorozata. A tavaly debütáló széria sikere — túl azon, hogy „bébi Yoda” villámgyorsan meghódította a világot — két mutatón is lemérhető: egyrészt a sorozat 15 Emmy-jelölésén (köztük a legjobb dráma sorozat kategóriájában), másrészt a 60 millió Disney+-előfizetőn, ami messze túlszárnyalta a stúdió várakozásait. (Négy év alatt tervezték elérni azt az számot, amit néhány hónap alatt sikerült.)mando_child_poszter.jpg

A sorozat most érkező második évada ugyancsak nyolc, változó hosszúságú epizódot tartogat. Az új részek október 30. és december 18. között péntekente érkeznek majd a Disney+ streaming kínálatába.

A második évad ötödik részét Davi Filoni, a hetedik epizódot Rick Famuyiwa írta, a többi forgatókönyvet a sorozat szülőatyja, Jon Favreau jegyzi, aki ezúttal rendezőként is bedobta magát — rögtön az évadnyitót maga készítette el.
Az első évad rendezői közül Filoni, Famuyiwa és Brice Dallas Howard is visszatért a folytatásra. Mellettük lehetőséget kapott Carl Weathers, de Favreau hívására olyan rendezők is kapva kaptak az alkalmon, mint Peyton Reed (Ant-Man), vagy éppen Robert Rodríguez (Sin CityAlkonyattól pirkadatig).

Címkék: előzetes tévésorozat Mandalorian DisneyPlus

Egy jó évvel ezelőtt már olvashattatok róla, hogy Jon Kasdan (Solo) dolgozik George Lucas 1988-as fantasyje, a Willow folytatásán, amelyet tévésorozat formájában, a Disney+ számára gyártana a Lucasfilm. A streaming szolgáltató héten tett bejelentése szerint egy évnyi fejlesztés után zöld utat kapott a produkció, amelynek forgatására 2021 folyamán kerülhet sor.

A sorozat munkálatait showrunnerként a „kis Kasdan” (a Lucasfilmhez ezer szállal kötődő író-rendező, Lawrence Kasdan fia) és Wendy Mericle (Arrow) párosa fogja irányítani. Az eredeti mozifilm írója, Bob Dolman konzultánsként dolgozik a produkción, míg az akkori rendező, Ron Howard — Imagine Television nevű cégét is bevonva — produkcióvezetőként működik közre a kisképernyős folytatásban.

A sorozat rendezői székébe Jon M. Chu (Kőgazdag ázsiaiak) ül, aki a nyolcvanas években tökéletes korban volt, hogy mély hatással legyen rá Lucas fantasyje, és saját bevallása szerint az sem véletlen, hogy az egy szem lányát Willownak keresztelte.

„A tény, hogy Kathleen Kennedytől Ron Howardig a hőseimmel dolgozhatom, több, mint egy valóra vált álom” — nyilatkozta Chu, hozzátéve, hogy Kasdan és Mericle hihetetlen új karaktereket és fantasztikus „meglepetéseket” álmodott meg a folytatáshoz. Hasonlóképp biztatóan hangzik Howard megnyilvánulása, aki szerint a Willow-sorozat nem egy nosztalgiafutam lesz, hanem egy igazán kreatív és mozifilmes léptékű alkotás.

Willow Ufgood szerepében mindenesetre nem kérdés, hogy Warwick Davis tér vissza, aki mindössze tizennyolc esztendősen élete első főszerepét játszotta a liliputi földművesből lett varázsló megformálójaként.

Bár az eredeti Willowt sosem soroltam a Lucasfilm megkerülhetetlen klasszikusai közé, és egészen nyilvánvaló, hogy anno Gyűrűk Ura-pótlékként pattant ki George Lucas fejéből, látok benne potenciált, hogy modern sorozatként túlnőjön az eredeti filmen.
Meggyőződésem, hogy ebből a típusú fantasyből manapság sokkal többet ki lehet hozni, mint amit Lucaséknak akkoriban sikerült. Bár a fantasy aranykorát élte a nyolcvanas években, ez az alfaja, nevezzük varázslós-kardozós mesefantasynek, mai szemmel nézve gyerekcipőben járt. És most nem is a technikai megoldásokra gondolok, hiszen a Willow morf effektje épp oly forradalmi volt 1988-ban, a digitális filmtrükkök hajnalának hajnalán, mint a Terminátor 2 folyékony halálosztója 1991-ben (ugyancsak az ILM munkája).

Ám a Willow tempóját, humorát, dialógusait és úgy általában élvezeti értékét tekintve meglehetősen hullámzó film, talán épp annak következményeként, hogy az alkotói energiák nagy részét technikai bravúrok sora emésztette fel.

Az ILM mai eszköztárával, a fantasy műfaj újkori példáival és a Disney+ költségvetésével a háttérben szerintem minden lehetőség adott egy magabiztos, élvezetes folytatásra. És az érzést csak erősíti bennem Jon Kasdan személye, akivel — a Solóból mai napig ezt érzem ki — nagyon hasonló élményekből táplálkozunk.

Érdekesség, hogy a Willow-tévésorozat lesz a Lucasfilm első nem Star Wars produkciója a George Lucas visszavonulását követő érában, ugyanakkor a sokadik sorozat, amit a cég a Disney+ számára szállíthat, a hónap végén visszatérő Mandalori, az animációs Clone Wars és Bad Batch, valamint a következő hónapokban forgatandó Cassian Andor- és Obi-Wan Kenobi-széria után.

Címkék: tévésorozat Willow Ron Howard Jon Kasdan DisneyPlus

Aligha kérdés, hogy 2019 végére „bébi Yoda” leigázta, porrá zúzta, majd kék tejjel felöntve jóízűen megreggelizte az internetet. Mégsem ő az első számú kedvencem az óév Star Wars-őrületei közül, hanem egy másik jelenség, ami a messzi galaxis rajongóinak kreativitásáról árulkodik.

kitbash_ge2020_dobozzal.jpg

A tavalyi esztendő nem csupán azért volt mérföldkő a Csillagok háborúja történetében, mert a Skywalker korával lezárult egy korszak, vagy épp a Mandalorival kezdetét vette egy másik, hanem azért is, mert öt évig tartó építkezés után megnyitotta kapuit a hivatalos Star Wars-park, egy hely, ahol a Star Wars-galaxis élménye valóságosabb, mint valaha.

A Galaxy's Edge parkról részletesen írtam még a májusi megnyitás előtt. Röviden: a Disney egymilliárd dollárból, hat hektáron felhúzott egy élő Star Wars-várost, a Batuu bolygón található Fekete Orom poros kis űrkikötőjét, ahol a látogató átélheti a saját Star Wars-kalandját. Mondjuk, reggel még a saját fénykardját készíti egy eldugott lakatos műhelyben, délben már felbérelik a Millennium Falcon pilótájának, délután pedig egy csillagrombolón találja magát, a kihallgatószobában. A nagy kalandra végül ihat egyet a kantinban, ahol csörgő Star Wars-érmével fizet.

Igen, ez maga a "Star Wars-mennyország", de a világ még jobban magába szippant, ha használjuk a park hivatalos applikációját, amely Star Wars-kütyüvé, úgynevezett datapaddé alakítja a telefonunkat. A datapad (adattábla vagy adatpad) a Star Wars világának multifunkciós mini kompjútere. Lényegében egy tablet, csak amikor kitalálták, a tablet még science-fictionnek számított a mi világunkban.

datapad_terminal.jpg

A datapad funkciókhoz a hivatalos Play Disney Parks alkalmazást kell telepíteni, amely a geolokációt figyelve teljesen megváltozik, amint a látogató a park területére lép. A funkcionalitás mellett a kezelőfelület is átalakul, a fejlesztők ügyesen emelték át a Star Wars-filmek képernyőképeinek sajátos dizájnját.

datapad_funkciok.jpg

A telefonunk innét kezdve csuda dolgokra lesz képes:

  • Lefordítja számunkra a Star Wars világában használt aurebesh írást.
  • Ajtókat törhetünk fel vele, droidokat és hajókat hekkelhetünk meg a segítségével.
  • A szkenner funkcióval ládák és teherrakományok tartalmát vizsgálhatjuk át.
  • Valamint titkos rádióüzeneteket tudunk dekódolni, aminek folyományaként különféle küldetéseket vállalhatunk a park területén.

Ahogy közeledett a kaliforniai Galaxy's Edge megnyitója, néhány kreatív rajongó úgy gondolta,

ha már a parkba lépve a telefonunk úgy fog viselkedni, mint egy Star Wars-kütyü, nézzen is ki úgy, mint egy Star Wars-kütyü.

Így született meg a világhálón a #datapadBuildersClub hashtag és a mozgalom, amelynek tagjai Star Wars-osított telefontokokat készítenek, az alkotások pedig nemcsak változatosak, hanem iszonyú menők is.

Címkék: star wars történelem star wars park galaxys edge

Jeles nap volt november 12-edike a Star Wars 42 éve íródó történetében — a Disney+ debütálásával megérkezett a képernyőkre George Lucas messzi galaxisának első élőszereplős tévésorozata, A mandalori.

Úgy tűnik, a Disney jó lóra tett a Star Wars-sorozattal. Iparági elemzők 2019 végéig 8 millió Disney+ előfizetővel számoltak, ám a Variety beszámolója szerint már a nyitóepizód érkezésének napján több mint 10 millióan fizettek elő a stúdió induló streaming szolgáltatására.

mandalorian_ep2.jpg

A sorozat hírverésének részeként a Lucasfilm múlt héten nagyszabású, vörös szőnyeges vetítést szervezett Los Angelesbe, amelyen megjelentek a sorozat alkotói, és az űreposz legszerencsésebb rajongói egyben láthatták A mandalori első három epizódját.

A vetítést negyven perces beszélgetés előzte meg, amelyen A mandalori szülőatyja, Jon Favreau mellett részt vettek a sorozat főbb szereplői (Pedro Pascal, Carl Weathers, Gina Carano, Werner Herzog), a zenét szerző Ludwig Göransson, valamint négyen az első évad rendezői közül: Bryce Dallas Howard, Rick Famuyiwa, Deborah Chow és a rendezés mellett Favreau alkotótársaként is közreműködő Dave Filoni.

A beszélgetés, amelyet a Star Wars Youtube-csatornája élőben közvetített, leginkább két dologról marad emlékezetes. Egyrészt arról az érzelem dús momentumról, amikor Brice Dallas Howard (Ron Howard filmrendező lánya) a Lucasfilm-családhoz való tartozásról szólva George Lucasról is megosztotta személyes élményeit. Másrészt arról, hogy a német új hullám legendás filmrendezője, Werner Herzog lényegében a mozi csúcsának nevezte Jon Favreau Star Wars-sorozatát.

Címkék: star wars események tévésorozat Jon Favreau Dave Filoni Mandalorian

Pénteken tripla Star Wars-címlappal jelent meg az angol Empire magazin, amely interjút készített a Star Wars IX. Epizódjának alkotóival, J.J. Abrams író-rendezővel, Chris Terrio társ-forgatókönyvíróval és a film producerével, Kathleen Kennedyvel. A továbbiakban a magazin hasábjain olvasható összeállítás magyar fordítását találjátok.

empire_cimlapok_kylo_rey.jpg

***

Az egész egy Jane Campion-retrospektívvel kezdődött. A New York-i Lincoln Centerben épp kezdetét vette az új-zélandi filmrendezőnő munkájának szentelt átfogó ünnepségsorozat második estéje, amikor a Zongoralecke telt házas vetítésén a közönség egyik tagja SMS-t kapott. Majd még egyet. És még egyet. Az auditórium közepén, a székében előre görnyedve, Chris Terrio forgatókönyvíró lopva a telefonjára sandított, miközben újabb üzenet villant fel a képernyőn. J.J. Abramstől jött. Akárcsak az előző. És az azt megelőző tucatnyi.

2017. szeptember 10. volt, Terrio néhány órával korábban kapta az első üzenetet, amit egész SMS-zuhatag követett.

„Leszerződtem a IX. Epizódra”

— szólt az üzenet. „Új forgatókönyvet írunk. Hajlandó lennél megírni velem?”

„A Star és a Wars szavakat nem is használta” — emlékezik vissza nevetve Terrio. „Nem volt szükség rá. Épp arra készültem, hogy rendezek egy kisebb filmet, de ha az ember meghallja, hogy Star Wars, minden más elhomályosul.”

Terrio ott helyben belement, és úgy tervezte, amint egyéb teendői engedik, csatlakozik majd Abramshez Kaliforniában. Ám az üzenetek továbbra is csak jöttek. Gondolatok, ötletek és kérdések villantak fel egész délután, egyik a másik után; Abrams lázasan járó ujjai pötyögték a történet első csíráit az ország átellenes felében tartózkodó újdonsült partnerének. Így aztán, Michael Nyman emlékezetes filmzenéjétől kísérve, folyvást rezgő telefonnal a kezében, Terrio felállt, sűrű elnézéskérés közepette átfurakodott a széksorok közt, és kiment a moziból, maga mögött hagyva Campion Oscar-díjas alkotását.

„J.J. folyton tele van ötletekkel, és — a szó legjobb értelmében — türelmetlenül kezeli őket. Úgyhogy ott rögtön belevágtunk a közepébe. Másnap már repültem Los Angelesbe."

Címkék: interjú star wars filmek jj abrams Chris Terrio episode9

Lám, idén is ünneplünk egy kerek Star Wars-évfordulót, még ha szűkebb körben is: negyven éve, hogy megérkezett Magyarországra a Csillagok háborúja.
Persze szűk körnek nem nevezném a Star Wars hazai kedvelőinek igen népes táborát, George Lucas űreposza világviszonylatban is kiemelkedő népszerűségnek örvend Magyarországon. Érdekes lenne felderíteni az okait, de némi szerepet bizonyára játszott benne, hogy 1984 karácsonyán a Magyar Televízió — közkívánatra — műsorra tűzte George Lucas alkotását.

Magam is ekkor találkoztam először a Csillagok háborújával. Azt azért nem állítanám, hogy akkor láttam először a filmet — túl kicsi voltam, hogy igazán nézzem, pláne, hogy megértsem. Nem úgy a tíz évvel idősebb bátyám, aki akkor már Darth Vadernek öltözött farsangra, és a világ minden kincséért ki nem hagyta volna az egyes csatornán a film magyarul beszélő, színes változatát. (Már amennyire színes lehetett a Junoszty tévénk másfél arasznyi fekete-fehér képernyőjén.)

Mire a film véget ért, én alighanem már az ágyamban aludtam, de egyetlen kép mégis kristálytisztán megmaradt bennem: ahogy Obi-Wan Kenobi a vonónyaláb-vezérlő párkányán kimászik a végtelen mélység fölé.

Kisgyerekként a mesék világa összefolyik. Azt hiszem, én onnét kezdve minden mesében a Csillagok háborúja csodáját kerestem, legyen szó a Mikrobiról vagy a felnőtt fejjel is nagyon komoly Az idő urairól.

Hat-hét éves lehettem, amikor végre valóban láttam a filmet, egy vendégségben, videokazettáról (nyilván annak a karácsonyi vetítésnek a sokadjára átmásolt felvételét), és tökéletes pillanat volt, hogy elvarázsoljon George Lucas csodálatos űrkalandja. Nekünk akkoriban még videónk sem volt, így hosszú hónapokig csak zakatolt bennem az élmény, majd a következő nyáron elcsíptük A Birodalom visszavágot és A Jedi visszatért (életem első feliratos filmélményét) egy külvárosi, kis moziban.

gyujtemeny.jpg

Ezután történt, hogy a bátyám előásta nekem a gyűjteményét. Igazi kincsek voltak benne! A Birodalom visszavág óvatosan összehajtott moziplakátjától a kivágott cikkekig és halványra fénymásolt promóciós fotókig mindent rám hagyományozott — őt akkoriban már jobban érdekelte a zene meg a haverok —, számomra pedig mindennél értékesebbé tett minden egyes darabot, hogy a varázslatos trilógiát idézték fel nekem.

Ám mind közül is a legnagyobb áhítattal forgattam egy gondosan kitépett lapot, amelyen az állt:

Címkék: star wars történelem

A D23 Expo pénteki napjának csúcspontja A mandalori várva várt előzetesének bemutatója mellett a csupán remélt Obi-Wan-tévésorozat bejelentése volt. Amikor a Disney Plus beharangozójának záróakkordjaként Kathleen Kennedy Lucasfilm-elnök színpadra szólította Ewan McGregort, a nézőtér hangrobbanása is jelezte, már mindenki tudja, miről van szó.

McGregor el is viccelődött azon, hogy az elmúlt években hányszor kellett kitérnie egy bizonyos kérdés elől:

- Kathleen, kérlek, kérdezd meg, hogy el fogom-e játszani újra Obi-Wan Kenobi szerepét!
- Ewan, el fogod játszani újra Obi-Wan Kenobi szerepét?
- Igen, el fogom.

Címkék: star wars tévésorozat Ewan McGregor Obi-Wan

süti beállítások módosítása